iPon Hírek

Lite kivitelben is elkészült a Facebook Messenger

Dátum | 2016. 10. 04.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Facebook folyamatosan dolgozik azon, hogy a szerényebb képességű okostelefonok számára is megfelelő alkalmazásokat nyújtson, amik ráadásul kisebb adatforgalommal dolgoznak, így rosszabb hálózatok mellett is megfelelő élményt tudnak nyújtani. A Facebook Lite applikáció már régóta elérhető széles körben is (ez 2015 elején érkezett), most pedig befutott a Facebook Messenger könnyített, Lite változata is. A Messenger Lite is ugyanazt a logót kapta, mint a Messenger, csak éppenséggel inverz színekkel. A kevesebb helyet foglaló és visszafogottabb hálózatigényű alkalmazásra már nagy szükség volt, ugyanis eddig, akik a Facebook Lite-ot telepítették a normál Messenger mellé, azok sajnos egyáltalán nem elfogadható élményben részesültek, mivel ez a két program nem volt képes megfelelően együttműködni. Előre láthatólag a Messenger Lite és a Facebook Lite már barátságban élnek majd, és remélhetőleg nem fog gondot jelenteni az átjárás az applikációk között. A Facebook célja az, hogy a világ minden táján élő embereknek meg legyen a lehetősége az összeköttetéshez, és ennek érdekében kellett megalkotni ezt a terméket is.
A Messenger Lite kezdetben alacsonyabb funkcionalitással bír, mint a Messenger alkalmazás, de cserébe sokkal jobb sebesség mellett nyújtja majd az elérhető lehetőségeket. Az üzenetküldővel egyszerűen lehet majd a szöveges tartalmak mellett képeket és linkeket is megosztani az ismerősökkel, továbbá fontos, hogy a matricákról sem kell lemondania az érdeklődőknek. Ezeket a grafikákat napjainkban felhasználók milliói küldözik egymásnak a különböző érzelmük, reakciójuk, hangulatuk kifejezése végett. A Messengert havonta több mint 1 milliárd ember használta már eddig is, a Messenger Lite-tal együtt pedig még több embert tudja majd elérni a Facebook ilyen formán. Ami komoly hiányossága az újdonságnak, és mindenképpen érdemes rá kitérni, az a videóhívások, vagy egyáltalán a hanghívások lehetősége. Valószínűleg sokan örültek volna legalább ez utóbbinak– talán majd a jövőben. A grafikus felület nagyon hasonló lett a Messengeréhez, így könnyen el lehet majd sajátítani a használatát, viszont a chatfejek funkció ebből jelen állás szerint kimaradt. A Facebook hivatalos közleménye szerint 10 MB alatt lesz a Messenger Lite mérete, ami igazából nem hangzik olyan jól, mint ahogy kellene neki. Hogy miért? Nos, tagadhatatlan, hogy így is sokkal kisebb, mint a rendes Messenger (kb. 25 MB), azonban a Facebook Lite még ennek is csak a töredéke, hiszen mindössze 1,14 MB-os letöltéssel jár. És egy olyan területen, ahol például szerencsével is csak 2G hálózatokat lehet találni, bizony közel 10 MB letöltése egyáltalán nem lesz sétagalopp. Remélhetőleg használat közben már tényleg nem igényel majd nagy sávszélességet, és el fog menni majdnem úgy, ahogy azt például az m.facebook.com meglátogatásával teszi Opera Mini böngészőn keresztül. Az applikáció még csak androidos okostelefonokra telepíthető, más platformokra a későbbiekben futhat be.
Akárcsak a Facebook Lite, a Facebook Messenger Lite alkalmazás sem rögtön érhető el mindenki számára. A programot kezdetben azok az emberek vehetik használatba, akik Kenya, Tunézia, Malajzia, Srí Lanka vagy Venezuela területéről csatlakoznak a Play Áruházhoz. Szerencsére arról szó sincs, hogy a későbbiekben ne terjedne el az app, a vállalat rögtön hozzátette, hogy a következő hónapokban folyamatosan terjeszkedni fog a Messenger Lite, és talán nekünk sem kell már sokat várni rá. Attól mindenkit óva intünk, hogy a Google segítségével próbálja felkutatni az .APK telepítő fájlt, ugyanis valószínűleg sok hamis program fogja ellepni az internetet a következő hetekben, amikbe kártékony kód lehet beágyazva. (Hasonló esetekről kaptunk hírt a Facebook Lite és legutóbb a Pokemon Go megjelenésekor is.)
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Armi1P
2016.10.04. 18:51
Akkor mostmár az FB Lite is fog b.szogatni, hogy rakjam fel a messengert (lite-ot)? Eddig legalább ez mentett meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. bunfi
2016.10.04. 23:15
5,4 MB lett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tomchee
2016.10.05. 01:31
ha kevesebb ramot is zabál már megéri. rakom is fel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. asdsa
2016.10.05. 21:35
Ha rak egy notificationt a fejlécre, akkor már bőven jó (bubi helyett). Ki is próbálom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tomchee
2016.10.09. 11:29
és valóban sokkal kevesebb ramot eszik ^^

asdsa: A bubi kikapcsolható
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!