iPon Hírek

LG Class – Más osztály

Dátum | 2015. 09. 22.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A vásárlók sokszor hiányolják az igazán minőségi anyagokból felépülő okostelefonokat a boltok polcaira. Nos, az LG ezúttal egy teljesen fémbe burkolt masinát húzott elő a kalapjából, ami a középkategóriában fog rajthoz állni, így sok érdeklődő figyelmét keltheti fel.
Az egyszerűen csak Class néven leleplezett készülék a vállalat hazájában lépett színre. A remekbe szabott mobil valóban „nagyfiús” megjelenéssel bír; az unibody fémház mellett az LG dizájnereinek figyelmét az előlap megfelelő kidolgozósa sem kerülte el, a védőüveg finom ívben siklik át az okostelefon oldalaira. A Class megjelenítője 5 hüvelykes, IPS technológiával dolgozik és 1280 x 720 képpontos a felbontása. Ebből fakadóan megfelelő képminőségre lehet számítani, hiszen 294 PPI-s a részletgazdagsága, szélesek a betekintési szögei, napsütésben is elég a fényereje, a színvilága pedig valósághű. A gépezeten az Android 5.1 operációs rendszer van, amely a jelenleg elérhető legfrissebb kiadás. A Lollipop az LG UX felhasználói felületbe lesz burkolva, tehát rengeteg extrával is számolni lehet azon felül, hogy az Androidtól mindent megkapnak a vásárlók. Különösen nagy hangsúlyt kapott a sajtóanyagban az, hogy itt egy komolyabb kameraszoftver áll majd az érdeklődők rendelkezésére, aminél a szelfizés módjaira is rágyúrtak. Ennek megfelelően az előlapon egy 8 megapixeles kamerának szorítottak helyet a tervezők, amivel kifejezetten jó minőségű önarcképeket lehet majd megörökíteni. A főkamera 13 MPixeles, és egy LED-es villanó is segíti a munkáját, ami különösen akkor jöhet jól, ha nem megfelelőek a fényviszonyok.
Az LG nem különösebben erős központi chipre bízta a masinát, mindössze egy 64 bites Snapdragon 410 lapka tevékenykedik a színfalak mögött. Ez a SoC rendkívül nagy népszerűségnek örvend, és ezt annak köszönheti, hogy a hétköznapi használat során már megfelelő alapja az androidos gépeknek, ezzel már korrekt teljesítményt kapnak a kezükbe a felhasználók. Összesen négy Cortex-A53 mag van benne 1,2 GHz-es órajelen, valamint egy Adreno 306 IGP, ami lazább játékra is megfelelő, de sokat azért nem érdemes tőle várni. Az LG nem szerette volna, ha a rendszermemória belerondít a felhasználói élménybe, ezért 2 GB-tal (LPDDR3) látta el a Classt, ami már a legtöbb felhasználó számára elegendő lesz. Az eMMC technológiás tároló 16 GB-os kapacitással szolgál, ha pedig ez kevésnek bizonyulna az idő előrehaladtával, akkor egy microSD kártyával lehet fentebb tornászni a rendelkezésre álló üres helyet. A kapcsolati opciók között a 4G LTE hálózati modem az, amit elsősorban érdemes megemlíteni, ez a mobilinternet kapcsolat révén 150 és 50 Mbps-os le- és feltöltési sebességgel szolgálhat megfelelő infrastruktúra mellett. Biztosan van még a tarsolyában ezen felül 802.11 a/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth modul, A-GPS vevő és NFC chip is. Egyéb extráról itt nem esett szó, azonban ezt a területet nem is részletezte teljesen az LG.
Az újdonság 142 x 71,8 x 7,4 milliméteres vonalak közé lett beszorítva, viszont a kamera és a hátlapi kezelőszervek egy kicsit kiemelkednek, amiért nem lennénk meglepve, ha kapna némi kritikát az LG. A 147 grammos tömeg első hallomást talán soknak tűnhet, de egyáltalán nem tornyosul ki az 5 hüvelykes mobilok tömegéből, ráadásul a fém felületek bőven magyarázattal szolgálnak ennek a miértjére, és azok a vásárlók, akik a minőségi anyaghasználatot fontosnak tartják, vélhetően nem fognak ezen fennakadni. A Class egy egészen jól összeállított okostelefonnak ígérkezik az eddigiek alapján, azonban a 2050 mAh-s akkumulátora nagyon sovány, és csúnyán belerondíthat az összképbe. Ez még egy kisebb panellel ellátott mobilnál is kevésnek bizonyulna, szóval az üzemidő tekintetében semmi esetre sem érdemes hiú reményeket táplálni a géppel szemben. Erről árulkodik sajnos az is, hogy az LG szerint mindössze 10 órás lesz a beszélgetési ideje egy töltéssel – persze 4G LTE hálózat felett, szóval a „legrosszabb” esetben. Az okostelefon ezüst, arany, kék és szürke árnyalatokba öltöztetve lesz elérhető, később pedig még egy fehér is érkezik, így minden érdeklődő megtalálhatja majd a szívéhez leginkább közel álló kivitelt.
Az LG Class Dél-Koreában átszámítva kb. 300 eurónak megfelelő összegért vásárolható meg. Ezzel az okostelefonnal az LG valószínűleg a „Galaxy A” szériának, azon belül is a Galaxy A5 modellnek szeretne vetélytársat állítani, az ugyanis hasonló árral és képességekkel rendelkezik, mint hírünk alanya.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. Shinjiii
2015.09.22. 14:20
Nem értem, miért pont egy mobilnál központi kérdés a betekintési szög? Mikor úgy is mindenki szemből használja, a tömegközlekedésben pedig igazából senki másnak nincs köze ahhoz, te épp mit szenvedsz rajta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Asagrim Shinj...
2015.09.22. 14:40
Gondold át újra. Kapásból eszembe jut egy dolog, mikor nem pont szemből nézed, mikor játszol, és a készülék forgatásával illetve döntésével irányítod.

Ez viszont a legkevesebb, ha LG-ről van szó, vannak itt sokkal nagyobb gondok is. Megvettem a legdrágább szarjukat és 2 hét leforgása alatt több problémával szembesültem ezen a "csúcskategóriás" készüléken, mint 2 év alatt androiddal bármikor

- egyszer újra kellett indítanom a telefont, hogy újra működjön a giroszkóp
- kétszer dobta a wifi kapcsolatot és ki majd újra be kellett kapcsolnom a wifit, hogy újra legyen hálózat (felettébb idegesítő, mikor nem használod a telefont, így nem veszed észre hogy elment a net, és máris buktál minden adatkommunikáción alapuló értesítést)
- néha nem dolgozza fel az amúgy érzékelt érintést (25 érintésből egyszer)
- ha a megbízható helyek "smart lock" beállítás aktív, és kikapcsolom a GPS-t, hiába kapcsolom vissza, a smart lock inaktív marad
- a 3000 mAh-s akksi képes 4 óra alatt lemerülni, miközben annyira felforrósodik a telefon, hogy nem lehet megfogni a felső felét, és karhossznyi távolságból érezni a meleg hatására meglágyult műanyag készülékház szagát

Ha náluk ez a "flagship phone", akkor bele se merek gondolni, hogy milyen jelenségeket produkálnak a középkategóriás telefonjaik!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Shinjiii Asagr...
2015.09.22. 15:30
Ja, hogy még mindig vannak ilyen elvakultak, akik mobiltelefont játszani vesznek? Ok...

Én még nem tapasztaltam ismeretségi köreimben ilyesmiről. Mind a G2, mind a G3 hozza/hozta a kötelező minőséget, amiket tapasztaltam, utóbbiból most készülök magamnak is beszerezni egyet. Melyikről beszélsz, a G4-gyel vannak ilyen gondok?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Asagrim Shinj...
2015.09.22. 16:54
Azzal ...

"Ja, hogy még mindig vannak ilyen elvakultak, akik mobiltelefont játszani vesznek? Ok..."

Még mindig? Növekvő piac.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. thestock Shinj...
2015.09.22. 18:56
Nem vagyok a telefonos játékok híve,de ha nem játékra,akkor mihez kell az egyre erősebb hardver?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Asagrim thest...
2015.09.22. 19:20
Processzorról nem tudok nyilatkozni, de a memóriát eléggé könnyen be lehet lakni. AirDroid, Buzz Launcher + Widget, Android Assistant, Gmail, Internet Speed Meter, Record My Call, Skype, Tresorit, Trigger, Zooper Widget fut a háttérben nálam, és úgy 500 mega szabad memóriám marad három gigából.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. thestock Asagr...
2015.09.22. 20:00
Az szép.Még jó hogy egy telefonról van szó ahol spórolni kéne az energiával :-/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim thest...
2015.09.22. 20:20
Telefonok, aha, talán a nevük az. Telefonba nem kell 8 magos processzor 32 giga tárhellyel meg több giga memória ...

Használaton kívül, mikor csak az AirDroid kommunikál a számítógépemmel, meg az NFC miatt pakolom a telefont ide-oda, akkor 2 naponta töltöm, ennél jobban nem kell spórolni az energiával.

A játékokkal viszont már úgy van mint a gamer laptopok, hiába "mobil" készülék, ne is akarj huzamosabb ideig foglalkozni vele töltési lehetőség nélkül a közelben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. thestock
2015.09.22. 21:18
A 2 nap az korrekt.
Van egy galaxy nexusom.Tudom,nem egy mai telefon,de működik,és nincs leharcolva,viszont azt veszem észre hogy a csodás frissítésekkel egyre jobban belassul...mintha az lenne a cél hogy ha nem megy tönkre a készülék,akkor azért legyen lecserélve mert már gyenge/kevés.Nem mondom hogy nem dühítő az hogy egy viberhez és némi böngészéshez lassan nem elég 2 mag 1 giga memóriával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Asagrim thest...
2015.09.22. 21:26
Én emiatt raktam fel egy android emulátort a számítógépemre (Bluestacks). Gyakorlatilag szinkronban tartom a telefonommal, annyi különbséggel, hogy mielőtt a telefonra felrakok egy app frissítést először emulátorban megnézem, hogy mennyi erőforrást zabál frissítés előtt és után.

Ha nem kapok a frissítéssel új, hasznos funkciót csak plusz erőforrás pazarlást, akkor nem rakom fel a frissítést telefonra, mindaddig, amíg olyan frissítés nem érkezik, amire szükségem is lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.09.22. 23:51
+1 | LG F6, 2 (kettő) éves telefon, de ez a frissítésről frissítésre teljesítményromlás tényleg gusztustalan, pedig nem vagyok egy nagy appguru, minden hasít a mai napig, de mégse úgy, mint eddig - nem pont fordítva kéne lennie? Energia-és erőforrásigény csökkentése. Azt hittem, ez a tendencia most. Vagy "csak" a rendszer supportjával vannak komoly problémák, mert se nem játszok, se nem töltögetek mindig minden hülyeséget le, ugyanaz a kb 6-7 app használódik mindig, ki van kapcsolva mindenféle helymeghatározás meg szinkronizálás, 4G-vel se használom, mégis, az eddig 500-600 MB helyett inkább 650-750 MB.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. digitalz VAjZY
2015.09.23. 10:45
Igazabol ugy vannak az androidnal mint a javascriptes weboldalaknal... a kliens keszulekei egyre erosebbek, ugyhogy kevesbe kell optimalizalni, vagy optimalizatl kodbol futhat meg tobb, ugy se tunik fel nekik... Tehat vagy frissited a geped (telefont is nevezhetjuk gepnek mar) vagy azt tapasztalod hogy folyamatosan "lassul a keszulek".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Shinjiii digit...
2015.09.23. 18:05
Ez teljes mértékben kinézhető a gyártókból. Nehogy már pont egy ilyen egyszerű rendszer alá kelljen ekkora vas, hogy ne szaggasson be egy egyszerű menükezelés alatt... Szándékos ez.

Játékra visszatérve, nem értem, miért kell akkora teljesítmény, ami játék talán megeszi a telefonokat, az a jószerivel több éves Asphalt játékok, minden telefonos teszt alatt azzal hasonlítgatnak teljesítményt. Megjegyzem, pont azzal az optimalizálatlan fossal, ami még röccenésmentesen egy vas alatt nem futott. Minden más játék zökkenőmentes középkategórián is. Nem érdekes? Még feltörekvő. Talán igen, de nem hardverigény-éhség tájékán. Akkor mire a 150 ezer Ft-os parasztvakítás, ha nem arra, hogy ott hagyd a feleséged is zálogba érte?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim Shinj...
2015.09.24. 05:48
"Minden más játék zökkenőmentes középkategórián is."

Bullshit. LG G4 előtt Xperia M2-t használtam, és mind a Mortal Kombat X, mind az AC Pirates akadozott rajta mint a szar.

"Akkor mire a 150 ezer Ft-os parasztvakítás, ha nem arra, hogy ott hagyd a feleséged is zálogba érte?"

Mondjuk arra, hogy a fingós appon, meg a pornhubon kívül elfussanak rajta olyan dolgok, amik eszedbe se jutnának, mert abból indulsz ki, hogy "parasztvakítás"?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Shinjiii Asagr...
2015.09.24. 17:11
De érted, miért nem fut el rajta? Mert szándékosan olyan rendszert basznak a telefonba, ami mellett képtelenség megfelelően "dolgozni". Ha erre akartál kilyukadni, az eszembe nem jutás célozgatásoddal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!