iPon Hírek

Lucid: QuickSync támogatás, kicsit másképp

Dátum | 2011. 01. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel második generációs Core sorozatú processzorai, amelyek a Sandy Bridge architektúra köré épülnek, rendelkeznek egy külön hardveres videó kódoló és dekódoló motorral, amely a processzor beépített videó vezérlőjéhez tartozik. A videó kódoló motor és a QuickSync technológia segítségével a rendszer hardveres gyorsítás mellett tudja átkódolni a különböző videó fájlokat, mindezt alacsony fogyasztás mellett, gyorsan teszi, ahogy azt már a processzorok megjelenésekor készített összefoglalóban is írtuk.

Ez a funkció sokak számára lehet áldás, ám előfeltétel, hogy a technológia csak akkor használható, ha a processzor beépített videó vezérlője aktív és használatban is van. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a technológia kiaknázásához az adott központi egységnek egy H67-es alaplapban kell helyet foglalnia, ugyanis csak ez a lapkakészlet típus tudja kiaknázni az IGP-ben rejlő lehetőségeket, mivel csak a H67-es alaplapokon van FDI. Az, hogy H67-es alaplapot használunk, még önmagában nem elég. A monitornak az IGP valamelyik videó kimenetére kell csatlakoznia, ugyanis ha külön videokártyát használunk, akkor a rendszer az IGP-t letiltja és nem működik a QuickSync technológia.

A fenti problémára a LucidLogix szakemberei kínálnak megoldást egy GPU virtualizációs szoftver személyében, amely lehetővé teszi, hogy egy H67-es rendszeren belül, amely IGP-vel és diszkrét videó vezérlővel egyaránt fel van szerelve, mindkét videó vezérlőhöz hozzáférhessünk. A bemutató alkalmával ugyan nem említették, de valószínűleg a Virtu szoftver áll a háttérben, amelynek érkezéséről már szintén beszámoltunk.


A GPU virtualizációs szoftver használatával a lehetőség nyílt arra, hogy a GeForce GTX 480-as videokártyával ellátott H67-s konfiguráció egyidejűleg futtassa az Unigine Heaven tesztprogramját és H.264-es videót kódoljon hardveres gyorsítás mellett, természetesen a Sandy Bridge IGP és a hozzá tartozó Quick Sync technológia segítségével. A teszt alkalmával sem az Unigine Heaven, sem pedig a Cyberlink MediaShow Esspresso nem akadozott. A jelek szerint egyébéként a virtualizációs technológia alkalmazásával a GeForce GTX 480 valamivel lassabb volt az elvárhatónál, de szerencsére a virtualizációs technológia bármikor könnyedén kikapcsolható a Lucid segédprogramjának leállításával és ehhez még a rendszer újraindítására sincs szükség.

Egyelőre nem tudható, hogy a virtualizációs szoftver pontosan mikor kerül végleges formában forgalomban, illetve az sem, hogy mennyibe kerül és miként terjeszti majd a vállalat. Kézenfekvő megoldás lenne, ha a Lucid szoftvere a H67-es alaplapokhoz tartozó telepítő lemezen kapna helyet, ám az, hogy így lesz-e és hogy pontosan mely gyártókkal tud megállapodni a Lucid, az majd csak a későbbiek folyamán derül ki.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Cooley
2011.01.12. 15:12
Van pár igen jó ötlet ennél a cégnél. Remélem sikerül nekik néhány partnert szerezniük, és velük együtt egy komolyabb tőkét, amivel aztán több újabb érdekes és hasznos dolgot tudnak fejleszteni, illetve az eddigieket továbbfejleszteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Frenky1988
2011.01.12. 17:01
nemrosszak. Okosak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Szaandrea
2011.01.12. 21:41
Csak nem értem minek . Free mediacoder cuda támogatással és a GX480 pillanatok alatt kódol... Az meg kevéssé életszerű hogy valaki 1xre csináljon videoszerkesztést-átkódolást...
Inkább az a "botorság" (persze beintel) hogy csak H67 lapban, és csak IGPt használva működik az eredeti technológia...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Cooley
2011.01.12. 23:30
#3: Nyilván nem akar senki egyszerre ilyeneket csinálni, bár olyan előfordulhat, hogy míg valaki kódol, addig játszani akar egyet vagy valami. Amit én ebben jó ötletnek látok, hogy így sokkal alacsonyabb fogyasztás mellett lehet kódolni, illetve ha valakinek AMD kártyája van, vagy nem CUDA támogatású progit használ nV kártyával, akkor a QuickSync sokkal gyorsabb egy sima GPU gyorsításos progiban: [LINK]
Illetve ha ez (szerintem biztos ez) a Virtu, akkor nem csak erre képes, ez csak egy extra fícsör.
Lényeg, hogy engem nagyon is érdekel az alacsony fogyasztás, és erre kiváló ez a technológia.
"Inkább az a "botorság" (persze beintel) hogy csak H67 lapban, és csak IGPt használva működik az eredeti technológia..." Ezt a mondatodat meg úgy ahogy van nem értem. Mivel mással működjön ez, mint IGP-vel, és ha a QuickSyncre hajaz, akkor mivel mással működhetne, mint H67-tel?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!