iPon Hírek

Magától tanul szövegértést egy gép

Dátum | 2010. 10. 07.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZOFTVER

Immár közel kilenc hónapja olvasgatja magában a netet egy számítógép a Carnegie Mellon Egyetem pincéjében, elemezve és tanulva az angol nyelv rejtelmeit - és minél többet tud, annál gyorsabban halad, annál könnyebben tanul még többet.

A gép a NELL, avagy Never-Ending Language Learning (= örök nyelvtanuló) nevet viseli, és az egyetem kutatói mellett részt vállalt belőle a Yahoo (biztosítva a szuperszámítógép-hátteret), valamint a Google és a DARPA is (anyagi támogatással).

A projekt célja értelemszerűen egy olyan gép kifejlesztése, amely önmagában is tudja értelmezni az emberi nyelvet. A rendszer több százmillió oldalt nyálaz át, gyűjti a "tényeket", 280 különböző kategóriába (mint pl. városok, növények, színészek, stb.) rendszerezve őket. Eddig 400.000 ilyen tényt gyűjtött össze, 87%-os pontossággal rakva őket a megfelelő helyre.

A begyűjtött adatokat nyelvtanilag is elemzi, tanulmányozza a kifejezéseket és a szószerkezeteket, hogy minél jobban megérthesse, melyik miről szól (eddig 280 viszonykifejezést ismert fel és tanult meg). Ha pl. a "Pikes Peak" (Pikes-hegy, ill. szó szerint Pikes-csúcs; a "peak" azonban az angolban sok mindent jelenthet, így elsőre nem feltétlenül lesz egyértelmű a gépnek pusztán a szavak vizsgálatával, hogy miről van szó) kifejezéssel találkozik, akkor egyrészt feljegyzi, hogy mindkettő nagy betűvel kezdődik (ez már önmagában is valószínűsítheti a földrajzi nevet), másrészt pedig a biztonság kedvéért átnéz más kifejezéseket is, amelyekben szerepel ez a szókapcsolat, és ha rendszeresen talál ezeknél olyat, mint pl. hogy "megmásztam", akkor már valóban biztos lehet benne, hogy ez bizony egy hegy.

Természetesen más szavakkal és kifejezésekkel ugyanígy megbirkózik bármilyen szövegkörnyezetben - még ha néha mellé is lő; az "internet cookies"-t például pékáruként kategorizálta be magának más, ahhoz tartozó kifejezésekkel, így például a "computer files"-szal együtt. Ilyen esetekben a kutatók egyszerűen javítják a tévedést, és hagyják tovább dolgozni a gépet. Mint mondják, az ember is így sajátítja el a nyelvet: ha hibázik, kijavítják, így már tudhatja, hogy az hogyan van helyesen, és tanulhat tovább.

Ez a projekt már csak azért is különösen érdekes, mivel ha sikerrel járnak, az például egy olyan keresőt is eredményezhetne, aminek megszokott, hétköznapi módon fogalmazva tehetnénk fel kérdéseket, és "ő" linkek helyett valódi válaszokat tudna összeszedni és prezentálni azokra - de hasonlóképp vezényelhetnénk a gép szinte bármely egyéb funkcióját is egyszerűen úgy, hogy megmondjuk neki, hogy mit csináljon.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

24. axe
2010.10.07. 19:38
érdekes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. myckie2
2010.10.07. 20:26
az biztos
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. gezu1025
2010.10.07. 20:50
És az első teljes angol mondat amit megtanul és kimond: I'll be back.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Imre94
2010.10.07. 20:50
Tehát olyan lesz, mint az "Aranyember". (C3PO a Star Wars-ból)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. pjszilard
2010.10.07. 21:07
Hieroglifakat olvas es abbol valaszol magyarul feltett kerdesekre, az az erdekes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Terror
2010.10.07. 21:59
Most tanul olvasni a kisgyerek, ötven év múlva meg szétlő majd minket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. kiskoller
2010.10.07. 22:07
csak én érzem úgy hogy már 9 hónapja képezi magát Skynet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Szefmester
2010.10.07. 22:11
De csak ha adsz a kezébe egy GTA-t

Amúgy az ötlet támogatnivaló. Jó lenne majd egy olyan kereső aminek elég elmondani mit is akarsz és ő a hasonlóakat is bedobja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. MrJerk
2010.10.07. 22:35
hétköznapi módon fogalmazva tehetnénk fel kérdéseket, és "ő" linkek helyett valódi válaszokat tudna összeszedni és prezentálni azokra

És a végén kiderül, hogy valóban a 42 a válasz az élet, a világmindenség, meg minden kérdésre... :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. systexas
2010.10.07. 23:39
Csak majd amikor öntudatra ébred
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Menthix
2010.10.08. 01:20
Mikrobi, te talán mennyivel tudod jobban a szavak értelmét, mint az a gép?
Az ember sem mindenható, mi is csak gépek vagyunk. Még azt sem mondhatjuk, hogy jól működők, azzal a néhány százalékunkkal...
Valószínűleg már most többet tud az a gép, mint egy átlag ember. Úgy értve, hogy olyan szavakra, kifejezésekre is tudja a "megoldást", aminél egy átlag ember csak pislog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. jozsefm
2010.10.08. 07:05
Ezzel én is igy vagyok, a jelenlegi ismereteink mellett ez nem lehet több egy villámgyors, a világ valamennyi nyelvét ismerő ,és elemezni tudó szótárprogramtól
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. ByrDer
2010.10.08. 09:00
Ameddig képes interaktív módon értelmes és releváns választ adni egy értelmes emberi kérdésre addig tök mindegy hogy teljesen "érti-e" amit mond vagy sem, máris egy rendkívül hasznos kütyü lehet. Ilyesfajta tudást, tanulási képességet nem csak nyelvtanulásra lehet felhasználni, hanem akármilyen kutatáshoz meg millió egyéb dologhoz. Mivel nem felejt, minden részletre emlékszik, és érzékelhető gondolkodási idő nélkül reagál.

Ma is használnak már ilyen egyszerűbb virtuális intelligenciákat. Pl egy cég honlapján, valós időben tehetsz fel bármilyen kérdést a céggel kapcsolatban egy chat-bot-nak, (vagy pl megkérdezed mikor indul a következő repülő x városba y városból egy légitársaság chatrobotjától) és értelmesen válaszol ameddig van releváns információ az adatbázisában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. flashball
2010.10.08. 09:44
Mikrobi valószinűleg igazad van abban hogy kifelejtették a valóságot.

Viszont szerintem ha az emberiség kis része, mondjuk 10-15% a képes lenne értelmezni a "valóságot" akkor már nem itt tartanánk!!!
Szvsz. nem pusztitanák az emberek magukat és környezetüket. Nem mérgeznék így a bolygót. Szóval pillanatnyilag ez a gép értelmesebb mint az emberek nagyrésze. SAJNOS!!!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. SneakySnai...
2010.10.08. 14:40
@kiskoller: nekem is ez volt az első gondolatom.
Kezdhetünk félni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. uristen
2010.10.08. 17:40
Hm. Talan dolgoznak 5 ev mulva helyettunk ezek a robotok, megkerem, fozzon levest, foz vagy porszivozzon fel. Sott beallitanam testoromkent es ut ha kell... Nagyon kiraly, csak eszbe ne kapojon es az en nyakamat ki ne tekerje.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. _DiEGO_
2010.10.08. 18:41
Én a szókincsgazdag magyar nyelvet,nyelvtant tanítatnám vele...
A legszebb nyelv e világon.
Volna is mit olvasnia kitől...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Humbuk
2010.10.08. 19:05
A hitetlenkedőknek:

Ez most csak a szöveg, de mennyibe tartani át engedni ennek a gépnek a képek, filmek elemzését? Mennyi ilyen anyag van az internet végtelenennek tűnő tengerében? Mikor jöhet el az, hogy rákapcsolják ezt a gépet a világ utcai kameráira, hogy jobban megérthesse azt amit szövegben már tud?

A lényeg az, hogy most a rendszerezést sajátítja el. Ha az már megvan, mással is meg fog bírkózni és a végére felépül a skynet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ITEM00
2010.10.08. 22:21
Humbuk: A fenéket,ezt csak elhitetik veled,majd ha igazából felébredsz akkor látod meg a való világot. " nincs kanál "

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Humbuk
2010.10.09. 07:36
ITEM00: Már várom a bogyót!! De melyiket vegyem be??! ("Kék virág, piros tüske, kék virág, piros tüske, mennyivel könnyebb lenne , ha nem lennék színvak!"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. MassKilla
2010.10.09. 19:16
ez nem a skynet, ez nem fog gondolkozni! képzeljétek vannak weboldalak is, amiknek tehetsz fel kérdéseket, ez csak egy egyszerű adatbázis keresés és találat kiírás, ebben nincs semmi emberi, gondolkodáshoz hasonló, amiből a skynet lehetne, ahhoz sokkal komlyabb dolgot kellene írni, aminek egy játékban használatos M.I. lehetne a központja, de ez le merném fogadni, hogy nem ilyen, ez most tökre olyan, mint a google, csak sokkal összetettebb a keresőmotorja. a google is tud már minden internetkapcsolattal rendelkező emberről mindent, ha az ember hagyja, márpedig hagyja, mégis nem indított támadást még senki ellen egy csodagép sem.

a második fontos dolog meg, ha a gép képes lesz értelmezni az emberi nyelvet, le lehet váltani az elavult programozási nyelveket, nem lesz szükség érteni a programozáshoz, mert egyszerűen begépeled helyes nyelvtantudással a gépnek, hogy minek hogy kell működnie majd a programban. én már csak tudom, programozónak tanulok, elég meg érteni a gépközeli nyelveket, amiket a gép ért a legjobban, és az ember a legkevésébé, ilyen az assembly, annál már talán feljettebb a c,c++,c#, de ottvan az oprendszer is ami a legközelebbi az emberhez, azt ő különösebb belelátás nélkül is megérti, tudja kezelni, képzeljétek el mekkora potenciál van abban, hogy kihagyhatjuk a köztes lépcsőfokokat, mert a gép már oda-vissza tud magától fordítani 1-esek és 0-ák végtelen sorozatából, normális emberek által beszélt írott nyelv között, nem lesz szükség leírni a programokat, és nem kell külön leírni a gépnek, hogy azt hogyan használja. ez egy kurvanagy dolog, higyjetek nekem, és nincs benne semmi holywoodi humbuk...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Veisinger
2010.10.10. 04:14
Látom itt már többeknek leesett a Mátrix című film.
Amúgy ajánlom az Animátrixot is,mert nagyon hasonló téma van ehhez ott is...

Hogy véleményt is mondjak; jó dolog hogy legalább foglalkoznak valamivel,ha meglehet valósítani,ha nem. Igazából szerintem ez mind1 is,az embert úgyis a saját kíváncsisága hajtja és itt milyen ironikus a dolog,hogy pont ez a kíváncsiság,ami soha nem lesz meg a gépeknek.

És ne a világuralomra törő robotoktól féljetek egyenlőre. Van itt elég félnivaló, húsvér emberek,akiket eltitkolnak előlünk...

"Kövesd a fehér nyulat!"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. energon
2010.10.10. 15:33
"Az ember holtig tanul", ez meg még annál is tovább.. ha csak nem húzza ki vmi részeg diák a tápkábelt amúgy pártolom a dolgot... csak éljük meg, hogy egyszer az orvostudományban is ér el eredményeket.. bár az elég dúrván belerondítana a politikába.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Endorfin
2010.10.11. 22:37
Hát...azért biztonság kedvéért én készenlétbe helyeznék egy defibrillátort.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!