iPon Hírek

Magyar siker a Solar Decathlonon

Dátum | 2012. 10. 03.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Kitűnően szerepelt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóinak csapata a Madridban megrendezett Solar Decathlon Europe versenyen, amelynek keretében egy kizárólag napenergiát használó, könnyűszerkezetes lakóházat kellett megtervezni és kivitelezni. Az egyetemek közötti nemzetközi innovációs vetélkedést 2002 óta rendezi meg az Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma és a spanyol kormány. A rendezvény célja a napenergia kiaknázásával kapcsolatos építészeti megoldások népszerűsítése, illetve a zöldtechnológiák társadalmi és piaci támogatottságának növelése.

Az elbírálás során egy összetett szempontrendszer alapján értékelik a versenyzők műveit, ennek folyamán minden olyan tényezőt mérlegel a zsűri, amely egy modern építészeti projekt sikerességéhez fontos lehet. A „tízpróbán” a magyarok Odoo nevű háza három kategóriában is kiemelkedően teljesített és dobogóra került: az épület mérnöki és szerkezeti megoldásait második, energiahatékonyságát és a lakhatóságot jelző komfortkondíciókat pedig egy-egy harmadik hellyel jutalmazta a zsűri. Összesítésben végül a hatodik helyen zárt a magyar csapat a döntőbe jutott 18 projekt között, az internetes közönségszavazáson pedig a negyedik helyet szerezték meg. A verseny abszolút győztese a francia Rhones-Alpes csapata lett Canopea nevű házával. (Az összes résztvevő projektje képekkel és vonatkozó linkekkel együtt megtekinthető az esemény honlapján.)


Az Odoo egy 45 négyzetméteres, két személyre tervezett házacska, amelyhez egy nagy terasz is tartozik. A tetőn és a falakon összesen 60 négyzetméternyi napelem kap helyet, amelyek óránként összesen 9 kilowatt energiát képesek előállítani. A nappal begyűjtött többletenergia a hálózatban tárolódik, és éjszaka ebből látják el magukat a ház rendszerei. A projekt megvalósításán közel hatvan diák dolgozott két évig, a helyszínen pedig 12 napjuk volt a ház felépítésére. (Az erről készült gyorsított videó itt található.) Az építmény maga 100 millió forintba került, a projekt teljes költségvetése pedig szállítással és egyebekkel együtt 200 millió forintot tett ki, amelynek negyedét a Siemens Zrt., egy másik negyedét az állam, a többit pedig közel hetven kisebb szponzor fedezte.

A házat a verseny végeztével hazaszállítják, és október végén a BME területén újra felépítik, így a magyar közönségnek is lehetősége lesz testközelből megismerni a különleges műszaki megoldásokat.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. witchlord
2012.10.03. 17:20
Épp van 200 misim tartalékban.. Uccu rohanok építtetni egy ilyen 45 négyzetméteres 2 személyes villanybudit... Hahaha...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. CyberPunk6...
2012.10.03. 17:25
Ezekszerint fogalmad sincs a prototípus fogalmáról, a munkáról amibe az első darab létrehozása kerül...

Ha ebből lenne a 1000, akkor fele közel sem ennyibe kerülne...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. gargantu
2012.10.03. 18:19
A cikk értékéből sokat levon az "óránként 9 kilowatt" kifejezés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. sanjero
2012.10.03. 18:27
az azért nem kevés...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. lorddiablo
2012.10.03. 21:40
@gargantu:

Ez a teljesítménysebesség / energiagyorsulás... mi a gond vele?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. DogTheDog
2012.10.03. 22:09
Azert nem nez ki rosszul a dolog.En csipem a minimalt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Flegeton
2012.10.03. 23:54
igen és?!
Mit / mit nem lehetett működtetni? Milyen feltételek kellenek? (csak mert nem mindenhol ugyan annyi a napsütéses órák száma, nem beszélve a napelemek helyigényéről)
Esetleg valami következtetés, hogy van jövője a technikának vagy még mindig nem önellátó a rendszer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. martinair
2012.10.04. 14:24
egy átlagos (magyar) 4fős családnak 4-5 KWh bőven elég. Az itt említett 9KW óránként igen szép adat (gondolom ez a névleges teljesítmény), minden elismerésem nekik!

(Flegeton: a napsütéses órák számának eltérése miatt jelentéktelen a teljesítmény változása. Ezt akkor lenne érdemes figyelembe venni, ha pl. a sarkkörre akarod telepíteni a házikót)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mythbuster
2012.10.05. 03:51
Azért s 9KWh -t nem a reális teljesítmény, ennek jó részét elégeti az inverter, így marad olyan 4-5KW -od csúcsidőben. Arról nem is beszélve, hogy kibaxott drágák ezek a napcellák!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Flegeton
2012.10.05. 04:04
martinair.: részben igaz, de pl tegyük fel Budapesten szeretném kiépíteni... nem elég hogy az őszi téli időszakban elég sötét van és ha nem jön össze egy nap a kívánt mennyiség és az akukból is elfogyott, akkor ugye már dőlt az egész.

A szélerőművekkel is ez a probléma + a hálózat nem igazán szereti, ha néha sok többlet ugrik bele és néha semmi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!