iPon Hírek

Magyar találmány formálhatja át az internetet

Dátum | 2009. 12. 16.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A Power of the Dream Ventures (PDV), a magyar technológiák vásárlásával és finanszírozásával foglalkozó, a Nasdaqon (OTC BB: PWRV) is jegyzett társaság újabb fontos állomáshoz érkezett, miután elindult a magyar fejlesztésű iGlue információszervező alkalmazás béta verziója (http://www.

iglue.com/). Rozsnyay Viktor, a PDV elnök-vezérigazgatója szerint az iGlue forradalmi változást hoz majd az internetes információkeresésben és -szervezésben.

A fejlesztés során az iGlue több szakmai fórumon is sikerrel mutatkozott be, a Meetup konferencia közönségszavazásán a legígéretesebb magyar startupnak választották, a 2008-as Demo Hungaryn második helyezést ért el. A program elérkezett a megjelenés fázisába és fokozatosan lesz elérhető a nagyközönség számára. Néhány napja már kipróbálható a feltöltés alatt álló adatbázis, mely hamarosan a közönség számára is szerkeszthető lesz, és előkészületben van a webtartalmak szemantikus címkézését lehetővé tévő alkalmazás.

Mindennek ellenére a fejlesztők forráshiánnyal küzdenek, a stábban 3 ember végzi 20 munkáját. A fejlesztést két éve finanszírozó PDV vezetője, Rozsnyay Viktor szerint a technológiai szektorban például az USA-ban egy ehhez hasonló jelentőségű projekt nagyságrendekkel több erőforrással gazdálkodhat; a különbség akkora, mintha biciklivel akarnánk versenyezni egy rakétával.

A program nem a Google által képviselt általános web-keresők sorába tartozik, sokkal inkább az olyan közösségi tudástárak korszerű utódja, amelyet a Wikipédia tett világszerte ismertté. Az egyfajta keresőként is használható, de alkotói szerint inkább információszervező program lényege, hogy az információt nem a szavakat alkotó betűk, hanem a szavak jelentése felől kísérli megközelíteni és a tudást szöveges szócikkek helyett egyfajta adatkapcsolati hálóval jeleníti meg.

Az iGlue szándéka, hogy túllépjen az eddig bevett karakter-alapú keresési metóduson, és ehelyett nyelvtől, írásmódtól függetlenül legyen képes ráismerni a különféle karaktersorok által jelzett ugyanazon entitásra, létezőre (például bár a Peking és Beijing karaktersor eltér egymástól mégis mindkettő a kínai fővárosra utal), vagy épp fordítva: képes legyen megkülönböztetni ugyanazon karaktersor különböző jelentéseit (például különböző kontextusokban az „eleven" lehet egy személy vezetékneve, jelenthet élőt, vagy éppen az angol 11-et). Ezzel más területeket, például az igen népszerű címkézést, tagelést is új szintre lehet emelni, és a technológia az online hirdetések piacán is döntő változásokat hozhat.

A program fő erőssége emellett az információdarabok közötti kapcsolatok felismerése és kezelése. Az iGlue nem a Google-t akarja megverni - ezt nem is tudná megtenni, a keresőóriásnak és a közkedvelt wiki-megoldásoknak azonban vannak olyan vakfoltjaik, amelyekre érdemesnek tűnik dolgozni - fogalmaz az in4 Kft. vezetője, Vaskó Péter. Az egyes kereséseknél az iGlue a találatokat kategóriákba rendezi (például személy, földrajzi hely, intézmény, és így tovább), de a kategóriákon belül akár több attribútum alapján tovább lehet szűkíteni a találati halmazt.

Az iGlue lelke egy együttműködésben fejlődő, rugalmas, szemantikus adatbázis, amelyik a különféle információelemeket (egyebek mellett kép, hang, szöveg, térkép) összefüggéseik alapján egyetlen közös felületen képes összekapcsolni. Erre, az összeragasztásra utal a program neve is: glue = ragasztani (angol).

A már most is több mint 20 millió adatelem között több mint 2,5 millió földrajzi hely, 130 ezer személy, valamint több mint 10 ezer intézmény legalapvetőbb információi található meg, azonban a fejlesztők leszögezik: ez csupán a kezdet, hozzátéve, annak idején a Wikipédia sem 2 millió szócikkel indult.

Az adatbázis a szándékok szerint a következő hónapok és évek során folyamatosan bővülhet tovább gépi úton és a felhasználók segítségével egyaránt. A következő hónapokban a program újabb funkciókkal gazdagodik majd, így például hamarosan elérhető lesz a jelenleg tesztelés alatt álló közösségi szerkesztői funkció, amely a Wikipédiához hasonlóan lehetővé teszi majd azt, hogy a felhasználók újabb adatokkal és az egyes elemeket leíró tulajdonságokkal bővítsék az adatbázist - mondta Vaskó Péter.

Az ingyenesen hozzáférhető program az adatok integrált megjelenítéséhez kihasználja a különböző nyitott információs csatornákat és platformokat (például Google-Map, Youtube, eBay); a tervek szerint képes lesz a hibák és ismétlések kiszűrésére, a többnyelvűség kezelésére; a használói visszajelzések alapján pedig értékeli az adatforrások megbízhatósági szintjét, hogy mindezeket latba vetve biztosítsa az állandó minőségkontrollt.

Az általános jellegű informálódáson túl, az adatbázisban található kis infó-modulokból ki-ki saját érdeklődése, ízlése szerint építkezhet majd - vélik a fejlesztők. Azaz lehet majd belőle építeni óravázlatot, személyes naplót, szakmai életrajzot, prezentációt, de például vizsgatételek összeállítása is sokkal egyszerűbb lehet, mint a hagyományos információkeresési megoldásokkal. A fejlesztést vezető szakember szerint körülbelül 3-4 hónap múlva a program már alkalmas lesz a napi szintű használatra is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. pjszilard
2009.12.16. 16:55
A lenyeg egy barmilyen keresonel, hogy talaljon valamit, ha nem talalja kuldje tovabb mondjuk a google nek. De ne csinaljon ilyet:

Ooops!
Your search, 'vista 64 dvd lost' did not return any results.
Suggestions:
Make sure the name is spelled correctly
Try different keywords or categories
Try more general filters
Try fewer filters
Remember: the iGlue database contains entities in the following categories
Person (127364)
Country (313)
Administrative Subdivision (200202)
Settlement (2422979)
Institution (11250)
Profession (3932)
Award (3273)
Image (117255)
Video (884)
Language (8230)
Object (224)
Religion (1092)

Kit erdekel milyuk van, engem az erdekel ami nekem kell most!

Ha megall a kocsid, mert rossz az aksi, akkor nem nezed at a hologramos illatositott vilagito automata jelenleterzekelovel ellatott labtotlo ala tagaszthato egyedi kezzel keszitett japan 20000 darabbol allo monogramm keszletuket!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. pjszilard
2009.12.16. 17:05
Vagy csak megprobalsz nem csak altalanosan keresni:

Ooops!
Your search, 'obama home' did not return any results.
Suggestions:
Make sure the name is spelled correctly
Try different keywords or categories
Try more general filters
Try fewer filters
Remember: the iGlue database contains entities in the following categories
Person (127364)
Country (313)
Administrative Subdivision (200202)
Settlement (2422979)
Institution (11250)
Profession (3932)
Award (3273)
Image (117255)
Video (884)
Language (8230)
Object (224)
Religion (1092)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. pjszilard
2009.12.16. 17:19
Egy esetben lehet sikeres, ha addig is hasznalhato, amig mindenrol minden be nem kerul. Eleg unalmas az esetek 99% aban hibauzeneteket olvasni, foleg ha van mas lehetoseg is.

En es reszt vettem egy ideig egy olyan kereso letrehozasaban ami az USA ban iranyitoszamra leszukithetoen valos helyi keresesi eredmenyt ad szolgaltatasokra (erre a celra jobb mint a google). A mai napig nem mukodik es senkit nem erdekel, mivel nem voltak kepesek feltolteni egy meglevo ingyenes adatbazissal pl.: Yellow Pages ezet mit ez is 99%-ban nincs eredmeny!

Olyan mint egy mindenes bolt ahol miden nap probalkozol venni valamit a kenyertol a videokartyaig es a valasz mindig az, hogy nincs. Hamar megunod, de ha a valaz nincs, de itt van ennyietr es ez a nyitva tartasi idejuk, akkor mindig oda mesz eloszor !!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. MartonRoby
2009.12.16. 19:47
Lol Most mondják, hogy még kezdeti fázisban van, és jelenleg is töltik fel az adatbázist, és 3-4 hónapon belül lehet, hogy már alkalmas lesz mindennapi keresésre is. Erre itt elkezditek szétszedni szegényt, hogy nem talál semmit, illetve, hogy ilyenkor szól, hogy "bocsi, de nekem korlátaim vannak, és jelenleg használj arra, amire jó vagyok"

Iszonyat munka van mögötte, és egy nagyon jó ötlet és elképzelés. Remélem sikerül feltölteniük adatokkal, és a sok adat sem fog a teljesítmény rovására menni. Hajrá Magyarok!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. pjszilard
2009.12.16. 21:27
Megegyszer mivel lehetetlen feltolteni az osszes letezo adattal, teljesen mindegy, hogy 1 adat van rajta vagy 1 000 000 meg kell oldani, hogy azt is megtalalja ami nincs rajta. Ha ez nem mukodik az elejen, akkor semmi ertelme!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pjszilard
2009.12.16. 21:44
Megegyszer mivel lehetetlen feltolteni az osszes letezo adattal, teljesen mindegy, hogy 1 adat van rajta vagy 1 000 000 meg kell oldani, hogy azt is megtalalja ami nincs rajta. Ha ez nem mukodik az elejen, akkor semmi ertelme!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. MartonRoby
2009.12.17. 03:02
Azt hiszem, hogy te nem érted. Ez nem egy internetes kereső alkalmazás, csak a saját adatbázisában keres, de ott logikai összefüggések alapján találja meg a keresett cuccot ezért sokkal jobb találati pontossággal bír. Ebből a szempontból magasan a mai piacon lévő keresők előtt jár. Ezzel a szolgáltatással próbálkozik már egy ideje a google, és a bing is... eddig sikertelenül. Biztos vagyok benne, hogy minél többen fogják használni annál gyorsabban fog nőni az adatbázis, és előbb-utóbb lesz találat mindenre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. conquistad...
2009.12.18. 19:03
pjszilard, Te egy akkora szerencsétlen vagy, hogy az már hihetetlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!