iPon Hírek

Lézerfegyverekkel felszerelt repülők jöhetnek

Dátum | 2013. 01. 31.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A DARPA kis méretű lézerfegyverek kifejlesztésén dolgozik, amelyek katonai repülőgépekre is felszerelhetők lehetnek. A felszíni teszteket a tervek szerint már 2014 során megkezdenék, és a cél olyan 150 kilowattos lézerek létrehozása lesz, amelyek tizedakkorák, mint a jelenleg létező, hasonló teljesítményű darabok, így egy vadászrepülő vagy drón is képes lesz hordozni ezeket. Az ügynökség elmondása szerint a fegyvereket elsődlegesen védelmi célokra, például rakétaelhárításra használnák, de a jövőben nem zárható ki hasonló rendszerű támadófegyverek kifejlesztése sem. A korábbi hasonló próbálkozások során, általában sokkal nagyobb lézerfegyverekben gondolkodtak a fejlesztők. Az azóta megszűntetett Airborne Laser Test Bed program során például egy több megawattos darabot szereltek fel egy módosított Boeing 747-re. Ennek tesztelésekor fény derült arra, hogy milyen kihívásokkal kell szembenézni hasonló rendszerek létrehozásakor. A legnagyobb problémát az okozza, hogy a levegőben található aeroszolok, porszemcsék és a légköri időjárási viszonyok következtében a nyaláb könnyen fókuszát veszti, így nagyobb távolságokban használhatatlanná válik.

A kisebb lézerek iránt már a haditengerészet is érdeklődését fejezte ki, korábbi tesztek igazolták, hogy hasonló fegyverek bevethetők lehetnek a levegőből érkező rakéták és a kisebb támadó hajók ellen. A katonai elit többsége egyébként úgy látja, hogy a lézerfegyverek megjelenése nem jelent majd nagyobb változást a harcmezőn, és erre utalnak a legutóbb lefolytatott háborús szimulációk eredményei is. A hadviselés következő szintjét egyelőre továbbra is a robotok és a drónok jelentik. Egyes kutatók azonban nagy lehetőségeket látnak a lézerekben, ha nem is feltétlenül jelenlegi formájukban felhasználva ezeket. Egy ausztrál fizikus nemrégiben a Kickstarteren kezdett támogatást gyűjteni projektjéhez, amelynek során kisebb lézerekkel célzott elektromágneses impulzusokat generálna, hogy ezekkel hatástalanítsa a beérkező irányított lövedékeket. Ez még talán az egyébként nagy fantáziájú DARPA-szakértőknek is meredek elképzelésnek tűnhet, a kutató azonban megtalálta annak módját, hogyan szerezhet pénzt olyanoktól is, akik teljes képtelenségnek tartják ötletét: a támogatásért cserébe saját, rövidesen kiadásra kerülő regényének példányait ajánlotta fel, a futurisztikus történet egy Amerika és Kína között kibontakozó háborúról szól, és természetesen az ominózus fegyver is helyet kap benne.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. MR_47
2013.01.31. 15:41
Azért a háttérben, a felszín alatt megy rendesen a fegyverkezési verseny. Szerintem a lézertechnológiában előrébb tartanak, mint amit elmondanak. Úgy hallottam, Kínának ~5000 fős cyberhadserege van, akik a világ vmennyi számítástechnikai rendszerébe be tudnak törni, ellehetetleníteni ezzel a védelmi rendszereket, illetve az országokban minden téren felfordulást tudnak okozni - mert ugye ma már minden számítógépeken van. Ők ezzel készülnek, ha esetleg lesz vmilyen esemény, mindamellett, hogy mára nekik van a legnagyobb hadseregük, és az 1. számú világhatalommá váltak.

Peace!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. kiskoller
2013.01.31. 15:58
USA-nak még mindig komoly technológiai előnye van. Amíg Kína nem tud rendes, lopakodó stratégiai bombázót építeni ami képes lenne egy le meg felszálláshoz, addig ez így is marad.

Az más kérdés, hogy akár egy szóló hekker a pincében képes lehetne a világ összes országát tönkrevágni egy hekkertámadással. Legalábbis elméletben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. kiskoller
2013.01.31. 16:36
*Képes lenn egy hajón le- és felszálláshoz.


Néha olyan lüke vagyok hogy többszörös átolvasás után se tűnik fel a hülyeség amit írok...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Pressing97
2013.01.31. 19:33
Laser Gun research complete márcsak gyors űrhajó kell és késsz a Star Wars Made in humans
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Ronan
2013.01.31. 21:30
Érdekes fegyverek mindig van pénz amikor valahol éheznek egy felesleges atomtámadás miatt... :-/


Mindenki hakeröl beszél pedig nem rég hallotam Kevin Mitnick szájából hogy az aki kárt is akar okozni az a krekker.A hekker valójában az aki a kihívást élvezi legalábbis az ö esetében és elmondása szerint tehát betör valahová de kárt nem csinálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. balikabo
2013.02.01. 08:50
közel 4-5 évvel ezelőtt láttam felvételeket a repülőre szerelt lézer fegyverről ami működött, használatban volt, ennyi idő kellett(5év) hogy a nyilvánosság elé hozzák mint újdonság 2014-re. Ennyit arról hogy mi az amiről tud az emberiség és mi az amiről nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Humbuk
2013.02.01. 09:02
Kiskoller:
Minek bombázó, amikor vannak sokkal hatásosabb módszerek egy földrész kiirtására?
Minek atombomba amikor a fél világot egy néhány mikrométeres organizmussal ki lehet irtani?
Minek háború, amikor gazdasági rabláncon lehet tartani a világ bármely országát?

Nem kell a kínaiaknak bombázó... Hiszen így is a markukban van már az Usa és lassan fél Európa is. Te háborúznál a befektetéseddel? Nyilván nem

A kínai haderő jóval fejlettebb annál, mint azt eltudnád képzelni. Amellett, hogy csettintésre milliós hadsereget tudnának összeszedni, haditechnikában is ottvannak a szeren. Lassan fellövik a 2. űrállomásukat. Butaság azt hinni, hogy még mindig a rízsföldeken botorkálnak. Tömegpusztító fegyverek nélkül (mert ezeknek vannak ám komoly mellékhatásai a föld más pontjaira) nem vagyok benne biztos, hogy az Usa-nak lenne esélye ellenük.

on: A lézerfegyvereknek van létjogosultsága, de csak szimpla célpontok ellen. Mivel nem tudnak nagyobb területet sebezni, ezért csak helyenként lesz érdemes hasznosítani. PL légiharcban, vagy olyan célpontok ellen melyek kevesen vannak(tankok,repülők). Bár megnézném mennyi időre lenne szüksége egy erősebb lézernek egy M1A2 páncélját átégetni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. zodiac83
2013.02.01. 09:44
Azért érdemes vetni egy pillantást erre a listára.
A tendenciák az más kérdés persze.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. kiskoller Humbu...
2013.02.01. 10:29
Manapság a MAD miatt nem lehet pusztító fegyverekben gondolkodni.

USA azért tartotta gazdasági láncon a fél világot mert katoinai nagyhatalom (volt)


Egy mikroba nem feltétlen hatásos dolog, mert olyan mint egy atombomba, saját magad sírját ásod egy olyannal.

A stratégiai bombázó jelenti a mai normál katonai haderő csúcsát, az adu-ászt. Emellett hatalmas mérnöki teljesítmény kell hozzá, több mint egy atombomba építéshez.

Egy földrész kiírtása teljesen értelmetlen, sokkal hasznosabb csak az ellenséges kormányzatot kiiktatni majd a népet felhasználni, mint embereket mészárolni. Erre jó egy strat bomber vagy egy jó cybertámadás.

Az USA már 50 éve a Holdon jár, ennek ellenére a hadereje hatalmas mértékben fejlődött azóta is. Egykét műhold fellövése nem jelenti azt hogy utolért egy olyan államot aminek ez már történelem.

Az egy dolog hogy a mai USA valamilyen mértékben gazdasági függésben van Kínával, de ne feledd hogy ha kirobbna egy háború akkor a gazdaság hihetetlen módon fellendül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. atti2010 kisko...
2013.02.01. 10:52
Az egy dolog hogy a mai USA valamilyen mértékben gazdasági függésben van Kínával, de ne feledd hogy ha kirobbna egy háború akkor a gazdaság hihetetlen módon fellendül.

Ez csak részben igaz mert ha kirobbanna egy háború biztos bevetné valaki az atomot és akkor annak nem fellendülés hanem pusztulás lenne a vége, hagyományos háborúban jelenleg Kína biztos megverné az USA-t mivel szinte kimeríthetetlen emberfölényben van, de az Amerikai hadigépezet nagyban a GPS-re támaszkodik ha azt valakinek sikerül blokkolni máris befosik az egész tudomány, véleményem szerint nem szabad ennyire 1 rendszerre támaszkodni mert szívás lesz a vége.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. kiskoller atti2...
2013.02.01. 11:38
A mai háborúkban teljesen mindegy hogy milyen emberfölénye van eyik vagy másik félnek, ez nem az I. VH.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. kubione
2013.02.01. 11:57
Mert az afganisztáni és az iraki háború olyan hihetetlenül fellendítette az USA gazdaságát. Jó kis érvágást jelentett nekik, ami meg a világgazdaságra is hatással volt. Az első világháború pedig olyan szinten tönkre verte a világgazdaságot, hogy az a nagy gazdasági világválásba torkollott, aminek eredménye pedig a második világ égés lett. Ami meg Európa gazdaságát lehetetlenítette el vagy 50 évre. Van egy bölcs mondás, a háború árt az üzletnek. A kereskedelem a stabilitást és a kiszámíthatóságot szereti.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. pdx06
2013.02.01. 14:29
Csak sci-fibe fantáziaszülemény ez a lézerfegyver. Soha nem lesz ebből semmi. Meg ha lenne is, nem hinném hogy valaki élesben szeretné tapasztalni ilyen fegyverek működési hatékonyságát. Mivel nyilván nem gyerekjátéknak lettek kitalálva, emiatt nem is érdekel az egész dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. zodiac83
2013.02.01. 15:37
@pdx06:

Ezt az érvelést azért gondold végig még párszor!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. zodiac83
2013.02.01. 17:22
Még egy kis érdekes adathalmaz egy friss origos cikkből, ami picit idevág:

"Magyarország (a SIPRI stockholmi székhelyű nemzetközi békekutató intézet adatai szerint) évente egy lakosra számítva 135 dollár körüli összeget költ hadikiadásokra. Ez Szlovákiában 2010-ben 207, Romániában 110, Szerbiában 117, Horvátországban 237 dollár volt úgy, hogy egyik országban sincs sorkatonaság. Ausztriában ugyanakkor - ahol két hete a szavazók 60 százaléka elutasította a sorkatonaság eltörlését -, ez az érték 415, a hasonló helyzetű Svájcban 513, és a sorkatonaságot szintén fenntartó Finnországban pedig 702 dollár volt.

A magyarhoz hasonló egy főre eső GDP-vel rendelkező országok közül Oroszországban és Észtországban van sorkatonaság. Előbbi 409, utóbbi pedig 254 dollárt költ a katonáira évente egy lakosra számítva, Lengyelország, ahol nincs sorkatonaság, 227 dollárt. A két szélsőséges példa az USA és Izrael. Előbbi, amely kétségkívül a világ vezető katonai hatalma, évente lakosonként 2141 dollárt költ önkéntes haderejére, utóbbinak pedig, amelynek közel minden szomszédjával rendkívül feszült a viszonya, 1882 dollárba kerül évente lakosonként a sorkatonaság."

Kár, hogy Kínáról nincs adat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Humbuk
2013.02.02. 08:37
kiskoller:
Mielőtt elmenne a dolog te A-t mondasz én meg B-t irányba. Természetesen igaz amit írsz, hogy az Usa haditechnikája kétségkívül a legfejlettebb. Azután jön Izrael vagy Oroszország.

A hold utazás dolgot én nem keverném ide, mert az szerencse volt. El is mondom, hogy miért: a 2. WH után a szétzilált Európából Amerika, mint nyertes ország könnyen húzott hasznot azzal, hogy a tudást kiszipolyozta. Nyilván te is tudod, hogy az Apollo program majdnem 100%ig a német rakétatechnológián alapul. (A németek nélkül Amerikának kb 20-30évre lett volna szüksége, hogy elérje azt a szintet)

Most Kína szerez meg mindent, mindenkitől, lemásol, újratervez. Csak ma ezt javarészt lopásnak hívják (érdekes régen nem így hívták). Azonban az elszántság, a szorgalom, a pénz! Sok újdonságot fog hozni Kínának.

Nem az a veszélyes, hogy Kína milyen haditechnikára tesz szert, hanem az, hogy milyen iramban. Szakértők 2020-30-as évekre becsülik azt, mikor éri utol majd a világ vezető nagyhatalmait. Ami nincs is olyan messze, tekintve azt az 50-60éves lemaradást.
Ajánlom nézd meg a j20-as repcsijüket. Bár jelenleg még prototípus, de elég jó kezdet.

zodiac83 - 2013-02-01 15:37:07 14: +1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kiskoller Humbu...
2013.02.02. 09:53
Persze, azzal én is egyetértek hogy pár év és Kína utolérheti Amerikát. A tendenciák ezt mutatják. Csak most még messze vannak ettől.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!