iPon Hírek

Magas hatásfokú H.265 enkóderek a PowerVR-től

Dátum | 2015. 03. 03.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A PowerVR sok újdonságot mutatott be a napokban, ami nem is véletlen, hiszen javában zajlik az idei Mobil Világkongresszus, azaz az MWC. A PowerVR egyebek mellett lerántotta a leplet legújabb H.265-ös kódoló megoldásairól is, amelyek legnagyobb különlegessége, hogy a rivális megoldásokhoz képest sokkal nagyobb hatékonyság mellett dolgoznak, ami több szempontból is előnyös. A PowerVR Series5 család tagjainak többségét 4K-s H.265-ös tartalmakhoz optimalizálták, az egyes megoldások pedig más és más termékcsoportokban, illetve felhasználási területeken rúghatnak majd labdába a nem is oly távoli jövőben. Az úgynevezett prosumer-szintű megoldásokat, vagyis a felsőkategóriás eszközöket a PowerVR E5800-as enkóder veszi célba, amely 4K-s felbontás esetén másodpercenként maximum 60 képkocka feldolgozására képes. Az újdonság támogatja a kiterjesztett színmélységet, méghozzá 10 bites pontosság mellett, így a videófolyamok megfelelhetnek az ITU-R rec BT.2020 szabvány szigorú követelményeinek is. A második enkóder, azaz a PowerVR E5505-ös megoldás már a nagyteljesítményű enkóderek szegmensében próbál érvényesülni, azaz többnyire a táblákban, az okostelefonokban, a biztonsági kamerákban és az otthoni médiakapukban (Home Media Gateway) találkozhatunk vele. Ez a lapka már csak másodpercenként 30 képkocka feldolgozására képes 4K-s felbontás esetén. A harmadik lapka a helytakarékos, alacsony fogyasztás mellett üzemelő eszközökben találhat magának helyet. A PowerVR E5300-as modell ideális választás lehet viselhető eszközökben, kamerával felszerelt internetre csatlakozó termékekben és belépőszintű mobileszközökben történő használatra, de akár autós felhasználásának sincs semmi akadálya. Ennél a terméknél a 4K felbontásról a jelek szerint le kell mondani, hiszen a gyártó közleménye csak 1080p-s felbontás támogatásáról tesz említést, itt viszont másodpercenként 60 képkocka feldolgozására is van mód.
Az Imagination Technologies belsős tesztjei szerint a felsőkategóriás megoldások piacára szánt PowerVR E5800-as enkóder ugyanahhoz a H.265-ös minőséghez akár feleakkora bitrátát is használhat, mint a konkurens megoldások, ami meglehetősen jól hangzik. Ez persze csak optimális esetben lehetséges, de az átlagos előny sem elhanyagolható, hiszen annak mértéke még így is 30% a PowerVR E5800 javára – vagyis ennyivel kisebb bitrátából hozza ki ugyanazt a minőséget, mint konkurensei. Ez persze nem is túl meglepő, hiszen a PowerVR megoldásainál a H.265-ös eszközkészletet jobban implementálták, mint a riválisok. A siker érdekében a lapka fejlett keresőalgoritmusokat éppúgy bevet, mint optimalizált bitráta-kontrolláló algoritmusokat. Az előny végül egyértelmű: a videók kevesebb helyet foglalhatnak és megosztásuk is gyorsabb lehet. Az Imagination Technologies enkóder lapkái természetesen remekül együttműködnek a többi PowerVR összetevővel is. A tervezésnek köszönhetően minden komponens zökkenőmentesen tud együttműködni egymással, méghozzá maximális hatásfok mellett. Ezt egyebek mellett az egységes tömörített memóriaformátum is segíti, amit az egyes komponensek meg tudnak osztani egymással. Emiatt a GPU dolgozhat a YUV frame bufferekben, így a GPU-tól érkező tartalmakat közvetlenül felhasználhatja a videó enkóder. A blokkok között számos hardveres ösvény húzódik, így olyan streamelő megoldások készítésére nyílik mód, amelyeknek nincs szükségük a fő rendszermemória használatára, ezáltal alacsony fogyasztás melletti üzem érhető el. Az Imagination Technologies illetékesei szerint a PowerVR Series5-ös enkóderek már licencelhetőek. Az első olyan termékek, amelyek képesek lesznek az új lapkákban rejlő lehetőségek kiaknázására, nagyjából 10-12 hónap múlva kerülhetnek az üzletek polcaira.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Riddick77
2015.03.03. 16:23
Nagyon pöpec,lassan eljön a 4K-s MKV-k kora...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. dzsuz87
2015.03.03. 17:04
"nem is oly távoli jövőben", sehol egy árva link, az egyetlen kép nem nagyítható, es is egy J.O.K.E.R. cikk...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mikej95
2015.03.03. 17:36
Valahogy nem értem hova kéne a 4K. Külföldön is max FHD-ben jön az adás, TV-t mindenki távolról nézi, 21"-os IPS monitornál már tükörsima az 1080p motion blur-ral vagy valami élsimítással játék esetén. Azt meg senki ne adja be nekem, hogy egy 6-8"-os panelre (phabletek) kell az FHD-nél nagyobb felbontás.
Ellenben az enkóder dolog nagyon fasza, már csak CUDA támogatás kéne PC-re és tömöríthetne mindenki. Bár olyan úgy sem lesz, h264 CUDA se ért semmit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!