iPon Hírek

Lumus DK-40: a Google Glass kihívója?

Dátum | 2013. 12. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az átlátszó kijelzők szegmensében ismert és elismert gyártónak tekinthető a Lumus ezúttal egy okosszemüveg-platformmal rukkolt elő. A Lumus DK-40-es megoldással a gyártó a dolgok jelenlegi állása szerint nem az átlagfelhasználói, hanem az OEM piacot szeretné megcélozni, azaz olyan platformot kínál, amelyre bármelyik gyártó építhet a nem is oly távoli jövőben okosszemüveget. A vállalat áttetsző kijelzős megoldásai ipari és hadiipari területeken egyaránt jelen vannak – több éve szállítja például az Amerikai Légierő F-16-os és A-10-es vadászgépein használatos sisakokba való áttetsző sisakkijelzőket. Ezek a termékek egy speciális technológiára alapoznak, amit a Lumus fejlesztett ki. A LOE (Light-guide Optical Element) névre hallgató eljárás egy apró projektorra és speciális lencsére támaszkodik, ami a képet a kijelzőre vetíti, méghozzá úgy, hogy a kép áttetsző, így a sisakon vagy szemüvegen keresztül a külvilág is érzékelhető.

A Lumus DK-40-es fejlesztőplatform a Google Glass-szal ellentétben nem csak egy apró kijelzőt tartalmaz, hanem egy jóval nagyobbat: gyakorlatilag a szemüveg teljes jobb lencséje kijelzőként funkcionál, így remekül alkalmazható kiterjesztett valóságot használó alkalmazásokhoz. A "lencsekijelző" 640 x 480 pixeles natív felbontást kínál, látószöge pedig 25 fok. Maga a Lumus DK-40 egy fejlesztőplatformként, illetve demóplatformként funkcionál, ami megmutatja a fejlesztők és a gyártók számára, milyen lehetőségek rejlenek a vállalat termékében.

Az OEM gyártóknak és fejlesztőknek kínált DK-40-es platform OMAP SoC egységre támaszkodik – egyelőre nem derült ki, pontosan milyen típusúra –, akkumulátora pedig az első prototípusok tesztje alapján egyetlen teljes töltéssel legalább 1-2 órányi üzemidőt bír. A fedélzeten egy 5 megapixeles kamera és néhány szenzor is helyet kapott. Utóbbiak között fejmozgás-érzékelő is jelen van, ami a kiterjesztett valóságra támaszkodó alkalmazások miatt fontos, hiszen a felhasználó fejének elmozdulására az alkalmazásnak is pontosan reagálnia kell. Az új platformhoz természetesen jár majd alkalmazásfejlesztő-csomag, amely segít az androidos alkalmazások fejlesztésének gyorsításában, illetve a platformban rejlő lehetőségek maradéktalan kiaknázásában.

Az OEM partnereknek és fejlesztőknek szánt Lumus DK-40-es platform szállítása 2014 első negyedévének végén kezdődhet meg. A vállalat azt szeretné, hogy az új platform, illetve a speciális kijelző felhasználásával az egyes cégek saját okoszemüvegeket gyártsanak, a fejlesztők pedig ütőképes alkalmazásokat készítsenek hozzájuk. A hírek szerint a partnerek között már több neves gyártó is jelen van, igaz, a Lumus egyelőre nem kívánta megnevezni őket.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Smooth44
2013.12.09. 11:35
Szép mentés az SzTK keret szárát vörösre festeni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. norberth20
2013.12.09. 13:27
SzTK?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. zodiac83 norbe...
2013.12.09. 13:48
SzTK
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. crowly
2013.12.09. 15:46
"egyetlen teljes töltéssel legalább 1-2 órányi üzemidőt bír" Ez nagyon kevés. Nem merném legalábbnak hívni. Esetleg mondhatnák, hogy mindössze 1-2 órát bír...
Miért nem bontják két darabra? Lehetne egy nyakörv jellegű része amivel egy rövid, kb 10 cm vezeték össze tudná kapcsolni, kisebb lenne a szemüveg, mégis nagyobb akksi férne el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. budspencer
2013.12.09. 21:49
"Lehetne egy nyakörv jellegű része amivel egy rövid, kb 10 cm vezeték össze tudná kapcsolni"

Mint a szovjet karóra, ami a világ összes időzónáját ismeri, csak ez a két marha nagy bőrönd ne lenne hozzá...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Smooth44 crowl...
2013.12.12. 10:04
Szerintem meg inkább egy "Pistike-sapkát" adjanak hozzá, ami a tetején lévő propeller segítségével termelne energiát
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!