iPon Hírek

MacBook Pro + GeForce GTX 780 Ti? Nem probléma!

Dátum | 2014. 05. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

A különböző számítástechnikai kiállításokon és vásárokon rendszerint fel-felbukkannak olyan megoldások, amelyek külső házban helyet foglaló videokártyával teszik ütőképesebbé az egyes noteszgépeket. Évek óta láthatunk ilyen termékeket a különböző vállalatok standjain, de eddig kereskedelmi forgalomban még nem igazán találkozhattunk hasonló termékekkel.
Most az Inferno Tech fórumán felbukkant egy különleges megoldás, amivel egy MacBook Pro (vagy bármilyen más Thunderboltos) noteszgép mellé akár egy GeForce GTX 780 Ti videokártya is társítható: a szóban forgó videokártya egy Sonnet házban foglal helyet és Thunderbolt 2 csatolófelületen keresztül kapcsolódik a mobil géphez. Sajnos, ahogy az a megoldás sajátosságai miatt várható, némi limittel is szembe kell nézni: a Sonnet ház csak PCI Express 2.0-s sávokkal gazdálkodhat, amelyekből 16 helyett mindössze 8 áll rendelkezésre. A Thunderbolt csatolófelület adatátviteli sávszélessége is alacsonyabb, mint amit egy normál PCI Express 3.0 x16-os csatolófelülettel ellátott asztali alaplap kínál. Persze a helyzet annyira azért nem tragikus, mint elsőre látszik: a rendszer meglehetősen jó teljesítménnyel üzemel. Az információk szerint a külső házban a GeForce GTX 780 Ti eredeti asztali teljesítményének 85-90%-át nyújtja, ami abszolút nem hangzik rosszul. Hogy hogyan is kell elképzelni egy MacBook Pro noteszgépből és egy külső házba száműzött GeForce GTX 780 Ti videokártyából álló rendszert? Az alábbi videó megmutatja.
A kiegészítő teljes mértékben "Plug and Play" megoldás, és kifogástalanul működik a Boot Camp segítségével telepített Windows 8.1-es operációs rendszer alatt (OS X alatt természetesen nem megy). Az Nvidia asztali GeForce eszközillesztő szoftvere hiba nélkül felismeri a külső házban lapuló videokártyát, az MSI Affterburner alkalmazásával pedig a termék különböző paraméterei is módosíthatóak – egyebek mellett akár egyedi ventilátor-profil készítésére is van mód. Most joggal merülhet fel a kérdés: "Ez szép és jó, de miért nem terjedt el ez a megoldás szélesebb körben, ha egyszer ilyen könnyedén kivitelezhető?" Nos, a dolgok hátterében ezúttal is a piszkos anyagiak állnak: egy efféle rendszer bizony költséges móka. Csak maga a külső Sonnet ház majdnem 1000 dollárba kerül, és ebben az összegben még a Thunderbolt kábel sincs benne. További rossz hír, hogy kell hozzá egy külön külső ATX tápegység is, ami azon kívül, hogy extra költséget jelent, még az összképet is jelentősen rontja, hiszen vele együtt már nem valami elegáns a rendszer. Ettől függetlenül azért jó látni, hogy ilyen rendszerek építésére már van mód, és ehhez "szabványos" hardverkomponensek használata is elégséges. Jó lenne, ha kulcsrakész megoldások is készülnek, persze elérhetőbb áron, szebb kivitelben. Talán hamarosan az az idő is eljön.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

20. daneg86
2014.05.13. 09:12
Megoldható lenne elegánsan, ha a ház kapna egy saját, erre a célra kifejlesztett tápegységet.
Szerintem hatalmas igény lenne egy ilyen lehetőségre a hétköznapi notebookok esetében is, mert a legtöbb esetben nem a processzor teljesítmény a kevés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Norrbi
2014.05.13. 09:34
Még jó hogy olvasol a szemeddel... Osxen nem megy csak windowson!

Mellesleg engem érdekelne de ennyiért inkább veszek egy asztali pct ha annyira játszani akarok. Ezzel a megoldással ágyban felve úgyse lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. empeharom
2014.05.13. 09:47
Erőlködés, semi életszerű nincs benne.... a szett árából veszel akár 3 helyre azonos teljesítményű asztali gépet... persze mindjárt előkerül vki aki utazás közben is játszik... vagy 4+ helyszínen gamel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. N0m4dHS
2014.05.13. 10:19
Mondjuk a ViDock 4++,ha jol tudom,hozza ezt a teljesitmenyt,negyed aron
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. bala5
2014.05.13. 10:28
Szerintem ötletnek nem rossz. Sőt ha lennének komplett szettek normális áron ahogy a cikk is írja, szerintem igen is lenne rá igény. Sokszor egy laposban a proci + memo kombó bőven elég lenne a játékok futtatására, csak a vkari ami miatt több játék pl el sem indul. Így viszont lehetne egy notebookom, amit munkára használok tudom hordozgatni, és ha este otthon leülök akkor csak csatlakoztatom és már is egy közel asztali pc minőséget kapnék. Kis túlzással lenne egy hordozható pc-m. De ehhez az kéne, hogy a kombó ára kevesebbe kerüljön mint egy gamer laptop hasonló teljesítménnyel, különben nincs értelme.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. bala5 N0m4d...
2014.05.13. 10:33
Hú most néztem utána. Lehet hogy én vagyok az értetlen, de akkor tulképp a kettő között mi a különbség? Mármint a cikkben szereplő ketyere és a ViDock 4 között?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. vivanto
2014.05.13. 10:43
A termékleírás szerint ebben a házban van egy 300W-os táp, ami egyértelműen látszik is a videóban/képeken. Akkor miért is kell neki egy külön tápegység az asztalon? Látom hogy valami tyúkbél megy belőle valahova, de ez az egész nagyon fuck logic szagú. Nem hinném, hogy a thunderbolt vezérlő önmagában elviszi a 300W-ot.

szerk: közben megtaláltam a választ a linkelt video megjegyzései között. A Sonnet tápja a 300W teljesítményt 3 PCIe csatlakozóra ossza le egyenként 75W-ra, valamint csak 1db PCIe tápcsatlakozója van ami a maradék 75W teljesítményt adja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. I.Jozsef83
2014.05.13. 11:07
ééérdekes és értelmetlen baromság . Akkor vegyen az ember egy konzolt ha játszani akar .
Valaminek a ventije elég hangosan zörög/forog ott , ha hangot is adtok ... 1:55 -től kezd el hangoskodni
halott ügy , de a földkerekségen akad majd vagy 300 elvetemült aki megvenné ezt is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Butchy vivan...
2014.05.13. 11:08
Akkor egy kis barkácsolással a Helios2 is használható és felébe kerül, vagy 750Ti kártyát használ az ember
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. dbelam
2014.05.13. 11:27
Most még drága, mert első fecske nem csinál kisfecskét.
Majd ha mindenkinek kedve lesz hozzá ÉS a notikon is lesz valami értelmes csatlakozó (PCI-E sok X, nem csak ExpressCard féle például) akkor simán beindulhat a dolog. Hazaérsz, dokkolod a gépet és irány a játék. Vagy bármi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. tibaimp
2014.05.13. 12:06
Szerintem nagy ötlet, több ismerősöm is lenne, aki kihasználná, mondjuk az árnak még mérséklődni kell, meg nem fontos a legnagyobb vga sem, de jó lesz ez.
Thunderbolt port, ha jól tudom, még nagyon kevés laposon van, de ez majd talán segít az elterjedésében, és akkor az is olcsóbb lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Asagrim tibai...
2014.05.13. 13:16
Nem mérséklődnie kell, hanem mondjuk feleződnie.

Teljesen helyhez kötött, amin nem lehet segíteni, így csak akkor lenne érdemes megvenni, ha kevesebbe kerülne mint egy külön desktop PC.

Maga a dokkoló egység kerül 1000 dollárba, amihez még kell egy videokártya és akkora mint egy ITX konfig. 1000 dollárból olyan ITX konfigot rakok össze grafkari nélkül amilyet nem szégyellek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Kirrr
2014.05.13. 16:16
Itt az nem tűnik fel senkinek, hogy ehhez nem kell Macbook Pro, hanem elég egy 11-es Air is. i7 + egy erősebb nVidia kártya és kész a workstation amit hordozni is lehet ha nem kell az összes lóerő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim Kirrr
2014.05.13. 16:52
És az nem tűnik fel neked, hogy 1000 dollárért kihagyható az egész noti aminek készült, mert helyhez kötött, és Windows kell neki, szóval lehet ugyanekkora számítógépet építeni erre a célra olcsóbban?

Ez ennyi pénzért nem egy bővítmény, hanem egy kihagyható lépés, de ha meg tudod indokolni, hogy hova kell egy Windowst futtató ITX helyigényű helyhez kötött számítógép nagy grafikus teljesítménnyel, ahova az erre a célra összerakott mITX konfiguráció nem jó, de a macbook air ezzel a kiegészítővel igen, akkor le a kalappal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. _DiEGO_
2014.05.13. 17:15
És amint láthatjuk , kell egy külső monitor is , mert nem a lapos képernyőjén fut a bencsmark hanem mögötte a FullHD SAMSUNG monitoron !! Szóval van terülj asztalkám ... szóval no , ha milliomos volnék sem kellene ilyen gány megoldás ... valakinél elmentek otthonról amikor ezt ki-okoskodták .


Jah és ha játszani is akar majd valaki akkor egy plusz billentyűzet sem árt ugye !!? mert lapos billek nemigazán a csapkodásra lettek tevezve és aki ennyit rááldoz , nem tudom , én nemigazán akarnám csak a lapos hangszórókat hallgatni , minimum egy 2.1 hangfalszett az asztalra még , de jobb lenne egy 5.1

Asagrim
+++
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim _DiEG...
2014.05.13. 17:36
"És amint láthatjuk , kell egy külső monitor is , mert nem a lapos képernyőjén fut a bencsmark"

Szerintem ha nagyon akarják visszazavarhatják thunderbolton a HDMI/DP videójelet, de ez már mellékes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. csabi02
2014.05.13. 18:54
Asagrim,ocsabi: ha leírnám a véleményem,akkor szóról szóra ugyanazt írnám amit ti írtatok,s ezért nem teszem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.05.13. 19:10
Otthonra nyugottan hasznalnam. Nekem kellene. 5.1 pedig nyugottan megoldhato meg laptopnal. Kivancsi vagyok mit fogsz majd irni ide: http://ipon.hu/hir/uj_egy_gpu_s_csucskartyan_dolgozik_az_amd/29624
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kiskoller
2014.05.14. 08:09
Ehelyett ITX gép vízhűtéssel, amit wifin keresztül szinkronizálsz a MacBook-oddal, hogy meglegyen az az illúzió, hogy egy gépen dolgozol.
Erre van ezerféle megoldás.

Egy titanhoz nem elég egy 17"os monitor, wireless egér, laptop billentyűzet, szóval így is úgy is kb egy asztali pécét raksz össze.

SZerintem ezt nem is szánták igazán ker. forgalomba, igazából ez egy Proof of Concept, lehet Thunderbolton grafikus kártyát használni, méghozza ilyen és ilyen sebességgel,h atásfokkal.

Mondjuk a késleltetésre azért kiváncsi lennék. Oké, hogy nyomja ki magából a 60 FPS-t, de ha 3-4 kép csúszásával, akkor az már nagyon ciki egy FPS esetén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kpbendi
2014.05.14. 13:05
Az egész koncepciónak az a lényege, hogy a TB-s laptopokba ne kelljen erős VGA, aminek nehéz megoldani a hűtését és zabálja az aksit. Így a laptop megmaradhat hordozható gépnek, amit asztali környezetbe dokkolva teljes értékű gépet kaphatunk.
A külön laptop - külön gamer PC azért nem ideális megoldás, mert erős vga ma már nem csak játékokhoz kell (egyre több az openCL, CUDA alkalmazás) a pc és a laptop közötti adatszinkronizálás pedig megnehezíti a munkát. Két gép helyett a laptop dokkolása sokkal tisztább megoldás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!