iPon Hírek

Licencelhető a Cortex A sorozat leggyorsabb tagja

Dátum | 2010. 09. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Elkészült az ARM legfrissebb alkotása, amely a gyártó közleménye szerint mostantól licencelhető is a partnerek számára. A Cortex A sorozatban helyet foglaló Cortex A15 MPCore egység Eagle kódnéven kerül forgalomba és kifejezetten az okostelefonok, a tábla számítógépek, valamint a szerverek piacát kívánja vele célba venni a vállalat. A legfrissebb Cortex A sorozatú ARM processzor elődeihez hasonlóan alacsony energiafelhasználásával és ehhez képest ütőképes teljesítményével próbál majd helytállni a különböző szegmensekben. Üröm az örömben, hogy az egység még mindig 32-bites architektúrát használ.


A Cortex A15-ös ARM processzor a Cortex A9-es egységeket váltja majd le a piacon, ám erre még egy picit várni kell, ugyanis a tervek szerint az első Cortex A15-ös processzorral szerelt termékek majd csak 2012 folyamán jelenhetnek meg a piacon, addig pedig a Cortex A9-es processzorok próbálják kiszolgálni a partnerek és a felhasználók igényeit. A friss jövevény órajele a gyártó szerint 2,5 GHz-ig terjedhet majd, és a termék teljesítménye rendkívül jól fog skálázódni, így több processzormag alkalmazásával a tradicionális, egyprocesszoros rendszerek köré épülő készülékek esetén új lehetőségek nyílnak majd a rendelkezésre álló megnövekedett számítási teljesítmény, illetve a fejlett szolgáltatások jóvoltából. A Cortex A15-ös processzorok eleinte 32 nm-es és 28 nm-es csíkszélességgel készülhetnek, de a későbbiekben 20 nm-es gyártástechnológiával készült modellek is piacra kerülhetnek, ahogy a gyártástechnológia fejlődik. Az újdonság hatékony, hardveres alapokon nyugvó virtualizációs támogatással áll az operációs rendszerek rendelkezésére, ezzel együtt nagymennyiségű rendszermemória alkalmazását is lehetővé teszi majd.

Az Eagle tehát a következő generációs okostelefonok, tábla konfigurációk, nagyképernyős hordozható eszközök, valamint a felsőkategóriás szórakoztatóelektronikai készülékek alapjául szolgál majd, de az üzleti szegmensben is fel fog tűnni, ahol felhasználásával akár energiatakarékos szerverek is épülhetnek.


Az ARM állítása szerint az Eagle összességében ötször nagyobb teljesítményt kínál majd, mint a napjainkban elterjedt okostelefonok processzorai, mindezt úgy, hogy ezzel egy időben fogyasztás tekintetében versenyképes marad az említett egységekkel. Ez az állítás általánosságban jól hangzik,de majd a jövőben kiderül, hogy valójában mire is képes a friss termék.

A Cortex A15 felhasználásával egy, kettő, illetve négymagos, sőt, ennél több magból felépülő megoldások is készülhetnek, amelyek a Globalfoundries, az IBM és a Samsung Electronics műhelyéből kerülnek majd ki. Egyelőre a hírek alapján úgy tűnik, hogy a TSMC nem gyárt majd Cortex A15 alapú egységeket, legalábbis eleinte biztosan nem.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. tszaboo
2010.09.10. 18:04
Ha jól számolom, ez legalább 20.000 MIPS, ami dupla annyi, mint a régi P4-es gépeké. Nice.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Azrael
2010.09.10. 20:00
Az hogy jött ki? (Csak érdeklődöm)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tibaimp
2010.09.10. 23:21
kíváncsi leszek, hogy x86 támogatás nélkül hogyan fog terjedni, vagy ők is belépnek az intel és amd mellé. Érdekes lenne...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Azrael
2010.09.10. 23:39
Az biztos, hogy számomra egy ARM alapú notebook már reális alternatíva lehetne. Windows nincs rá, de nem is kéne, van nekünk Debian meg a többiek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. botvos
2010.09.11. 14:44
A Cortex A8 a specifikáció szerint 2000 MIPS. Amennyiben a jelenleg elterjedt processzor alatt az A8-at értik, úgy az új proci 10000 MIPS-re lesz képes, de gyanítom valami korábbi változathoz hasonlítanak, nem az A8-hoz. Nekem az 5x A8 eléggé túlzónak tűnik, 5x sebességjavulást nem nagyon látni egymást követő processzorgenerációk között.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!