iPon Hírek

Linuxra is fejlesztene a DICE

Dátum | 2013. 10. 14.
Szerző | Magrathea
Csoport | JÁTÉK

A DICE-ot nagyon izgatja a Linuxra való fejlesztés gondolata, szerintük az operációs rendszernek, csak egy "killer" játék kéne, hogy élvonalba kerüljön (mainstream legyen). A Polygonnak adott interjújában Lars Gustavson példáként az Xbox-ot és a Halo-t hozta fel. A Microsoft játékplatformja is csak ennek az egy játéknak köszönhette, hogy elindulhatott hódító útjára. Kéne tehát egy Linux exkluzív játék, ami odavonzza az embereket? "Szerintem a felhasználók most is a kényelmet keresik, így meg kell győzni őket, hogy építsék be a mindennapi rutinjukba." Gustavsson kifejtette a Steamboxszal és az új Valve kütyükkel kapcsolatosan is a véleményét, szerinte a Linux-alapú rendszerrel rendelkező gépek megváltoztatják majd a játékok fogyasztásának módját és jobb helyzetbe hozzák az indie fejlesztőket is. Véleménye szerint 5 év múlva már más beviteli eszközök lesznek és elterjednek a streamelő szolgáltatások. Gustavssont nem lepné meg, ha a hardverek kivonásra kerülnének az egyenletből, vagy legalábbis csökkenne a szerepük. "Szerintem a verseny mindig jobb élményt eredményez a felhasználóknak, az pedig egészségesen jelen van. Nagyon örülhetünk is ennek, a jövő játékai így jobbak lesznek. Nagyon sok lehetőség van, az indiek pedig fejleszthetnek Linuxra, még úgy is, hogy most nincs akkora közönsége."
Még nem a BF4 köszönti a Linux hajnalát...
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

26. Szefmester
2013.10.14. 19:37
Kezdésnek adják ki a játékaikat Linuxra, és aztán gondolkodjanak valami exkluzívon. Tök jó hogy beszélnek róla, de mindenki csak pofázik, és senki sem cselekszik!

Ez most egy tipikus ujjal mutogatás a többiekre, hogy gyerünk csináljatok valami komoly húzócímet csak linuxra, és akkor majd mi is megyünk ha már elterjed a linux...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. aAron_
2013.10.14. 19:42
DICE-ban ezt szeretem, megtehetnék, hogy elkényelmesednek, de mégsem teszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Phantomstr...
2013.10.14. 20:13
Ha mondjuk a Half-Life 3 kapna egy "határozatlan idejű" fél éves Steam OS exkluzivitást, a gamer PC-k felén már rajta is lenne. Ezt ki is nézném a Valve-ból. Mindenesetre már régen mondogatom, hogy jót tenne az iparnak, ha az MS részesedését desktopon visszanyomnák 65-70%-ra. Ahhoz képest, hogy mit nyújt és mennyiért, bőven reálisabb lenne, mint a mostani 90%.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. wittmannge...
2013.10.14. 20:34
@aAron_ akkor te még nem játszottál a bf4 bétával, de emlithetném akár a bf3-at is, amiben a megjelenés óta ki nem javitott hibákbol egyáltalán nincs hiány.

Nem csak hogy megtehetik hogy elkényelmesedjenek, de meg is teszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. zsolt200
2013.10.14. 20:44
Marha egyszerű. Innentől kezdve kezdjenek el mindent kiadni linuxra is, mellete marad persze a windows, a régi játékok miatt, de ha a jövőben megjelenő játékokat/programokat mindent kiadnák linuxra, pár éven belül szép nagy szeletet kapna a Linux a tortából. Csakhát mindenkinek luxus megtenni az első lépést... Majd talán most a Valve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. otherl
2013.10.14. 20:57
Lehet, hogy tévedek, de nekem nem rémlik, hogy említette volna a cikkben, hogy a DICE fejlesztene linuxra, Amúgy is valószínűtlen, hogy az EA beállna a linux (meg a steam) mögé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. NovaTerra
2013.10.14. 21:00
Dice az EA tulajdona. Az EA-nek ott az Origin. Hülyék lennének a riválist támogatni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. zsolt200 other...
2013.10.14. 21:17
otherl Tényleg nem? Akkor itt a cím: Linuxra is fejlesztene a DICE
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. zsolt200 NovaT...
2013.10.14. 21:18
Origin átvihető linuxra is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. aAron_
2013.10.14. 21:49
@wittmannger: bf3 premium member vagyok, 4 beta-val is játszottam. nem azt írtam, hogy a dice a legjobb, de az ilyen fajta törekvéseit nagyra becsülöm, ide tartozik a mantle api is pl..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. enisherpa
2013.10.14. 23:31
A Steamen kb. ötvenmillió aktív felhasználó van, és kb. 1.5% valamilyen linuxot használ. Ez ugye kb. háromnegyed millió vásárló. A linuxra portolás kb. 5000 dollárba kerül, egy játék 10-20 dollár. Címenként félezer vásárló felett már profitot termel a dolog.
Ezért bőven megéri a játékokat linuxra is kiadni. Exkluzív cím kiadásának nem látom értelmét. Kivéve ha hajlandók pénzt veszíteni azért, hogy stratégiai okokból jól odavágjanak a Microsoftnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. vivanto enish...
2013.10.14. 23:56
Sajnos nem lehet ennyire egyszerűen elkülöníteni a Linux/Windows steam használókat. A Linuxos felhasználóbázis részben továbbra is használ Windows-on is Steamet, a játékokat meg csak egyszer kell megvenni és mindkét (Mac-el mindhárom) platformra megkapja, tehát a profit sem egyértelműen a Linux használatból ered.

Az viszont jobban érdekelne, hogy honnan vetted ezt az $5000-os árcédulát? Az kb egy programozó havi bére, vagy még annyi sem, 160 bruttó munkaóra pedig édeskevés egy átportoláshoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. MrFox
2013.10.15. 00:05
A driver oldala adott, ati whql / beta driverek egy időben jelennek meg win-re és linuxra. Csak nem DX hanem OpenGL alapúnak kell lennie a játéknak (bár lehet, hogy könnyen portolható <-> )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. McDuglas
2013.10.15. 00:38
Érdekes lesz.
Steam OS, Mantle API, mintha mindenki próbálná elhagyni a Windowst
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. madcaptain
2013.10.15. 01:57
Tiszta Index stilus fake-kattintasgenralo cim, semmi koze a cikknek a cimhez...
A Dice nem fejleszt Linux-ra, de meglepo, hogy adnak egy kis ingyen figyelmet ezaltal a konkurrens Steam-nek. Nem hiszem, hogy linux-os Origin-en gondolkoznanak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Cooley
2013.10.15. 03:10
Lehet, hogy a rivális cég rendszere lesz, de ha sikeres lesz, akkor ezt meg kell lépnie az EA-nek. Azonban amíg nem ér el sikereket a SteamOS, addig nem látom alapját a dolognak. A cím pedig tényleg félrevezető.
Minden esetre én drukkolok a SteamOS-nek meg, hogy megnyissák a Mantle-t, és a SteamOS is megkaphassa, mert végre lenne konkurenciája a Windows-nak, és talán komolyabb fejlesztéseket kapnánk a Microsofttól OS és grafikus API téren is. Meg gondolom az OpenGL is nagyobb ütemben fejlődne. Csak sajnos az AMD-nek sem igazán érdeke megnyitni a Mantle-t, legalábbis egy darabig biztosan nem. Sőt, a Microsoftnak kifejezetten nem érdeke, ha felkapják a Mantle-t, így nem lepődnék meg, ha fizetnének az AMD-nek, csakhogy Windows exkluzív legyen a Mantle PC téren, még akkor is ha a saját API-juk konkurenciája. Vajon melyikkel buknának nagyobbat? Bonyolult ügy ez. Habár azt is elképzelhetőnek tartom, hogy ha sikeres lesz a SteamOS, akkor a Linux is megkapja a támogatást, hiszen az is plusz bevétel lehetne az AMD-nek. Csak ha a SteamOS tényleg a konzoloknak akar némi konkurenciát nyújtani, akkor meg azért nem érdeke az AMD-nek, bár a PC piacon nagyobbat szakíthatnak eladott termékenként, nem "szaros" - tudom, hogy több milliós példányszám repked, ezért is tettem idézőjelbe - 20$ (vagy mennyiért adják a konzol APU-k darabját) ütné a markukat. Jóformán az a kérdés, hogy melyikkel rúgná kevésbé pofán saját magát az AMD. Vagy a fene tudja, tényleg bonyolult ügy ez...
Tűkön ülve várom, hogy ennek mi lesz a vége.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. wishformor...
2013.10.15. 10:16
@Szefmester, zsolt200
mer ez ugy megy hogy holnap hopp, megforditom *nix-re is aztan mar mehet is a gamma.

@enisherpa
A linuxra portolás kb. 5000 dollárba kerül.

Sok itt az egy csecsrol akasztott senior dev latom...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. wishformor...
2013.10.15. 10:19
@Cooley
Az MS biztosan nem fog fizetni azert hogy Win exclusive legyen ez a cucc. Nekik nem az r=1 otthoni piac az elsodleges, hanem a vallalati megoldasok / desktopok. Amugy meg ha esetleg lepni is akarna az ugyben, valoszinuleg el fog kesni, mint ahogy az elmult 10 evben mindennel amihez hozzanyult.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Ronan
2013.10.15. 11:35
Hajrá éntámogatom csak a gyártok is lássanak benne fantáziát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Szefmester
2013.10.15. 13:56
wishformore: Egy szóval sem írtam hogy hipp-hopp bedobom egy fordítóba és örülök neki! Persze ha idézed a kifogásolt részt ami erre utal akkor várom készségesen, és meg is válaszolom mit és hogy értettem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Phantomstr...
2013.10.15. 15:15
Azért tisztázzuk, a cím nem azt jelenti, hogy a Dice fejleszt Linukszra, feltételes módban íródott, vagyis fejlesztene bizonyos körülmények között, amit a cikk tisztáz is, fejlesztene, ha valaki beindítja a dolgot. Jelenleg a Linuxos Steam-en kb. 350 játék van, van közte néhány jó darab, Half Life 1-2 az összes kiegészítővel, CS Source, L4D2, Portal 1, meg még néhány, de ahhoz kevés és régi, hogy meglóduljon a felhasználói bázis.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kiskoller
2013.10.15. 16:01
Fura, hogy én elég nagy gamer vagyok, sok sok játékot Linuxon játszok, de steam-et még nem raktam rá, nincsenek olyan játékok amik engem izgatnának.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Balucsek
2013.10.15. 18:13
Szerintem csak kezd elegük lenni hogy egymás után jönnek a DX verziók és az MS mindig csak az épen aktuális Winre adja ki akkor is ha még a régi rendszer kezd újra teret hódítani az új felett... Ez nekik macera, hogy ezen az oprendszeren van minden a másikon meg csak bizonyos effektek vannak vagy ha vannak is teljesen újra kell írni a régebbi DX verzióhoz akár sebesség rovására. Esetleg az AMD hardver közeli APIja jöhet majd jól linux alatt ott tuti nem lesz semmi hátrány platform független környezetből, viszont ott meg a konkurenciához kell teljesen más kód és kitudja mennyire lehet OS portábilisre megcsinálni vele egy játékot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kiskoller Baluc...
2013.10.15. 18:32
Ha alapból a multiplatform a cél, akkor nem bonyolult dolog. Egyszerűen olyan lib-eket kell használni win-en amik léteznek Linuxon is, és vice-versa. Ha ez megvan akkor a Linuxos verzió elméletben két kattintással megvan, valójában jön egy kiadós bugvadászat/tesztelés. De elméletben lehetséges akár komplexebb programokat is OS függetlenre megírni.
Már megírt játékot átírni már sokkal nagyobb macera is lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. otherl
2013.10.15. 20:15
@zsolt200: Bocs, nem voltam egyértelmű. Az eredeti cikkben nem említette a DICE fejes azt (még csak nem is utalt rá), amiből itt cím lett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. enisherpa
2013.10.15. 20:37
A Crytech portolja a motorját linuxra.. [LINK]
Az erre írt játékok pár kattintással portolhatók lesznek fél óra alatt. (+1 hónap bug vadászat)
“The CryENGINE team is looking for a Programmer to work on the Linux version of the 3d engine.”
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!