iPon Hírek

Ma ötéves a Firefox!

Dátum | 2009. 11. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Mozilla főhadiszállásán mindenki ünnepel, ugyanis a vállalat rendkívül népszerű webböngészője, a Firefox immáron öt éve van jelen a piacon. A Firefox számos országban népszerűbb már, mint a Microsoft Internet Explorer szoftvere, így a fejlesztők részben elérték a céljukat, hiszen ütőképes, kedvelt szoftverrel ajándékozták meg a piacot.

A világ teljes böngészőpiacát vizsgálva a Firefox egyre nagyobb piaci részesedésre tesz szert, napjainkban például már 25% körülit tudhat magáénak. A Firefoxnak több, mint 330 millió főből álló felhasználói tábora van, akik 70 különböző nyelven férhetnek hozzá a szoftverhez. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy a Firefox-hoz készített kiegészítők száma már elérte, sőt meg is haladta a 7000-et, ami szintén jó hír, mivel sok-sok hasznos plugint találunk a kínálatban.

A nemrégiben napvilágra került elemzések, amelyek a böngésző piac múlthavi teljesítményéről, illetve az egyes szoftverek piaci részesedéséről számolnak be, szintén kedvező képet mutatnak a FireFox-ról. A szoftver erőssége abban is rejlik, hogy több platformra érhetjük el, sőt, asztali- és mobil konfigurációkon is zökkenőmentesen használhatjuk, de rugalmasságát és biztonságosságát tekintve is jó választásnak minősül a termék.

A Firefox-ot eredetileg Dave Hyatt és Blake Ross kezdték el fejleszteni még 2003 elején, a webböngésző a 2004. november 9-én megjelent 1.0-s verzió előtt kisebb-nagyobb stabilitásbeli és egyéb hibáktól szenvedett, ám innentől kezdve a szoftver pályafutása már modhatni sínen volt. Az első időkben a nyílt forráskódú webböngésző a Phoenix nevet viselte, amelyet aztán a Phoenix Technologies miatt Firebird-re módosítottak. Ezt a nevet sem használhatta sokáig a fejlesztőcsapat, ugyanis a Firebird egy népszerű adatbázis kezelő alkalmazás volt, amelynek felhasználói tiltakoztak a Mozilla névválasztása ellen. Ennek hatására a fejlesztők a Mozilla Firefox nevet adták a böngészőnek, amit azóta is így hívnak, igaz, a Mozilla szó elhagyásával, szimplán Firefoxként híresült el. A Firefox 2.0-s változatát 2006. október 24-én, míg a máig legnagyobb durranásnak számító 3.0-s változatot 2008. június 16-án adták ki. Ez a verzió a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült: ezt az alkalmazást töltötték le a legtöbben a megjelenését követő 24 órán belül. A szoftvernek napjainkban készül a 3.6-os változata, de a szoftvermérnökök már a 4.0-s kiadáson is munkálkodnak, azaz a fejlődés nem áll meg.

Aki kíváncsi rá, hogy a Mozilla stábja milyen weblapot készített a Firefox ötödik születésnapjára, látogasson el ide.

Boldog születésnapot Firefox!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. YuGabe
2009.11.09. 19:52
Engem érdekes mód az fogott meg a legjobban, hogy 25% körüli részesedése van, és 330 millió ember használja a programot. Tehát 1 milliárd 320 millió ember (a Föld lakosságának kábé 20-25 %a) használ böngészőt. Wow.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. zseko
2009.11.09. 20:26
Engem érdekes mód nem fogott meg benne semmi Nem rossz-nem rossz, de hiányzik belőle az a plusz, hogy megérje az Operáról átváltanom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Gigabyte
2009.11.09. 21:53
Wáo a szülinapomon pont 5éves a firefox
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. TescoZsomi
2009.11.10. 00:19
Ez a verzió a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült: Miután informatikai oldalak híreiben és fanatikusok SPAM-áradatában világméretű felkérést tolmácsoltak letöltésre. Nem valószínű, hogy enélkül a Hype nélkül meglett volna...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Amacs
2009.11.10. 01:25
Gigabyte: Nem egy évben születtetek véletlen mindketten? Egyébként boldog szülinapot neked is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!