iPon Hírek

Magyarországon majdnem minden negyedik 13 év alatti gyerek Facebookozik

Dátum | 2013. 07. 08.
Szerző | gabi123
Csoport | IT VILÁG

Egy friss, reprezentatív felmérés szerint a 13 év alatti magyar gyermekek egynegyede már facebookozik. Ez egyrészt ellenkezik a közösségi portál szabályaival, másrészt jelentős adatvédelmi és nevelési kérdéseket vet fel. A szabályzat szerint nem tehetnék meg, de mégis sokan regisztrálnak a Facebookra a 13 év alatti magyar gyerekek közül. A G Data felmérése során a kutatók ezer magyar internetezőt kérdeztek meg arról, hogy a vele egy háztartásban élő, 13 év alatti gyerek használja-e a legnagyobb közösségi oldalt. Az eredmények szerint az internetező háztartásokban élő 13 év alatti gyermekek 22 százaléka regisztrált már a Facebookra, további 4 százalékról pedig a velük egy háztartásban élők sem tudják, hogy tagja-e a közösségi oldalnak. Fontos, hogy a szülők ugyanúgy szabályozzák a gyermekük internetezési szokásait, ahogyan más tevékenységeit is szabályozzák, és ugyanúgy tanítsák meg nekik a közösségi portálok használatát, mint ahogy biciklizni is megtanítják – figyelmeztet az eredmények kapcsán Petrányi-Széll András, a G Data magyarországi kommunikációs vezetője.

A veszélyforrások Egy gyerekre több veszély is vár a Facebookon. Mivel még nem tudja, hogy mire szabad kattintania és mire nem, könnyedén eshet az adathalászok csapdájába átverős posztokon és videókon keresztül. Erre a leggyakoribb példa egy híresség nevével és képével történő visszaélés. A „nem hiszem el, hogy Miley Cyrus ezt tette…” típusú bejegyzések vonzzák a gyerekeket, az ilyen kattintások viszont sokszor végződnek a személyes adatok kiszivárogtatásában, a számítógép megfertőzésében. A következő lehetőség a bűnözők számára a mobilszámla vagy a hitelkártya megcsapolása. Olyan alkalmazásokat készítenek, melyek emelt díjas sms üzenetért cserébe jövőt mondanak, kiszámolják a párkapcsolat sikerességének valószínűségét, vagy más hasonló szolgáltatást nyújtanak. A harmadik veszélyforrást a gyermekekkel ismerkedni vágyó felnőttek jelentik, akik sokszor álnéven, fiatalkorúként regisztrálnak a közösségi oldalakra. Fontos ezért, hogy a szülők megtanítsák a gyereküknek, hogy csak azokat jelölje vissza, és csak azokkal beszélgessen a Facebookon, akit egyértelműen, személyesen is ismer. Például Fluor Tamásból többtucatnyit találunk a portálon, és mindegyikük rendelkezik számos ismerőssel, akik között sokan vannak a gyerekek is – emeli ki Petrányi-Széll András. Emellett számolni kell a kortársak rosszindulatával is. Az elektronikus zaklatás (angol nevén cyberbullying) az a jelenség, melynek során a kiközösített gyermekkel, tinédzserrel az interneten vagy mobiltelefonon keresztül csúfolódnak kortársai, vagy ennél is tovább menve fenyegetik a gyereket. A leghírhedtebb ilyen eset Megan Meier története, mely a tinédzser lány öngyilkosságával végződött. Végül az utolsó veszélyforrást a gyermek jelenti önmagára nézve, méghozzá azzal, ha olyan adatokat és fotókat tölt fel, melyeket később szeretne letörölni az internetről, és már a feltöltés pillanatában sem arra való, hogy azt a tartalom alapján közszemlére tegye.

Betartandó szabályok A G Data szakértője arra hívja fel a figyelmet, hogy a legjobb, ha a kisgyermeket nem hagyjuk egyedül internetezés közben, hanem a közösségi térben, a nappaliban helyezzük el a számítógépet, amit használhat. Így könnyen észrevehető, ha valami felzaklatja, de megfelelő elrendezés esetén akár a monitor tartalmát is fél szemmel nyomon tudjuk követni. Az internetes kártevők elkerülése érdekében szerencsés, ha a gyerek nem ugyanazt a gépet használja, amiről aztán a szülő a bankolást is intézi, de ha csak egy számítógép van a háztartásban, akkor hozzunk létre a gyerek számára egy nem rendszergazdai jogosultságokkal rendelkező fiókot. Emellett fontos, hogy frissített vírusirtó fusson a gépen, és érdemes megfontolni a szülői felügyelet funkciók használatát, melyek segítségével korlátozható a felkereshető weboldalak köre, vagy akár a számítógép használati ideje. A Facebook kapcsán a gyereknek el kell magyarázni, hogy ne töltsön fel magáról vagy a családjáról képeket a szülő jóváhagyása nélkül, hogy ne kattintson olyan üzenetekre, melyeket nem ért, és hogy a virtuális világban se álljon szóba ismeretlenekkel – azaz ne jelöljön vissza olyan személyeket, akiket nem ismer személyesen. Amennyiben valaki szeretne a Facebook felé egy 13 év alatti felhasználót jelenteni, ezt a közösségi portál űrlapján megteheti. Ilyen esetben amennyiben a Facebook moderátorai úgy találják, hogy a profil egy 13. életévét nem betöltött gyerekhez tartozik, törölni fogják azt. Arra azonban – az Európai Unió új adatvédelmi rendelkezéseinek bevezetéséig – még nincs mód, hogy csupán azért töröljünk egy adatot, mert az hozzánk vagy gyermekünkhöz kötődik. A G Data szakértője szerint ebben az esetben a leghatékonyabb más jogokkal érvelni: például ha a gyermek olyan fotót vagy videót töltött fel, amit mi készítettünk róla, akkor élhetünk szerzői jogunkkal, és levetethetjük a képet a Facebookról.

A kutatást a G Data megbízásából az NRC végezte 1000 fő megkérdezésével. Az adatfelvétel módszere online kérdőíves felmérés többszörösen rétegzett, véletlen mintavétellel az NRC NetPanel segítségével. Az eredmények a 18-75 éves, hetente legalább egy alkalommal internetezőkre reprezentatívak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. YellowFlas...
2013.07.08. 17:42
A mostani szülők nevelési szándéka egyenlő a nullával. Szánalom milyen a mai 12-16 éves korosztály.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Asagrim
2013.07.08. 17:43
"A G Data szakértője arra hívja fel a figyelmet, hogy a legjobb, ha a kisgyermeket nem hagyjuk egyedül internetezés közben, hanem a közösségi térben, a nappaliban helyezzük el a számítógépet, amit használhat."

Az okostelefont amivel szintén tud Facebookozni meg vegyük el tőle, vagy mégjobb, ha eleve nem is veszünk neki!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. uristen
2013.07.08. 17:44
Szép jövőnk lesz, az biztos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. R3LaX123
2013.07.08. 18:00
21 éves létemre soha nem voltam fent egyetlen közösségi oldalnak nevezet sz*ron sem és mondhatni, "büszke" is vagyok rá. Egyszerűen soha nem értettem a lényegét egyiknek sem. Ha valakivel dumálni akarok, akkor ott az sms/telefon (manapság már nagyon olcsó, sőt sok esetben ingyenes. Főleg ha azt is nézzük, hogy egy 10 évesnek is olyan telefonja van, amiért már egy jobb használt autót is lehet kapni... Sokan jönnek azzal, hogy "de vannak szegények is akik sms-eket sem tudják fizetni". Ja azt nem de netre+gépre és facebook kompatibilis telóra futja.), az msn, (ha még van, nem tudom, mert kb 5 éve használtam),a skype, fiatalok/játékosok körében ismert TS/Ventrilo/Xfire. Ezek mind ingyenesek és egyetlen személyes adatot sem kell megadni. Persze mondják is, hogy dehát ott vannak a képek, amiket mutogatni akar. Erre az előbb említett programok mind alkalmasak. (Ha belegondolunk a Fb-n levő képek 90% értelmetlen, fölösleges. Az a ritka alkalom, mikor valami fontos/érdekes képet akarnak közölni arra bőven megfelelnek az előbbi progik, mivel nem valószínű, hogy az adott kép 100 emberre tartozik, de akár ez is megoldható egyszerűen és gyorsan.)
A sima beszélgetésre még mindig a legjobb módszer, az a "bizonyos misztikus, mesékbe illő" SZEMÉLYES találkozás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. axe
2013.07.08. 18:13
áruld már el nekem hol annyira olcsó vagy ingyenes az sms meg a telefonálás légy szíves
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Terror R3LaX...
2013.07.08. 18:15
Nem az a lényeg, hogy mi az alkalmas, hanem az, hogy mi az egyszerűbb. Persze személyes találkozás nagyon szuper, főleg napi szinten, főleg, ha 500 kilométerre lakik a két fél egymástól (mint például én, meg a családom).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. R3LaX123
2013.07.08. 18:18
Több szolgáltatónak is vannak olyan csomagjai ami tartalmaz kb 50-100 ingyen sms-t vagy pl 60 perc beszélgetést (és nem kell 10 ezer forintos havidíjra gondolni meg hasonlókra). Több ismerősömnek is ilyen van, nekem jelenleg 3k a havidíj amit 100%-ban le is beszélhetek.(nekem ez bőven elég, csak ritkán lépem túl. Ehhez egyébként még tartozik 500Mb adatforgalom is)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. R3LaX123
2013.07.08. 18:19
Terror

Nyilván nem arra gondoltam, hogy a szomszéd országba átugrok napi 10X. De amikor már a szomszéd utcába sem képesek elmenni, hogy beszéljenek, az azért egy kicsit gáz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. mikej95
2013.07.08. 19:22
Regisztrálva vagyok frászbúkon(ha már kaptam egy meghívót, regeltem, legalább árnyékprofilt ne csináljon rólam a Suckerberg) és mivel az ismerőseim egy része függő, így könnyen tudok velük kommunikálni, ha kell, számomra helyettesíti az sms-t, ennyi, de többre(se többet) nem is használom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. uristen
2013.07.08. 19:42
Sanyi, téged is megbökött a Juli?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. KisDre
2013.07.09. 01:25
#R3LaX123
Valahogy még a havi 3ezer se feltétlenül olcsó, hisz ahogy mondottad is. Ha ott a net, ugyan ennyiért, az kivált mindent (jó egyedül a hordozhatóságot nehezen)
Én szVsz úgy vagyok vele, hogy régebben az msn volt a divat, ma a facebook (meg a skype), és csak tudni kell használni, nem kell fejvesztve menekülni hogy "jajjj faceee, inkább felhívom Julcsit a ts-ünkre", ne ossz meg olyat amit nem kell azt jóvan, nem hiszem hogy az oldal lenne a hibás Áááám bár a szuperszonikus google számítási korszakban, az ember azt remélné, hogy csak kitalálnak rá valami értelmes szűrést vagy valamit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. FRK
2013.07.09. 10:10
#R3LaX123

50-100 sms, 60 perc, és ez olcsó és megéri? Na ne vicceljünk.

Az sms jobb esetben 160 karakter, de ha magyar ékezeteket használ az ember, akkor még kevesebb, így mire elbeszélget az ember tisztességesen, oda a fél havi keret, és ha nem 1 barátod van akkor elég karcsú.

Telefonhívás, másik városban lakó (épp ezért ritkább kommunikáció) baráttal egy huzamban fél órát észrevétlenül el lehet dumálni. Szintén oda a havi keret fele és ekkor szintén csak egy baráttal dumáltál.

Én havi 2700-at költök netre, amin tartom a kapcsolatot TÖBB baráttal, esetenként 1-2 órát simán eldumálgatva fejenként; youtube összeállításokat és videókat nézek; érdeklődési körömbe tartozó érdekes híreket, teszteket olvasok; skype-on videobeszélgetést folytatok; facebookon kedvenc zenekaraimról, sport csapatokról stb. kapok naprakész infókat. Mindezt havi 2700 Ft-ért. Szerintem így jobban megéri, mintha telefonálgatnék.

Ha egy városban él minden haver, akkor lehet felesleges a facebook, de ha az arány fordított, akkor jobban megéri, mint telefonálgatni. Időbeosztás, utazási költség miatt a személyes találkozók is egyre drágábbak és nehezebbek, ha más városokban élnek a barátok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Smooth44 KisDr...
2013.07.09. 10:54
"ne ossz meg olyat amit nem kell azt jóvan"

Na ettől olyan veszélyes, "bölcs" barátom.

Ki fogja elmagyarázni egy 13 alatti gyereknek, hogy mit lehet/mit nem, milyen veszélyi vannak a netnek, ha nem tudjuk, mit csinálunk?

Anno nekem unokaöcsém küldött egy webcam képet, amit osztálytársai csináltak (ez persze nem egyedi, de már ennyire közeli hozzátartozók körében is előfordult), amint kb 13-14év körüli gyerekek meztelenkednek. Az a szerencsétlen gyerek azt se tudja, mit csinál. Persze, ez nem pedofília, mert gyerekek egymás közt csinálják és ezt csinálták julikáék már az oviban is. De basszus! Még, ha egy ismerős (osztálytársa) ül is a kamera túloldalán, az sem jelent semmi biztonságot... sőt, már terjed is a neten, mert milyen vicces, hogy csináltam róla egy shotot meztelenül.
Ráadásul a legtöbb esetben azt sem tudják, ki ül a "vonal" túlsó felén.

Persze, ez egy szélsőséges dolog.
De már az is elég, ha csak olyanokat posztolgat FB-on teljesen nyilvánosan, hogy épp egyedül van otthon (még nyom egy place-t is mellé), nem kell sok, hogy valaki becsengessen és kirámolja a lakást, esetleg még őt is elvigye.

Igen-igen, túl sok filmet nézek -.-
20éve, még a gimiben, ahova jártam akkor én is, volt olyan, hogy az adott osztály elhúzott tesire, a terembe beosontak, ellenőrzőben ott a cím, kulcs a táskában, mire gyerek hazament, a lakást már ki is rámolták.
Nem sokkal másabb a helyzet szerintem most sem, csak már digitális vonalon.

De neeem, az internetnek egyáltalán nincsenek veszélyei... nyugodtan lehet fbukkolni.
Rohadtul észnél kell lenni, amire egy 8-10éves még rohadtul nincs felkészülve. Csak azt látja, hogy színes-szagos, villog és pokemont lehet etetni.

Ha szülők el tudják magyarázni a gyereknek, az fel tudja fogni és tudja így kezelni is a dolgokat, akkor nem annyira veszélyes, akkor használhatná is. De mennyi erre az esély, amikor nagyon sok esetben maga a szülő sem képes felfogni és úgy használni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. pdx06
2013.07.09. 11:49
Hát elég szar gyerekkoruk lesz az biztos. Az meg a másik hogy teleszemetelik az internetet a hülyeségeikkel, olyanokkal amiket később megbánnak. És mivel az internet nem felejt, ezért kicsit égő lesz idősebb korukban mikor visszaköszönnek ezek a dolgok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. marlboro
2013.07.09. 12:05
Nagy az isten állatkertje, a cikk címe leginkább a tudatlan agymosott szülők hibája.
Belegondolni se merek mi lesz ebből a generációból ha felnő, programozott droidok saját gondolatok nélkül?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. pdx06
2013.07.09. 14:12
Nem gyereknek való. Az ask.fm -et pedig úgy ahogy van betiltatnám.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. zodiac83
2013.07.09. 15:22
"Egy friss, reprezentatív felmérés szerint" ...
"A G Data felmérése során a kutatók ezer magyar internetezőt kérdeztek meg"

Tényleg? És milyen mintavétellel lett az az ezer fős minta reprezentatív?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zodiac83
2013.07.09. 16:06
Ja látom, ott van a cikk végén. Bár részletesebben is kifejthetnék a többszörös rétegezést. De még ha az igaz is, hogy "Az eredmények a 18-75 éves, hetente legalább egy alkalommal internetezőkre reprezentatívak", abból még nem lehet az egész országra vonatkoztatóan következtetéseket levonni. Tehát a címben szereplő állítás így nem korrekt szvsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Smooth44 pdx06
2013.07.12. 15:44
Hahaha, nem felejt, az tuti... A FB-ról egy zip (vagy rar, most tökmindegy ) fileban lekérhető az ÖSSZES korábbi postod/kommented/aktivitásod...

Vigyáznak rád
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!