iPon Hírek

Lézeres könyvszkennelés Google-módra

Dátum | 2009. 04. 06.
Szerző | Gabriel
Csoport | EGYÉB

Jól ismert problémába futott bele a Google titáni könyvszkennelő-projektje, a Google Book Search folyamatos tartalommal való feltöltése közepette, és igen ötletesen is oldotta meg.

Maga a Google Book Search ugyebár azt a célt szolgálja, hogy minél több könyv legyen elérhető online is, hogy így már azoknak a szövegében is lehessen keresni. Ez természetesen egy igen jó és hasznos dolog - ám könyvek szkennelésekor szinte mindig jelentkezik egy klasszikus probléma.


A sikeres szövegfelismeréshez ugyebár lényegében tökéletesen "sima" fekvésűnek kell lennie a szövegnek, különben megszaporodnak a hibák, vagy akár egyenesen lehetetlenné is válik a felismerés; mivel pedig középen, a hajlatnál a legtöbb könyvet szinte képtelenség teljesen simára-laposra "kiteríteni", így az oldalak széleinél rendszeresen visszatér ez a jelenség - ami főleg akkor nagyon bosszantó, ha minél több könyvvel szeretne minél gyorsabban végezni az ember.

Márpedig a Google-nél pontosan ez volt a helyzet, így nyilván nem is hagyhatták, hogy egy ilyen triviális apróság feltartsa őket: bevetették lézertechnikai tapasztalataikat. Lézersugarak és infrakamerák segítségével minden egyes könyvnél felmérték azoknak a pontos térbeli görbületét, és így egy rátermett hibajavító szoftverrel máris ki tudták szűrni a torzulást. A karakterfelismerő így már gond nélkül dolgozhat, a könyvek pedig csúcssebességgel süvíthetnek a digitális éterbe.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Svindler
2009.04.06. 15:01
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Sediqwe
2009.04.06. 15:33
Ez mondjuk egy hatalmas ötlet...
de miért nem alakítják át a scannert?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. petyus76
2009.04.06. 17:28
Felvetésed megfontolandó és szerintem kivitelezhető is lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. d311c
2009.04.06. 18:47
Sediqwe: Vastag könyveknél akkor is van hajlás, még akkor is, ha az kisebb, mint 180 foknál.

Ráadásul nem hiszem, hogy kézzel lapozgatják végig és teszik fel a szkennerre. (Lagalábbis evvel a módszerrel én hozzá sem kezdenék.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Sediqwe
2009.04.07. 13:27
Mondjuk egy száz éves , vagy esetleg mégtöbb évszázados könyvet Te mint tulajdonos , oda adnál a Google nek, tess..scanneld be.
ők meg laponként visszaadják, mert a nyissz nem jött be, ezért kitépkedték inkább a lapokat, mert az mégis csak gyorsabb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!