iPon Hírek

LG CES 2015: Quantum Dot technológia és 8K-s okostévé

Dátum | 2014. 12. 31.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

Az LG idén is komoly bemutatókkal készül a CES 2015-re. Korábbi hírünk alapján már nem lehet túl meglepő, hogy a vállalat lerántja a leplet webOS 2.0 alapú termékeiről, az azonban már sokkal érdekesebben hangzik, hogy 8K-s, illetve kvantumpixel-technológiát alkalmazó 4K-s televíziók is lapulnak majd a vállalat standján.
A CES alkalmával bemutatkoznak a legújabb okostelevízió-családok tagjai, amelyek összesen nyolcféle sorozatban foglalnak helyet – és meglepő módon nincs köztük egyetlen hajlított kijelzős példány sem. Az UC9, UB9800, UF9500, UF9400, UF8500, UF7700, UF6800 és UF6700-as szériát erősítő újdonságok nem csak kvantumpixel-technológiával és webOS 2.0-s okostelevízió operációs rendszerrel érkeznek, de egyéb újításokat is felvonultatnak. Az új okostelevíziók vékonyabbak lesznek, mint valaha, színegyensúlyuk és fekete szintjeik pedig ugyancsak fejlődnek. A Quantum Dot technológia jóvoltából a hagyományos LCD kijelzőkhöz képest jobb színszaturációra és szélesebb színpalettára számíthatunk, ami nagyon jól hangzik. A Quantom Dot eljárás lényege, hogy a tradicionális IPS alapú LCD panel elé egy vékony filmréteget helyeznek, amelyen 2 és 10 nm közötti nagyságú nanokristályok lapulnak. Ezek a nanokristályok méretüktől függően más és más színt jelenítenek meg, a végeredmény pedig szemmel láthatóan jobb színminőség lesz.
Az LG persze továbbra is elkötelezett az OLED technológia alkalmazását illetően, de mivel az a többség számára egyelőre még megfizethetetlen, így a "felturbózott" 4K-s okostelevíziókkal kell csatába szállni a riválisok termékei ellen. Érdekesség egyébként, hogy a Quantum Dot eljárást a Sony már alkalmazza felsőkategóriás televízióinál, és a Samsung háza táján is tervben van Quantum Dot technológiára támaszkodó okostelevíziók piacra dobása. No de térjünk vissza az LG 2015-ös 4K-s televízió-sorozatának legfontosabb – ismert – tulajdonságaira. A termékek rendelkeznek majd 4K-s videó dekóderrel, ami 30 FPS-es és 60 FPS-es tartalmakat egyaránt támogat, plusz jövő-biztos is lesz, már ami a későbbiekben megjelenő szabványok támogatását illeti (ez valószínűleg a szoftver frissíthetőségét jelenti). Az újdonságokkal kapcsolatban az is kiderült, hogy az UC9, UB9800, UF9500, UF9400 és UF8500-as modellek többcsatornás "Ultra Surround" hangszórókkal érkeznek, az UF9500-as modell pedig Auditorium Stand segítségével segít a hangzás fókuszálásában. Az új okostelevíziókból először a 65 hüvelykes és az 55 hüvelykes modellek jelennek meg.
A 8K-s okostelevízió bemutatásának tervéről egyelőre még csak pletykák keringenek, az viszont biztos, hogy ha tényleg bemutatnak ilyen terméket, akkor annak a környékén hatalmas tömeg lesz majd. Egyébként nem az LG az első 8K fronton, hiszen a Sharp már 2011-ben, illetve 2012-ben bemutatta 8K-s televízióját, amely 7680 x 4320 pixeles natív felbontás mellett üzemelt. A szóban forgó megoldás 85 hüvelykes képátlójú kijelzőt alkalmazott, az viszont egyelőre rejtély, hogy az LG 8K-s okostelevíziója pontosan mekkora lesz. Az biztos, hogy néhány nap múlva minden fontos részletről lehull a lepel, hiszen megnyitja kapuit a CES 2015.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. misuka
2014.12.31. 12:38
Jól sejtem,hogy az Oled tévéknek még így is szebb képe lesz mint a Quantum Dot tévéknek?Mert akkor inkább megvárom,hogy csökkenjen az Oled ára.Mert csökkenni fog az biztos,ahogy egyre többen és egyre többet fognak gyártani.A felbontás amúgy sem érdekel,mert szerintem normál távolságból nézve amúgy sem látni a különbséget egy full HD,és egy 4K között(pláne nem 8K).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Chif52
2014.12.31. 13:44
Találós kérdés: Mi az, 8K-s és többe fog kerülni mint egy autó?
viccet félretéve még a FullHD-s tévék sem olcsók ... de remélem hamarabb lemegy a 4K-s TV-k ára, hogy legyen értelme tartalmat tenni rá.(filmek többnyire) ... bár azt megnézném ,hogy pár év múlva bemész egy supermarket-be és kérsz egy 8K-s filmet és a kezedbe nyomnak egy komplett merevlemezt.
- misuka: látszik, hogy nem használsz napi 2 óránál tovább monitort/TV-t vagy csak a szemeddel nincs rendben valami, de 3-4 méterről is szemmellátható a különbség a FullHD és a 4K között.(hogyha nem 320p-s felvétel megy rajta hanem tényleg 4K-s)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Balika911 misuk...
2014.12.31. 13:55
Az OLED-del is vannak problémák; nyugodj bele, hogy az olcsó abból is gagyi lesz - ha lesz. Én ugyanis nem azt látom, hogy egyre többen gyártanának: a Samsung közleménye szerint 2015-ben nem jelentkeznek új OLED TV-vel, a Sony-Panasonic együttműködés pedig már egy éve dugába dőlt. Ezzel kapcsolatban azóta sem jöttek biztató hírek. Szerintem semmi értelme az OLED-re várni, de te tudod.

A FullHD és 4K közti különbség kapcsán fontos, hogy mekkora méretben gondolkodsz, milyen messziről nézed a képet, illetve hogy mennyire vagy fogékony erre az egész felbontás-mizériára. Lehet, hogy neked nem éri meg 4K készüléket venni, de olyat ne írj, hogy "normál távolságból nézve amúgy sem látni a különbséget egy full HD,és egy 4K között", mert ezzel nem lehet mit kezdeni. Nem véletlenül vannak ilyen oldalak a neten:
http://www.rtings.com/info/television-size-to-distance-relationship
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Renhoek
2014.12.31. 15:01
Az OLED egy rendkívül macerás technológia. Monitornak pl tökéletesen alkalmatlan, mert beég ez is mint a plazma konstans tartalmaknál. Nem véletlenül nem jönnek ki vele... 10-15 órán keresztül működő kijelzőkre teljesen alkalmatlan, az élettartama kérdéses, és pont az "organic" mivolta miatt folyamatosan bomlik, degradálódik. (UV, nedvesség stb főképp árt neki, ezért vannak UV szűrők bevetve)
Tessék befáradni a T-boltba, vagy Telenorba, és megnézni mennyire be vannak égve szellemképesen a drága Samsung AMOLED-ek (monitorra példa), de a 40000 dolláros OLED filmes monitor is beéghet, és az LG TV-je is, elvileg, WOLED ide-oda... (bár erről kevés infó van még) ha konstans dolgokat hagysz kint rajta sokáig. (PL tálca, böngésző stb)

A QD pedig egy teljesen új dolog, de ne tévesszen meg senkit... ez csak egy felturbózása az IPS paneloknak... ettől nem lesz olyan fekete a fekete mint az OLED kijelzőknél.

Itt van kb, hogy hogyan működik, egy kis fizikával is [LINK]

Akit érdekel keressen rá, vannak részletes fizikai alapok komolyabb tanulmányokban.

Szóval a lényeg, ez még csak a kezdet. A cél, minden pixel mögé külön vezérelhető QD-LED-et rakni háttérvilágításként, így elérhető az OLED feketéje...

A végső cél pedig, ahogy a képeken is látszik milyen szép színekben virítanak a QD-k, egyszerűen LCD réteg nélkül csak maga állítaná elő a képet. Elméletben sokszoros fényerőre képes, tartósabb mint az OLED, mert stabilabb.

A QD lesz a jövő, csak sajnos most az OLED-et nyomják izomból, pedig valószínűleg zsákutca, és lesz sokkal jobb technológia ennél.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. LechooEdy
2014.12.31. 15:51
A 4K még oké, de 8K-ban nagyon kevés filmet rögzítenek, nem, hogy kiadnak. Szép és jó, de ehhez már tényleg nagyot kellene lépnie mindenkinek. (Jó azok a filmek, amik Epic RED-el vesznek fel, talán lehet 8K vagy nagyobb, de kétlem).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Balika911 Lecho...
2014.12.31. 17:33
A 8K kijelző még akkor csak egy erődemonstráció, ha igazak a pletykák és tényleg létezik a cucc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Reinkz
2014.12.31. 17:51
Renhoek:
QD nekem meg csak szimplán egy újabb bőr az ips panelről,
kb mint amikor led tvnek adták el az lcd-t, mert led van mögötte,

Én nem hiszem hogy az oled zsákutca lenne, ha bejön az lg nagyot kaszálhat mert nem kicsivel jár elöbb oled témában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. tigerboy
2014.12.31. 18:17
Ha a 8K felbontását megnézzük az bő 33 megapixeles kép. Mi tud ekkorában rögzíteni? Még a profibb fényképezőgépek se tudnak 33 megapixelt nemhogy a kamerák. (1db Nikon van, ami 34megapixel, de azt is csak 2-3 csúcs obival tudja kirajzolni) A középformátumú gépek meg nem tudnak videót.
Mi a fenével lehet 8K anyagot felvenni? És min lehet azt tárolni, mert saccra van vagy 100GB egy film, de mindenképp több mint egy multi BluRay és ez a vágott kikódolt anyag nem raw vágatlan cucc...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. BitiOne tiger...
2014.12.31. 19:02
Hát pont ez a lényeg! Rászoktatnak az egyre nagyobb felbontásra, és utána kénytelen lesz átállni az összes iparág (fotó, videó, filmkészítő stb.) ezekre az eszetlen felbontásokra! És ennek mi is a lényege???? Hát, hogy mindenki (beleértve a magánszemélyeket, és a cégeket is) cserélje le a teljes technikai eszközparkját! Ennyi! Nem több!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Renhoek Reink...
2014.12.31. 20:56
Akkor miért nincsenek monitorok belőle?

Pedig kézenfekvő lenne, de pont azon okokból nincsenek plazma monitorok sem, mert nem alkalmas konstant megjelenítésre.

A fizika törvényei ellen nehéz harcolni, organikus kevésbé stabil anyagokról beszélünk amik egyszerűen elbomlanak a használattól.
Persze lehet kompenzálni a fényerőnöveléssel, és a plazmához hasonló megjelenítési trükköket bevetni, de a franc se akar egy több százezres kijelzőn szellemképeket bámulni, ha netán PC monitorként szeretném használni. Meg figyeljek, hogy a startmenü meddig van a kijelzőn, nehogy filmnézésnél ott legyen a szellemképe?

TV-nek frankó lesz, ahogy a plazma is... de a probléma az, hogy rengeteg pénzt beleöltek, így egy olyan technológiát késleltet, ami már most sokkal ígéretesebb. (Önálló, szerkezetileg stabil, ellenálló , sokkal nagyobb fényerőre képes, quantum-dot kijelző, LCD nélkül)

Mondom, egy TV-nek tökéletes lehet az OLED, és telefonokba, tabletekbe is elmegy, ha nem hagyod beégni... de van nála sokkal jobb, aminél nem kell az aránytalan elhasználódástól sem fosni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. LGx
2014.12.31. 21:37
én most cseréltem le az 5 éves samu lcd tvnket egy ips paneles lg-re. monitorban bejött nagyon az lg ips-e, és tv-ben is nagyon nagy a különbség. 4k-hoz még nincs tartalmam, a ~8TB filmből, sorozatból jó ha 80% 720p vagy 1080p.
viszont ezzel a tv-el már csak 3 évre tervezek
jó látni hogy halad előre a technológia, igaz ebbe beletartoznak az "átnezevések" és a mesterségesen növelt igények. sokan írták, nem véletlenül, mindenki mérje fel legelőször a saját igényeit és adottságokat, és ezek alapján válassza ki a magának legjobbat. lehet épp a 4k a menő, de 3 méterről 80cm-en erősen overkill
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. tibaimp
2015.01.01. 12:11
"....és meglepő módon nincs köztük egyetlen hajlított kijelzős példány sem. ..." -- ez ugyan olyan marketing szemet lesz mint a 3D.

A 2011-es linket nézzétek meg a Sharp TV-ről!

30 másodperces videó 6TB!!!! beszarás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. bogdandi12...
2015.01.01. 12:53
És elárulná valaki, hogy ma milyen számítógép tud, egy ilyen felbontású filmet kihajtani ? Itt a 8K-ra gondolok, a játékról ne is beszéljünk... Nem hiszem hogy van 8k-s tartalom, de ha lenne egy időn belül, akkor is nagyon meghajtaná, a mai számítógépeket. Vajon egy Core i5-ös, letudna játszani egy ilyen 8k-s tévén, egy 8k-s videót vagy filmet folyamatosan ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Balika911 bogda...
2015.01.01. 14:18
Erő talán lenne hozzá, de megfelelő csatoló hiányában ez teljesen mindegy. A most terjedő HDMI 2.0 sávszélessége 18 Gbps, a DisplayPort 1.3-é pedig durván 26. Utóbbi is csak arra elég, hogy maximum 4:2:0 mintavételezésű 8K anyagot továbbítson.

A legdurvább filmes kamerák egyébként képesek 8K-ban felvenni. Ez jelenleg azért jó, mert így szebb 4K illetve FHD képet lehet előállítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Tibike1993
2015.01.03. 12:10
Ez szép, és jól hangzik. Csak szerintem túl gyors. Oké, h generálni kell a piacot, hisz ha megáll, gáz van munkahelyileg is, hiszen ha veszel egy FHD tv-t, és még 5 év múlva sincs ettől nagyobb, akkor minek vennél másikat?? Így a tervezett elavulással, és ezzel a fejlődéssel való igaz, h hamarabb vesz az ember másik cuccot. De könyörgöm... miért kell ez? Oké, az LG-nek van ilyen. és akkor mi van? Az a baj, most akkor a többi gyártó is rááll a 8k-ra, miközben még a 4k se nagyon terjedt el. Sőt, a TV csatornák még a FHD vonalat se tudják követni, nemhogy ezt. Bár lehet h az első számú cél nem pont a NatGeo nézése 4k-ban, de csak filmek miatt kiadni több milliót?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. BReal
2015.01.03. 14:30
Szegény fejlesztők. Tartalomban nem tudnak már mit kitalálni (ellőtték a hajlított kijelzőket, aminek egyébként szintén csak óriási méretekben van extra hatása filmezés közben; a "megújuló" TV-k is már jelen vannak, a jóval alacsonyabb fogyasztású LED is már évek óta jelen van; a 3d is évek óta itt van, csak sajnos alig van film, amire érdemes lenne ráfordítani a szemüvegek kb. 2 órás szemfárasztását; és az okosTV-t is már ellőtték - amire nekem szintén semmi szükségem sincs, persze valakinek biztos fontos, hogy skypeolni vagy netezni tudjon a TV-jén), így már egy ideje porondon van a 4k, aminek egy 50-60 m2-es lakásban biztos óriási gyakorlati hasznát veszi legtöbb felhasználó. És persze akkor most jön a 8k, meg majd a 16k, és a többi. Mennyi embert szédíthetnek meg ezekkel a technológiai csűrés-csavarásokkal, hihetetlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. fofoka BReal
2015.01.04. 10:14
Most még nem tudod megfizetni, így fikázod. Aztán néhány év múlva, amikor a 8k is elérhető lesz számodra és beleszoktál, akkor elképzelhetetlennek fogod tartani, hogy az FHD is jó valamire. Persze akkor majd a 16k-t fogod savazni. Fel kéne már fogni végre, hogy a termékfejlesztésben olyan nincs, hogy kifejlesztettünk valamit és hátradőlünk, mert nincs több tennivaló..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. BReal
2015.01.04. 10:25
Ennyi erővel mindent fikázhatnék, amit nem tudok megfizetni, mégse teszem. Ezek egész egyszerűen parasztvakítások, amiknek a magamutogató emberek bedőlnek (mondjuk amúgy se nagyon kell nekik bíztatás). Persze, hogy ha majd a 20 collos monitorokon vagy a 32 collos TV-ken is 4k felbontás lesz, elérhető áron lehet majd kapni, ettől még gyakorlati hasznát nem fogod látni. Ennyit akartam mondani, de látom nem jött le.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. balikabo
2015.01.06. 09:04
Miért lenne parasztvakítás? 2000 ben ha valaki azt mondja neked hogy egy film 100GB lesz és 1080p ben fogod nézni egy 120 cm-eres TV-n azt mondtad volna hogy parasztvakítás 2006 ban ha azt mondják neked hogy 4K-s tv-k fogják elárasztani a piacot azt mondtad volna hogy parasztvakítás(mellesleg már megfizethetőek a 4k-s tv-k) szóval semmi nem parasztvakítás, ez a fejlődés, ezt vagy elfogadod és követed, felfogod, vagy nem tudsz lépést tartani és parasztvakításnak veszed.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!