iPon Hírek

Mágneses szappan

Dátum | 2012. 01. 24.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Bristoli Egyetem kutatói vasban gazdag sókat oldottak felületaktív folyadékban, így olyan szappant hoztak létre, amely mágnesekkel kontrollálható. A felfedezés olyan tisztítószerek gyártásához járulhat hozzá, melyek használat után eltávolíthatók, így például a tengerbe került olajfolt feltakarítására is alkalmasak lesznek a víz további szennyezése nélkül.

Az egyetem kutatói régóta keresik a megoldást a felületaktív anyagok irányítására. Az eddigiek során már próbálkoztak fényre, széndioxidra, pH-ingadozásokra, hőmérsékleti és nyomásváltozásokra érzékeny szappanok létrehozásával. A mágneses térrel irányítható anyagról az Angewandte Chemie lapjain számoltak be.

Már korábban is történtek kísérletek iontartalmú felületaktív anyagok ilyen jellegű kontrollálására. Ezek többnyire vízből és átmenetifém-komplexekből álltak, amelyek valamilyen nehézfém (pl. vas) halogénekkel (bróm, klór) alkotott vegyületei voltak. A jelen kutatást megelőzően azonban azt feltételezték, hogy ezekben az anyagokban a fémes központok túlságosan elkülönülnek egymástól, így nem képesek a mágneses tulajdonságok megnyilvánulásához szükséges interakciókra.


A bristoli kutatók klorid- és bromid-ionokból álló különféle semleges felületaktív folyadékokba oldották a vasat, ezzel fémes centrumokat hozva létre a szappanban. Az anyagot először kémcsőbe helyezték egy olajos réteg alá. Mágneses térnek kitéve a rendszert a vasgazdag szappan keresztülhatolt az olajon legyőzve a gravitációt és a felületi feszültséget is.

További vizsgálatra ekkor a francia Laue-Langevin Intézetbe vitték az anyagot, hogy közelebbről megismerjék a végbemenő folyamatokat. Amikor a felületaktív anyagok vízbe kerülnek apró kis gömböket (miscellákat) alkotnak. Az Intézet kutatói neutronszóródásos vizsgálattal erősítették meg, hogy a vastartalmú szappanban ezzel a módszerrel vas nanorészecskék képeződnek, és ezek teszik lehetővé a mágneses viselkedést.


A mágneses felületaktív anyagoknak nagyon sok alkalmazási lehetőségük van. A mágneses tér segítségével kontrollálható vezetőképességük, olvadáspontjuk, az aggregátumok mérete és formája, vízben való oldhatóságuk ‒ tehát csupa olyan dolog, amely eddig csak az egész rendszerre ható körülmények (pH, hőmérséklet, nyomás) megváltoztatásával volt elérhető. Könnyen eltávolíthatóvá válik továbbá alkalmazása után az anyag, amely lehetővé teszi használatát környezeti szennyeződések feltakarításában vagy a szennyvizek tisztításban. Segítségével precíz méretű folyadékcseppek alakíthatók ki más tudományos kísérletek számára.

Julian Eastoe, bristoli professzor elmondta, hogy az anyag egyelőre nem áll készen arra, hogy a háztartások polcaira kerüljön, de remélik, hogy hamarosan alkalmazhatóvá válik az ipari felhasználásra, aztán lassacskán majd egyre szélesebb körben is. Peter Dowding kémikus szerint azért nagyon jelentős ez a felfedezés, mert lehetővé teszi az anyag működésének irányítását, amely így csak akkor hat, ha szükség van rá.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. pjszilard
2012.01.24. 22:01
A soap az nem csak szappan, ezzel az erovel tv sorozatnak is lehetne forditani!

Tisztitoszer!

(Az utiszotar meg is olhet)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. kiskoller
2012.01.24. 23:05
De még ha a tisztítószer is lenne precízebb, Mágneses Szappan mégiscsak jobb cím mint Mágneses Tisztítószer... A cikk olvasása közben meg mindenkinek leesett hogy nem a börtönökben leejtett szappanokra kell asszociálni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. pjszilard
2012.01.25. 04:49
Attol nem jobb a cim, hogy rosszul forditottak. Ha tisztitoszert jelent akkor forditsak tisztitoszernek, mososzernek...

pl.: discovery

Hogyan epitsunk a sufniban robogot (jol hangzik).
Eredeti cim Chopper is born
Helikopterepitesrol szol !!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. balikabo
2012.01.25. 10:02
pjszilar elég ökörség volt amit leírtál már bocs. Mivel a Chopper jelen esetben FŐNÉV ami a motor egyik fajtáját jelenti, mit egy márkajelzés. Ha szőrszálhasogatóan akarod lefordítani akkor ennyit tenne: Chopper is born= Chopper születik. Semmi köze a helikopterhez.. OMG, és te próbálsz kijavítani embereket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Vendég-Ven...
2012.01.25. 10:31
balikabo:

Nem igazán értem, miért javít ki valaki másokat akkor, ha maga sincs tisztában azzal, amit beszél. A chopper szónak az angolban több jelentése van (ami épp e nyelvnél nem meglepő). Néhány jelentése:

- húsvágó bárd
- szecskavágó
- egyenáramú szaggató
- szaggatóval offset-stabilizált erősítő
- motorkerékpár hosszó kormányvillával és magas támlájó nyereggel (nem márkajelzés)
- helikopter (szlengben)

A motorkerékpárra nyilván azért használják, mert az említett forma kissé hasonlít a húsvágó bárdra. A helikopterre meg azért, mert a propeller úgy pörög, mint a szecskavágó kése.

Általában kiakadok pjszilard hülyeségein, de ez sem változtat azon a tényen, hogy a chopperrel kapcsolatban tökéletesen igaza volt.


-
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. JoinR
2012.01.25. 10:42
Igazából annyi a lényeg, ahogy Mikrobi is mondta, a szappan még a magyar nyelvben is tágabb fogalom, hiába gondol a 99,9% az otthoni szappanra. Tehát a cím szerintem helytálló.
Azért jó hogy szó esik a cikk tartalmáról is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. balikabo
2012.01.25. 10:53
Senki nem írta hogy, márkajelzés a chopper, azt írtam olyan mint... az. Mivel leginkább a motorkerékpár esetében használják ezt a kifejezést. 150 emberből 150-nek a motor jut eszébe a szó hallatán, a jelentése egy szónak meg a legközelebb ahhoz van amire a legtöbbet használják független a leírtaktól. Elég butának érzem azt ha valaki beleköt egy ilyenbe, most gondol el ott egy motor amire te rámondod hogy Chopper erre a másik kijavít hogy te buta az nem is helikopter, akkor elgondolkodsz ki is a buta... "mindenki hülye vagy csak én vagyok helikopter?"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. balikabo
2012.01.25. 10:54
A cikkhez meg hogy ha tényleg könnyebb volna ezzel az olajszennyeződéseket és hasonlókat takarítani az akkor nagyon jó dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Vendég-Ven... balik...
2012.01.25. 11:12
"azt írtam olyan mint"

A bökkenő csak az, hogy nem is olyan, mint egy márkajelzés. A limuzin, a háromajtós, a roadster, a kabrió vagy a terepjáró az autók vonatkozásában olyanok, mint egy márkajelzés?? Ha szerinted igen, akkor sürgősen iratkozz be egy magyar nyelvtanfolyamra.

"150 emberből 150-nek a motor jut eszébe a szó hallatán"

Egy szó hallatán 150 emberből 149-nek az jut eszébe, amit a szó az adott kontextusban jelent. A 150. te vagy.

"a jelentése egy szónak meg a legközelebb ahhoz van amire a legtöbbet használják független a leírtaktól."

Tanácsolom, hogy olvass el egy könyvet a jelentésről. Valamelyik trackeren, talán az Insane-en épp a minap láttam egyet - Antal László: A jelentés világa. A szerző nyelvész volt, engem még anno tanított is az angol tanszéken:

Antal László

"most gondol el ott egy motor amire te rámondod hogy Chopper erre a másik kijavít hogy te buta az nem is helikopter, akkor elgondolkodsz ki is a buta... 'mindenki hülye vagy csak én vagyok helikopter?'"

A poén az, hogy pjszilard azt is hozzáírta, hogy az említett műsor helikopterkészítésről szólt. Ha elolvastad volna a hozzászólását ahelyett, hogy ezúttal kivételesen alaptalanul oltod, akkor most nem te lennl a helikopter.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. beleutomaz...
2012.01.25. 15:02
En ertem hogy soap meg szappan es nem cod meg utiszotar sorozatban van.
Valoban a kemiaban beszelnek ugynevezett kenoszappanokrol is amik ugy enm oldodnak vizben, nem habosodnak de csokkentik a surlodast ket targy kozott.

Az en gondom a cikkel. Olaj ala tettek de nem oldotta es nem is csokentette a reteg vastagsagat vagy nem irtak. Ergo nem tisztit. De ha bekapcsoljak majd egyszer a magneses mezot. En ugy latom akkor se tisztitott hanem ezeket a micellakat nem az olaj kore szervezodtek mint azt rendes tisztitoszerek teszik hanem vas kore igy magnessel mint a hulyegyerek ossze vissza vihetjuk, mert igy mar attorte a feluleti olaj reteget. (meg mindig nem oldja, emulgealja vagy etc kinek mi tetszik.) Tehat a ma holnap tegnap etc beontott olajat, husz evvel a halak kihalasa utan ezzel a csodaszerrel fogjuk tisztitani...Koszonom nem kell. Akkor mar minek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. beleutomaz...
2012.01.25. 15:06
Apropo chopper az a "moci", aminek nincs kereke, hanem ket sintalpa van, amire felulsz elorenyujtotd a labad a kormany kore, ugy ulsz mint a fotelban, de megis szar, 50-nel mar jegesednek a golyoid, menetszelben csak alig tudsz elhajolni az utiszotar elol es felul forog es zug egy hulye tulmeretezett ventilator hogy ne erezd a sor es a bab szagat ami beloled, mint soforbol vagy mint utasbol, kiarad. Amikor megszolalsz ezen a csopperen ulve mindenki tudni fogja hogy kijartad a 4 altalanost...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zodiac83
2012.01.25. 15:45
szappan/tisztítószer vitához egy kis "adalék ": detergens
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!