iPon Hírek

Magas energiasűrűségű cukor üzemanyagcellát alkottak

Dátum | 2014. 01. 29.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Virginai Műszaki Egyetem kutatói egy olyan cukorral működő üzemanyagcellával álltak elő, amely magas energiasűrűségének köszönhetően versenytársa lehet a hagyományos akkuknak, olcsóbb, újratölthető és környezetkímélőbb alternatívát kínálva ezek helyett. Percival Zhang fejlesztése egy nagyságrenddel több energiát képes tárolni, mint a korábbi hasonló próbálkozások, így hosszabb ideig bírja újratöltés nélkül. Zhang elmondása szerint az újfajta cukorcella akár már három éven belül megjelenhet a piacon. „A cukrok a természet legtökéletesebb energiatárolói közé tartoznak” – mondja a kutató. Ennek fényében logikus lépésnek tűnt az energiaforrás a környezetkímélő a kiaknázása. Csak az Egyesült Államok területén évente több milliárd toxikus akkumulátor kerül a szemétbe, ez a fajta hulladék pedig óriási veszélyt jelent a környezetre és az emberi szervezetre is.
Zhang munkásságának köszönhetően számos előrelépés történt az elmúlt években, mind az élelmiszeriparban, mind pedig az energiaszektorban. A kutató a természetben nem létező kombinációban alkalmazott különféle enzimeket, és ilyen módon képes volt étkezési célra nem használható növényekből ehető keményítőt előállítani. Kidolgozott továbbá egy módszert a hidrogén környezetbarát módon való kinyerésére is, amellyel többek közt járművek is működtethetők lehetnek majd. A szakértő legújabb projektje során egy szintetikus enzimegyüttest alkotott meg, amelynek tagjai elektromos áramot generálnak cukorból. Az olcsó, enzimatikus üzemanyagcellában a katalizátor szerepét is enzimek töltik be, így nincs szükség a hagyományos akkukban használatos platinára sem. A rendszer keményítőből kinyert maltrodextrinből és levegőből állít elő elektromos energiát, illetve melléktermékként vizet. „Az enzimkaszkád felhasználása révén lépésről lépésre szabadítjuk fel a cukoroldatban tárolt töltéseket” – mondja Zhang. A hidrogén- vagy metanolcellákkal szemben a cukorcellák egyáltalán nem gyúlékonyak, energiasűrűségük ugyanakkor versenyre kelhet ez utóbbiakéval. A rendszer minden eleme természetes úton lebomlik, így nem hagy hátra veszélyes hulladékot. Az üzemanyagcella újratöltéséhez pedig csak cukrot kell a rendszerhez adagolni, mintha nyomtatónk festékpatronját cserélnénk ki.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Gombi90
2014.01.29. 10:21
Itt nekem valami nem egyértelmű. Ez most akkor egy tüzelőanyag-cella vagy akkumulátor?
A szöveg második fele alapján nem akkumulátoról van szó, mert akkor nem kellene cukrot adagolni bele, ha lemerül, csak elektromos árammal visszaalakítani a bomlástermékeket cukorrá. Hanem egy tüzelőanyag-celláról. Kicsit félrevezető a cím.
" Az olcsó, enzimatikus üzemanyagcellában a katalizátor szerepét is enzimek töltik be, így nincs szükség a hagyományos akkukban használatos platinára sem. " mondatban az akkut ki kell cserélni tüzelőanyag-cellára.
Már csak az a kérdés számomra, hogy mit fogunk enni, ha a gabonafélékből kényér helyett üzemanyagot készítünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.01.29. 11:17
Köszi az észrevételt, teljesen, jogos, ez valóban inkább üzemanyagcella, mint akku, csak mind a tanulmányban, mind sajtóközleménybe össze-vissza keverték a két fogalmat. Én mindenesetre javítottam cellára mindent.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. gargantu
2014.01.29. 11:34
Gombi90:

"mit fogunk enni, ha a gabonafélékből kényér helyett üzemanyagot készítünk"

Ugyanez a bácsi: "képes volt étkezési célra nem használható növényekből ehető keményítőt előállítani". Majd esszük azt. (Én nem biztos, hogy kérek belőle, már ha azon múlik, hogy kérek-e.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Meteorhead
2014.01.29. 12:38
Ami azt illeti, Európában és Amerikában (meg úgy általában a fejlettebb országokban) vastagon több élelmiszert állítunk elő, mint amennyire szükségünk van. Raktárszám rohad ránk feketegazdaság által termelt hús áru, lepi el kártevő a betakarított gabonát...

Személy szerint vonzónak tartanám, ha az autókat elektromosan hajtanánk, és kitalálnánk valami értelmes akkumulátort hozzájuk, és lebomló anyagokkal hajtanánk a kézi hordozású kütyüket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ncc1701
2014.01.29. 13:22
Gombi90: itthon átlagban az előállított kaja legalább negyede a szemétben végzi. Szóval, ne aggódj.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. asdsa
2014.01.29. 18:22
Én meg nem örülnék, mert egy ilyen általános élelmiszerár-növekedést szokott magával hozni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Gombi90
2014.01.29. 19:52
Meteorhead itt nem csak Európáról és az USÁ-ról van szó. Dél-Amerikában már a bioetanol és biodiesel gyártás miatt is rendkívül felgyorsult az esőerdők kivágása és az a talaj nem alkalmas huzamosabb ideig ilyen típusú növénytermesztésre.
Indiában Pandzsab tartományban, amit India éléskamrájának neveznek, folyamatosan csökken a talajvízszint, ez szintén csak fokozódik, ha ott is nekiállnak energiatermeléshez növényeket termeszteni.
Kínában is igen jelentős a termőföldek elsivatagosodása, ami ezzel szintén csak fokozódik.
asdsa-ank igaza van ki adja majd el élelmiszernek a termését, ha üzemanyagként akár a dupláját is megkaphatja érte. A monokultúrás nagyüzemi gazdálkodás közép- és hosszútávú hatásaiba nem is megyek bele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kiskoller Gombi...
2014.01.29. 21:23
" ki adja majd el élelmiszernek a termését, ha üzemanyagként akár a dupláját is megkaphatja érte"

Ahogy hiány alakul ki az élelmiszerekből, egyből emelkedni fog az áruk.Aztán a bioüzemanyag-kaja árfolyama egészséges szinte fog lépni természetes módon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Pandion
2014.01.30. 10:20
Én kicsit máshogy értelmeztem a fentieket.
"képes volt étkezési célra nem használható növényekből ehető keményítőt előállítani" tehát ő ebből gondolja a cellájába való cukrot előállítani, ami nem rossz gondolat, mert aki egy picit is ért a mezőgazdasághoz, az tudja mennyi melléktermék keletkezik, amivel nem tudnak mit kezdeni. Próbálkoznak mindenféle biogáz előállítással, meg biobrikett gyártással, ő meg úgy gondolja, hogy ezzel működtethetnénk a celláját.
Annak meg aki ennyire aggódik az élelmiszerárakért azt üzenem, hogy jelenleg főleg nem megújuló (ilyen Paks is!) energiát használtok az elektromos kütyitek töltésére, ami egyrészt környezetszennyező, másrészt drága, de legfőképp nem tart örökké, hamar elfogy az olaj, és addigra kell valami alternatíva, különben óriási baj lesz! Kéne kicsit távolabra látni és belegondolni mi lesz ennek a vége (gyerekeink, unokáink világára milyen örökséget hagyunk).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!