iPon Hírek

LGA-1155 + extrém tuning = elégő érintkező lábak?

Dátum | 2011. 01. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A tavalyi év folyamán több olyan hír is érkezett, amelyek azt állították, hogy az egyes komponens gyártók által készített LGA-1156-os processzorfoglalatokkal nincs minden rendben, ugyanis extrémebb, komoly feszültségemeléssel járó tuning esetén a foglalatban elhelyezkedő egyes érintkező lábak egyszerűen megégtek, ennek következtében pedig rendszerint nem csak az alaplap, hanem a processzor is károsodott.


Hosszas vizsgálat után kiderült, hogy a szóban forgó processzorfoglalatokkal tényleg baj van. Ezt a problémát egyes gyártók felhasználták arra, hogy saját alaplapjaikat népszerűsítsék, amelyekkel a fent említettekhez hasonló problémák még extrémebb tuning esetén sem jelentkeznek.


Most úgy tűnik, hogy az eset megismétlődni látszik, viszont egyelőre csak egy forrásból érkeztek processzorfoglalat-hibával kapcsolatos hírek és az eset egyelőre két alaplapot érint, így nem kell pánikba esni, viszont nem is szabad csak úgy szó nélkül elmenni a jelenség mellett. A TechReaction.net tesztelői arra lette figyelmesek, hogy a Gigabyte GA-P67A-UD4-es és GA-P67A-UD7-es alaplapok a teszt során komolyabb tuning alkalmával hasonló tüneteket mutattak, mint a korábbi, LGA-1156-os CPU foglalattal ellátott problémás társaik: az alaplap processzorfoglalatának egyes érintkezői kis mértékben megégtek.


Az LGA-1155-ös és LGA-1156-os processzorfoglalatok ránézésre felépítésük alapján nagyon hasonlítanak egymásra, ám a lábkiosztás-térkép már megmutatja, hogy jelentős különbségek vannak a két processzorfoglalat között. A tesztelők véleménye szerint hasonló problémát csak extrémebb, komoly feszültség-emeléssel járó tuning okozhat, de megvan rá az esély, hogy hosszabb idő alatt kisebb mértékű tuning esetén is előjön a jelenség, így az esetet mindenképpen ki kell vizsgálni. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a probléma csak a minta alaplapokat érinti-e és még maga a gyártó sem reagált a problémára, így mindenképpen meg kell várni az esetleges vizsgálatok eredményét.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

105. devil66666...
2011.01.17. 10:21
Ha igaz a dolog,elég kinos lehet a gyártó(k)nak...
Elég cumi ha veszel egy több 10ezres lapot,ami megsüti a drága procidat,meg a lapot is kukázhatod...
Ezért kell minnél több féle tokozást kiadni...

A lóvé(le)húzás a lényeg mindenhonnan.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
104. Mifee
2011.01.17. 10:48
igazad van. ha normális körülmények között használod, nem lesz baja. ha húzod akkor kakukk. Na ezért nem cseréli a forgalmazó, ha húzod a géped és amiatt megy tönkre
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
103. Fzoltan
2011.01.17. 10:53
devil: Miért is? A gyártó a tuningot nem támogatja. KOMOLYABB feszültségemelés esetén. Ez tuti, hogy nem egy-két tized voltot jelent.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
102. jozsefm
2011.01.17. 10:58
Vagy mégsem olyan alacsony az az áramfelvétel?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
101. Mikika
2011.01.17. 11:03
sajnos csak foxconn foglalatnál jelentkezik a probléma tyco foglalat az bírja rendesen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
100. Riddick77
2011.01.17. 11:06
1.25v ra emeltem a procim feszkoját,és meghalt a MSI alaplapom! Utánna olvasva kiderült ,hogy külföldi teszt oldalaknál 3 lap is meghalt közepesnek is alig nevezhető tuning miatt! Ezek az alaplapok nem birják a feszkó emelést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
99. Winyettyu
2011.01.17. 11:09
ezért nem kell húzni.. abból mindig csak a baj van.. ne mondja már vki hogy a mai gépek teljesítménye alapból kevés
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
98. Riddick77
2011.01.17. 11:20
Nem kevés,csak a prociban van vagy 40% plussz,és az alaplap nem birja a tuningot.a Tom's hardwaren azt irták az Lga1156 lapoknak szar a feszültség előállító része,ill. nincs benne túláram védelem. Azért döglenek meg ha terheljük a procit,még akkor is ha hideg a cucc,mert meg van hűtve ,és alig adtál neki plussz feszkót. DE,a röhej az hogy az Msi CD 53 is tuning alaplap! Gyárilag irják milyen táp kell a tuninghoz,és van rajta TUNING gomb is,hardveres vezérlő chippel!! De,ha azt benyomom nem hogy 1.25 re lövi be a core i7 et,hanem 1.37 re,ami ha megterhelek,akkor tuti meghal az alaplap!? Mi ez ha nem hibás tervezés...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
97. kiskoller
2011.01.17. 11:22
sztem ez gáz, nem bír semmit sem ki a foglalat, röhej. Először tuningzárat rak a processzoraira az intel, aztán kiderül hogy ha húznád leégne a géped, remek mondhatom. és egyesek szerint tuningbarát a szandi, csak mert valakinek sikerült 5Ghz-re felhúznia. Szép mondhatom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
96. Joachim21
2011.01.17. 11:33
Miért kell az 1.1V helyett 1.4-et adni neki? Nyilván megsül. De ezek a barom tesztelők, csak h a határokat feszegessék, nem kizárt hogy 1,5V fölé mentek, és tessék. Vizsgálják ki a dolgot, de a tuning 24/7-re sosem arról szólt hogy szétégeted a cuccaid, ész nélkül meg akármelyik lapban és CPU-ban lehet maradandó kárt okozni percek alatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
95. PH-User
2011.01.17. 11:37
Ezért kell egyből Veér módjára rohanni a boltba Szandi biccset venni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
94. berner
2011.01.17. 11:39
PH-User - 2011-01-17 11:37:14 - ostoba....

Ki a f..szom gyárt húzásra? Az meg hogy a selejt alaplapgyártók buták, ne a cpu gyártót okold. Az INTEL soha nem gyártott selejtet és nem is fog olyat kiadni....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
93. jozsefm kisko...
2011.01.17. 11:42
Vannak itt más anomáliák is ,majd elő lehet jönni lassan azzal is, ha elcsendesül az első "teszter" hullám dicshimnuszainak zaja.

Kiváncsi lettem volna néhány prózaibb de mindennapi használatban fontosabb tesztre is ,/SATA-USB használat HDD kezelés eredmények stb./
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
92. prohlep
2011.01.17. 11:55

Fair megoldas az lenne, ha mind az alaplapban, mind pedig a prociban lenne egy feketedoboz szeru egyseg, amely feljegyzi az adott komponens eleteben addig elofordult szelsosegeket: feszultseg, aramerosseg, homerseklet, es az ilyen korulmenyeknek valo kitettseg idotartama.

Garancianak pedig legyen feltetele, hogy ezek ezek az adatok egy gyarilag specifikalt zonan belul maradtak-e az adott komponens eleteben.

Tuningra alapbol ne vonatkozzek a garancia.

Ahol meg gyarilag elokeszitett a tuning, azt meg nem neveznem tuningnak, hanem egy gyarilag elokeszitett uzemallapot hasznalatanak.

Tuningnak szamit, hogy amennyiben egy procinak csak egyetlen magja van hasznalatban, akkor annak megemelik az orajelet?

Tuningnak szamit, hogy a gyar gondosan kiprobalja, hogy mit bir egy proci, es a laikus vevo a BIOS-ban beallithatja, hogy a gyar altal elfogadhatonak gondolt mertekben tulhajtja a komponenseket?

Koca-tuning: a feneke ala toljak a bilit, majd megdicserik, hogy milyen ugyes a kisbaba, teli a bili!

Nekem ez a tuning tema mingid is budos volt, mint az elsport.

Nezzetek meg, elsportolok miatt van kulon sportkorhaz.

Szerintem az igazi muveszet az, ha valaki ugy lesz bajnok, hogy utana megeri a 70 eves kort, es NINCS mindenfele betegsege az elsporttal osszefuggesben.

Ugyanigy nem tudom komolyan venni azt, hogy egy gep megy, ameddig dontik bele a folyekony heliumot vagy szegenyebb emberek a folyekony nitrogent.

Komoly tuning az lenne, ha 365/7/24 stilusban egy TELJES EVET kell teljesiteni meghibasodas nelkul. Extra fokozat: 3 ev egyhuzamban megallas nelkul. Az mar valami.

Szetverni, tonkrehajtani, ... abban mi a poen?

Ha meg nem vered szet, nem hajtod tonkre, akkor kapsz egy vicces nehany szazalekot, ... ha annyira fontos, akkor vedd meg az eggyel komolyabb kategoriaju komponenst, ... ha meg a celod nem termeli ki erre a vetelarat, akkor az esetek tobbsegeben esetleg nem is annyira indokolt a nagyobb teljesitmeny, ... hanem csak oncelu szorakozas.

Nem lattam olyan tuningot az elmult ket evtizedben, amelynek az eredmenye ne valt volna viccesse 2 ev mulva, amelynek az eredmenyet ne kaptad volna meg normal aron tuningolas nelkul 2 evvel kesobb, a technologia puszta fejlodese miatt.

De a technologia ritkan fejlodik a tuning iranyaba. A mai procik nem attol gyorsak, hogy az utobbi ket evtizedben jatekbol szenne egettek procikat, es ezt tuningolasi kiserletkent probaltak interpretalni.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
91. gab78
2011.01.17. 12:00
Ilyen probléma volt a 1156-os tokozással is! Tanulhattak volna belőle! Azok az érintkezők nem arra lettek kitalálva, hogy a végtalanségig húzzák a procikat, hanem a max azthiszem 125W teljesítményt átadják, persze valamekkora ráhagyás biztos van, de nem 200%
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
90. prohlep
2011.01.17. 12:01

En annak is nagyon orulok, ha a gyarilag szandekolt nevleges korulmenyek kozott rendesen es megbizhatoan mukodik a rendszer.

Megemelem kalampom az elmult husz ev fejlodese elott!

Mert mig husz eve azon izgultunk, hogy mit mivel osszeparositva kapunk egy nagyjabol stabilnak mondhato rendszert, ...

... addig most mar egy jo ideje az szamit kulonlegesnek, ha az osszerakott rendszerek valamelyike valami miatt megsem stabil.

Szerintem megbizhatosag tekinteteben tiszteletre meltoan komoly eredmeny szuletett az elmult husz ev alatt. ... Persze semmi tuning, hanem a gyarilag ajanlott sima uzemi ertekek.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
89. ThePoweR
2011.01.17. 12:01
Ugyan ez volt az LGA 1156-nál is. Nem úgy kell rá gondolni hogy 4-4.5GHz-es tuningnál történik ez.

Na most a sok trollnak lesz min lovagolni hogyha húzod leég bazzeg. Ja igen ha te otthon 4GHz fölé akarod húzni me kevés a teljesítmény ne csodálkozz semmin. Most is a hsz-ek alapján van pár ember aki csak a címet olvasta el és már írt is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
88. Terror
2011.01.17. 12:20
Meg ugyanez volt a 775-össel is, főleg a p45-ösöknél, meg ugyanez volt a 478-asokkal is, és az ilyenekből lehet szép hegyrevalót összehányni a cégudvaron, hogy a szemetesek elvigyék a csába. Aztán olvasom az ilyen berner féle cro-magnoniak fröcsögését a minőségről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
87. pjszilard
2011.01.17. 12:22
Ha tul lehet terhelni a foglalatot zz tervezesi hiba !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ha egy villanyszerelo 200A es biztositkot tesz egy 16 A-es konoktorra az tervezesi hiba es o az oka, ha leeg a haz!!!

Ha nincs aram egy egesz orszagban, mert tulterheltek a halozatot egy varosban az is tervezesi hiiba es nem a fogyaszto hibaja (akkor is, ha ugy tervezte, ahogy az iskolaban tanitottak)!

A tervezes nem abbol all, hogy a szabvanyokat kovetjuk aztan mogejuk bujunk!

Vagy birjon a foglalat tobbet, vagy korlatozzak le a fogyasztast !!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
86. pjszilard
2011.01.17. 12:26
Az AMD sem orult a leveszem a hutobordat es elfustol a processzor es az alaplap videofilmnek. Most mar ok is hasznalnak tulmelegedes vedelmet. Ez is tervezesi hiba volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
85. atti2010
2011.01.17. 12:34
Miért kelet lecserélni a lábak a procin megoldást???? Megint Intel okoskodott, úgy sokkal nagyobb az érintkező felület csak így nekik könnyebb gyártani a procit mert nem kell tökölődni a lábakkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
84. natloz pjszi...
2011.01.17. 12:39
"A tervezes nem abbol all, hogy a szabvanyokat kovetjuk aztan mogejuk bujunk!"

Hát akkor miből?
Minden tervezési folyamat úgy működik, hogy ha van egy ötlet, akkor azt úgy kell finomítani, és megtervezni, hogy az megfeleljen az ágazati szabványoknak.
Szabvány szerint tervezünk vasbetonszerkezeteket, elektromos hálózatokat, alaplapokat, autókat, mindent.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
83. atti2010
2011.01.17. 12:46
natloz Csakhogy ezt a szabványt az Intel mérnökei találták ki és ők is csesztek el, nem pedig egy meglevőt használtak fel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
82. Mikika
2011.01.17. 12:51
a szabvány szerint a tuning főleg az extrém tuning nem megengedhető mert az szabványon kívüli
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
81. ThePoweR atti2...
2011.01.17. 12:52
Azért váltottak mert így több érintkező fér a procira.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
80. gymarco
2011.01.17. 12:55
Ennyit a GB-ről... egy nagy rakás ***R, de ezt mindig is tudtam.
A sok ****** azért veszi ezt mert szép színes az alaplap meg szép hirdetések meg jujj de jó meg 18 féle Ultra-Durable és hát igen.....soha nem volt jó márka és nem is lesz...a GB és a minőség 2 ellentét...
Asszem tovabbra is maradok az Asus-nál, vannak 5-17 éves Asus lapjaim amiknek 90%-a még működik 3-5 év használta után.
És persze most is Asus-om van, már 2 éve használom ezt a lapot, és minden lehteséges porcikája tuningolva van, éjjel nappal, és láss csodát még megy!
Lehet szidni persze az Asus-t is az sem olyan mint régen volt, de azért ár/minőség azért enyhén....
Szerintem az alaplap az az alkatrész amin azért tnyleg nem kellene spórolni, mert ha abban keletkezik valami komoly problema az elqrhatja az egesz gepet, minden mas alkatreszevel 1utt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
79. Joachim21 jozse...
2011.01.17. 12:57
Van, pl. PCI-E tesztet linkeltem én is vhova.
->ezt<-
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
78. Mikika
2011.01.17. 12:59
Ez nem GB függő hanem foglalat gyártó függő
Mint írtam két gyártója van a foglalatnak
a Foxconn és a Tyco
tudomásom szerint csak a Foxconn foglalattal van gond
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
77. Fzoltan
2011.01.17. 13:06
pjszilard és natloz: Értem én, amit pjszilard mond, hogy számolni kell azzal is, hogy nem rendeltetésszerűen fogják használni a terméket, viszont az összes alaplaphoz jár egy használati utasítás, hogy mely processzorok használhatóak benne, kiemelve, hogy csakis a gyári órajelen és feszültségen lehet alkalmazni azokat. Az alaplapgyártók nem fognak csak azért betenni valami extra szolgáltatást, hogy 100-ból (1000-ből?) 1 embernek, aki extrém tuningol, ne égjen le az alaplapja/procija. A tuningolás (értsd: a gyár által meghatározott értékeken felüli használat) mindigis szerencsejátéknak tekintette mindenki. Az nem egy szolgáltatás. Amíg az ember megnöveli a proci frekvenciáit, órajeleit, vagy 3 figyelmeztetéssel kell találkoznia, hogy saját felelősségére végezze el ezt a kockázatos műveletet. Ezek után senki ne csodálkozzon. Ez kb. olyan hiszti, mintha egy autó teljesítményét fokoznám turbóval, és azt mondanám, hogy ó bakker ez a sz*r autó a gyárilag szavatolt 120 lóerő helyett 200 lóerő leadásánál megadta magát... De hogy mondjak egy gépész példát: ha van egy felület, amire a megrendelő kér 3.2-es felületi érdességet, és azt meg tudom forgácsoltatni esztergán/marón, akkor nem viszem el megköszörülni, csak mert lehet, hogy az is kell neki. Az (általam utált) minőségügyi előadások egyik első leckéje, hogy az egyik legnagyobb veszteség az igényeltnél jobb minőség előállítása.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
76. levaipeti gymar...
2011.01.17. 13:10
Úgy megsugnám neked hogy az asus is foxconn foglalatokkal dolgozik. Ennyit a "csodalapodról".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
75. Mikika
2011.01.17. 13:18
Láttam már gigabyte lapban is meg asusban is mindkettőt
ugyanott ugyanazon a soron készülnek attól függ mi van a raktárban
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
74. jozsefm Mikik...
2011.01.17. 13:19
Az a kérdés ,hogy csak tuning ,vagy a tartós használat során is előjöhet-e a probléma,mondjuk az utóbbira még nyilván nem volt lehetőség.
Mindenesetre jobb ,hogy ilyen korán kibukott ,mint egy uj széria gyermekbetegsége,és nem később kell ,tagadni titkolózni, vagy az addig eladott lapokat gar.-ban visszahivni, kicserélni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
73. hcsa
2011.01.17. 13:19
Úgy vélem, alapvetően prohlep-nek van igaza. Mert az első hírekben/tesztekben olyan is volt, hogy a TB 2.0 engedi a max TDP fölé is menni a processzort. Na most, ha ettől sül meg a cucc, az NEM az alaplapgyártó hibája. És azért azt kideríteni, hogy pontosan mi történt (mert ha valaki bejelentkezik, hogy ő bizony 1Hz-et sem tuningolt, akkor lavina...).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
72. Mikika
2011.01.17. 13:21
Na akkor rájön az Intel mennyire nagy baromság a tokozásról levenni a lábazást
bár soha nem fogja beismerni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
71. natloz Fzolt...
2011.01.17. 13:23
Értem én is, amire pjszilard gondol.
De a tervezés menete akkor is a szabványok követése.
Az, hogy mit foglal magában a szabvány, az már más kérdés, azon lehetne vitázni.
Inteléknél nyilván amikor megalkották a foglalatot, akkor megalkották a felhasználás szabályait is. Ami mondjuk rögzíti, hogy 0,9V-tól 1,35V-ig terjed az a feszültségtartomány, amit a foglalatoknak, és a processzoroknak bírnia kell. Ezt ugye le is írják a használati utasításokba, és ez alapján készítik el a különböző gyártók az alkatrészeket
Ebbe nyilván belekalkulálnak valamennyi biztonsági tartalékot is, szintén a vonatkozó szabványok miatt, így mondjuk elviseli még az 1,4V feszültséget is. De arról nem tehet sem a tervezőmérnök, se a szabványalkotó, se a gyári munkás, se a cég, ha a júzer ráküldi az 1,5V-ot a maximálisan 1,4V-ra tervezett rendszerre.
Ezért is vannak a szabványok, hogy tisztázzák a felelősséget az esetleges hibák miatt is. Ha a szabvány 1,35V-ot ír elő, akkor az a felhasználó felelőssége, ha 1,5V-on akarja használni a rendszerét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
70. Fzoltan
2011.01.17. 13:27
prohelp: Köztudott, hogy élsport nem létezik dopping nélkül. Kár is ámítani magunkat. Természetesen vannak olyanok, akik tiltott szerek nélkül ki tudnak jutni olimpiára (hogy X-edikként befussanak), ők az igazi vesztesek...
Ettől függetlenül a sportkórház nem az élsport miatt van... én is voltam ott, miután 12 év sport után elszakadtak a térdszalagjaim, részlegesen/teljesen, mindkettőben. Attól függetlenül, hogy fiatalon már korlátozva van az életem, egyáltalán nem bánom, hogy valaha is sportoltam, sokkal többet adott, mint elvett. Én inkább azokat sajnálom, akik (szüleik túlzott aggodalma vagy a saját lustaságuk miatt) nem kezdenek bele soha semmilyen sportba...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
69. ThePoweR
2011.01.17. 13:36
Na mit mondtam hogy jön a sok okos gyerek azt se tudja miről van szó mert csak a cikk címét olvasta el és már szar a GB. Ez nem tudom honnan jött. Másik meg hogy az AMD is át akart állni az LGA foglalatra. Voltak ilyen pletykák is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
68. Mikika
2011.01.17. 13:39
Jól mondod voltak ilyen pletykák de csak pletykáknak bizonyultak
Meglehetős tétel a gyártásnál a lábazás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
67. levaipeti jozse...
2011.01.17. 13:50
Ez már az lga 1156-nál is volt és ott is csak a foxconnal szerelt lapoknál(asus, giga)volt ilyen. Az Asrock-nál meg az MSI-nél ott sem volt.
Szóval én ezt nem nevezném eltitkolt hibának vagy kibukásnak. Ezzel nem azt akarom mondani hogy s...r a giga meg asus lap mert nem. A foxconnál vannak olyan bajok amiket nem tudnak kijavítani .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
66. rini
2011.01.17. 13:50
Én csak azt tudom hozzáfűzni, hogy aki meg extrém tuningban utazik a ne ilyen lapokat használjon. Azért vannak a tuningos lapok garmadálya. Már mekkora marhaság, hogy valaki extrém tuningot használ egy aránylag olcsó, mindennapira tervezett lapban. A hülyeség netovábbja. 2000 óta giga lapokat használok egy rövid kitérőtől eltekintve (1 évig ASUS Tualatin-c). Némelyiken elég komoly, de feszültség mentes tuningot használva. Soha nem hibásodott meg egyik lap sem. Mást nem is akarok erről írni mert az előttem írok már mindent összefoglaltak róla.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
65. Mikika
2011.01.17. 13:55
Ha megnézitek a képet látszik rajta hogy stancolt lábakból épül fel
A Tyco foglalatban kör keresztmetszetű a láb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
64. pjszilard
2011.01.17. 14:05
A szabvany a minimumot irja elo amit az atlag kovet (made in china). Aki megbizhato rendszereket akar tervezni az nem a minimumra tervez.

Ha tudom, hogy telen esik a ho es a varosnak szuksege van tiszta utakta a mukodeshez, akkor nem az atlag homennyiseggel szamolok a teli felkeszulesnel. Ilyen adok mellett New York utcajinak futhetoknek kene lenniuk, de minimum a nemzetorseg es a hadsereg kellett volna, hogy takaritsa a havat amint kiderult, hogy a rendszer nem mukodik, a hasznalhatatlan eloirasok moge bujas helyett.

Ez a kulonbseg egy alaplapnal ugyanugy mint egy hazepitesnel a husszu ideig hasznalhato minoseg es az eldobhato kozott. Attol hogy szabvanyos lehet vacak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. pjszilard
2011.01.17. 14:16
Errol az Intel foglalat szabvanyrol is sokat elmond, ha 2 egymassal nem kompatibilisat hasznalnak egy idoben, es elore beterveztek, hogy a kovetkezo mar nem ilyen lesz!

En Intel parti vagyok, de eszembe se jutott egy rovid eletciklusra tervezett foglalatra valtani a meglevo 775-osomet. A processzorba integralt video kartya, ami helyett egy villogo kek led tobb erteket kepviselne (mert legalabb jol nez ki, es kevesebbet is fogyaszt)se gyozott meg. Valoszinu a kovetkezo gepem AMD-s lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. natloz pjszi...
2011.01.17. 14:49
"A szabvany a minimumot irja elo amit az atlag kovet (made in china). Aki megbizhato rendszereket akar tervezni az nem a minimumra tervez."

Ezt is rosszul tudod, a szabványok legtöbbször tól-ig határt adnak meg a normális működésen belül, és kitérnek az extrém körülményekre is. (legalábbis amikkel én eddig találkoztam mind ilyen volt)
Fzoltannak igaza van, a legnagyobb veszteség az igényeltnél nagyobbra tervezni akármit is. De ez innentől minőségbiztosítási, tervezéselméleti, és gazdasági kérdés, ezzel ne is foglalkozzunk.

Havas példádra reagálva... Pont hogy egy átlagos előfordulásra kell tervezni a gépparkot. Ami azon felül van, már extrémnek minősül. Nem lehet fenntartani 3000 hótolót, mert mi van, ha annyi hó fog esni. Viszont a sokévi statisztikai adatok azt mutatják, hogy 300 hótoló kell, hogy 100 napból 95-ön normálisan takarítani lehessen az utakat, akkor 300 hótolót vesz a város. Ha nem elég az a mennyiség, akkor az már az extrém körülménynek minősül, és fellép a hibajelenség: nem tiszta az összes út.

Ugyanez van van itt is. Nem lehet 2V-os feszültséget biztosítani minden egyes alaplapra, azért, mert 1000000 felhasználóból 1 nem fogja betartani az előírásokat, és felemeli akkorára a feszültséget, hogy elfüstöljenek az alkatrészek. Ő már extrém esetnek számít, és nem szabad rá koncentrálni a tervezésnél.
Nyilván vannak gyártók, akik az ő igényeit akarják kielégíteni, és ők olyan előírásokat, és tervezési elveket követnek, hogy kibírja azt a ritka extrém terhelést is az alkatrész. Viszont ez meg is látszik az áron. Azért is kerül 60k-ba az ilyen alaplap, nem 20k-ba.
De az az egy ember miatt nem lehet mindenkinek csak a drága alaplapot eladni, mert nem veszik meg, nincs igényük ekkora túlbiztosításra.
Ugyanez van épületeknél is. Ha meg lehet csinálni egy falat 30-es téglából is (mert belefér a szabványokba az igénybevétele, és az adott szerkezethez megfelel), akkor senki nem fogja 1 m vastag vasbetonból megépíteni, mert nagyon túlbiztosított lenne, és iszonyatosan drága. Magyarul nincs igény az 1m vasbetonra.

"Errol az Intel foglalat szabvanyrol is sokat elmond, ha 2 egymassal nem kompatibilisat hasznalnak egy idoben, es elore beterveztek, hogy a kovetkezo mar nem ilyen lesz!"
Ez meg már inkább gazdaságpolitikai kérdés, nem feltétlenül technológiai.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. ThodEE
2011.01.17. 14:57
Ezért használok 1366ot ezek meg had égjenek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. Norbert09
2011.01.17. 15:25
Mikrobinak isigaza van, mert pl. az én P5K/Epu lapom 1,7V-ig engedi a feszültséget, minek és kinek kéne annyi?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. kiskoller
2011.01.17. 15:28
Akárki akármit mond, szabvány ide vagy oda, AMD-nál lehet tuningolni, Intelnél nem, ennyi.


Innentől kezdve hogy szabvány, nem szabvány, extrém tuning nem extrém az részletkérdés. A szabványról annyit hogy az intel 1.55V on ír elő az én procimnak, meg 78 fokos üzemi hőmésékletet, mégsem akarja senki sem ennyin járatni
És megsúgom egy átlag tuninglap meg a legtöbb gyenge Bios odavissza rángatja a feszkót, simán leéghet emiatt is az egész. Próbáld ki, húzz a procin amennyit tudsz és rakd be auto-ra a feszkót. Garantált hogy 0,1 Voltot simán fog ugrándozni a cucc.


A tuningról meg ennyi mondanék:

Adott egy cég, mondjuk az intel. Kifejleszti a legújabb processzorját, ami 4 magon, 4Ghz-en fog futni a tervek szerint. Az AMD jelen gondolatmenetben nem létezik. Kiadja a gyárnak hogy nesze itt vannak a tervek, csinálj nekem 100ezer procit. a gyár legyártja, majd nekiáll tesztelni. Végül kijön eredménynek, hogy csak 300 proci tud 4 ghz-en, a tevezettel menni, de 3000 tud legalább 3,6-on, ezek közül sok lazán bír 3,8-at. Mit csinál ilyenkor az intel? kiadja a 4ghz-es prociját? Ó nem, inkább kiadja mondjuk 3,7-en és 3,5ön. Ergo a legtöbb 3,5Ghz-es proci tudna 3,6ot is. A maradék procival tovább tesztel, és kiadja alacsonyabb órajeleken, mondjuk 3 Ghz-en, meg 2,5 Ghz-en. Aztán azt látja az intel, hogy biza a 3,5-ös procik alig fogynak meg túl drágák, a 2,5öset viszont viszik mint a cukrot. Mit csinál ilyenkor? A készen álló 3,5-ösek felét fogja, és leviszi 2,5Ghzre hogy ne fogyjanak el ezek a kelendő dolgot.

Eredmény: megveszed a 2,5 Ghz-eset, és igen nagy annak az esélye, hogy azt valójában maga az intel kiadhatta volna 3,5-ön is, mert 100%osan stabil, csak azt kevesebben vették volna. Így a végeredmény az, hogy feszemelés nélkül húzhatsz rajta 1 teljes gigahertzet. Itt van erre példaként az én procim. A lehető legalacsonyabb feszültségen járatom(Biosban nincs kisebbb) mégis +0,6Ghz.el. Valszeg az én procim egy q6700 lehetett, csak azt a kutya se vitte, így az intel ráírta hogy q6600 2,4Ghz, én meg (mivel olcsóbb mint a másik) megvettem.
Magyarán egy átlagos tuning semmilyen szabványt nem lép át az égadta világon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. Csaber
2011.01.17. 15:29
Mikrobi: Felesleges becsmérelni a Gigabyte alaplapokat mert ennyi erővel gyakorlatilag szinte az összes AMD videokártyát is lehet becsmérelni mert sok a drivereikre a panasz ...
Nos a tuning lehetősége meglegyen , ha szétég az a te bajod a gyártónak semmibe se fáj a tuningra nincs gari ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. Joachim21 kisko...
2011.01.17. 15:48
Az nem zavar, hogy a te procid 65nm-es csíkszélességen készült, amiről itt szó van az pedig 32nm-en egy módosított HKMG technológiával. Ez nem bírja ki a magas feszültségeket, nem is kell neki. Már a 45nm-eseknél is nagy para az 1,4V, ráadásul nem csak a Vcore-ral, de a Vtt-vel is nagyon könnyen legyilkolhatod őket. AMD teljesen más gyártástechnológiát használ, BULK alapok helyett SOI-ra építkeznek, ezért összehasonlítani felesleges is.

A HSZ többi része meg olyan mint ha én értekeznék a szubatomi részecskék qvantumharmonikus mozgásdetektálásáról. Még 10 év, és már ott lesz benne a valóság egy apró darabja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. ThodEE
2011.01.17. 16:07
Azért mert a Vdropp, meg a nem 0,1% os alkatrészek sokszor okoznak feszültség hibát, Nálam 1.5V BIOSból 1,42V Windowsból nézve, terhelés mellett 1.4V.
Persze ez nem csak a Gigára igaz, Vdropp minden alaplapon van, csak a mértékük különböző
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. anzani
2011.01.17. 16:08
de gagyi

kiskoller: egyébként ezt én is így látom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. gezu1025
2011.01.17. 16:41
Hahahahaha occcó AMD nem ég el csak a drága intelke hahahaha.


Ha az ember vesz egy K jelü 1155-ös procit akkor ott bizony tuning lesz. Hiszen azért K, és azért drágább is... Ezt az intelnek is tudnia kell, és számolni vele.

"A tesztelők véleménye szerint hasonló problémát csak extrémebb, komoly feszültség-emeléssel járó tuning okozhat, de megvan rá az esély, hogy hosszabb idő alatt kisebb mértékű tuning esetén is előjön a jelenség, így az esetet mindenképpen ki kell vizsgálni."


Amit kiemeltem az a nagyobb gond. A ember rátesz plusz pár száz Mhz-t egy ici pici plusz fesszel és két évre rá megsül az egész.

Ami még érdekes az az, hogy bekapcsolt turboval? Mert az babrál bizony a fesszel, és ha kap egy kis tuningot a cpu már lehet nem egészséges keretek között szerencsétlenkedik a kis turbocska. Persze ez csak egy elmélet. (bár gondolom extrém tuning esetén kikapcsolják, de aki egy picit húz rajta és 2 évig ugy tervezi használni az lehet megszívja)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. levaipeti gezu1...
2011.01.17. 16:53
Annyira szídjátok azt intelt hogy s...r meg minden de azt is vegyétek figyelembe hogy nem ő gyártja az alaplapokat. Ráadásul nem is az alaplapgyártó a hibás hanem a Foxconn. És már nem először történik meg ez, hanem az előző generációnál is ez volt. És ott is a Foxconn foglalat volt a hibás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. gezu1025
2011.01.17. 16:55
Szerintem ez határozottan tervezési hiba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. levaipeti gezu1...
2011.01.17. 17:21
Foxconn részéről igen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. Mandris90
2011.01.17. 17:34
addig birja emelni a feszültséget amig az alaplap engedi, nem tudom hogy annak a biosát mennyire lehet megpiszkálni hogy a gyári maxon tul engedje de arra kellene tervezniük

mellesleg mitvárnak ha 20ampert küld át egy ilyen vékony lábon?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. h_gyuri
2011.01.17. 17:58
A tavalyi év folyamán több olyan hír is érkezett, amelyek azt állították, hogy a hagyományos villanyégőkkel valami nincs renben, mert komoly fezsültségemeléssel járó tuning esetén (220V helyett 380V) nem hogy nem világítottak fényesebben, ahogy az elvárható lett volna, hanem sehogyan sem világítottak, miután kiégtek.

No, ez kb. olyan komoly, mint a procituningos hír. Komoly feszültség emelés az nem üzemszerű működés, attól még nincs semmi baj, hogy némely lap nem bírja. Inkább örüljünk, hogy van, amelyik bírja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. iteq47
2011.01.17. 18:03
jól beszélsz gyuri
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. kinghaxor
2011.01.17. 18:17
Én csak azt nem értem, hogy minek tuningolni azokat a processzorokat, amik a Core i7 975 Extreme -nél is gyorsabbak. Hova kell akkora erő? Ekkora processzor teljesítménnyel bármelyik csúcskategóriás VGA-t simán ki lehet hajtani tuning nélkül. Akkor kérdem én minek kell tuningolni? Azért, hogy több pontot adjon a 3DMARK? Vagy miért?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. Terror
2011.01.17. 18:30
Ugyanazért, amiért az i7 975 extreme kell. Hogy 200 helyett 260 fps-sel menjen a Left 4 Dead 2. Tuninggal esetleg meglehet a 300 is, ha beizzítod a többkártyás rendszered. Ez már elég nyomós érv a megállás nélküli recskázásra, nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. levaipeti kingh...
2011.01.17. 18:38
Ez így van ahogy mondod! Tudod valaki ebben leli örömét ha az egekig húzza a processzorát és azt gondolja hogy ő a fasza gyerek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. MJ12
2011.01.17. 18:54
szerintem elég ha a turbo boost 2.0 be van kapcsolva. az addig emeli az órajelet, a tdp határt átlépve, amíg még megfelelő tartományban van a cpu hűfoka. vajon miért teljesített ilyen jól néhány tesztben ha jól tudom turbo boost(az user tudta nélkül[igaz itt teszterek voltak és tudták] 5 ghz-en is járathatja a cput)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. jozsefm
2011.01.17. 18:59
Az egész baj eredete, hogy mi a fenének kell a BIOS-ban megengedni olyan feszültség értékeket, amik bizonyítottan károsítják az alkatrészeket? Például egy inteles lapban minek kell 1.5 volt feletti lehetőség, ha már 1.4V-nál is haldoklik a processzor?

Ez a lényeg,szerintem is.Innentöl már az én olvasatomban, nem user hiba a jelenség, hanem egyértelmüen gyártói felelősség.Kár szépiteni, ha tudom ,hogy az általam tervezett egység milyen feszültséget bir el akkor nem teszem lehetövé magasabb érték beállitását.

vajon miért teljesített ilyen jól néhány tesztben

mert rövid idö alatt lefutnak, utalt is rá egy szolidabb kiváncsibb, szemlélödö, teszetelő, ha jol emlékszem igy " :ennek a jotékony hatásat a szintetikus tesztekben látni fogjuk"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. DymeiX
2011.01.17. 19:38
No, akkor szerintetek az én q9550-em biosban 1,2000V-ra állítva, és 3400mhz-n üzemelve (azért kap ennyit, mert alatta nem volt stabil terhelés közben), egy éve megy, (remélem tovább is fogja húzni) mennyi ideig marad épségben, ha így hagyom, és persze megy a speedstep is?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. Balucsek Dymei...
2011.01.17. 20:09
DymeiX: Annál a procinál még igazából nem kell ilyenen aggódni annak az 1,2V (VID Voltage Range 0.8500V-1.3625V) még nem igazán sok mivel még 45nm-en készült. Sőt itt is csak bizonyos alaplapoknál.

Amúgy szerintem is a lap gyártónak kéne tudnia a felhasznált alkatrészek határait és biosban korlátozni, ha már az egyetemen nekünk is azt tanítják hogy idióta biztos programokat kell készíteni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. NeoX
2011.01.17. 20:35
Igen, a GIGABYTE lapokkal vigyázni kell! Ne kell hozzá extrém tuning!
Nekünk egy CORE2DUO L2 cache füstölt el Giga lapban MINIMÁLIS FSB emeléssel!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. nferi1
2011.01.17. 20:41
gymarco látszik a hozzászólásodon hogy mennyire elfogult vagy, és nem értesz a dolgokhoz És még meg sem nézed hogy miről van szó, csak öntöd a baromságot az emberek nyakába.
1 éve cseréltem a gépemet. Asus alaplap vettem kb 50000ft-ért. Az 1 szar volt el sem indult. Cseréltem ugyanarra a típusra, annál csak a gyantát hagyták ki a tekercsekből és ciripelt mint egy mutáns szöcske. Újabb csere után a PCIex16 nem volt stabil. Meguntam a rohangálást és 4. re inkább GA-t vettem és láss csodát működik.
Megjegyzem az asus 5970-em is megadta magát.
Ezek után mondhatnám hogy sz.r az asus és a gigabyte a király, de a munkahelyemen tapasztaltak szerint kb ugyannanyi mind2 nek a meghibásodási aránya.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. ThePoweR
2011.01.17. 21:02
Igen csak a geil ramokkal szarakszik egyébként semmi. Attól még nem szar csak geil ramot nem kell venni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. NeoX
2011.01.17. 21:49
nferi1 - 2011-01-17 20:41:35: "4. re inkább GA-t vettem.. " Nálunk a cégnél csak
ASUS lapok vannak rendszeresítve kb 10 éve. A kiszáradós kondis korszak óta egyet sem! cseréltünk!! 3 Gigabyte járt nálunk, egy tápkör-hibás lett, a másik kettő szétfözte az LGA775-ös CPU-t. Ráadásul a supportja csapnivaló az ASUS magyarországhoz képest és marha drágák a GA alaplapok! 1000x inkább bízom a mostani Asrock(ASUS)-ban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Joachim21 Dymei...
2011.01.17. 22:09
Nem sokáig, ha minden mást auto-n hagytál, asus mániákusan túlfeszel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. DymeiX
2011.01.17. 22:18
Akk nem nagyon kell félnem, sztem, mert a PH!-n kértem segítséget, és ott leírták nekem, hogy mit mire állítsak, hány voltra, és hasonlók, max a ramokat hagytam autón, de azt meg pár héten belül váltom XMP-s Corsairekre, 1600mhz, ami pont passzolni is fog a mostani FSB-mhez, és akkor majd max ilyen 1.65 voltot kapnak azok is, meg a többit, bár ez elvileg az XMP dolga.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. DymeiX Joach...
2011.01.17. 22:22
Am meg esetleg meg tudod mondani a prockód FPO-ját, mert azt nézem, hogy te is 3.4-en tolod, csak kisebb Vcore-ral, és/vagy ha leírnád, hogy a biosban mien feszt adsz neki, azt megköszönném.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. bszoke88
2011.01.17. 22:24
#66
miért csinálják akkorára a mikro 'száját', h egy macska is beleférjen?
"egyértelműen gyártói felelősség."
LOL

ezek szerint a tűs proci jobb tuningra?
azt írjátok, h a tuning lap drága, azt kell tuningolni, ez ok, de azokon nem foxconn foglalat van u.úgy?

én pl. azért tuningolnék, mert ez is egy kihívás, és szakértelem kell hozzá. (már a komoly tuninghoz...) és persze a plusz teljesítmény, nekem pl. nincs pénzem a legújabb gépet venni, sőt nagyon el vagyok maradva.
ha vkinek vatta új, csúcsszuper gépe van, akkor lehet büszkeség kérdés, vagy egy nagy gépigényű játék magas grafikai beállítások mellett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. DymeiX Baluc...
2011.01.17. 22:26
Köszi, legalább még pár évig nem kell új gépen gondolkodnom-egy ideig biztos ez is elég lesz-am igazad van, gondolhatnának arra is, hogy nem mindenki érti a dolgokat mint ők, de így legalább még egyszer el lehet adni, meg ugye minek csináljanak meg valamit rendesen, ha nem muszáj.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. nferi1
2011.01.17. 23:39
NeoX: Ha utána néztél volna a a dolgoknak, észre vetted volna hogy a foxconn foglalatokkal van baj. Amit az Asus és a Gigabyte is használ.
"Ráadásul a supportja csapnivaló az ASUS magyarországhoz képest és marha drágák a GA alaplapok!" Nem tudom hogy mi bajod van a ga supportal. Én idáig mindig megtaláltam a megfelelő drivert.(bár én mindig az anyaoldalon angolul keresek)
Nálunk van kb 500 ga és 450 asus alaplapos gép, semmi különbséget nem mutattunk ki a meghibásodási arányokban. Mondjuk mi nem szoktuk húzni, minek is irodai alkalmazásokban? Ugyanabban a kategóriában az asus drágább mint a GA, az asrokot inkább ne vegyük ide.
"Igen, a GIGABYTE lapokkal vigyázni kell! Ne kell hozzá extrém tuning!"
Az otthoni gépemben az i7 4,2-re van húzva ami 1,6 ghz tuningot jelent. kb +60% és köszöni szépen nagyon jól van.
Megjegyzem pont az asus és az asrok híres a túlfeszezésről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. nferi1
2011.01.17. 23:49
Egyik gyártót sem védem, de a sok elvakult márkafüggőtől kiráz a hideg.
Ha igaz lenne amit írtál, hogy kis tuning miatt a gigabyte szétégeti a procikat, akkor abból már óriási botrány lett volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. OTTO87
2011.01.18. 00:46
Viszont alapfeszültségen tuningolás mellett elvileg nem lehet baja nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. ThePoweR OTTO8...
2011.01.18. 08:54
Nem. Csak extrém magas feszültségnél nem bírják az érintkezők. Olyan 1.5V és fölötte kb.

PH-n az Lynnfield-es topikba volt olyan aki 1.6V-al is megküldte a Giga P55-UD4-be azt nem égett szét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Joachim21 ThePo...
2011.01.18. 08:58
Mennyi ideig? Egyébként nem tudjuk h mit értenek a cikkben extrém tuning alatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. ThePoweR Joach...
2011.01.18. 09:05
Hát egy IBT-t még elindított de leállt hogy nem stabil aztán kiderült hogy a lap nem bírta a BCLK-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Riddick77
2011.01.18. 10:12
Látom,beindultak a hozzá szólások.
Az a lényeg szerintem,hogy az alaplap gyártónak tudnia kell,mit bír egy alaplap,mekkora feszt. lehet adni a processzornak,hogy azt károsodás nélkül bírja az alaplap,és a többi alkatrész! Teszteljék be,és a biosba csak is a biztonságos szintet engedélyezzék!
Az MSI alaplapom 1.25V on megdöglött,mikor ment a Core I7 es 100% on! Az auto tuning móddal,ami gyárilag van rajta ,mert TUNING lap, 1.35V nyom alapból! Egyértelműen tervezési hiba az LGA1156 alaplapoknál is a jelenség,mert semmivel nem jobb ,hogy elég egypár láb a proc. alatt,vagy az egész lap meghal menet közben.

Sok gépet összeraktam már ,és több boltban is dolgoztam,szóval van tapasztalat. Az meg külön röhejes ennek fényében,hogy maguk a proc. gyártók adnak ki tuning verziókat a processzorokból! Csak,ha adsz neki egy kicsi feszültséget /0.25V kb/ akkor jó eséllyel meghal a tuning rendszer... Röhej.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Joachim21 Riddi...
2011.01.18. 10:30
Minden BIOS ilyen, hogy jóval az egészséges határérték fölé mehetsz. Ami itt még gond lehet, hogy jóval sűrűbben vannak a tüskék mint a 775-ös foglalat esetében, ezért valószínű hogy csökkent az átmérője a tüske keresztmetszetének is.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. ubul21
2011.01.18. 10:44
Szisztok.
Egy Kérdés ha pl elég -4,5,6 ien kis láb attól a prici működik megfelelően ???
mert nekem egy intel core i7 860os van de az alap lap autó tuningos szóval van hohy 3,4 ghz-re is megugrik az óra jel ez ott is elő jöhet ??? vagy csak folyamatos tuning mellett ??
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Joachim21
2011.01.18. 10:47
Akármelyik ASUS-os fórumon megmondják neked h Geil(Gayl) memóriát ne tegyél bele .

Ubul21
A processzorodban van Turbo, és attól nem lesz baja, mert megadott TDP kereten belül maradva növeli a teljesítményt, feltéve h minden auto/default állásban van a BIOSban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Johnzy
2011.01.18. 10:54
Hát igen, akik tuningolnak azoknak úgy kell!
Nem elég hogy mindenki 1156-os i5-el, i7-el, meg 1366os i7-el futkározik és most bejön a legújabb 1155-ös széria, ami állítólag 2x olyan gyors mint az előző, nem, még azt is húzni kell mert nem elég...
Szánom az ilyen barmokat!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. ThePoweR
2011.01.18. 11:24
Nem rossz megoldás csak sérülékenyebb mint a tű. Kisebb helyen több érintkező elfér. AMD csak úgy tudná megoldani tűkkel ha nagyobb kerületű procit csinálna mert egyszerűen nem fér több. Mért rossz egyébként? Mert extrém tuningnál szétég? Gyáá hát sz@r f0s 1.6V-ot nem bírja pff

Akkor mivel magyarázod hogy nekem pl működik. Meg van még jópár ember akinek szintén. Igazából PH-n is azt írták hogy a geil(gél) ram olyan szar hogy inkább kend a hajadra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Joachim21
2011.01.18. 12:33
OFF:
A turbóval kapcsolatban nekem az jutott most eszembe, hogy a Denver kapcsán én biztosan az SPM fokozat nevet adnám a magok órajelét megemelő funkciónak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. tomazolika
2011.01.18. 16:44
Látom ,hogy megy a vita a 2 rivális banda között,DE nem megvédeni akarom az intelt csak úgy gondolom hogy minden gyártónál (cégnél , legyen az alapgyártó VGA gyártó ) ,mivel újítások és fejlesztések vannak,ezért előfordulhatnak hibák,sőt elő is fognak fordulni . Számos példát láttunk már . Azt gondolom hogy ki fogják küszöbölni ezt a problémát ha esetleg hosszútávú lesz a gond akkor majd elhagyják az lga foglalatot vagy kitalálnak valamit . Aki pedig tuningolni akar annak meg mérlegelni kell azt , hogy megéri -e neki plusz x GHZ és kockáztat.Úgy gondolom hogy az Intel bizonyított már, és biztos vagyok benne hogy megoldják a gyártókkal ezt a gondot. jó az intel(meg lehet nézni mondjuk a mobil processzorban elért eredményeket)noha én megrögzött AMD-s vagyok . nekem erről ez a véleményem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. jozsefm tomaz...
2011.01.18. 17:42
A mondandód elsö részével egyetértek, de annyit hozzátennék ,hogy minden beszállitó az általa gyártott alkatrészt előzetesen bevizsgálásra megküldi, esetünkben az Intel-nek. Csak az ö saját labor vizsgálatuk után kapja meg az adott termék az engedélyt arra hogy pl. az alaplapra felszerelhetö legyen, vagy ha ugy tetszik a beszállitoi jogot.Ha az elözetes specifikálásra küldött részegység paraméterei megegyeznek a sorozatgyártásban szállitott termék minöségével akkor bizony hiba csuszott az Intel minöségbiztositási gépezetébe is.Ehhez semmi köze az alaplap gyártójának ,hiszen ö egy ,kijelölt, ellenörzött ,Intel által is bevizsgált, jováhagyott, foglalatot szerelt az általa forgalomba hozott termékre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. tomazolika
2011.01.18. 18:02
józsef m. - 2011-01-18 17:42:58

Köszönöm ! mindig tanul az ember .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. carraroxt
2011.01.18. 23:11
Joachim21 És persze amikor beindul, még az utcán a gyalogosok is Benny Hill járásba kezdenének.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. levaipeti Johnz...
2011.01.18. 23:46
Ezt "adom"! Ha lehet ilyen kifejezést mondani
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. LeviJr
2011.01.19. 00:33
Ez metálciki. De erre van egy jó megoldás, csak sajna teljesítményben még nincs "ott": AM3... ott garantáltan fogva vannak a lábak. Járt utat a járatlanért,....ugye Intel? Ez a foglalat, amíg meglesz, mindig csak arról fog szólni: érintkezünk, és nem FOGUNK egy lábat. NoComment, <mod> konstrukció, süllyesztőbe vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Balucsek LeviJ...
2011.01.19. 10:22
Az a "Járt utat a járatlanért" mondás nem igazán passzol ide mert lassacskán 1 évtizede tiporja az Intel azt az utat ami már lassan autópálya lesz nem út.
Ezek után mondjuk érdekel az LGA 2011 hogy fogja bírni a tuningot bár ott már lehet nem fogja hagyni az Intel, hogy ennyire "silány" foglalatokat készítsenek hozzá hisz az mégis csak extrém csúcskategória lesz, árban is, és az Intel presztízsének egy ilyen kis baki is sokat ártana.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Svindler
2011.01.19. 17:27
Látom itt páran el vannak tévedve és már-már vallási hitviták lesznek a gyártók harcából.

Le szeretnénk szögezni azoknak akiknek a hírből nem lett volna egyértelmű:
A probléma megvolt kezdetben az LGA-1156-os alaplapoknál is, és nem gyártófüggő volt, valószínűleg most sem az lesz, hiszen magát a foglalatot nem a Gigabyte gyártja hanem a Foxconn, az csak egyszerű pech, hogy náluk figyeltek fel rá, jó eséllyel nemsokára hallunk ilyet máshonnan is, ugyanis az Asus, Asrock, GB, stb. szinte mindenki a Foxconntól vásárol.

Ráadásul csak a nagyon extrém tuningosokat érinti a kérdés így tényleg felesleges messzemenő következtetéseket levonni (ráadásul a Foxconn védelmében, ezeket a foglalatokat nem is arra gyártották, hogy valaki megpróbálja szétfeszelve dupla órajelen járatni a prociját).

Uff, én beszéltem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. jozsefm Svind...
2011.01.19. 17:37
Köszönjük.

Arról nem akarsz esetleg beszélni mikor olvashatunk egy reális tesztet az uj platformról ,ahol alaposan kivesézitek mind az uj alaplapok ,mind a belevalók képességeit?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Svindler
2011.01.19. 18:45
Hamarabb mint gondolnád
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. levaipeti Svind...
2011.01.19. 19:00
Nekem is ez volt a véleményem, hogy nem a lapgyártok a hibásak ebből a szempontból hanem a foxconn, mondjuk ő sem annyira, mert ahogy montad, ezeket a foglalatokat nem arra tervezték, hogy 5ghz-en járatott procikat hajtsanak/fogadjanak. Asszem az MSI nem Foxconn foglalatot használ hanem a másikat. Hirtelen nem jut eszembe a neve. De mindegy
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. jozsefm levai...
2011.01.19. 19:08
Biztos fellekesült a probálkozó, az amatör testerek, fotoshop-olt GPU-z képein..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. levaipeti jozse...
2011.01.19. 19:33
Ezt nem értem. Hogy érted hogy photoshop-plt kép? Hogy nem valódi a CPU-Z "eredmény"?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. levaipeti
2011.01.19. 19:56
Tudod ez is olyan szerintem, hogy mint az extrém tuning(4 ghz felett). Valaki ebben leli örömét. Sőt! Valaki azt gondolja hogy így most ő a "legény".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. gaborr86
2011.01.19. 20:09
Add1: A hír el lett ferdítve, remélem hamarosan korrigálásra kerül..

Add2: Rossz kontroll miatt került ki ez a lap (korai sample), tehát nem boltok polcain megjelenő verzióról beszélünk.

Add3: Nem a srácnál égett el a lap..

Add4: Érdekes hogy itt mindenki a tuning ellen, persze a fórumokon pedig ezek az első kérdések, megannyi usertől, hogy mit bír, mennyi tartalék van benne..no comment. Nálam van egy UD7 és egy 2600K, semmmi jele bármilyen hibának..

Add5: A gyártók mostanában leginkább csak a tuninggal esetleg néhány új feature-rel reklámozzák termékeiket, tehát nem árt, ha valami jól van megtervezve és állja a strapát. Ez a hiba a Foxconn-é, nem Gigabyte-é, vagy Asus-é..

Add6: Az extrém tuningos is ésszel tuningol - legalábbis a legtöbbje - tehát ha egy foglalat gyárilag rosszul tervezett, akkor az nem feltétlen az ő sara.. Gyakorlatilag átlag user-nél is előjöhetne a hiba aki mondjuk 24/7-be 8 szálon renderel, nem csak az extrém tuningosnál, aki mondjuk 1 szálon lefuttat egy superpi-t 5400-on..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Joachim21
2011.01.24. 22:20
Ahogy Gaborr86 is írta, itt van a Giga álláspontja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. PH-User berne...
2011.03.15. 13:02
Engem ostobázol le? ***
Ki a f*szom szólt egyáltalán hozzád? Ki beszélt a tuningról?
Egyszerűen arról beszéltem, hogy nem szabad egyből az új generációt megvenni, meg kell várni, míg kiforrik a technika.
És megkérlek, hogy legközelebb gondold végig, hogy mihez szól a másik hozzá, aztán makogj!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. _DiEGO_
2011.04.27. 18:47


Jó kis cikk - jah persze alig fogyasztanak - megadják az átlagfogysztást - zabálnak ezek eleget - sőt el is pirulnak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!