iPon Hírek

Linuxos konnektor-PC 99 dollárért a Marvell-től

Dátum | 2009. 02. 25.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Ha azt gondoljuk, hogy a nettopok a legolcsóbbak és nincs is rajtuk kívül egyéb költséghatékony és innovatív alternatíva a piacon, akkor tévedünk. A Marvell egy ötletes kis konfigurációt dobott piacra, amely tulajdonképpen egy konnektor PC. A kis rendszer közvetlenül a fali- vagy a hosszabbítón elhelyezett konnektorba illeszkedik. A SheevaPlug fantázianévvel és 99 dolláros árcédulával ellátott termék egyelőre csak fejlesztők számára érhető el.A Marvell állítása szerint az apró konfigurációban egy 1,2 GHz-es ARM alapú beágyazott Sheeva processzor foglal helyet, amely 512 MB DDR-2-es memória és 512 MB flash memória segítségével próbálja ellátni a felhasználói szükségleteket. A gép Gigabites Ethernet porttal és USB 2.0-s porttal egyaránt fel van vértezve. A kis termékben lapuló processzort maga a gyártó fejlesztette ki és készítette el, ez pedig úgy lehetséges, hogy a Marvell 2006-ban felvásárolta az Intel Xscale üzletágát, így a korábbi Xscale csapat segítségével elkészülhetett a Sheeva processzor.


A rendszer a Linux 2.6-os kernelére épülő disztribúciók széleskörű támogatásával bír. A készülék - mint azt a hír elején is említettük - egyelőre csak fejlesztői csomag formájában érhető el: a fejlesztők a rendszert 99 dollárért vásárolhatják meg, ám a nagyközönségnek egyelőre várnia kell a Sheeva Plug dizájnjára épülő termékekre. A Marvell többféle koncepción is dolgozik, ilyen például a 79 dolláros PogoPlug, vagy a CTERA CLoudPlug is. Mindegyik rendszer hasonló, konnektor PC dizájnra épül. A Wall Street Journal információi szerint a Marvell 49 dollárért is kínál majd konnektor PC konfigurációkat, ami azért tényleg figyelemre méltó ár lesz, ha valósággá válik.


A kis konnektor PC többek között arra is alkalmas, hogy költséghatékonyan varázsoljon egy külső USB 2.0-s merevlemezből hálózati adattárolót. A készülék természetesen rengeteg egyéb területen is hasznos megoldásnak bizonyulhat a jövőben. így kíváncsian várjuk a megjelenést.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Svindler
2009.02.25. 09:22
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. perempe
2009.02.25. 09:50
Sheva a legnagyobb, Forza Milan!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. npl
2009.02.25. 11:17
hehe, nagyon ötletes a dolog, várom már az akkumulátoros verziót
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Vardar
2009.02.25. 17:53
ÖÖ, lehet, hogy velem van a hiba, sőt biztos, de ennek mi értelme van? Mire tudom használni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. StevyXIX
2009.02.25. 20:17
Szerintem olyan lehet, mint egy NAS rendszer, vagyis merevlemezeket köthetsz utána és hálózati háttérnek szolgál ami mondjuk jelent FTP elérést neten stb. én erre tippelek. 100 dollára most 25k, és bármely hagyományos tároló ráköthető akkor elég jó választás lehet, főleg ha mondjuk szinte korlátlan mennyiségben lehet ezt megtenni (nem tudom kíváncsi lennék rá én is, már gondolkodtam ilyenekben).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. twollah
2009.02.26. 04:48
Letolto gepnek nem lenne rossz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gyurry
2009.02.26. 11:00
"ÖÖ, lehet, hogy velem van a hiba, sőt biztos, de ennek mi értelme van? Mire tudom használni?"

Hiba nincs benned, max még nem gondoltad végig.
Egy hagyományos NAS alkalmas arra, hogy letöltéseket végezz rajta, Windows fájl megosztást csinálj rajta, több a NAS-ok közül alkalmas arra, hogy tükrözött winchestereket kezeljen.

Ezt sajnos ezzel az eszközzel nehezebb megvalósítani, hiszen csak egy USB csatlakozója van.

Cserébe viszont Linux alapokon nyugszik, és így nagyon sok mindenre alkalmas.
Letöltésre, otthoni Webszerverre, Teamspeak szerverre, FTP-re, időzített feladatok elvégzésére, alapszintű automatizálási feladatokra.

Én egy 2,5"-es Notebook vinnyesztert kötnék rá, és így egészen minimális lenne a fogyasztása.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. StevyXIX
2009.02.26. 12:08
Én egy usb-s több merevlemeznek helyet biztosító HDD tárolót kötnék rá, késöbb meg lehet merevlemezt is tennék bele, ha ezek után maradna még pénzem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!