iPon Hírek

Lézerfegyvert tesztel az Egyesült Államok

Dátum | 2014. 02. 19.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A lézerfegyverek hosszú ideig csak a tudományos-fantasztikus művek lapjain bizonyultak használható technológiának, az Egyesült Államok Haditengerészete azonban idén nyáron valósággá változtatja az álmot, és lézerágyúval szereli fel egyik hajóját. Az új rendszer légi és vízi támadások elhárítására egyaránt képes lesz, és fejlesztői szerint óriási előrelépés a hagyományos, rakétákon alapuló védelmi rendszerekhez képest, amelyek egyrészt véges számú lövedékkel rendelkeznek, másrészt egy-egy lövés 1,4 millió dollárba kerül.
A lézer ezzel szemben kifogyhatatlan (legalábbis amíg van elég energiája), és egy lövés pár dollárból kijön. A prototípust a USS Ponce nevű hadihajón állítják üzembe, amely a Perzsa-öbölben állomásozik. Működés közben maga a sugár nem látható, ellentétben azokkal a rendszerekkel, amelyeket a tévé képernyőjén láthatunk. A fegyver célzórendszere azonosítja az ellenséges célpontot, majd annyi energiát koncentrál arra, hogy gyakorlatilag megsüti annak áramköreit. Egy lövéshez 30 kilowatt teljesítmény elegendő, és egyetlen ember is kezelni tudja a fegyvert. A lézernek persze megvannak a saját gyenge pontjai, lövései például jelentősen veszítenek erejükből, ha esik az eső, vagy porral van tele a levegő, mivel a légkörbeli apró szemcséken szóródik a nyaláb, a felhőzet pedig korlátozhatja a hatótávolságot is. Bár a fejlesztők azt állítják, hogy valami megoldást kitaláltak a fegyver rossz időben való használatára, Loren Thompson védelmi szakértő szerint az időjárás biztosan befolyásolni fogja a használhatóságot. Amennyiben a prototípus kiállja a próbát a Perzsa-öbölben, a technológiát más hajókra is telepítik majd. Az alábbi (nem túl magas minőségű) videón működés közben látható a rendszer.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

23. Butchy
2014.02.19. 14:37
Mi lesz a következő ? Lézer kard, AT-AT ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. dongo84
2014.02.19. 14:41
Már el is képzeltem ahogy cirkál egy ilyen, csupa lézerrel felszerelt romboló a tengeren. Majd jön néhány kis arab permetező gép, színes vizet meg port szétpermetezve a levegőben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. pumpa007 dongo...
2014.02.19. 14:44
...és akkor előveszik a régi jól bevált rakétákat...és volt/nincs arab permetező gép...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. dongo84 pumpa...
2014.02.19. 15:01
Az USA-nak akkor lenn vége. Hiszen a kis arab gépek, csak július 4.-ét akarták megünnepelni színes füsttel.
Az USA meg egyből rakéta.... a nemzetközi bíróságon majd magyarázkodhatnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. DogTheDog Butch...
2014.02.19. 15:05
Szerintem a Halalcsillag
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. oiskin
2014.02.19. 15:18
Véleményem szerint ez a fegyver egy hajszállal se etikusabb mint mondjuk a tömegpusztító biológiai fegyverek. Könnyen meglehet hogy pont az amcsik ellen fognak majd ilyen, vagy ehhez hasonló fegyvereket bevetni. Könnyen kezelhető, nagy távolságból is hatásos és ráadásul még láthatatlan is? Ideális eszköz egy terrorista kezébe. Ha az amcsik ezt meg tudták csinálni, onnan már csak egy lépés hogy valamelyik másik nagyhatalom is (Pl: Oroszország, Kína) elkészítse a saját verzióját. Onnantól kezdve pedig már szabad is a vásár.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. pumpa007
2014.02.19. 15:38
és ez lesz akkor a lézerjani nevű első lézer fegyver?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Butchy
2014.02.19. 16:03
az az Halálcsillag
Bár amikor ezt olvastam nekem a nagyon öreg pici mondat jutott eszembe amit egy kellemes női hang mondott be: ion cannon ready
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. sensorprim...
2014.02.19. 16:05
A közel-kelet nemsokára ki megy a divatból.
Utána Kínát fogják megtámadni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Enno
2014.02.19. 16:07
egy upgrade és Particle Cannon has been activated lesz belőle
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Meteoreso
2014.02.19. 17:45
Azért ha nézitek a felvételt egyrész látszik a fény másrészt 10-12 mp gyulladáspontig hevíteni.
Aki felkészül ilyenre azért nem egyenes vonalba repül.
Főleg mikor észreveszi hogy lövik.
majd lesznek felpolírozott repcsik hogy visszaverje.
Kis diszkógömbbel támadnak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. sanyix
2014.02.19. 17:51
dehogy nincs vállalata, sőt még saját országa is, van USA-nak hívják(bár az ők nem vallási, hanem gazdasági alapon terrorizálnak). Meg putyin bácsi sem kézigránátokkal szórakozik.

Igaz a terrorizmus fogalma manapság a nemhivatalos, ellenséges csoportok támadásait jelenti. Baráti egységek által elkövetett tömeggyilkosságot megelőző akció/katonai akciónak szokás nevezni

Egyébként elég egyszerű védekezni ellene, tükörnek hívják, és egyszerűbb tükröződő felületű gépeket készíteni mint lopakodót. Irányított tükörrel pedig finom meglepetéseket is lehet okozni D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. m4ss.cor3 senso...
2014.02.19. 18:06
Az a gáz ezzel hogy Kína azért mégsem arab szint. Lehet hogy az amcsikkal technikailag ők sincsenek partiban(?), de ne felejtsük el hogy a kis sárgák ezt a hiányosságot (és minden más defektet) nagyon ügyesen pótolnak mennyiséggel! Szal szerintem egész Amerikában nincs annyi áram hogy az összes csínait letudják gyalulni a cuccal.

Komolyra fordítva, bárhonnét is nézzük ezt a túlméretezett lézer pointert, a hatékonysága igencsak megkérdőjelezhető. Némileg bizonyíték erre a felvétel is, amiből tisztán lelehet szűrni hogy ha az ellen nem önként ajánlja fel magát ezüsttálcán több másodpercen keresztül a célkeresztben, akkor vajmi potenciált tartogat a jövőre nézve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. nemeth04
2014.02.19. 18:21
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Szefmester
2014.02.19. 18:29
A kínaiak gazdaság terén majdnemhogy befosatnák amerikát ha az merne demokráciát vinni oda...
Nem azért nem merik csesztetni őket mert sokan vannak, hanem mert az USA jó része függ a kínaiak munkájától.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Phantomstr... m4ss....
2014.02.19. 23:01
Az USA Irakot sem egyedül támadta meg, márpedig a NATO tagországok együttes lélekszáma kiegyenlíti Kínáét, vagyis a minőségre terelődne a hangsúly.

Ami a lézert illeti, maximum érdekes. Szerintem még elég sokáig kell csökkenteni a méretét és növelni a teljesítményét, hogy érdemben használható legyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. madcaptain
2014.02.20. 01:04
Csodalom, hogy a jelenlegi raketa beszallito aki 100000%-os profittal lenyulja az amerikai adofizetoket engedte ezt kiprobalni es nem erte a feltalalokat veletlen autobaleset.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Bibike_ATW m4ss....
2014.02.20. 03:17
Mass, ha nem látnának benne a szakemberek potenciált akkor már ezt az egyet sem fejlesztették, szerelték volna fel egy csatahajóra! Addig amíg egy hagyományos rakéta 1,4 millió dollárba kerül ezzel pedig pár dollár egy lövés addig ezt a rendszert addig fogják fejleszteni, addig kicsinyítik, addig tökéletesítik ameddig olyan nem lesz amilyet a Pentagon akar,hogy legyen! Hidd el!!!! Ők is függenek a pénztől és amig ilyen drasztikus a különbség még ha milliárdokat is kell belepumpálni a projektbe , ki fogják fejleszteni 10-20 éven belül a tömeggyártásra készen álló modellt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. piter
2014.02.20. 04:52
ocsabi.Ez forditva is igaz.Az atlag emberek csak munkaba mennek ,vagy haza tartanak .Mikoris egy alltalad leirt szegeny kicsi terrorista felszall a buszra.Es felrobbantja magat,es a buszon tartozkodokat.A vegeredmeny ugyan az.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. coolpet
2014.02.20. 10:15
Ertem.

Miert nem fejlesztenek inkabb magnesesen gyorsithato lovedekeket?

Abbol is par dollar lenne 1 loves, es a kib.nagy sebessegre felgyorsitott izzo aluminiumot nem alitana meg a pancelzat sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. hympyke coolp...
2014.02.20. 10:22
A mágnesenek nagy az áramfelvétele, és csak csatahajó méretben hatékony. Működő, repülőgépre szerelt lézerfegyvere amerikának bevallottan legalább 10 éve van szóval akkor a valóság kb 20 év(az oroszoknak is van minden csak ők nem töltik fel a youtube-ra). Ez csak a PR része a dolgoknak. Ezeket rakétaelhárításra tervezik elsősorban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. dany234
2014.02.20. 10:45
Már 1 éves cikk.. http://www.navy.mil/submit/display.asp?story_id=73234
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. j.panzer
2014.02.20. 16:59
Meteoreső
1. Valószínűleg infra, vagy UV lézerről beszélünk, amit az emberi szem nem lát, a kamera felvételén nagy valószínűség szerint azért látszik, mert a kamerák szélesebb fényspektrumot látnak, mint a szemet. Próbáld ki, hogy lekamerázod a mobiloddal bármelyik távirányítódat, látni fogod, hogy ott villog benne a LED.
2. Ezeket az "ágyúkat" valószínűleg szervós platformokra fogják felszerelni, amik akár ezredmilliméteres pontossággal is követhetik a célt, végezzen az akármilyen gyors, és megjósolhatatlan mozgást. Nem lesz előle menekvés. Max a króm festék segít, de akkor meg jön a jól bevált Patriot oszt csók.

Ez csak egy olcsóbb módja annak, hogy leszedjenek egy repcsit, helit, ufó-t.

sensorprime
Kínát megtámadni? Viccelsz? Basznák is oda az atomot az Amcsiknak. Egyfelől Kína a 3. legnagyobb atomhatalom, másfelől annyian vannak, hogy már Mao is megmondta, hogy a "Mi kínaiak nem félünk egy atomháborútól, mert annyian vagyunk, hogy meg sem éreznénk". Ez persze erős túlzás, de az tény, hogy háromszor annyian vannak, mint az amcsik. Velük nem mostanában vognak baxakodni más népek, az konkrét. Nem mellesleg amcsiknak jobban fájna a kapcsolatok megromlása, már évek óta kínai hitelből nő (vagy épp stagnál) a gazdaságuk. Konkrétan már az egész iraki offenzívát is kínai hitelből finanszírozták.

coolpet
A rail gun már ugyan ilyen fejlettségi szinten van, szintén kísérleteznek vele. Egy lövés egy háztartás egy napi áramfelvétele, alapvetően nem sok, de hatalmas kondenzátorok kellenek ahhoz, hogy ezt egy milliszekundum alatt ki tudják sütni. De a lények, hogy az USA már fejleszti, nyugodj meg!
(Már ha az bárkit is megnyugtat, hogy a világ legnagyobb maffia állama ilyeneket fejleszt).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!