iPon Hírek

Lynx Point, a 8-as sorozatú Intel lapkakészletek alapja

Dátum | 2012. 02. 18.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel idén áprilisban mutatja be Ivy Bridge architektúra köré épülő processzorait, amelyek a Sandy Bridge család tagjainak utódjául szolgálnak. Nagyjából egy évvel később, valamikor 2013 tavaszán várhatóan megérkezik az Ivy Birdge család utódjául szolgáló Haswell sorozat is, amelyben már nem LGA-1155-ös, hanem LGA-1150-es tokozással ellátott központi egységeket találunk.

A Haswell processzorokról már érkezett egy-két információmorzsa, most viszont egy kiszivárgott belsős dokumentumnak köszönhetően arra is fény derül, hogy a Haswell egységeket kiszolgáló PCH – amely Lynx Point kódnévre hallgat – milyen tulajdonságokkal érkezik.

A Lynx Point a P55 óta megjelent megoldásokhoz hasonlóan egy PCH, azaz platformvezérlő hub lesz, ami klasszikus értelemben véve olyan mint egy déli híd. A klasszikus északi híd, amelyben a memóriavezérlő, az IGP és a PCI Express vezérlő is jelen van, ezúttal is a processzor lapkáján kap helyet. A Lynx Point ezzel szintén tartalmaz majd egy PCI Express hubot, amely csak nyolc sávot kínál. Ezek a sávok PCIe x4-es és PCIe x1-es csatolófelületek biztosításához, valamint a különböző alaplapi vezérlők a rendszerhez történő csatlakoztatásához használhatóak. Az adott Haswell processzor és a Lynx Point között DMI kapcsolat húzódik majd, de hogy ennek a kapcsolatnak mekkora sávszélessége lesz, arról nem ad információt a dia. A legvalószínűbb a Cougar Point esetében jelen lévő 4 GB/s-os sávszélesség alkalmazása.


Az új PCH a jelek szerint csak és kizárólag SATA 6 Gbps-os portokat tartalmaz majd, ami jó hír, ugyanis így már lehetőség lesz komplex, két meghajtónál többet alkalmazó RAID tömbök létrehozására is a SATA 6 Gbps-os adattárolók esetében – RAID 5, 10 –, természetesen SATA 6 Gbps-os sebesség mellett.

USB portok tekintetében már nem ennyire rózsás a helyzet, ugyanis az USB 3.0-s példányok mellett továbbra is találunk majd USB 2.0-s portokat is, az viszont nem tudható, hogy melyik portból pontosan mennyi áll majd rendelkezésre. Maga a PCH nem rendelkezik PCI Express 3.0-s támogatással, helyette továbbra is a PCI Express 2.0-s szabványt alkalmazza. Persze az USB 3.0-s vezérlők, a Thunderbolt vezérlők és a SATA 6 Gbps-os vezérlők számára alternatív módon lehetőség lesz PCI Express x1-es helyett PCI Express x2-es csatolófelület alkalmazására, így ezeknél a vezérlőknél nem kell a PCI Express 2.0 x1-es kapcsolat esetében jelentkező sávszélesség-limittől tartani.

Az új PCH-nak a digitális videó kimenetekkel már nem kell foglalkoznia, hiszen azokat az adott processzor és a digitális videó kimenetek között húzódó FDI link biztosítja majd. Az analóg D-Sub portot persze továbbra is a PCH biztosítja.

A PCH a felsoroltak mellett Gigabites Ethernet vezérlőt, SPI, LPCIO és SMBus támogatást, valamint HD Audió vezérlőt fog kínálni. Az új PCH köré épülő alaplapok 2013 első felében jelennek majd meg, csak úgy, mint a Haswell processzorok.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!