iPon Hírek

Magánszféra-védelmi alapítvány Google-módra

Dátum | 2010. 11. 04.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Gondosabban tájékoztatja felhasználóit az online magánszférájuk védelmével kapcsolatos tudnivalókról, és 8,5 millió dollárból egy alapítványt is létrehoz az ezirányú felvilágosítás és tájékoztatás céljára - ígérte meg a Google, miután vesztett a civil perközösséggel szemben.

Maga a per nem túl jelentős: dühös felhasználók egy csoportja indította a keresőóriás ellen, miután az az akkor még új Buzz (Zümm) szolgáltatását úgy indította be, hogy alapértelmezetten "rákapcsolta" az összes Gmail-felhasználót, nem adott túl sok lehetőséget annak meghatározására, hogy milyen információk kerülhetnek automatikusan megosztásra, és csak utólag tette lehetővé a kézi kilépést, ezt pedig sokan sérelmezték (főleg, mivel az automatikusan kikerülő adatok között okostelefon-használat esetén az illető felhasználó konkrét, éppen aktuális tartózkodási helye is megjelenhetett).

A Google tehát vesztett (bár mindvégig tagadta, hogy bármiféle bűnt követett volna el), viszont azokhoz a pénzösszegekhez képest, amelyekkel napi rendszerességgel foglalkoznak, majdhogynem ingyen megúszták: a perköltséget kellett csak kifizetniük, plusz az ígéretük betartása érdekében a fent említett 8,5 milliós kiadással számolniuk; a pereskedő felhasználóknak semmit nem kellett fizetniük.

A leendő alapítvány tevékenysége egyelőre nem körvonalozódott, a Google saját kommunikációjára vonatkozó ígérete azonban nagy valószínűséggel úgy értelmezhető, hogy még szájbarágósabban, még egyszerűbben, és még többszöri alkalommal részletezik majd a felhasználóik számára a kényes témákat.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Squito
2010.11.04. 17:57
A Google védi a magánszférát? Ez kb olyan, mintha a politikai korrupció elleni harc reklámarca Zuschlag Jancsi lenne. Pff...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. prohlep
2010.11.05. 00:01

Adatvedelmi nyilatkozatok legfontosabb szerepe az egeszseges gyanakvas merseklese.

Mert akkor jobban omlik az informacio.

Internet vilagaban mindenki ugynok: onmagarol jelenet, de rendszeresen.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!