iPon Hírek

MacWorld 2009: kevés új hardver, sok szoftver

Dátum | 2009. 01. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A MacWorld 2009-től nagyon-nagyon sokat vártak a macesek és a média különböző képviselői, de a korábbi pletykák közül egyelőre sajnos nem sok igazolódott be: nem érkezett új iPhone Nano, iMac, Mac Mini, sőt, Mac Pro sem. A bemutató keretein belül mindössze egy új hardverről hullott le a lepel, ami nem más, mint a 17 hüvelykes képátlójú, alumínium házzal rendelkező MacBook Pro. A további újdonságok között a jelenlegi szoftverkörítés továbbfejlesztett változatait találjuk, mint például az iLife 09-et és az iWork 09-et, de az iTunes is tartogat némi újdonságot.
Az új, 17 hüvelykes unibody (alumínium ház) MacBook Pro 1920 x 1200 pixeles natív felbontással rendelkező kijelzővel kerül forgalomba, a panel 700:1 kontrasztaránnyal bír és 50 dolláros felárért cserébe matt kivitelben is elérhető. A 2799 dollárba kerülő csúcsnotebook 2,66 GHz-es Core 2 Duo processzorral, 4 GB memóriával és 320 GB-os merevlemezzel érkezik. A noteszgépben egy integrált GeForce 9400M és egy diszkrét GeForce 9600M GT videó vezérlő foglal helyet: előbbivel 8 órát, utóbbival 7 órát képes üzemelni a noteszgép az új, beépített akkumulátornak köszönhetően. Az új noteszgép az Apple webáruházán keresztül már előrendelhető, a gyártó 3-4 hét múlva kezdi meg a készülékek szállítását.


A MacWorld alkalmával Phil Schiller az iTunes különböző újításairól is beszámolt. Az iTunes kínálatában a négy nagy kiadó zenéi között DRM-mentes trackek is helyet kapnak, sőt, áprilistól kezdve a zenék árazása is sokkal rugalmasabb lesz. Jelenleg 99 centért tölthetünk le egy-egy zeneszámot, az új rendszer bevezetése után 69 és 129 cent között fognak elhelyezkedni a trackek árai. Újítás az is, hogy most már az iPhone 3G tulajdonosok is vásárolhatnak zeneszámokat az iTunes Store-ból készülék 3G-s szolgáltatóján keresztül.


Mac OS X Leopard, iWork 09 és iLife 09 egy csomagban.
Végül, de nem utolsó sorban az Apple iWork és iLife programcsaládja is frissült. Az iWork 09 esetében a legfontosabb újítás az, hogy az iWork.com weboldalon keresztül lehetőség nyílik a felhasználók között a különböző dokumentumok egyszerű, gyors megosztására.Az iLife 2009-ben található iPhoto program mostantól támogatja a GPS  Geotagging-et, azaz a képeket megfelelő fényképezővel készítve utólag megtekinthető a kép készítésének pontos helye, de ha nincs ilyen eszközünk, akkor a szoftver adatbázisából is hozzárendelhetünk GPS koordinátákat a képhez. Az iPhoto másik újítása az arcfelismerés funkció, amelynek segítségével az adott archoz tartozó képek megkeresésére és csoportosítására is lehetőség nyílik. Fontos újítás az is, hogy a GarageBand 09-ben 9 ingyenes zongora és 9 ingyenes gitár leckét vehetnek a felhasználók profi zenészektől.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Svindler
2009.01.07. 16:00
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Svindler
2009.01.07. 18:11
Az bizony, javítottuk, kössz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!