iPon Hírek

Lézerrel erősítették fel az influenzavakcina hatásosságát

Dátum | 2014. 07. 31.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az éves rendszerességgel jelentkező influenzajárványok nagyon megterhelik az országok egészségügyi infrastruktúráját, a múltban pedig több tízmillió ember halálát okozó világjárványok kitöréséhez vezettek. A betegség időben történő megfékezéséhez megfelelő mennyiségű oltóanyagra van szükség, ami azért is problematikus, mert a vírus folyamatosan mutálódik, így a régi, már legyártott hatóanyagok egyre kevésbé működnek ellene. Az influenza védőoltásával foglalkozó szakértőknek tehát az új anyagok létrehozásán túl az is céljuk, hogy a már létező vakcinákat hatásosabbá tegyék. Egy bostoni kutatócsoport pedig pontosan ezt tette, mégpedig egy első hallásra meglepőnek tűnő módszerrel. A szakértők lézerfénnyel ingerelték az immunrendszert a vakcina beadása előtt, így fokozott immunválaszt váltottak ki. A beavatkozás hatására a védőoltás 4−7-szer hatékonyabbnak bizonyult az influenza vírusa ellen, mint a lézerfénnyel nem társított kezelések esetében történt.
A hasonló módszereket, amelyek egy hatóanyag működését erősítik, de önmagukban nem hatóanyagok, hatásfokozóknak nevezik a szakértők. A mostani kísérletek során a lézeres hatásfokozás eredményességét még tízszeres vakcinadózissal sem tudták megismételni. (Az oltóanyag hatásosságát a beoltott szervezet influenzaspecifikus antitestjeinek mennyiségével mérték.) A kísérleteket fiatal és idős egereken, illetve sertéseken hajtották végre, mely utóbbiak immunrendszere nagyon hasonlít az emberére, így várhatóan bennünk is működőképes lehet a lézeres hatásfokozó eljárás. A dolog a következőképpen működik: Az oltás helyét annak beadását megelőzően rövid időre lézerrel világítják meg. A nyaláb nem hatol be a bőr mélyebb rétegeibe, de annak felszínét károsítja, úgynevezett mikrotermális zónákat hozva létre benne. Ezen zónákban a bőrsejtek gyulladásos állapotba lépnek, és ezt jelzik is az immunrendszer felé, amely válaszul antigént prezentáló sejteket irányít a károsodott régiókba. Ezek feladata, hogy megőrizzék a korábbi fertőzések emlékét, és újabb fenyegetés esetén felismerjék azt, hogy gyorsabban mozgósítani lehessen a probléma legyőzéséhez nélkülözhetetlen erőforrásokat. Az érintett bőrterület összese 54 sérült zónát tartalmaz, amelyek mérete 200x300 mikrométer. A teljes régió tehát nem nagyobb 2 négyzetmilliméternél, vagyis olyan aprócska sérülésről van szó, amely beavatkozás nélkül 72 órán belül magától meggyógyul. A kísérletek során alkalmazott lézert eredetileg bőrfiatalító kozmetikai eljárások alkalmával használták. A szépészeti procedúra lényege, hogy a mikrosérülésekre rágyógyuló bőrsejtek fiatalosabb kinézetet kölcsönöznek tulajdonosuknak. A kutatók igazolták, hogy a lézer által okozott sérülések hatására plazmacitoid dendritikus sejtek sietnek a helyszínre, amelyek specialitása a patogén eredetű nukleinsavak felismerése. Amikor tehát a védőoltás beadásra került, az átlagosnál jóval több ilyen sejt tartózkodott az injektált területen, hosszú távon jelentősen hatékonyabbá téve az oltóanyagot. Hasonló kísérletekkel korábban is próbálkoztak a szakértők, eddig azonban nem sikerült megtalálni azt a pontot, amely esetén a mesterségesen létrehozott sérülés nem túl nagy, és nem is túl kicsi ahhoz, hogy az oltóanyag tevékenységét felerősítő immunválaszt váltson ki. Az eljárás a szakértők elmondása szerint más védőoltások esetében is hatásos lehet.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

24. pdx06
2014.07.31. 18:10
Nem hiszek sem az influenzában, sem az oltásában. Ugyanúgy átlag 2-3 alkalommal betegszik le egy évben egy beoltott ember is, és egy beoltatlan is ugyanazokkal a megszokott tünetekkel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Kajafun pdx06
2014.07.31. 18:38
Ebben teljes mértékben egyetértek veled!
Én pl kiskoromban megkaptam a kötelező oltásokat és az óta egyet sem és soha sem voltam influenzás! A szomszéd agyon tömte a gyerekét minden szarral és minden évben influenzás és a tetejébe minden fene baja van!
A védőoltás maga a késleltetett betegség!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. gabesz7630
2014.07.31. 18:42
Van egy ket betegseg amire jo ha vedooltast kap az ember, de ezt az infuenza balfaszkodast en sem ertem.
Ez kulonosen erdekes hogy higanyt adagolnak nemeilyekbe a "hatekonysag novelese" erdekeben .
WTF?
Mit ertenek hatekonysag alatt? Hogy hamarabb elpatkol tole a delikves. Mert akkor jo uton haladak. En meg urant is dobnek bele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Terror gabes...
2014.07.31. 18:48
Na és? A krónikus rhynitis ellen használt orrspray-mben meg cianidok vannak. Csak egy bizonyos koncentráció fölött mérgező (amúgy minden létező anyag mérgező egy bizonyos koncentráció fölött, szóval nem értem a problémádat).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. mikej95
2014.07.31. 20:16
Nem vagyok oltásellenes, de ezek az influenza oltások általában többet ártanak, mint használnak(amit nem nehéz elérni úgy, hogy kb semmit nem hatnak - de azt effektíven teszik ).
Életemben kb 2x voltam influenzás és egy oltást nem kaptam ellene.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Szefmester
2014.07.31. 20:25
Az influenza ellenieket én sem tartom sokra. Túlságosan is mutálódik az a vírus hogy hatékonyan védekezzen ellene az ember. De az ilyen anti-oltás gyökereknek csak annyit tudok tanácsolni hogy éljen át néhány gyermekágyi lázzal járó utódvesztést, és aztán pampogjon...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. dobko
2014.07.31. 21:08
Szóval most azon dolgoznak, hogyan legyen még erősebb az influenza vírus ? Az én eddigi látott tapasztalataim, hogy öregek, akik gyengék és ezzel akarják őket védeni, azoknak inkább árt, mint használ. Fiataloknál aki megkapta 90%-nál ugyan úgy megbetegedés lett a vége.

Én sose szoktam magamnak beadatni, mert szerintem fölösleges. Ha telibe köhögnek minden sarkon, akkor lényegtelen, majd az immunrendszerem legyőzi. Némi C vitamin, egészséges táplálkozás, sok folyadék fogyasztás, testmozgás, nekem ez a tanácsom, de mindenki saját belátása szerint.
Engem ha el is kap valami enyhébb nyavalya, egy kiadós házimunkával, esetleg futással, ki tudom izzadni magamból a nagyját a dzsuvának. Ha már lázas az ember, akkor meg feküdni kell, lázat csillapítani, aztán az immunrendszer jön megint, amit meg kell erősíteni, mint említettem.

Vannak védőoltások amik hasznosak talán, de ez az influenza elleni szerintem az átlagnak felesleges.

Aztán jönnek az összeesküvés elméletek, hogy direkt szennyezik az embert... Hát ezekből mi igaz, mi nem, az jó kérdés, de ha már valamit nagyon beszélnek, annak általában szokott valamilyen alapja lenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. gabesz7630 Terro...
2014.07.31. 21:36
Ez mind gyonyoru amit irsz csak ha rendszeresen hasznalod felhalmozodik a szervezetben aztan attol hullassz el .
Az allergiaba meg nem haltal volna bele.
Ugye miylen szep?
Persze nem csak a mekis kajaba lehet beledogleni hanem a borsofozelekbe ha 6 evig napi 3 alkalommal megeszel fel kilot aztan semmi mast Csak ki az az allat aki kiprobalja.
Nekem ezek az allergia szarok azt a gumist juttatjak eszembe aki kiplakatolja kornyeket aztan fel is szorja u szeggel.
En nem ertem mit nem ertessz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Terror gabes...
2014.07.31. 21:53
Öt éve használom, nincs felhalmozódva semmi. A felezési ideje alacsonyabb, mint ahogy beviszem, ennyi. Egy oltáson izgulni meg, amit legfeljebb évente egyszer kapsz, tényleg fölösleges.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Renhoek
2014.07.31. 23:13
Félelmetes milyen brutális sötétség rí le ezekből a kommentekből. Komolyan FÉLELMETES.

Talán nem a fészbúk rémhír lájkolásból, Bors magazinból meg naturbioegészség pont komról kéne venni a tudományos információkat az élettanról...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. peti198706...
2014.08.01. 04:12
menjetek inkább horgászni "be" a partra, s majd dala alatt taláxunk..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. dobko Renho...
2014.08.01. 10:40
Rengeteg butaság terjed az biztos, de rengeteg igazság is. Ha az orvoson múlna, a születés pillanatától az ember élete végéig, naponta legalább öt fajta bogyót fogyasztana. Aztán ha valami baja is lenne tényleg az embernek ami kezelést igényel, akkor nem lenne elég egy IFA teherautónyi gyógyszer se szerintük, ami testileg, lelkileg, pénztárcailag leamortizálja az embert. Ebben az influenza kérdésben nem a TV-re meg az internetre kell hallgatni, hanem a családban előfordult megbetegedések alapján, tapasztalat alapján eldönteni, hogy kinek, mire van szüksége.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. gabesz7630 dobko
2014.08.01. 12:14
Csoadalkozol.
Terjed az a szuper ameriakai szokas (minden szar onnan jon), hogy a legjobb tanulokat a leghitelesebbnek tuno emberkeket az egyetemen megkeresik gyogyszergyarak es alairatnak szerzodeseket veluk, hogy x evig az o gyogyszeruket irja fel akkor fizetik a tandijat meg a kezdest a praxishoz.
Ez teny.
Meg idosebb, parxissal rendelkezo orvosokat "fizetnek le" szinten iylen celbol.
Ez teny es aki ezt nem ismeri el az huyle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. gabesz7630 Terro...
2014.08.01. 12:18
Es gondolom te ezt el is hiszed mert ra van irva.
Amugy meg ha igaz is tudod, hogy mit okoz amikor keveredik mas mergezo vegyuletekkel szervezetetben?
Szerintem rohadtul meg csak le s teszteltek egyszer sem.
Ezt szinte 100%ig biztosra veszem.

Amugy igazad van
Iraknak is volt tomegpusztito fegyvere, castrot se probaltak vagy 16* eltenni lab alol, pearl harbourt is ok nelkul tamadtak meg a japok ahol erdekes modon csupa ocskavas allomasozott stb....

A hozzaszolasaid alapjan nem gondoltam volna, hogy ilyen naiv vagy.
Ok hasznalod mert szarul vagy es ugy tudod nincs jobb, ez ertheto, de a tobbi naivitas....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Terror gabes...
2014.08.01. 12:51
ehhh, ne gyártsuk már az összeesküvés-elméleteket... A barackmagban és mandulában több méreg van, mint egy zsák gyógyszerben összesen, de még egyik elfogyasztásába sem halt bele senki.

Ha nagyon be vagytok szarva amiatt, hogy mit esztek meg vagy mit juttattok a szervezetetekbe ilyen-olyan módon, akkor nézzétek meg, hogyan készül a párizsi és rósejbli, na az az igazi terror.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Pandion
2014.08.01. 13:35
pdx06: kérlek küld már el nekem a teljes népességre kiterjedő átfogó kutatási eredményeidet, mert én nem tudtam az általad megállapított "tény"ről, és képzeld, minden évben beadatom az influenza elleni oltást és 10 éve nem betegedtem meg, bocsánat ezért!
gabesz7630: tudtad, hogy a mandulában cián vegyületek vannak? És még nem tiltották be a marcipánt? WFT? És azt, hogy a répától meg is lehet halni béta-karotin túladagolásba? És még mindig termesztik? WTF? Ez csak valami világra szóló összeesküvés lehet amiben minden répatermesztő és persze az amerikai kormány is benne van!
mikej95: tök jó, hogy egy oltást se kaptál még influenza ellen, de azért kerek-perec kijelented, hogy többet ártanak mint használnak, ez aztán az objektív ténymegállapítás, gratulálok!
Renhoek: +1
...
Terror, közben megelőzött. +1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Ronan
2014.08.01. 16:57
Az sem érdekel ha maga a pápa áldja meg akkor sem kell!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.08.01. 17:22
Hát valakik még mernek gondolkodni.És jogosan bizalmatlankodni persze ezt nem mindenkinek szabad.Ne gyártsunk már összeesküvés elméletekre meg annyit.Miért is ne gyártsunk összeesküvés elméleteket?Talán még kiderülne valami simliskedés van,az egész mögött?Vagy talán féltek?Vagy csak szimplán gyáva kutyák vagytok?Vagy csak trollok akik azt szeretnék hogy őket is szeresse valaki,végre?

Egyébként meg van egy pár jó módszer ápolásra zacskós gyógynövény,immunerősítők ganoderma gomba por alakban, vagy grapefruitmag kivonat cseppek vagy propolisz amit a méhek használnak fertőtlenítésre nesze neked Anti-biotikum ami anti-boi természetesen amit adnak jó százalékért az orvosok persze vagy a szülő eszetlen követelésére.A természetben minden megvan a megelőzésre csak használni kell és nem az ízén gondolkozni mert az bizony igazi karakteres, vagyis igaz lesz,de jó hatása lesz.Ott borsmenta jó fejfájásra mindenki utána tud nézni.A gyógynövényeket előre elkészített állapotban papír zsacskoban is meg lehet venni.Érdemes egy könyvet szerezni ezekhez a füvekhez amiben szépen le van írva mi mire jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.08.02. 11:04
Párizsi kérdésben maximálisan egyet tudok érteni, sajnos az tényleg horror ami abban van, de lassan minden más termékben. Nekem a szüleim még nevelnek állatot, többnyire azt eszi a család. Nem azért mert annyira megérné, hanem mert tudom, hogy mit eszek meg. Ja és amit az állatok esznek, azt is kint a földeken megtermeljük. Nem sok, csak annyi, hogy a családnak meglegyen ami kell. Aki teheti annak csak javasolni tudom, hogy ne hagyjon fel az ilyen tevékenységével.

Az élelemben túlnyomó többségében természetes módon is van valamilyen toxin, nem véletlenül kell kiegyensúlyozottan, mindent fogyasztani, mértékkel. Ettől függetlenül a gyógyszeres hasonlat túlságosan is meredekre sikerült. Ha valaki szintetikus s*a*t akar fogyasztani tegye, néha én is beveszek ezt-azt, de jól megnézem mi az, és, hogy feltétlen kell e az nekem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. NimKorko
2014.08.02. 18:28
Az influenza elleni védőoltások a tévhittel és a biológiai ismereteket messze elkerülő egyének értelmi képességével szemben nem azért adják, hogy ne betegedj le, hanem azért, hogy ha elkapod, pár nap alatt kigyógyulj belőle, ne pedig 2-3 hétig feküdj magas lázzal.
És ha ebbe valaki beleköt, az inkább olvasson utána, mert felesleges ezen vitatkozni, főleg idióta tévképzetekkel. Amiből látom van egy pár...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.08.02. 22:35
A pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Rotyoka
2014.08.03. 21:24
Konteósok egyesüljetek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Pandion Ronan
2014.08.04. 10:09
Kedves Ronan! Nem szeretnék vitába szálni veled, de azért 2 gondolatot még mondanék. Először is, azért, mert valaki nem gondol bele minden mögé egy összeesküvést, gyáva kutyának nevezni, illetve trollkodással vádolni, enyhén szólva is túlzás, és kissé nevetséges is. Nem tudom valaki miért lesz attól bátor, hogy kitalál mindenféle összeesküvéseket, vagy csak elhiszi azt a sok "okosságot" amit az észbúkon olvas. A trollkodásról meg az a véleményem, hogy általában az nem hiszi el a sok sületlenséget, aki tájékozott az adott témában, nem a fórumokról informálódik, hanem iskolából, felsőoktatásból, gyakorlati egészségügyből stb. Szóval akkor ők a trollok? Ezt magyarázd már el lécci, mert nekem pont fordítva logikus.
Az antibiotikumok használatával kapcsolatban egyébként én is azt gondolom, hogy átestünk a ló túloldalára, sokszor fölöslegesen írják fel/ íratják fel a "tájékozott" szülők. De! Az antibiotikum feltalálása előtt kb fele ekkora volt az átlag életkor. Akkor egy komolyabb megfázás könnyen elvitt egy felnőttet, nem is beszélve a gyerekekről. Ez történelmi tény, bárki utána nézhet! És most meg is kérdezném tőled, hogy vajon te soha életedben nem szedtél? Gyerek korodban voltál beteg? Lehet, hogy egy komolyabb betegségből antibiotikum segítségével gyógyultál ki? Kérdezd meg a szüleidet, hogy volt-e ilyen, van egy tippem a válaszukra!
Influenzára, meg jópár enyhe megbetegedésre teljesen fölösleges antibiotikumot szedni, nade amikor látsz egy kétoldali tüdőgyulladást, ne adj isten egy akkut bélgyulladást, a kísérő tünetekkel együtt, no akkor mondjad neki, hogy nem kell antibiotikum, hanem borsmenta meg grépfrút mag csepp és szépen rendbe jön a kedves beteg! Ezt ugye te sem gondolod komolyan? Ha mégis, akkor érdemes elolvasni egy könyvet, mondjuk egy olyan 5000 oldalasat amit az orvosi egyetemen tanítanak a bakteriális fertőzésekről!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.08.05. 17:09
Sok mindent tantitaniak de történelmet is a győztesek írják szóval mindegy.De csak ami kor szellemének as nagy közönség számára megengedett.Mert a hatalom bizony nagyon jó már akinek,és a 10% veri is rá lelki kiflit..Persze csak addig amíg a tömeg azt meg nem unja.Az gyávának nevezés valóban túlzás volt a buta mégis enyhébb de jobb.A gyógyfüvek megelőzésre jók,normális ételt kell enni nem mekkszart.Észbukkom meg nincsen szóval ha azt hiszed f@szbuk vitéz vagyok tévedsz.Nincs minden mögött összeesküvés, csak ez egy hazug világ végül is sokminden csak összeesküvés gyakorlat.Az ego jó dolog csak végezhet bárki bármilyen iskolát akkor sem tudhat mindent csak azt meg esetleg mást ami a birka programhoz.Persze akinek nem inge ne vegye magára.Butaságot félelmet sajnos nem kell tanítani az úgy csak úgy jön az éterből.Ezek azok a nagyon jó kis eszközök butítás és megfélemlítés azaz félelemben tartás.A problémák megoldásának kerülése.És végül, nem nekem kell hinned.Mert aki nem hiszi az járjon utána maga.A legkönyebb leseperni mindent az asztalról ami nem megszokott és túl mutat a doboza zárt fejekben.Láss is ne csak nézz...Nem velem kell bárkinek ezek megvitatnia,hanem tessék körbe nézni és igazán meggondolni és vagy gondolkodni arról hogy mit vesz magához az ember...Valaki városban szív valaki egy kisvárosban vagy falun ahol jobb lesz élni mindig is mint egy panelban...Szar dolog a kor szellemével küzdeni mint az látható de mindig van remény és megéri leírni ezeket a gondolatok szerény véleményem szerint megéri...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!