iPon Hírek

Magmával működhet a jövő geotermális erőműve

Dátum | 2014. 01. 30.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy szerencsésen végződő baleset nyithat utat az újfajta geotermális rendszerek felé. Régóta kérdéses, hogy lehetséges-e a földmélyi magma óriási hőjét valamilyen módon elektromos energiává alakítani, pár évvel ezelőttig azonban senki nem tudta, mi történik, ha megfúrnak egy olvadt kőzettel teli kamrát. Egy izlandi geotermális projekt (IDDP) keretében azt tervezték a szakértők, hogy 5 kilométeres mélységig terjedő lyukakat fúrnak, hogy a mélyben rejtőző hőt „megcsapolják”. 2009-ben azonban a sziget északkeleti részén az első fúrás alkalmával 2100 méteres mélységben véletlenül megfúrtak egy magmakamrát, amely szokatlanul magasan nyomult be a Föld kérgének felső részébe. Ilyen véletlenre eddig mindössze egyszer került sor, 2007-ben Hawaiion, az izlandi szakértők azonban ezúttal nem követték a korábbi eset során alkalmazott eljárást, vagyis nem töltötték fel betonnal a furatot, hanem megkísérelték kiaknázni a 900−1000 °C-os olvadt kőzetből áradó hőt. Ahogy Wilfred Elders, a projekt amerikai munkatársa elmagyarázta, a magma megfúrása rendkívül ritka eseménynek számít, ez mindössze a második alkalom, hogy ilyesmi történt. A szakértők nemrégiben publikálták az első eredményeket azzal kapcsolatban, hogyan is működik ez az újfajta geotermális erőmű. A furatot először is acélpanelekkel bélelték ki, és a legaljára, a magmához közel egy perforált lemezt helyeztek el. A magmakamra közelében lévő talajvízkészletek, illetve a bepumpált víz rendkívül forró gőzzé alakul át a hőmérséklet hatására, és a kutatók ezt a felhevített gőzt vezetik a felszínre a kúton keresztül.
A nagynyomású, felszínre törő gőz hőmérséklete eléri a 450 °C-ot. Ez különösen akkor tűnik jelentősnek, ha tisztában vagyunk vele, hogy az átlagos geotermális erőművek 60−80 °C-os vizet szolgáltatnak. A mérések alapján a gőz felhasználásával 36 MW elektromos energia állítható elő, ami a széntüzelésű erőművek 660 MW-os teljesítménye mellett ugyan eltörpül, de ami a megújuló energiaforrásokat illeti, kiemelkedő eredménynek tekinthető. Ami még fontosabb, bebizonyosodott, hogy megvalósítható a dolog. „Az IDDP-1 a világ első magmával működtetett geotermális rendszere” – mondja Elders. A furatból kitörő gőzt a rendszer alapos tanulmányozása után a helyi erőműbe akarták vezetni, a szelepek sorozatos meghibásodása miatt azonban erről egyelőre le kellett tenniük a szakértőknek, és a furatot ideiglenesen lezárták. A kutatók minél hamarabb igyekeznek orvosolni a problémát, és az is elképzelhető, hogy még egy helyen lefúrnak az első lyuk közelében. Izlandon a háztartások 90 százalékát geotermális rendszerek fűtik. A nemzetközi adatok szerint a földmélyi hőből 2010-ben 10 700 MW elektromosságot állítottak elő világszerte. A tipikus geotermális rendszer úgy működik, hogy hideg vizet pumpálnak a 4−5 kilométeres mélységben található, száraz, forró kőzetrétegekbe, az ilyen módon felhevített vizet pedig ismét felszínre emelik. A közvetlenül a magmából táplálkozó geotermális rendszerek ehhez képest sokkal hatékonyabbak lehetnek, ugyanakkor jóval veszélyesebbek is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. mviski
2014.01.30. 16:36
Nem biztos hogy bolygatni kellene...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Supra
2014.01.30. 21:38
Ott olyan nagy kárt nem csinálhat - kérdés, hogy ha globálisan erre állunk át, akkor a kivett hő mennyi idő után okoz változást a föld belsejében...

Talán a napenergia mégiscsak kisebb kockázatot jelent, és ugye sivatagunk is van annyi, mint a csuda - ha így halad, az alföld is az lesz :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Pandion
2014.01.31. 10:02
Nem értek egyet, honnan tudnánk, milyen hatása lehet annak, ha hirtelen elkezdik fúrkálni a fördkérget a mamgmáig... Ez csak 1 luk, de mi van ha az okosok elkezdik százszámra furkálni a lukakat. Jó lenne átálni a nem megújuló energiáról valamire, de nem minden áron. Nagyon keveset tudunk a föld belselyében zajló folyamatokról, most viszonylagos egyensúlyban van a rendszer, de ha megbolygatjuk ki tudja mi történik, ér ez ennyit?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. pepeno1
2014.01.31. 10:32
Man of Steel (2013)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Shadowstri... pepen...
2014.01.31. 10:47
Olyanról vitázni amihez nem értesz az csak okoskodás... Amúgy meg ha globális méretbe átállnánk se lenne abszolúte de semmi befolyása a föld belső hőháztartásara! Ez azért van mert a nyomás hatására olvadt a kőzet az alsóbb rétegekbe azzal hogy furkálunk és vizet nyomunk le a nyomás nem lesz kisebb a hő sem fog csökkenti mivel a magma folyamatosan cirkulál és ennek hatására mindig friss magmaréteg melegít! Hidegebb réteg lesüllyed felmelegszik és ismét feljön lásd egy egyszerű példa: Lávalámpa működése!

A cirkuláció se áll le mivel azért ilyen intenzív és azért ekkora a mágneses tér, mert a hold gravitációs vonzása nem csak az óceánokban kelt árapály erőt hanem a szilárd kőzet alatt a magmában is és ez mozgatja a szilárd mag körül sőt ez súrlódási energiát is gerjeszt ami még több hőt termel! Az a helyzet gigantikus energia van lent és ezzel az erőművek csak éppen a felső réteget célozzák meg mert az is bőven elég!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. mcganyol
2014.01.31. 11:13
shadow azért az oltári baromságnak tűnik amit mondasz röviden: energiamegmaradás törvénye.
szóval a Te állításod szerint a Föld belsejében folyamatosan képződik az energia? miből? fúzió vagy mi? mert én ilyenről nem tudok és eléggé meglepődnék ha ilyesmire rávilágítanál.

Namármost ha nem keletkezik energia akkor bizony a bepumpált víz ami elpárolog és feltörve meghajtja a turbinát majd 'idekint' lehülve visszakerül eső formájában (vagy rögtön lecsapatják és visszatáplálják, hogy elkerüljék az ilyen erőművek környékén az éghajlat változást) az nyílvánvalóan hőenergiát szállít a Föld belsejéből a légkörbe. namármost a légkör meg lehül [a légköri hő kisugárzódik a világűrbe] jópár nagyságrenddel hatékonyabban mint a köppeny alatti rétegek [a köppeny maga nagyon jó hőszigetelő]

úgyhogy kb annyi értelme volt annak amit mondtál, hogy "nem baj ha a termoszra sok lyukat fúrúnk és szivattyúzzuk ki a hőenergiát bent akkor sem fog kihűlni a kávé soha merthát a hideg kávé majd visszamegy középre és újra felmelegszik." na jó, jó, de mitől melegszik fel?? [azon kívűl hogy a rendszer teljes hőenergiája egyenlítődik ki]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. r-chee mcgan...
2014.01.31. 13:04
Honnan tudod, hogy a mélyben lévő valszeg nagyon nagy nyomáson nem-e játszódik valamilyen fúziós folyamat....? Nem ismerjük a Föld belsejét, max csak azt hisszük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.01.31. 15:39
A földhő (~45TW) nagyrészt tórium232, urán238 és kálium40 radioaktív bomlásából származik.
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. enisherpa
2014.01.31. 18:03
Palagáz kitermelésnél és bepumpált vizes geotermikus erőműveknél kissé megemelkedik a földrengések gyakorisága, de jellemzően csak műszerrel észlelhető rengéseket okoz. Valószínűleg ez az erőmű sem okoz majd elfogadhatatlan mértékű földrengést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. mcganyol
2014.01.31. 18:19
Viszont a wiki linkben az szerepel hogy nemigen tudjuk a mélyebb rétegekben mennyire képződik a bomlásból hő, de az biztos hogy az idők folyamán nagyon jelentősen csökkent a képződő hő mennyisége. Ebből elkezdeni kinyerni a hőenergiát nagy léptékben elég rossz ötletnek tűnik amíg nem tudjuk pontosan megmondani, mi lesz a hatása a magra. és itt most nyíilván nem erről az egy próba lyukról volt szó, hanem ha jövőre hirtelen 7milliárd ember ezzel akarna fűteni, meg akkor már áramot is csinájunk ebből, mert de jó tiszta energia.

Továbbra is tartom, hogy a "azzal hogy furkálunk és vizet nyomunk le a nyomás nem lesz kisebb a hő sem fog csökkenti mivel a magma folyamatosan cirkulál" mindenféle indoklás vagy számítás nélkül hülyeség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Humbuk
2014.01.31. 23:28
Shadowstrike:
"Olyanról vitázni amihez nem értesz az csak okoskodás..."

Kicsit olyan volt a gondolatmeneted, mintha jártál volna a Föld közepében és mérésekkel, tudományos bizonyítékokkal tudnád alátámasztani az általad elmondottakat.
Érzed az iróniát?

Nem vagyok geológus, nem értek a Föld belsejéhez, de totálisan egyet kell értenem mcganyol-al.
Ami itt a lényeg, az az energia megmaradás, és az egyensúly.

Nyilván a földünk azért olyan amilyen, mert így került közel s távol egyensúlyi helyzetbe. Ha beavakozunk a belső energia eloszlásba, akár azzal, hogy jelentős mennyiségű energiát vonunk el belőle, vagy a magma áramlásába az aszimetrikus energia kinyeréssel, igen is ok-okozati viszonyt feltételezve, megbolygatjuk az egyensúlyi helyzetet!

Shadowstrike meg mered kockáztatni az igazad 7milliárd élet(emberi) + sok milliárd élőlény nevében, hogy nem lehet ebből gond?

Természetesen mcganyol sem arra gondol, hogy néhány helyen csinálják, hanem arra, hogy kb olyan mértékben, mint amennyire a szén erőművek elterjedtek a Földön.

u.i.: Ha a válaszod igen a fenti kérdésre, akkor eléggé felelőtlen vagy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mythbuster
2014.02.01. 15:26
Én is óvakodnék az olyan dolgoktól amit nem ismerünk... Már CERN -l is messzire mentek a tudósok, nem a Földön kéne kísérletezni, vannak más bolygók is erre a célra az univerzumban. Ott van a Mars, menjenek oda kísérletezgetni és furkálni ha már menetrendszerinti járatokat akarnak indítani a jövőben. Még mindíg nem akkora gáz ha kinyirnak egy lakatlan bolygót, mint ha a Földet és vele mindent kinyírnának. Ha a Marson bejött a geotermikus energia, akkor lehet fúrni a Földön is, addig köszönjük szépen meg vagyunk Atommal is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. szviri
2014.02.01. 16:12
Amit megéri, azt meg fogják csinálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.02.01. 21:16
"... idők folyamán nagyon jelentősen csökkent a képződő hő mennyisége. ..."
4,5 milliárd év alatt harmadára csökkent (ráadásul lassuló ütemben), ez nem lesz gond még vagy pár millió évig biztosan.

"Ebből elkezdeni kinyerni a hőenergiát nagy léptékben ..."
45 000 GW-ból összesen (áramtermelés+direkt fűtés) kihasználnak 25 GW-t, 18x kell növelni ahhoz hogy az 1%-t elérje. Jobban elterjedni meg nem fog, mert csak oda lehet ilyen erőművet építeni ahol nem kell 10km-t fúrni a magmáig (tektonikai lemezhatárok környéke).

"Ami itt a lényeg, az az energia megmaradás, és az egyensúly."
A földfelszín egyensúlyába még az sem tűnne fel ha máról-holnapra eltűnne a földhő, az energia 99,95% a Napból jön (89 000 000 GW, Pakson meg van 4db 0,5 GW blokk...).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Bödac
2014.02.03. 12:07
A Krakatau (English language.svg Krakatoa, portugálul: Krakatao) vulkanikus sziget Indonéziában, a Szunda-szorosban Jáva és Szumátra szigetei közt. A nevet használják a szigetcsoportra, a fő szigetre (amelyet Rakata és Pralane néven is ismernek), illetve magára a vulkánra. Az írott történelem a vulkánnak több hatalmas – és katasztrofális következményekkel járó – kitörésére emlékszik.

A hírhedt 1883-as kitörés a hirosimai atombomba energiájának az ötezerszeresével, mintegy száz megatonnával robbantotta darabjaira a hegyet, több mint 25 köbkilométernyi sziklát és hamut lökött ki a vulkánból, és a történelemben feljegyzett legnagyobb hangkitörést produkálta: a robbanás zajára a 3100 kilométerre lévő ausztráliai Perthben az emberek felriadtak álmukból, sőt a mintegy 4800 kilométerre lévő Rodriguez-szigeten, Mauritius közelében a fültanúk azt hitték, puskalövést hallanak. A légköri lökéshullám hétszer kerülte meg a földet, és még öt nappal később is érezhető volt.

Ez csak egy alkalom volt hogy az allatunk rejtőzködő energia megmutatta magát egy kicsit és tulajdon képpen nem tudnak róla hogy bármilyen élettani hatása lett volna ennek vagy az összes többinek.
Ebből csak azt akarom kihozni, hogy az az energia amit onnan kinyernek gőz formájában meg sem közelíti azt amit pl a vulkánok szabadítanak fel, úgyhogy én nem aggódnék miatta.
Persze lehet hogy rosszul teszem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gemarcell
2014.02.03. 16:34
Sziasztok

Mindenkinek valosak a felelmei es az ervei is.

Egy eromuvet konkretan szabalyoni kell tudni vagy megfellolo puferrel ellatni ha tul sok energiat termelne vagy esetleges kitoreskor ugye a kisebb ellenallas fele megy a lava kifele ergo ezen a furt lukon a legegyszerubb kitornie mivel erre a legkisebb a nyomas.Dehat mar nuklearis eromu is szenvedett katasztrofat lasd Csernobil es Fokusima. Itt a foldrenges kitores , tajfun veszelyeztetne az eromuvet. De itt nem lenne sugarzas.

Ha kihulne a fold beseje megsulnenk az 99 % naptol mivel a foldbnek a magneses vedoburkat a belso aramlo folyekony magma magneses vasmag korulotti forgasa kepzi. Enelkul a mirohullam is bejonne es erre mar tobb katasztrofa filmet epitettek.

Kicsiben valoszinu jo megoldas amig meg nem fejtik a fuzio elmeletet vagy nem prefekcionaljak a napelemeket vagy a magma eromuveket mint alternativa.

Sajnos az emberiseg amiota eszkozoket hasznal kikerult a taplalek lancbol es a termeszetes kivalasztodasbol. Ergo energiara es nyersanyagokra van szuksegunk hogy fentartsuk ezt a mesterseges allapotot. Erre is volt film de ott mind az emberiseg ellen jottek az urbol ezek a csunya energiaes bolygo felelo lenyek.

Adni kell ennek a magma eromunek egy eselyt a normal izzobol is mar a ledes sot lezeres es indukcios fenyforrasok ig fejlodtunk Edison es Tesla ota.

Udv

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!