iPon Hírek

LTE-vel fűszerezve hozza a 64 bitet az új MediaTek lapka

Dátum | 2014. 02. 28.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A MediaTek mérnökei sem tétlenkedek az elmúlt időszakban, és az MWC 2014 alatt le is leplezték a munkájuk legfrissebb gyümölcseit. A vállalat bemutatta az MT6732 chipet, ami már a 2014-es elvárásoknak megfelelő képességeket vonultat fel, továbbá előálltak egy öt az egyben kapcsolati megoldással is. A tavaly bemutatott Apple A7 után valószínűleg az idei évben minden nagyobb chipgyártó elkészítheti a saját 64 bites lapkáját. A MediaTeknél az első ilyen bevetésre kerülő termék az MT6732 lesz. Ez a termék az ARM-tól licencelt Cortex-A53 egységeket hívja segítségül. Az energiahatékonyságra kihegyezett ARMv8 alapú processzormagokból összesen négy kerül majd felhasználásra. A chip tervezett működési frekvenciája 1,5 GHz lesz, ami mintegy 200 MHz-el magasabb a jelenleg alkalmazott, Cortex-A7-es négymagos chipeknél látottól (vannak kivételek, amik e fölé mennek, de ritkák). A MediaTek nem ment messzire az integrált grafikus vezérlő keresésekor sem, ugyanis ezt is az ARM-tól vették kölcsön. Egy ismeretlen konfigurációba rendezett Mali-T760-ast rejt az újdonság. Erről azt érdemes tudni, hogy már támogatja az OpenGL 3.0 és az OpenCL 1.2 API-kat is, így a legújabb játékokban sem vall szégyent, és egyéb területeken is ki lehet majd aknázni a benne rejlő tartalékot.
Fontos még beszélni az MT6732 kapcsán arról, hogy a hálózati modem szerepét egy 4G LTE támogatással rendelkező egység tölti be, amely ráadásul négyes kategóriájú, tehát akár 150 Mbps-os letöltési sebesség is elérhető vele. Az FDD-LTE és a TDD-LTE hálózatok között sem válogat, mindegyiket egyaránt támogatja, és persze kompatibilis lesz visszafelé is. A SoC kapcsolati képességei között fel fog még tűnni egy kétsávos Wi-Fi Miracast támogatással, és a Bluetooth 4.0 modul sem hiányzik belőle. A chip rendelkezik már hardveres H.265 kodekkel is a H.264 mellett. Az integrált ISP legfeljebb 13 megapixeles kameramodulok kezelésére teszi képessé azt a készüléket, amit ez a SoC fog hajtani. Az ISP PIP (Picture-in-Picture) és VIV (Video-in-Video) működéi módokat is ismer, valamint támogatja a Video Face Beautifier eljárást. Végül még a multimédiás területen kiemelendő a ClearMotion technológia megléte. Ez generált képkockákkal egészíti ki a videókat, amik alacsonyabb FPS-sel lettek rögzítve, így a 60 Hz-es képfrissítési ráta mellett minden sokkal folyékonyabbnak fog tűnni, a MiraVision pedig a kép minőségén igyekszik javítani a lehetőségeihez mérten. Az MT6732 mellett a MediaTek bejelentette az MT6630 öt az egyben kombinált kapcsolati chipet is. Erről sok részletet nem árultak el, de állítólag lesz benne 802.11 b/g/n/ac WLAN Wi-Fi Directtel és Miracasttal, valamint Bluetooth 4.1 modul, FM rádió és GPS vevő GLONASS támogatással. Sajnos az NFC chipről nem esett szó. Ezek mellett beszéltek még a Pump Express töltési technológiáról is, ami képes akár a felére csökkenteni a töltési időt. Ez bizony jól jönne, látva a folyamatosan növekvő kijelzők mellett egyre nagyobb kapacitással rendelkező akkumulátorokat.
Zárásul pedig a frissen kiszivárgott menetrendjükről is érdemes néhány szót ejteni. A vállalat tervei rossz kezekbe kerültek, és így megismerhetett a nagyközönség egy olyan chiptervet, amiről mostanáig hivatalosan nem beszélt a cég. Az MT6591-ről van szó, amire állítólag már nem is kell sokat várni, hiszen az első, tehát a jelenlegi negyedév során gyártásba kerülhet. Annyit tudhattunk meg a dokumentumból, hogy ez hat magot fog felvonultatni, melyek egyenrangúak és 1,5 GHz-esek lesznek (tehát a felépítése nem hasonlítható az Exynos 5260 Hexáéhoz). Valamint 1080p támogatással kecsegtet majd, és egy 21 Mbps-os 3G HSDPA+ modem társaságát fogja élvezi.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. nemlehet
2014.02.28. 16:30
Szép Kiváncsi leszek hol helyezkedik majd el a Qualcom megoldásaihoz képest. A felszereltségre nem lehet panasz, és a 6589-es is tök jó volt a maga kategóriájában. Esetleg még egy normális SDK és driverek kiadását lehetne kérni, hogy ne rekedjünk meg 4.2.2-nél?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!