iPon Hírek

Magyar kép az év asztrofotói között

Dátum | 2012. 09. 26.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Közzétették az idei év legjobbnak ítélt asztrofotóit, és a legjobb alkotások közé bekerült Fényes Lóránd Elefántormány-ködről készült felvétele is.

Az Astronomy Photographer of the Year nemzetközi fotópályázatot most negyedik alkalommal rendezte meg a brit Királyi Obszervatórium és a Sky at Night magazin. A verseny az egyik legnagyobb presztízzsel bíró vetélkedés a csillagászati fotózás területén. Idén már összesen hét kategóriában mérte össze tudását az évről évre növekvő számú pályázó: a már megszokott Föld és ég, Naprendszerünk, Mélyég és Az év fiatal asztrofotósa mellé, az Ember és űr, A legjobb újonc és a Távvezérelt távcső kategóriák is csatlakoztak.


A Piliscsévén élő Fényes Lóránd A legjobb újonc kategóriában ért el első helyezést. Az ebben a kategóriában indulók számára előírás volt, hogy még nem indultak hasonló versenyen, és legfeljebb egy éve kezdtek asztrofotózni. Az elbíráláskor arra is hangsúlyozottan figyelt a zsűri, hogy milyen felszereléssel készült a kép: elsősorban olyanokat kerestek, akik egyszerűbb készülékkel is magas színvonalú alkotást tudtak készíteni.

A kategóriagyőztes felvételen a Naptól 2400 fényévnyire található Elefántormány-köd látható. A lenyűgöző színpalettát felvonultató csillagközi gáz- és porfelhőkből álló objektumban az „elefánt” ormánya termékeny csillagbölcsőt rejt, amelyben számos százezer évesnél fiatalabb csillag található.

Az év asztrofotósa immár második alkalommal az Ausztráliában élő Martin Pugh lett, az égbolt talán legismertebb galaxisáról, az Örvény-ködről készült felvételének köszönhetően.

A további kategóriák nyertes fotói, valamint az előző évek győztesei itt tekinthetők meg. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Keksz03
2012.09.26. 15:06
gratula!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!