iPon Hírek

Magny Cours rendszerek, akár 48 CPU maggal

Dátum | 2009. 08. 27.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD 12 maggal ellátott Magny Cours processzorairól a napokban érkezett néhány információmorzsa, ám most további részletek derültek ki az újdonságokkal kapcsolatban. A 12 magos termékek tulajdonképpen egy tokozáson belül két darab hatmagos Sao Paolo lapkából állnak, amelyekhez egyenként 6 MB, azaz összesen 12 MB-nyi harmadszintű megosztott gyorsítótár tartozik. A Magny Cours központi egységek az utolsó lépcsőfoknak tekinthetőek az AMD új architektúrájának, a Bulldozer megjelenése előtt.


Az AMD az új 12 magos processzorokat egy bemutató keretein belül ismertette meg a szerencsés egybegyűltekkel. A processzorok esetében már nem a jól megszokott Socket F processzorfoglalatot, hanem a G34-es tokozást használják, így a termékek alkalmazásához új alaplapra van szükség. A processzorok négycsatornás DDR3-as memóriavezérlőt hordoznak magukban és HyperTransport 3-as, 6.4 GT/s sebességű linkekkel is el vannak látva, amelyek némi átalakításon estek át a jelenlegi változatokhoz képest.


A 45 nm-es SOI technológiával készülő termékek belsejében a két hatmagos Sao Paolo lapka rendelkezik egy-egy saját, kétcsatornás beépített memóriavezérlővel, így jön össze a négycsatornás memóriatámogatás az újdonságok esetében. Az Istanbul  típusú hatmagos monolitikus lapkák egyenként 346 négyzetmilliméteres felülettel rendelkeznek, a bennük található tranzisztorok száma pedig 904 millió. Az 1207 tűs Socket F foglalatot a Socket G34-es, 1974 lábat tartalmazó megoldás váltja fel, a lábak számának növelésére pedig a Hyper Transport linkek és a négycsatornás memóriatámogatás bevezetése miatt volt szükség.


A tokozáson belül a két processzorlapka egy 16-bites Hyper Transport link segítségével van kapcsolatban egymással, míg a fennmaradó három 16-bites Hyper Transport link segítségével a processzorok a szomszédos CPU foglalatban található központi egységekkel vannak összeköttetésben. A 12 magos újdonságokat 2P és 4P azaz kettő- és négy CPU foglalatot tartalmazó rendszerekben lehet használni, 4P konfiguráció esetén fizikailag már 48 darab processzormag helyezkedik el egyetlen rendszeren belül, ami nem kis mennyiség.

A rendszerek topológái, azaz a processzorok közötti kapcsolatok blokkvázlata.
A 2P és 4P rendszerekben az AMD állítása szerint az egyes processzorok és az egyes tokozásokon belül lévő lapkák között nagy sávszélességű kapcsolat van, amit az alaplapi lapkakészlet típusa nem befolyásol. A 4P rendszerek esetében az egyes processzorok között már nem 16-bites, hanem csak 8-bites kapcsolat van, m ezeknél a rendszereknél 16 darab memóriamodul egyidejű alkalmazásával 170,4 GB/s-os memória sávszélesség elérésére nyílik lehetőség.


A vállalat az Istanbul processzorokhoz képest a Magny Cours modellek esetében ideális körülmények között akár 100%-os teljesítménynövekedést ígér. Ezek a processzorok természetesen az üzleti felhasználókat, valamint a szerverek és munkaállomások piacát célozzák meg, nem az átlagfelhasználókat. A termékek árával kapcsolatban egyelőre nincsenek információk.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Tom1985
2009.08.27. 22:31
Kíváncsi lennék mégis milyen alkalmazással tudnak egy ilyen konfigban 100%os cpu használatot összehozni???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. byzzah
2009.08.27. 23:01
mozilla firefox
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. pluto
2009.08.27. 23:45
Mikrobi, sztem sem a legjobbak a nevek, de nekem a Deneb az bejön.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. MJ12
2009.08.28. 08:02
(Mikrobi @ 2009 Aug 27, 21:27)

Házi mainframe-et lehet lassan építeni, ha valaki szán pénzt a szerver szegmens hardverére.

Engem a nevek akasztanak ki az AMD-nél. Istambul meg Sao Paolo, meg Magny Cours, meg Deneb stb. Nem lehetne valami értelmesebb neveket adni, amiket logikailag jobban lehet kapcsolni processzorhoz? "...hatmagos Sao Paolo lapkából állnak..." olyan hülyén hangzik. Bocs, de kicsit sz?rszálhasogató vagyok most.
Nem tudom de nekem tetszenek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. gedezoli
2009.08.28. 08:27
Ha az operációs rendszer megfelelően kezeli a szálakat, akkor pl. alkalmazás szervernek, vagy adatbázis szervernek is megfelelő lehet clusterben. Az ilyen mögé megfelelő sebességű I/O rendszert is kell telepíteni, különben nem sokat fog érni, ha nem tudja tömni annyi adattal párhuzamosan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. arkman
2009.08.29. 10:41
Mikrobi: Logikailag kapcsolni a neveket? Ezt mégis hogy gondoltad?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Nurba
2009.08.29. 16:55
Miért erőltetett? Forma 1 szponzor...innen indult az opteronok kódnevezése.
Másrészt ez csak egy név a magokra, a termék megkapja a maga számos-betüs kódját. És az Intel féle nevek mitől utalások az architektúrára? Amúgy ez tök jelentéktelen dolog, akár bugylibicska is lehet a neve, nem az a lényeg (a sima user meg max a CPUZ-ben látja kiírva és ennyi...lehetne akár fantázianév is, de sztem a csillagneves ötlet sem rossz)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. arkman
2009.08.29. 18:14
Mikrobi: Ezek az elnevezések nem azért vannak, hogy elmondják mi van benne, hanem hogy direkt ne olyan neve legyen hogy AMDCPU2009/06X410668MB, hanem egyszerűen Barcelona (Ez csak egy példa volt), aki használja ezeket a neveket valószinű, hogy tudja miröl van szó, és nem csak dobálózik vele. És különben minden CPU-nak megvan a maga sorozatszáma/jelzése úgy is ahogy te mondod, csak a kutya se használja mert mire leírod leszakad a kezed. De erről felesleges beszélni, amikor az r=1 userek többsége azt se tudja mi van a gépében.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!