iPon Hírek

LTE-s táblagépet és három új telefont visz az MWC-re az Archos

Dátum | 2014. 02. 21.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A francia vállalat ezúttal nem komplett szériákat vonultat fel, hanem a meglévő Element családokat bővíti egy-egy újabb taggal. Érkezik Helium, Oxygen, Xenon és Titanium jelzővel ellátott modell is. Az újdonságok között összesen három okostelefont fedezhetnek majd fel az érdeklődők, míg a tablet egymagában árválkodik majd. Az Archos az év elején leplezte le a 4G LTE képes eszközeinek első hullámát Helium néven, és most ezt a vonalat fogja erősíteni a 80 Helium 4G tábla is. Okostelefonok tekintetében az új "csúcsmodelljük" az 50c Oxygen lesz, ami az 50 Oxygen utódjául szolgál majd egy izmosabb chippel. A lehető legnagyobb kijelzőméretre vadászó vásárlókat, a 64 Xenonnal csalnák lépre, akik pedig inkább csak egy olcsó megoldásra vágynak, azoknak a 40b Titaniummal tudnak szolgálni a Mobile World Congress során. Archos 80 Helium 4G A most leleplezett készülékek bemutatását érdemes a kakukktojásnak számító 80 Heliummal kezdeni. Ez az egyetlen új táblagép, amit az Archos friss termékként visz az MWC-re. Az eszköz különlegessége az integrált 4G LTE modemben rejlik majd, amit a Qualcomm Snapdragon 400 SoC szállít. A kommunikációs egység négyes kategóriába sorolható, tehát akár 150 Mbps-os letöltési sebességgel is szolgálhat a tulajdonosának, ami figyelemre méltó. Emellett a kapcsolati képességei között felfedezhető még egy 802.11 b/g/n előírásoknak megfelelő, Wi-Fi Directet is támogató WLAN, Bluetooth 4.0 modul és A-GPS vevő is. Ebben egészen pontosan egy MSM8x26 lapka húzta meg magát, ebből kifolyólag 1,2 GHz-es órajelen üzemelő Cortex-A7 magok négyesére, és egy Adreno 305 grafikus egységre kell számítani. A chip mellett a rendszermemória 1 GB-os méretet öltött, a gép tárhelye meg 8 GB lesz alapból. Ez utóbbit microSD kártyák alkalmazásával lehet tovább bővíteni, így akkor sincs gond, ha szűkösre fordulna a helyzet.
A tábla előlapját egy 8 hüvelykes panel fogja uralni. A megjelenítő IPS technológiával dolgozik, a felbontása pedig 1024 x 768 képpontos lesz, így a pixelsűrűsége mindössze 160 PPI-s. Két kamera van a 80 Helium tarsolyában: előre egy 2, hátra pedig egy 5 megapixeles tekint. Videofelvételek készítésére 1080p-ben lesz lehetőség. Az operációs rendszer szerepében itt az Android 4.3 Jelly Bean tetszeleg majd. A szerkezet 155 x 213 x 10,5 milliméteres térfogattal rendelkezik, vagyis nem túl karcsú. Ebből eredendően arra számítanánk, hogy az akkumulátor kiemelkedő kapacitással rendelkezik, de sajnos nem így van. A telep mindössze 3500 mAh-s, így az üzemideje nem ígérkezik túlzottan fényesnek, kiváltképp akkor, ha aktív használatban van a 4G LTE modem is. Az Archos 80 Helium 4G ajánlott fogyasztói ára 230 font, ami bizony már nem egy elhanyagolható összeg, de az LTE kiemeli a tömegből. Archos 64 Xenon A fizikai méretet tekintve a soron következő modell a 64 Xenon. Ez egy vérbeli óriástelefon lesz, így rászolgált a "phablet" jelzőre. A készülék előlapját – az Xperia Z Ultráéhoz hasonlóan – egy 6,4 colos kijelző uralja. A nagyméretű megjelenítő 1280 x 720-as felbontással büszkélkedhet, tehát 229 PPI-s pixelsűrűséggel állunk szemben. Ekkora méretben ez már jól használhatónak számít. Az érintőkijelzős mobilt egy MediaTek MT6582 chip fogja hajtani. Ez a lapka négy darab 1,3 GHz-es órajelű Cortex-A7 magot foglal magába, valamint ezek mellett egy Mali-400 MP2 grafikus egységnek is otthont ad. Itt a háttértár mérete 4 GB-osra zsugorodott, de a microSD kártyahelynek köszönhetően utólag egyszerűen bővíthetünk. A rendszernek azonban be kell érnie azzal az 1 GB-tal, amit előre kiosztottak neki a tervezőmérnökök. A 232 grammos tömegű eszközt egy 8 és egy 2 megapixeles kamerával vértezték fel, amikkel 720p-s mozgóképfelvételeket lehet létrehozni, illetve a videócsevegések alkalmával közvetíteni. A főkamera mellé egy LED villanó is társult.
A telefon kapcsolati képességeit tekintve itt található egy 21 Mbps-os letöltési sebességgel kecsegtető 3G HSDPA+ hálózati modem, továbbá van Bluetooth 3.0 modul, A-GPS vevő és 802.11 b/g/n WLAN is Wi-Fi Directtel megtoldva. A borítás alatt dupla SIM hely várja a leendő tulajdonosokat. Ezúttal is az Android köszönti az érdeklődőket, de itt már csak a 4.2-es verziószámú Jelly Bean van jelen – remélhetőleg ezt a későbbiekben frissítik valamilyen formán. A 90,6 x 170 x 9,3 milliméteres vonalak közé szorított okostelefonba egy meglehetősen nagy, 2800 mAh-s telepet szereltek, ám az igencsak nagyra nőtt kijelző okán erre szükség is van. Az Archos 64 Xenon ára kereken 200 font lesz. Archos 50c Oxygen Az 50c Oxygen jóformán ezen az egy ponton, vagyis az árban, hasonlít a 64 Xenonhoz, tehát mindkettő 200 fontért kelleti majd magát, de ahogy azt az alábbiakban láthatjuk, itt már teljesen eltérő, sokkal kiegyensúlyozottabb konfigurációról van szó. Az Oxygenen például már újra az Android 4.3 köszönti majd az érdeklődőket, amely a legutolsó Jelly Bean variáns. A frissebb Android ráadásul jobb minőségű kijelzőn domborít, mert itt már Full HD felbontással van dolgunk, amit 5 hüvelykre feszítettek ki, vagyis 441 PPI-s képpontsűrűségről beszélhetünk – ez lenyűgözően éles képet jelent, az IPS technológia révén pedig más tekintetben sem lesz vele gond. A főkamera BSI szenzorral lett ellátva, 8 megapixeles fotókat és 1080p-s videókat lehet majd vele rögzíteni, rossz fényviszonyok mellett pedig egy LED villanó segíti a munkáját. A videócsevegések bonyolításáért felelős megoldás már csak 2 MPixeles, ám változatlanul Full HD támogatást nyújt, és itt ez a kiemelten fontos.
Az új Oxygen kapcsolati képességei között sajnos LTE-t nem találunk, így be kell érni egy HSDPA+ mobil kommunikációs modemmel (21 Mbps), valamint akad még a fedélzeten 802.11 b/g/n WLAN Wi-Fi Direct támogatással, Bluetooth 4.0 modul és A-GPS vevő is. Egyszerre két SIM kártyát lehet majd beletolni, így ilyen tekintetben is sokak kedvében fog járni. Az aktuális sebességfelelős egy 1,7 GHz-es frekvencián dolgozó MediaTek MT6592 lesz. Ez a lapka összesen nyolc ARM Cortex-A7 magot, valamint egy Mali-450 MP4 grafikus egységet állít hadrendbe. A rendszermemória 1 GB-os méretben képviselteti magát, míg a háttértár 8 GB-os alapból, és microSD-vel bővíthető. Az energiaellátásról egy meglehetősen szűkös, 2000 mAh-s kapacitású akkumulátor fog gondoskodni, így ennek az üzemideje lehet a sarkalatos pontja. A 140 grammos és 69,8 x 145 x 7,6 milliméteres gépezetet egyébként egy, a Huawei Ascend P6-éhoz hasonló házba csomagolták. Archos 40b Titanium Végül lássuk az Archos kínálatának legkisebb tagját. Itt a figyelem középpontjában egy IPS technológiás, WVGA felbontású, 4 colos megjelenítő áll, ami 233 PPI-s pixelsűrűséget tud felmutatni. A kijelző aktiválását követően az Android 4.2-vel kerülünk szembe, amire a jövőben ráférne egy kisebb frissítés. A mobiltelefon szívében található magok száma itt már kettőre csökkent, mivel egy MediaTek MT6572 jut benne szerephez. Az 1,3 GHz-es Cortex-A7 magokat felvonultató chipben egy Mali-400 grafikus feldolgozó egység lesz. A SoC mellett csak 512 MB-nyi rendszermemória kapott helyet, és a tárhely is mindössze 4 GB lesz alapból (ezt később microSD kártyával megtoldhatják a felhasználók).
A készülék kapcsolati lehetőségeinek tárházában van 3G HSDPA modem, 802.11 b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 3.0 modul és GPS vevő. Akárcsak a többi telefon, ez is dupla SIM kezelésére képes. Két kamerával lesz ellátva a 40b Titanium. Az egyik 1,3, a másik pedig 5 megapixeles fotók készítésére alkalmas. A főkamera mellől nem hiányzik majd a LED-es vaku sem. Ennek a készüléknek az az érdekessége, hogy előre kerültek a sztereó hangszórók, így egészen erőteljes hangzással fog szolgálni. A mobilt 61 x 125 x 8,5 mm-es vonalak határolják, a súlya pedig 115 gramm. Ezt az apróságot egy 1400 mAh-s akkumulátor táplálja majd, amivel a fenti konfiguráció átlagos produkciót mutathat be. Az Archos 40b Titanium ára magasan a legalacsonyabb az újdonságok között. Ezért a modellért mindössze 100 fontot fognak elkérni. Arról nem esett szó az Archos közleményében, hogy a termékek mikor kerülhetnek a boltok polcaira, de minden bizonnyal még az év első felében. A most vázolt gépek mindegyike Európa-szerte megvásárolható lesz, és valószínűleg nem kivétel ez alól Magyarország sem.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. lazacmaki
2014.02.22. 18:09
A Xenon nagyon pocsék, hülye aki megveszi, az Oxygen viszont nagyon jó. Ilyen árért nagyon jó vétel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!