iPon Hírek

Listázták a Földhöz leginkább hasonlító bolygókat

Dátum | 2016. 08. 10.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy nemzetközi kutatócsoport kiválogatta a Kepler űrtávcső által eddig felfedezett, több mint 4000 exobolygó közül, hogy melyek a leghasonlatosabbak saját kőzetplanétánkhoz. A szakértők az első körben összesen 216 bolygót szedtek össze, amelyek mindegyike csillaga élhető zónájában kering, vagyis pozíciójuk alapján elviekben lehet folyékony víz a felszínükön. Ezek között 20 olyan van, amely jó eséllyel a Földhöz hasonló méretű kőzetbolygó. „Ez a Kepler által megtalált, élhető zónában keringő bolygók teljes katalógusa” – mondja Stephen Kane, a San Franciscoi Állami Egyetem szakértője, a kutatás vezetője. „Ez azt jelenti, hogy mostantól az ebben a tanulmányban felsorolt bolygókra koncentrálva végezhetjük el megfigyeléseinket, hogy megállapítsuk, valóban lakható égitestek-e ezek.”
A kutatás azt is megerősíti, hogy az élhető zónában keringő Kepler-bolygók eloszlása hasonló, mint az ezen kívül keringő égitesteké, ami alátámasztja, hogy az univerzum tele van olyan bolygókkal és holdakkal, amelyek alkalmasak lehetnek az életre. Az élhető zónák általában nagyon szűkek, hiszen ha egy égitest túl közel kering csillagához, a Merkúrhoz hasonlóan megsülhet, vagy a Vénuszhoz hasonlóan végzetes üvegházhatás alakulhat ki rajta. Ha pedig túl távol kering, a víz megfagy a felszínén, ahogy az a Marson is megfigyelhető. Kane és kollégái nagyon szigorúan értelmezték újra a kritériumokat és így szűkítették le a listát 20 bolygóra. A kiválasztott planéták szilárd felszínűek, a legszűkebb fogalmak szerint meghatározott élhető zónában keringenek, így összességében ezek a legesélyesebbek arra, hogy a Földre hasonlítsanak. „Nagyon izgalmas látni, hogy milyen rengeteg bolygó van odakint, ami mellett szinte elképzelhetetlennek tűnik, hogy előbb-utóbb ne találjunk egy másik égitestet, amelyen élet van” – mondja Michelle Hill, a kutatás egyik egyetemista résztvevője. Kane a világ egyik legjobb bolygóvadásza, aki több száz exobolygót fedezett fel. Köztük van a nemrég detektált Kepler–186f is, amely alig nagyobb a Földnél, és előkelő helyet foglal el az élhető bolygók új listáján. Ez utóbbi planéta egy Napnál picit hidegebb csillag körül kering, és a legkülső bolygó a rendszer öt ismert planétája közül. Négy társa vélhetően mind túlságosan forró ahhoz, hogy folyékony víz létezzen a felszínén, az ötödik bolygó azonban az élhető zónában található, és minden jel szerint nagyon hasonlít a Földre.
A Kepler–186f és szomszédai fantáziarajza
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

21. KPKG
2016.08.10. 13:02
Már csak az a gond, hogy ezek elképesztően messze vannak emberi léptéket tekintve. (A Kepler–186f is majdnem 500 fényévre, mi pedig közel sem tudunk fénysebességgel utazni). Szóval odalátogatni, vagy bármit is odaküldeni nem mostanában fogunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. tibaimp
2016.08.10. 14:52
Az élhető zóna helyzetét nem befolyásolja az adott rendszer központi csillagának nagysága, sugárzása, egyéb paramétere is? Szerintem simán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Imi3est tibai...
2016.08.10. 15:13
De, és ez figyelembe is van véve. Az ábrán a vízszintes tengely nem a távolságot mutatja, hanem a földhöz képesti fényerőt ami az adott csillagról az adott bolygóra jut. (vagy valami ilyesmit )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. michael-ku...
2016.08.10. 15:52
Mi lenne ha inkább azon fáradoznának hogy ne tegyék lakhatatlanná a földet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. berreg
2016.08.10. 17:12
Milyen ők? Minden ember hozzájárul... Te is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Szefmester Imi3e...
2016.08.10. 17:20
Ahogy nézem a függőleges tengelyen megy a csillag hőmérséklete Kelvinben, a vízszintesen pedig a földihez arányosított fényerő, mert ugye az sem árt ha a fotoszintézishez elég fény áll a rendelkezésre. Ezen kívül a bolygók mérete földátmérő felétől a duplájáig skálázva.

Szerintem vicces lenne ha találnának valami módszert az odautazásra. Tökre kitörne a pánik és a káosz, hiszen megannyi képzeletbeli barát semmisülne meg egycsapásra... vagy legalábbis változnak meg a mibenlétük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. noPublicFG
2016.08.10. 17:32
Költözés lesz? Örülök, hogy felfedeztük ezeket a dolgokat, de miért is?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Szefmester noPub...
2016.08.10. 18:59
Mert megismerni a világot, a felépítését és működését jó dolog?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. fofoka
2016.08.10. 20:58
Meg ha nem kering a közelben egy Jupiter szerű óriásbolygó, akkor rendesen kaphatja az ívet az űrből.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Asagrim fofok...
2016.08.10. 21:23
Eléggé makacs tévhit, már régen rácáfoltak.

"However, recent computer simulations suggest that Jupiter does not cause a net decrease in the number of comets that pass through the inner Solar System, as its gravity perturbs their orbits inward roughly as often as it accretes or ejects them."

https://en.wikipedia.org/wiki/Jupiter#Impacts
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. fofoka Asagr...
2016.08.10. 21:57
Aham, jól kiragadtad azt, ami alátámasztja az elméletedet. Csak 1-2 mondatot kellett volna tovább olvasni (nyugi, megtettem helyetted):

"This topic remains controversial among scientists, as some think it draws comets towards Earth from the Kuiper belt while others think that Jupiter protects Earth from the alleged Oort cloud.[130]"

De ha a tudósok véleménye nem érdekel:
"Jupiter experiences about 200 times more asteroid and comet impacts than Earth.[31]"

És végül: maradjunk annyiban, hogy a "recent computer simulations suggest" nem azt jelenti, hogy "régen rácáfoltak", hanem azt, hogy -nem régen, hanem most- van egy ilyen elmélet, OK? Próbálj meg egy kicsit objektívebb lenni a továbbiakban. Kösz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. fofoka Szefm...
2016.08.10. 22:06
Szefmester: persze, ez mind szép és jó, senki sem vitatja, csak nem lesz tőle olcsóbb a kenyér. Hogy egy hasonlattal éljek: rohadt xar lett volna, ha az ősember a Higgs-bozon megtalálásán fáradozott volna (mert ugye jó dolog megismerni a világot), ahelyett, hogy megpróbált volna tüzet gyújtani. Illetve, ahogy a dakoták megfogalmazták a Parlamentben: a hídon akkor kell átmenni, ha odaértél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Asagrim fofok...
2016.08.11. 03:08
Szóval neked 8 évvel ezelőtt az egyáltalán nem számít régnek, főleg egy ilyen dinamikusan fejlődő tudományágban? Te rendelkezel felületes tudással és még neked áll feljebb, ha valaki kijavít? Engem utasítasz objektivitásra, mikor ugyanúgy eldöntötted mint én, hogy a két elmélet egyike mellett foglalsz állást (hogy a Jupiter védi a belső naprendszert)?

Képmutatásból jeles!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Szefmester fofok...
2016.08.11. 10:58
Azt ugye vágod hogy nem a csillagászati kutatások miatt drága a kenyér, hanem mert még kapitalizmusban élünk ahol az a siker fokmérője mennyire tudod lehúzni a többi embert? Nem csak a "csórók" mondogatják azt hogy lassan váltani kellene a gazdaság működésén mert ez így nem fog működni sokáig...
Ma egy szőlőszüret hektáronként 250munkaórát igényel hagyományos módszerrel, kombájnnal meg lemegy egy könnyed műszak alatt (értsd: 6-7 óra). Rengeteg eszközünk van amivel a termelési mennyiség nagyságrendekkel több mint ami pár évtizede vagy évszázada volt. Mégis, jóformán egyre többet kell dolgozni hogy megélj...

..és biztosan azért van ez, mert pár asztrofizikus távoli bolygórendszerekről kutat.. bravó...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. BiroAndras Szefm...
2016.08.11. 12:12
Azért az nem teljesen igaz, hogy többet kell dolgozni. Az ipari forradalom óta legalábbis inkább egyre kevesebbet dolgozunk (átlagosan).
Azt is vedd figyelembe, hogy az átlag ember igényei is jelentősen nőttek azóta. Például csak nem rég óta kell mindenkinek drága okostelefon. Rengeteg más olyan dolog is van, amit ma természetesnek veszünk, de pár évtizede még nem is létezett, vagy csak a gazdagoknak volt (pl. számítógép, autó, háztartási gépek, telefon, stb.).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. BiroAndras fofok...
2016.08.11. 12:26
Igazából akár lehet is tőle olcsóbb a kenyér. Elég gyakori a tudományban, hogy véletlenül fedeznek fel valami nagyon hasznos dolgot (pl. penicillin). Vagy kifejlesztenek egy technológiát egy adott célra, de kiderül, hogy másra is jó (pl. teflon).
Egyébként is nagyságrendekkel többet költünk például háborúkra, amik sokkal kisebb eséllyel teszik olcsóbbá a kenyeret.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Szefmester BiroA...
2016.08.11. 15:52
Persze, régebben teljesen normális dolog volt a napi 12 órás műszak, akár a hétvégén is gyerekkortól végelgyengülésig. De az utóbbi időszakban nagyon nem úgy néz ki a dolog hogy csökkenne. Sok helyen csak azért melóznak az emberek 12 órákat mert a cég nem akar felvenni több embert... Pedig több melós több vásárlót jelent, több nyugdíjbefizetést, és kevesebb szociális segélyt..

Sokan nem értik meg hogy vannak kutatások amiknek az eredményeit ma még nem tudjuk hasznosítani, és elképzelhetetlen hogy bármi értelmes dologra jók. Aztán egyszer csak jön valaki aki új megközelítésből oldja meg a problémát olyan eszközt használva amire addig senki sem gondolt.

A szén nanocsöveknél is ment az agyalás hogy mire is jó... sokan mondták hogy semmire sem lesz használható, ma meg egész iparágak foglalkoznak azzal hogy hol tudnák MÉG használni.

Ma nem tudunk odautazni a rendszerezett bolygókra, de jön valami "kretén fogyatékos" akit meg akarnak buktatni a tanárai és kitalál valami olyan elméletet amire egy másik "fogyatékos" felépít egy új meghajtórendszert, és akkor jöhet a bőröndbe csomagolás és a start a szomszéd lakott bolygóra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. fofoka Szefm...
2016.08.11. 20:11
Szefmester, BiroAndras: Bocsánat, túl sok volt az absztrakció, nagyon nem ment át. Nem konkrétan a kenyér áráról, sőt, egyáltalán nem az árakról beszéltem. Meg arról sem, hogy miért mennyit kell dolgozni. Csak arról, hogy meglátásom szerint egy -vagy több- földszerű exobolygó felfedezése az életünkre semmilyen kihatással nincs és nem is lesz. Ennek fényében érdemes nézni ezeket a kutatásokat. Persze lehet, hogy véletlenül becsúszik egy hasznos találmány, de így blindre ennyi pénzt elfüstölni több, mint pazarlás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. fofoka Asagr...
2016.08.11. 20:25
Asagrim: egy múlkori topikban megbeszéltük, hogy az, amit te művelsz, egy nagy nulla. Értéktelen és értékelhetetlen. Minden hozzászólás előtt végigolvasod a vonatkozó wiki cikket és ebből vagy okos. Felületes tudás? A te tudásod meg annyi, hogy olvasni tudsz? Erre legyél büszke! De a mostani beírásoddal nem ez a legnagyobb baj. Hanem az, hogy megpróbálsz kioktatni úgy, hogy ott van a szemed előtt az igazság, csak a felét ignorálod. Ezek után neked -és nem nekem- áll feljebb, amikor szembesítelek vele. Van még mit csiszolnod a vitakultúrádon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Szefmester fofok...
2016.08.11. 22:04
Oké, tisztább mire gondolsz. De még ez sem az igazi. A gond ott kezdődik hogy ennyi erővel semmi olyan kutatást nem kellene folytatni ami egy két éven belül ne hozna hasznot. Ez a fajta rövidlátó kutatás pedig mindenre jó csak arra nem hogy legyenek hosszú távú céljaink.

Hány és hány olyan kutatás járt haszonnal -ha nem is közvetlennel- ami évtizedekig folyt? Ezek a bolygókutatások is ilyesmik. Nem a te vagy az én életemben lesz haszna valószínűleg, de lehet egy két generáció múlva már azt fogják mondani hogy "ennek biza volt értelme" és Köbüki meg majd a Tau Cetire jár majd virágért amivel aztán bezúzza az ablakom...

Viszont azt is figyelembe kell venni hogy sok kutatással ellentétben az exobolygókutatás meg az asztrofizika aprópénzeket kap a gyógyszerkutatás, a hadifelszerelések fejlesztése, vagy az autók fejlesztéséhez képest.

A hírértékükhöz képest legalábbis nevetségesen alacsony a támogatási összeg. Hiszen a nyestálló audi gyújtásvezérlőkábel nem akkora szenzáció mint az hogy találtak egy földszerű bolygót, de lehet került annyiba.

Viszont nem árt kutatni ezt a témát amiatt sem hogy kiderüljön egyedül vagyunk e. Mert elég sok vallás épít arra hogy mi biza egyediek vagyunk és értékesek és csodálatosak, és csak mi és csak értünk és így tovább...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Terror fofok...
2016.08.11. 22:42
Nekem amúgy nagyon tetszik, hogy akiknek nincs több milliárd dollárja, az mindig jobban tudja, hogyan kell a pénzt gazdaságosan elkölteni, mint az, akinek van. Meg az is lehet, hogy nettó marhaság a világképed.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!