iPon Hírek

Linuxra is jön a Mantle API?

Dátum | 2014. 06. 19.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Kevesebb, mint két héttel ezelőtt röppent fel a hír, hogy az AMD kötelékébe egy meglehetősen komoly szakember tér vissza. Most Richard Huddy neve ismét rivaldafénybe került, ugyanis a PC World interjújában meglehetősen érdekes kijelentést tett, ami arra utal, hogy az AMD Mantle API-ja hamarosan Linuxra is megérkezik. Huddy elmondása szerint az AMD-hez korábban már több kérés is érkezett azzal kapcsolatban, hogy legyen elérhető a Mantle Linux alatt is. Huddy szerint a Mantle API számos előnyt kínálhat a Steam boxok számára, amelyek történetesen Linux operációs rendszert futtatnak. Most úgy tűnik, az AMD végre beadja a derekát, és Linuxra is portolja a Mantle API-t, ami sokak számára lehet jó hír.
Március folyamán, a GDC alkalmával az AMD illetékesei már említést tettek róla, hogy fejlesztőkkel karöltve vizsgálják, milyen jövője lehet a Mantle API linuxos változatának. Ezen kívül sajnos mást nem is mondtak a projekttel kapcsolatban a szakemberek. Most, a fentebb említett interjú alapján úgy tűnik, hogy a linuxos Mantle API érkezése eldöntött tény, már csak az a kérdés, pontosan mikorra készülnek el a munkával az AMD szoftverfejlesztői. Hosszútávon a portolás egyébként azt is jelentheti, hogy több játék jelenik meg SteamOS-re (vagyis Linuxra). A DICE Frostbite engine-je például támogatja a Mantle-t, és rengeteg EA játék fogja ezt használni a következő 1 évben, így olcsón megoldható lenne a játékok Linuxos kiadása.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

20. KisDre
2014.06.19. 15:51
Na végre! Egymásra talált ez a két "bolond". Ezzel (is) kellet volna talán kezdeni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. kiskoller
2014.06.19. 16:09
Azért ne igyunk előre a medve bőrére, elvégre az fglrx driverek híresen förtelmesen rosszak, pl amikor legutoljára próbálgattam őket egy HD7950 társaságában 2D-ben szaggatott a böngészőmben a görgetés...

Támogatás szintjén a radeon driver már veri az fglrx-et, csak még teljesítményben nincs sehol. A teljesítményben viszont még az fglrx is gyenge, például Serious Sam 3 sem tudott normális sebességgel elfutni, Windowson pedig röhögve ment...


Egy kis lábjegyzet a laikusoknak: Linuxon két féle driver van a videókártyákra, egyik egy zárt, all-in-one csomag, amelyet a gyártó írt, ez a Geforce kártyák esetén az "nvidia" driver, az AMD kártyái esetében pedig az "fglrx" driver. Intelnek nincs ilyen zárt körű kódja.

Emellett minden kártyához írtak már egy opensource megoldást a linuxos programozók és a gyártók közösen, ezek sokkal jobban beépülnek a rendszerbe. Ezek nevei: a geforceoknál "nouveau", az AMD kártyák esetén meg "radeon". Az intel esetében pedig "intel" (az intel ilyen szempontból példaértékű, nekik van az egyik legjobban támagott driverük)

Ezen utóbbi opensource driverek általában több mindent támogatnak (kodekek, tuningolás, stb) míg a zárt körüek szinte semmit, cserébe úgy ahogy normális sebességgel futnak.

Egy szó mint száz, az AMD driverei förtelmesek Linuxon, elsőre ezt kéne meghegeszteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Juliska
2014.06.19. 16:22
A Steam OS-t talán megmentheti, de semmi több. Az OpenGL-t kellene újrakezdeni. Most már nincs választása a khronosnak. Remélem senki sem akarja, hogy az AMD legyen a nagyfőnök.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. takemura
2014.06.19. 16:31
Ha már Linuxról van szó, előbb talán egy normális drivert kellene kiadni rá .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. freyr
2014.06.19. 18:54
Nem lenne rossz, ha nem csak Nvidia kártyákra lehetne támaszkodni, de valahogy nem látom ez hogy oldaná meg az ősi problémát, amikor van hogy az X se indul, mert a driver egyszerűen nem vagy rosszul működik. De ha valahogy sikerül is rávenni valamilyen működésre, minden driver, kernel és X frissítés egy lottózás marad, ezt hogy kívánják megoldani? Anélkül nem lesz mi kihasználjon semmilyen "új" API-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. kiskoller freyr
2014.06.19. 18:58
Én sohasem találkoztam ilyen problémával. Amikorupdate után nem indult el az X, az azért volt, mert változott a konfig fájl felépítése, és erre figyelmeztettek a frissítés előtt a devek. Ez egyszer fordult elő 5-6 év alatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. sanyix kisko...
2014.06.19. 22:13
a mantle vékony api, így drivert is sokkal egyszerűbb rá írni mint a bloatware szerű directx-re, vagy opengl-re.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. KisDre Julis...
2014.06.20. 01:58
Én akarom Egyébként meg SteamOS-t nem megmenteni kell, mivel még nem is bukott, mindenki csak beszél róla a levegőben hogy jaj úgy se lesz jó, de Valve nem egy garázsprojekt, tudják mit csinálnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. weri
2014.06.20. 02:40
Nekem személy szerint nagyon bejött ez a Mantle BF4-ben sokkal simább a játék mint DX-ben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. kiskoller KisDr...
2014.06.20. 07:55
Ez mind szép és jó, csak drivert nem csak az API miatt kell írni, hanem a videókártya - OS kapcsolat miatt is, és itt bizony csúnyán bukik a catalyst driver. Ez nem az opengl vagy a directx hibája, egyszerűen az AMD-nél lusták normális drivert írni, a catalystet meg nem akarják nyílt forráskódúvá tenni.

Ellenben ha az fglrx támogatná a Mesa-t meg a DRI-t, akkor sokkal jobban beleépülne a driver az OS-be, így viszont egy hatalmas blob az egész
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. atti_2012
2014.06.20. 12:56
Az összes 3 játékot úgy viszi majd, hogy csak na! Majd. Az amd ebből él: majd. Most vedd meg, majd jó lesz neked.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Pandamoniu... atti_...
2014.06.21. 18:06
"Az összes 3 játékot úgy viszi majd, hogy csak na!"
Te komolyan csak azért kapcsolod be a gépet otthon, hogy tudjál trollkodni a neten. Ha nem vagy tisztában a dolgokkal legalább ne beszélnél hülyeséget állandóan. Itt megjegyezném, hogy a kb. 80 játékból álló Steam gyűjteményem 40%-a már elérhető linuxra is steam-en, további 20% pedig DRM free verzióban.

Akik az AMD linux drivereivel nincsenek jóban (én sem egyébként, de jó irányba haladnak az utóbbi időben) az olvassa el ezt: [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Terror Panda...
2014.06.21. 18:20
Szerintem a Mantle-ről beszélt, nem a Linux környezetről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. CyberPunk6...
2014.06.21. 18:46
Nincs semmi ok az örömre.
Mindig minden "majd lesz", de végül telnek az évek és semmi nincs.
A számokra hajtanak, amit szépen vissza is büfögnek az emberek, hogy 40% meg ilyenek.

Aztán a valóság meg az, hogy:
-Alig van köztük AAA
-Egy csomó virtualizációban fut!!!
-Rosszabb látványvilág
-Alacsonyabb fps (kombináltan az előzővel)

A linuxos játékvilágban csak az ígéretek száma nőtt meg. A sikerhez a fő csapásvonalból kellene natívan linuxra készített játék.

A jelenleg formában az a rész, ami meg is valósul, az nem jó semmire. Kezdetnek sem, mert így kódolva van a kudarc. Páran bedobták egy virtuális gépbe a játékukat, és kivették a nem kompatibilis effekteket? Így senki nem fog átmenni, sőt. Megnézi, csalódik, szidja és sosem próbálja újra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. atti_2012 Panda...
2014.06.22. 12:37
Ügyesen tudod értelmezni amit olvasol. Vagy inkább felolvasták???

A topic címe sem keltette fel a gyanúdat hogy a mantle-ről van szó???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kiskoller Panda...
2014.06.22. 14:25
Phoronix minden hónapban megírja, hogy aztán mostmár fűderohadtjók a driverek. Fél éve arról írt, hogy mennyire jók az új radeon driverek.

Jah, aztán elindítok egy Quake3 szintű játékot és fut 20 FPS-el...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. enisherpa kisko...
2014.06.22. 15:17
A driverek igenis jók. A korábbiakhoz képest. A játékok linuxra vitelére meg nem fordítanak elég pénzt, ezért még jó driverrel is döcögnek.
Itt pl. 6 fps -ről némi módosítással 303 fps-re mentek fel pár nap alatt:
[LINK]
Csak nem mindenki fektet bele 40 munkaórát a portolásba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. 5hR3kY
2014.06.22. 20:53
Azta!

Ez az egy fórumhozzászólás véglegesen eldöntötte hogy az AMD szar. Úgy tudom hogy ez a fórumozó maga az isten, csak mezei halandónak álcázza magát, így az amit ő mond az az igaz és amúgy is a kijelentései szentek és sérthetetlenek. Ja a Steam statisztika sem csak egy adat, hanem aszerint kell gépet összerakni, és aki nem aszerint rak össze gépet az hülye és nem ért hozzá!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. CyberPunk6... 5hR3k...
2014.06.22. 21:28
Itt a világvége!
Egyetértek veled!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kray
2014.06.23. 11:48
Személyeskedésért, a szokásos élet-halál Nvidia vs AMD harcért minden kedves résztvevőt 1 hét pihenőben részesítek.
Többször lett már közölve, hogy ez nem az óvodai homokozó és tudtommal egyikőtöknek sem a szülei vezetik a cégeket, szóval be lehet ezt fejezni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!