iPon Hírek

LucidLogix: fogyasztáscsökkentés mobileszközöknél – okosan

Dátum | 2014. 01. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

A LucidLogix az elmúlt hetek, illetve hónapok során meglehetősen nagy csendben volt, nem igazán érkeztek hírek a cég háza tájáról, aminek a jelek szerint komoly oka volt: a szoftvermérnökök gőzerővel dolgoztak a legújabb technológián, amely a GameXtend nevet viseli. A GPU virtualizációs technológiáiról ismert vállalat ezúttal nem a teljesítménynövelésre, hanem a fogyasztáscsökkentésre helyezte a hangsúlyt: a GameXtend a képkocka-készítés sebességét optimalizálja, azaz a GPU nem készít el több képkockát, mint amennyit az adott kijelző az adott képfrissítési ráta alkalmazása mellett meg tud jeleníteni. Maga a GameXtend technológia egyelőre csak az Android mobil operációs rendszert futtató eszközök esetében érhető el. Az eljárás a SoC egység fogyasztását úgy csökkenti, hogy csökkenti a GPU által renderelt képkockák mennyiségét, így csak annyi képkocka készül, amennyit a 60 Hz-es kijelző meg tud jeleníteni – az optimalizáció a tesztek szerint érzékelhető fogyasztáscsökkentést eredményez. A LucidLogix többi szoftverével ellentétben a GameXtend nem egy különálló alkalmazás: az újdonság alacsony szinten épül be az Android mobil operációs rendszerbe, így az eszközgyártóknak maguknak kell implementálniuk azt a Lucid alkalmazásprogramozási interfészének és a hozzá tartozó könyvtárak segítségével. A Lucid elmondása szerint a GameXtend felett teljes kontrollt gyakorolhatnak az eszközgyártók, így a szoftver viselkedését teljes egészében az adott hardver tulajdonságainak, illetve az éppen aktuális igényeknek megfelelően tudják finomhangolni.
Fotó: The Techreport
A CES-en tartott bemutató alkalmával két androidos okostelefont helyeztek egymás mellé és mérték, melyik mekkora fogyasztás mellett üzemel a Temple Run nevű játék futtatása közben. A GameXtend eljárással ellátott példány alacsonyabb fogyasztást produkált, viszont a játék ugyanúgy futott, mint a másik, GameXtend technológiával nem rendelkező készüléken. A Lucid az eljárás segítségével komolyabb fogyasztáscsökkentésre képes, mint amit a Vsync vagy a 60 képkocka/ másodperces sebességlimit nyújt. Az időben történő képkocka-továbbítás egy igen hatékony eljárás, amellyel nem csak az akkumulátoros üzemidő kitolására van mód, de az adott SoC melegedésének csökkentésére is. A Lucid szerint az eljárással a fogyasztás akár 25%-kal csökkenthető, így az akkumulátoros üzemidő akár 50%-kal is megnövelhető (valószínűleg csak erősebb GPU-k esetében). A szoftver emellett teljesítmény tekintetében is kínálhat előnyöket az extrémen működő, nem teljesen dinamikus fogyasztáscsökkentő mechanizmusok kiváltásával. A Lucid okosan üzemelő, teljesítménycsökkenést nem okozó eljárását a mobileszközök piacának egyik neves szereplője már alkalmazza is. A szóban forgó vállalat nem más, mint a Samsung, aki a Galaxy Note 3 és a Galaxy Note 10.1 esetében egyaránt beveti az újítást. A Lucid megoldása iránt a hírek szerint egyéb vállalatok is érdeklődnek, így a jelenlegi, illetve a következő negyedév folyamán több olyan új mobileszköz is piacra kerül, amelyek a GameXtend technológia áldásos hatásait élvezik. A GameXtend mögött húzódó technológia gyakorlatilag bármilyen olyan alkalmazáshoz bevethető, amely OpenGL ES alapú grafikát használ – a mobileszközök piacán ez a legtöbb alkalmazásra igaz. A Lucid persze a GameXtend mellett egyéb terméken is dolgozik, amelyek különböző felhasználási területekre lesznek optimalizálva. Az egyik megoldás a WebXtend nevet viseli és webböngészés alkalmával próbál fogyasztást csökkenteni finom görgetés és zökkenőmentesen megjelenő médiatartalmak biztosítása mellett. A másik eljárás a NavXtend nevet kapta, ami a GPS alapú navigációs alkalmazásoknál fejti ki áldásos hatását. E két területen a viszonylag alacsony képkocka-sebesség miatt jó eséllyel lehet fogyasztást csökkenteni.
Fotó: The TechReport
A WebXtend fejlesztése még javában zajlik, így a technológiának egyelőre csak igen korai változata érhető el, ami nem kínál olyan gördülékeny görgetést, mint ahogy az elvárható lenne. A darabos működés ellenére eredmények már most is mutatkoznak: a technológia segítségével már most is jól látható a fogyasztáscsökkenés mértéke.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Merwenus
2014.01.13. 17:50
Ha olyan lesz mint a többi lucidlogix program, akkor ments meg Uram minket ettől!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. toronyhaz
2014.01.13. 17:54
De nekem 120fps kell a novához vazzeeeeee
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Fzoltan
2014.01.13. 19:12
Hatalmas innováció.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mikej95
2014.01.13. 20:28
Eddig még senkinek nem jutott eszébe. Az más dolog, hogy ezek a LucidLogix dolgok mindig felemásra sikerednek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!