iPon Hírek

Ma véget ért a hazai analóg földfelszíni televíziós műsorszórás

Dátum | 2013. 10. 31.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

A mai napon 12 óra 30 perckor fontos eseményre került sor a hazai földfelszíni televíziós műsorszórás történetében, ugyanis életbe lépett a digitális átállás második szakasza, amelynek eredményeként Magyarországon végleg befejeződött az analóg földfelszíni televízióműsor-sugárzás. Az átállás csak és kizárólag azokat érinti, akik eddig analóg módon televízióztak, azaz előfizetés nélküli, beltéri vagy tetőre szerelt antennával ellátott rendszert használtak - a kábeltelevíziós, műholdas vagy IPTV szolgáltatást igénybevevők számára az átállás után sincs szükség semmilyen plusz teendő elvégzésére. A digitális átállás első fázisára az idei év júliusának utolsó napján került sor, amikor Magyarország 14 megyéjében állt le az analóg földfelszíni televíziós műsorszórás, helyét pedig a digitális földfelszíni műsorszórás vette át, ami nem csak jobb kép- és hangminőséggel, de számos kényelmi extrával is megajándékozta a televíziónézőket - például digitális műsorújsággal és gyerekzár funkcióval. Persze a DVB-T adások vételéhez megfelelő, MPEG-4-es dekóderrel ellátott televízióra, vagy ennek hiányában úgynevezett set-top-boxra, azaz beltéri vevőegységre van szükség - utóbbival akár a régi képcsöves televízió is használható marad.

Most elérkeztünk a digitális átállás második, és egyben utolsó szakaszához, így Magyarország minden megyéjében véget ért az analóg földfelszíni televíziós műsorszórás, azaz aki még mindig nem rendelkezik a DVB-T adások vételéhez szükséges rendszerrel, már nem tudja nézni a megszokott televíziócsatornák műsorait. A második szakasz a fenti térképen sötétkék színnel jelölt megyéket érinti. A digitális földfelszíni sugárzás jóvoltából a megszokott M1, RTL Klub és tv2 csatornák mellé négy új csatorna is érkezik: az M2, a Duna, a Duna World és az angol, német, illetve francia nyelven elérhető euronews. Előbbiek közül az M1, az M2 és a sima Duna csatornák HD felbontásban érhetőek el. A televízió csatornák mellé három digitális rádió csatorna is érkezik: az MR1-Kossuth Rádió, az MR2-Petőfi Rádió és az MR3-Bartók Rádió. A digitális átállásnak köszönhetően új szolgáltatások is bemutatkoztak, ugyanis elérhetővé vált az elektronikus műsorújság, a nyelvválasztás lehetősége és a gyermekvédelmi zár funkció is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

50. tomchee
2013.11.01. 03:10
Idejét sem tudom mikor néztem utoljára TV-t.
Talán úgy Januárban, és akkor is csak azért, mert exem szerette nézni a comedy central-t vagy mit. És az alapból digitális. A 3 alapcsatornát meg, kitudja már...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. user12
2013.11.01. 04:20
Ja, többnyire olyan szutykok mennek adásban, hogy nem sok értelme van nézni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. homeware
2013.11.01. 07:23
Én se nézek tévét. Ezzel sokan vagyunk így, internethasználók, azt hiszem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. budspencer
2013.11.01. 07:55
Én nem nézem a Való Világot, de ez az Alekosz!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. hoppaa
2013.11.01. 09:13
Én is leszoktam a tv-zésről mert annyi szutyok és értelmetlen műsor megy ezeken a csatornákon hogy bűn megnézni őket.Még egy dolog ami nagyon idegesít:Most van a TV2-n egy sorozat(A Búra alatt)ami tetszik de azt se a tv2-n nézem nézem meg mert 20 perc(!) reklámot adnak le arról nem is beszélve hogy utálom ha megszakítják a műsort.Meg könyörgöm ha már van egy 40 colos Full HD tv-m akkor mért nem adják pl.ezt a műsort hd-ben (azt tudom hogy a tv2 már van hd-ben bizonyos szolgáltatóknál de azért meg súlyos ezreket kell fizetni és egy műsorért nem fogok).Mindent összegezve most van egy 40 colos Full HD tv-m és monitorként használom,játékra
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. zsolt200 tomch...
2013.11.01. 09:15
Na ezaz! Engem meg nem értenek meg hogy miért nem megyek ki tv-zni, miért gépezek. Ha egyszer semmi nem megy abba a szutyokba, ami meg érdekel sorozat az meg csak neten van, miért kéne nekem velük bámulni azt a vackot?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. rtagore
2013.11.01. 09:43
A TV2-t és az RTL-KLUB-ot már tényleg nincs értelme nézni, olyannyira leromlott a műsor színvonala. Ha meg akarok nézni egy filmet, letöltöm az internetről. Csupán a híradót nézem meg rajtuk, az mégsem olyan egyoldalú, mint a kormánypárti csatornákon (m1, m2, Duna, Duna World). Állandóan a sikerpropaganda megy rajtuk, meg a "bukott baloldal" hajtogatása. Rendkívül unalmas már.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. hympyke
2013.11.01. 10:00
Híradót az RTLen lol? Akkor inkább olvass Blikket, azonos szint. Az RTL hivatalos közszolgálati műsora a Fókusz kb ennyit az RTLről.
Nálam kb 4-5 éve csak Spectrum/Discoveryk/Natgeo megy. Néha az Euronews(az is angolul).
A magyar híreket nem is figyelem, rég nem érdekel már.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. Kirrr
2013.11.01. 10:25
hympyke: nálam szintén ezek mennek, de az is csak hétvégén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. Terror
2013.11.01. 10:46
Azért ilyen a színvonal, mert a nézők túlnyomó többségét a proli nyuggerek alkotják. Az ennél a szintnél értelmesebb rétegeknek már ingerszegény dolog az, hogy üljön és bambuljon a baromságra. A fiatalság utoljára komcsi időben találta szórakoztatónak ezt, akkor is csak azért, mert nem volt más.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. alfoldi
2013.11.01. 11:47
A tudatos ember megválogatja hogy mit nézzen, és honnan tájékozódjon, szerencsére már van több alternatíva az információ szerzésre, s nem muszáj mindent bekajálni amit a cionista médiák ránk akarnak dumálni, van aki már látja hogy mi folyik a világunkban, s ők nem néznek tévét, a többiek akik nézik ők az engedelmes alatvalók, s vezetetik magukat szembekötve, vakon, a világot irányító törpe kissebség álltal, akiknek tökéletesen megfelel ez a lebutított, fogyasztásra nevelt, manipulálható, társadalom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Zsoli91
2013.11.01. 11:59
Kollégiumban nincs tv, ezért lassan két éve nem nézem a színes dobozt.
RTL-en az utolsó értelmes műsor az Autómánia volt, amit láttam. Híradóban folyamatosan ezek a témák mennek: ki halt meg, mi gyulladt ki, ez rossz, az rossz... Semmiféle pozitív, vagy értelmes dolgot nem mutatnak. Való Világ és társai fogyasztóinak pedig annyit tudok mondani, hogy egészségükre, de inkább részvétem.
Lényeg, hogy gratula az átálláshoz, már csak a normális műsorok hiányoznak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Warpath
2013.11.01. 12:01
Nekem is inkább a trubadúrládából kiáramló mocsokkal van a bajom inkább, mint az átállással.Bár meg kell jegyeznem a digitális jel miatt sokkal több reléállomást kell telepíteni a jó vétel miatt. Börzsönybe +8 -at kellett elhelyezni. Budapesten is a Széchenyi hegy,Hármashatár hegy és Száva utcából jön a trágyalé de még ezek mellé is kismilliót helyeztek üzembe.Persze azok átjátszók de akkor is. Bevezetném újra a hétfői adásszünetet,főleg hogy van már internet.
*
hympyke:
Spectrum/Discovery/Natgeo. Műsoraik -ritka kivétellel- mostanság már vackok. A szerelőműhelyes ordibálásokon, az állatok szaporodásán és zsákmányleölésén van a hangsúly, illetve bemutatják hogyan csinálj szemeteskosarat házilag.Ezek mellett meg '43-'45 -ig tartó történelmi eseményeket sulykolják folyton- folyvást egyoldalúan az ember arcába.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. LechooEdy
2013.11.01. 12:19
Jaaj, de jó, már úgy is jó ideje nem bírok tvt nézni, a sok trágya reklám és tartalom miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. adler741
2013.11.01. 12:36
Ahogy Hofi mondta:Van ok új csatorna,Csatorna? Kanális!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. adler741
2013.11.01. 12:36
ok=sok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. jozsefm alfol...
2013.11.01. 13:35
Miből gondolod, hogy a netet nem ők kontrollálják?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Tibike1993
2013.11.01. 13:56
"Magyarországon végleg befejeződött az analóg földfelszíni televízióműsor-sugárzás" - pffff Amekkora lendülettel írok most, akkorával sz.rom le ezt az átállást. Nekem ugyan mind1 h mivel nézik az emberek a TV-t. Filmet vagy online nézek, vagy letöltöm, sorozatot úgyszintén. Ahogy szokták mondani tv-zés közben: a reklámot megszakítják a filmmel Erről ennyit!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. budspencer
2013.11.01. 14:02
"...Csupán a híradót nézem meg rajtuk, az mégsem olyan egyoldalú..."

Nem, valóban, bár a Dörmögő Dömötör tárgyilagosabb némileg...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Cannapeace
2013.11.01. 16:18
Bent a munka helyemen van digitalis fos, hát nem tom de az analóg 10x jobb volt ha itt elmegy a kép akkor mindennek annyi és még brutál zöld pixelekkel szemeteli a képet és akadozó hang jellemzi!!!!
Szerintem ez csak egy újabb pénz nyelő autómata lett!
Hogy mondhassák hogy mennyi pénzt pazaroltak fölöslegesen ebbe taknyológiába meginta a buta fejesek!
Pénz pazarlás úgy mint a drogosok üldözése sosem értettem ennek az értelmét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. asdsa
2013.11.01. 16:19
Azért rengeteg olyan értékes tartalom van, amit nem igazán lehet letölteni, neten elérni. Meg persze ott van a kanapé kényelme és a kényelmesebb TV-képernyő is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. budspencer Canna...
2013.11.01. 16:31
"Bent a munka helyemen van digitalis fos, hát nem tom de az analóg 10x jobb volt ha itt elmegy a kép akkor mindennek annyi és még brutál zöld pixelekkel szemeteli a képet és akadozó hang jellemzi!!!!"

Nálam is van DVB-T tuner (10 rugós, semmi extra) egy 20 éves tévére van rákötve, tökéletes minőség, semmi szaggatás. Persze van normális antennám is hozzá...

Azért mert kifogtatok egy sz@r tunert vagy egy ótvar antennára kötöttétek rá (vagy mindkettő???) attól még digitális rendszer műszakilag korrekt. A pénz pazarlás más kérdés, valóban lett volna jobb helye, mikor 200.000 ember él az utcán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. atti2010 asdsa
2013.11.01. 16:32
És a neten élő adást nézni felér egy elmegyógyintézettel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. mikej95
2013.11.01. 16:52
Ritkán nézek TV-t, silány 1000x ismételt filmek mennek, sorozatokból is olyan ami véget ért réges-rég, korábbi évadok ismétlése(mert a magyarra fordításhoz meg kéne dolgozni) vagy megszakították a forgatást, mert vacak volt(pl: V), a kereskedelmi csatornák pedig nyomatják a kritikán aluli "valóság show", "tehetség kutató" és szennyműsor kategóriába tartozó $z@rt. Az idő felét már reklámok töltik ki, ráadásul többnyire ugyan azok... A híradó megint nem ér semmit, minden pártnak van legalább egy propagandacsatornája, ha meg nem az megy akkor nemzetközi népbutítás és sokkolás, semmi érdemi.

Gépen van reklámblokkoló, nincs reklám műsor közben, egyszerre több forrásból is megtekintheted a "híreket" és a műsor igazodik hozzád.

Nem tudom, hogy ki a mai televíziós adások célközönsége, de biztosan nem én.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Cannapeace
2013.11.01. 17:05
Az analog is szemcsésen jött ezelőtt a Pólus amiben dolgozom annak a külseje fémből van most már 2x szigeteléssel! De legalább volt hang és lehetett rádiót hallgatni azóta már bese kapcsoljuk mert értelmetlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Lancaster
2013.11.01. 19:17
"ami nem csak jobb kép- és hangminőséggel"

Ezzel azért vitatkoznék.
Azt aláírom, hogy a képminősége jobb, de a megbízhatósága elég gyatra (kábeltévé!)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Cannapeace
2013.11.02. 07:14
Egyébként sem 3 csatorna volt alapbol még ott volt a főnix tv és a fix.tv is és a képujságként is működő hálozat tv ez úgy 2003ban még volt akkor még néztem tv-t
azóta ezek megszüntek volna?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. junkie
2013.11.02. 10:25
Filmet vagy online nézek, vagy letöltöm

Ha meg akarok nézni egy filmet, letöltöm az internetről

Gratulálok, 27 komment, abból 2 nyíltan és büszkén vállalja, hogy lopja a tartalmat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. adler741
2013.11.02. 10:35
Ha ezt a mocskot Te tartalomnak nevezed akkor tessék,egyébként mindegy ezeknek csak nézzed. Még támogatják is csak nehogy elmenj a képernyő elől pl ki a szabadba,levegőre.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. zsolt200
2013.11.02. 10:45
junkie
Mégis mit lopnánk?
1. Haláli Hullák,
2. Arrow,
3. Supernatural,
4. Walking Dead,
5. Teenwolf,
6. Being Human,
7. Kívülállók,
8. Defiance,
9. Revolution,
10.MARVEL: Agents Of Shield
11.Éghasadás

Ezek közül melyiket tudom nézni azon a híres 7 csatornán? Szerintem egyet se, az Arrow fog majd menni a második évad, de szinkronosan nem érdekel, meg amúgyis mire itthon elkezdik külföldön már vége.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. rtagore
2013.11.02. 14:39
@junkie: Ki mondta, hogy szabadon elérhető tartalmat nem lehet letölteni magáncélra? Hol van ez megtiltva?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. mythbuster
2013.11.02. 15:14
A nagy védők nem olvasták azt a cikket ami szerint a merevlemezek és háttértároló árába bele van számítva egy úgynevezett szerződi adó?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. tompika74
2013.11.02. 16:02
Olyan 2 éve van digitális tuneres TV-m. Azóta nézem a digitális adást. Addig nem volt vele gond, amíg le nem kapcsolták az analógot (nálunk még az első fordulóban), és "be nem állították" az adóantennákat.
Azóta gyakran elmegy a kép, meg olyat csinál, hogy vagy a TV2, RTL klubot lehet nézni, a másikokat nem, vagy az M1, M2, Duna, Duna World működik, a 2 kereskedelmi nem.
Hiába próbáltam antenna forgatásával, új antennával, nem segít.
Internetről sok mindent le lehet tölteni, de nem HD-ben.
Valamit elrontottak a beállításnál. Nagyon sajnálom. Én se nézek sokat TV-t, de nem kellemes a tudat, hogy ha valamit szeretnék megnézni, az nem biztos, hogy sikerül. pl. a Forma-1 HD-ben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. budspencer tompi...
2013.11.02. 16:54
Valami nem tuti nálad. A digitális szórás csak kísérleti-jellegű volt, egészen augusztusig. Ezért többször is áthelyezték a sugárzási frekiket. Attól, hogy új az antenna, még lehet rosszul beállítva. Én több helyen is azt tapasztaltam, hogy normális antennával, jó beállításokkal nem szokott semmi gond lenni. Mondd, hogy nem szobaantennával próbálkozol! Mert az nem sokat ér.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. mikej95
2013.11.02. 20:35
budspencer: Jaja, "többször is áthelyezték a sugárzási frekiket.". Digi-nél ez abban valósult meg, hogy kezdetben 4 műholdat lehetett fogni(köztük 3 idegent) és fölös műholdaknak voltak kódolatlan csatornái. Először egyesével kilőtték ezeket, majd eltűntek a műholdak miután "frissült" a szoftver a beltéri egységen. Most már ott tartanak, hogy 1 műhold(vagy műholdhálózat, nem értek az ilyenhez) van és letiltották azokat a csatornákat, amik nincsenek bent a csomagban, de fogni lehetett őket(pl: AXN). A válaszuk a kérdésre, hogy mégis mi történt? Remélem láttátok a South Park S17E2 részét, higgyétek el élőben rosszabb volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. tompika74
2013.11.03. 08:22
Nem szobaantennával Van a régi hálós antenna, és van az új ufó alakú. Az ufóval gyengébb a vétel, de az fog 10 szlovák csatornát is .
(Fel is vagyok háborodva, hogy MO-n 6 ingyenes csatorna van, Szlovákiában - fele akkora országban - meg 10 !!!)

Lehet, hogy a kísérleti adás kísérleti frekvenciája passzolt nekem jobban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. junkie
2013.11.03. 09:15
A nagy védők nem olvasták azt a cikket ami szerint a merevlemezek és háttértároló árába bele van számítva egy úgynevezett szerződi adó?

Az Artisjusnak fizetett sápból csak a regisztrált, magyar zenészek, írók kapnak vissza pénzt, ilyen alapon lehet jogalapja bizonyos magyar tartalmak letorrentezésének. De bármi, Artisjus-on kívüli tartalom letöltése, tárolása, ha nincs meg az eredetid, továbbra is illegális.

Ezek közül melyiket tudom nézni azon a híres 7 csatornán?

Az, hogy valami nem elérhető ingyen nem jogosít fel a lopásra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Floki
2013.11.03. 11:04
Terror-nak üzenem, hogy a szüleim "proli nyuggerek"... és zsigerből rühellik a minősíthetetlen szar tévéműsorokat, és már a komcsi időben is utálták.Helyette DVD-n néznek minőségi filmeket, és ha valamelyik mozicsatornán találnak szórakoztató vagy elgondolkoztató filmet akkor meg azt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. palacsa
2013.11.03. 17:47
csak szerencséd van a szüleiddel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. SLX
2013.11.03. 18:51
junkie;
Lehet jogalapja???
Most bocsanat de eleve azt feltetelezik, hogy lopni fogunk... Mindenki...
Ha a sajat keszitesu cuccaimat tarolom, akkor is...
Biztos, hogy ez igy rendben van?

"Az, hogy valami nem elérhető ingyen nem jogosít fel a lopásra."

Nem az a bajsag, hogy nem elerheto ingyen, hanem az, hogy SEHOGY...!
Igy talan meg te is megerted... Megis kitol lop az ember, ha ilyen nincs is a piacon??

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. zsolt200 junki...
2013.11.03. 20:23
Mi a fenét lopnék ember? El se lehet érni ezeket a műsorokat! Vagy költözzek külföldre nem? Ez nem olyan mint egy mozifilm, zene, szoftver vagy játék. Komolyan fejsd ki légyszíves nálad ez mit takar, mert nem értem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. tranceatla...
2013.11.03. 22:52
A magyar kereskedelmi tv-k ből csak szemét jön jó pár éve. Akinek egy csöpp esze van, mást keres helyettük. Aki a tehetségkutatókat meg a szemét bulvárműsorokat nézi, csak szánni tudom és reménykedni hogy nem kárhozik el a lelkük az igazség napján.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. tranceatla...
2013.11.03. 22:53
jav.: *igazság
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. LoGA
2013.11.04. 08:52
Kis pontosításként: a EuroNews már magyarul is beszél.
Azt nem értem, hogy miért ezt a nyomorék felbontást erőltetik az SD adásoknál (576i). Értem én, hogy a fullHD többe kerül és nem férne bele a csomagok árába, hogy a NatGeo pl. fullHD-ban jöjjön. Bár erre is megoldás lehetne, ha lenne egy feláras csomag a HD adásokhoz. De a kisebb felbontás miért nem 720 soros HD-ready, hogy jól nézzen ki a szélesvásznú tévéken?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. FRK
2013.11.04. 09:31
Ilyenkor csak azt röhögöm, hogy akárhány fórumon járok senki nem néz szutykos tévé műsorokat, mégis mindenki tudja, kik az aktuális celebek és "tehetségtelen kutatók" szereplői.

Én nem leszek álszent, nézek tévét. Általában olyan sorozatot keresek, ami nem érdekel annyira és nem zavar, ha kihagyok 1-2 részt, de amikor nézem leköt.

A kereskedelmi csatornák olyan műsorokat gyártanak, amiket néznek is az emberek és itt nem lehet általánosítani. Végtelenül bunkó dolog kijelenteni, hogy "proli nyuggerek" nézik ezeket, mert köze sincs a valósághoz. Bizony Barátok köztöt, Jóban-Rosszbant, plusz a többit nézik diplomások valamint fiatalok is. Annak idején az oktató pont ilyen példát hozott, a statisztikai mérési hibák bemutatásánál.

A digitális műsorszórás nagy előnye számomra a szebb kép mellett a műsorújság, valamint a nyelv/felirat változtatása. Jó dolognak tartom összességében.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. chris-v
2013.11.04. 10:41
FRK: Persze hogy tudja mindenki, mert fosműsor helyet híreket olvassuk, és akarva akaratlanul beleütközik az ember, hogy éppen aktuális kuka mélyéről előkapart senkiházival mi történt.
Egyébként pont ezen gondolkoztam minap, hogy van az nemtom milyen műsor a tv2-ön, amiben van valami szakállas indiai témákat favorizáló zsidó gyereke valami csajjal. Ezeket honnan szedték? Kinek a kije?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. adler741
2013.11.04. 11:54
Ott a pont Nálad!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Zabalint
2013.11.04. 14:03
FRK:
A helyzet az, hogy én sem szeretem azt, amikor valakik ismerve fikázzák a TV műsorokat, celebeket, stb., ugyanakkor borítékolt a TV mai értelemben vett visszaszorulása, és egyre többen nem azért nem néznek TV-t, mert szennynek tartják, sokaknál ez csak utólagos racionalizálás, hanem azért, mert áttértek a sokkal rugalmasabb, többet nyújtó és addiktívabb netezésre, ahonnan viszont nem nagyon van visszaút a TV felé. Ugyanis aki megszokta, hogy azt kapja, amit akar, annak a hagyományos műsorszórás, legyen az TV vagy rádió, már csak hatalmas nyűg lenne.

A diplomások közül pedig csak egy bizonyos korosztály fölött van sok TV néző, ugyanis egyetem alatt nagyon kevesen néznek TV-t, mert ugye felborul a korábbi otthoni életrendjük, kolesz vagy albi, utazás hetente vagy néhány hetente haza, a középiskolával ellentétben tanulás, aztán buli, stb., stb. Akiknél még nem volt net egyetemista korában, ez azoknál is megvolt, de ők utána visszatértek a TV nézésre, az elmúlt 10-15 év egyetemistái viszont eközben átszoktak a netezésre, és mint írtam, nem nagyon van innen visszaút.

Egyébként igen, nem csak proli nyuggerek nézik a barátok köztöt, anno mikor középiskolás voltam, akkor is nézték sokan az osztálytársaim közül, olyanok is, akik később diplomát szereztek, meg akiknek a szülei diplomások, viszont egyetemtől kezdve ezek az emberek sem nagyon néznek TV-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Zabalint
2013.11.04. 14:23
Ami a celebeket illeti, én sosem ítélkeztem azok felett, akiket érdekelnek, ellenben sosem tudtam megérteni mi érdekes van abban, hogy rivaldafénybe került emberek életével foglalkoznak, az is lehet, hogy ha idős, unatkozó ember leszek, akkor majd megértem, bár kétlem. Azon formáját meg még kevésbé értem, amikor a celeb bulvár önmagáért van, tehát már nem egy híres színész, zenész, művész, stb. magánéletével kezd foglalkozni a média, hanem önmagából a botrányaiból lesz híres az illető és eleve így lesz celeb. Márpedig akikről hallottam, elég sok ilyen van (pl. Győzike, Lady Gaga, Paris Hilton, Anettka, Puzsér, valóságshow szereplők, stb.).

És hogy én például honnan hallok ilyenekről, miközben TV-m sincs, és nem is lesz már mai értelemben vett tévém? Ahogy chris-v is írta, elég megnyitni egy hírportált, néha akaratlanul is ránéz az ember ilyenre, aztán ha nem értem a jelenséget, akkor van hogy rákeresek honnan kellene tudni ki a tököm az illető, hogy tele van vele a címlap.

Egy vicces példa, valami Hajdú akárkivel volt tele egy időben a netes média, én meg nem klikkeltem rá sosem a róla szóló hírekre, mert elkönyveltem magamban, hogy én tudom kicsoda, egy sportkommentátor, mert már hallottam róla olyan 8-10 éve, mikor még szüleimnél laktam, és néha néztem TV-t. Erre egyszer TV-t néző rokonoknál jártunk, és ott kiderült, hogy valami botrányhős műsorvezető szerűségről van szó, és a sportkommentátor az más, az valami Hajdú B., ez az ember meg, most kiguglizva (akkor is kigugliztam, de azóta elfelejtettem) Hajdú Péter.

Egy másik vicces dolog, anno egyszer tele lett az összes általam látogatott fórum azzal, hogy bikicsunáj, én meg azt hittem, valami netes mém, de nem foglalkoztam vele hetekig, aztán végül rákerestem, és kiderült hogy valamelyik tehetségkutató műsorban énekelte félre az egyik selejtezős arc azt, hogy big in japan.

Vagy mondhatnám példának azt, mikor egy társaságban teljesen természetesen mondták, hogy Comedy Central, én meg nem értettem az mi a tököm, ráadásul mindezt olyan szövegkörnyezetben, hogy nem derült ki, hogy egy TV csatorna, végül rákérdeztem, és röhögtek, hogy nem hallottam még róla.

Szóval idővel, néha késve, de végül majdnem minden eljut az emberhez, már csak azért is, mert a netezéssel nem bezárult az ember előtt a világ, hanem éppen hogy kitágult, és az adásszórásos média által terjedő mémek sokkal kisebb szeletét teszik ki a hozzánk eljutó információnak. Bár nyilván mindenki mást néz a neten, de ha valaki álszent módon kulturális magasságokból szeretne szónokolni, az a legtöbb netező és TV-t nem néző ember médiafogyasztásán sokkal több kritizálni valót találhatna, én ezért gondolom, hogy itt nem álszenteskedésről van szó, amikor valaki leírja, hogy nem néz TV-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Zabalint
2013.11.04. 14:33
tompika74:
"(Fel is vagyok háborodva, hogy MO-n 6 ingyenes csatorna van, Szlovákiában - fele akkora országban - meg 10 !!!)"

Én meg azon vagyok felháborodva, hogy már amikor 2005-ben felhagytam a TV nézéssel (egyetemre mentem), volt vagy 50 magyar nyelvű csatorna összesen (kábeltv-n keresztül), aztán mikor rá két évvel jártam Dániában, ott volt 2 vagy 3 dán nyelvű csatorna, egy 5,5 milliós országban, az összes többi pedig amit adtak, külföldi csatorna volt dán feliratozással, főleg angol és amerikai csatornák, így aztán a dánok 90%-a folyékonyan beszél angolul, legalábbis ennyi a statisztika szerint, én nem találkoztam olyan dánnal ott, aki ne tudott volna angolul és elég sokan még németül is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!