iPon Hírek

Majdnem egészpályás letámadás: megjöttek az AMD új videokártyái

Dátum | 2013. 10. 08.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Az AMD a következő generációs videokártyáiról nemrégiben, egy nagyszabású rendezvény keretein belül rántotta le a leplet, ám akkoriban igazság szerint csak egy bemutatóra került sor, az egyes újdonságok pontos tulajdonságairól sajnos nagyon keveset árultak el az akkori diák. Most végre változott a helyzet, ugyanis a mai napon elrajtolt az AMD Radeon R7-es és R9-es sorozata, igaz, utóbbiak közül egyelőre csak az R9 270X és az R9 280X teszi tiszteletét a piacon, az R9 290 és az R9 290X érkezésére még várni kell egy kicsit. Ha a Hawaii GPU köré épülő újdonságok nem is érkeztek meg, azért bőven találunk újdonságokat a kínálatban.

Az összes friss videokártya esetében közös tulajdonság, hogy GPU-tól függetlenül mindannyian a GCN architektúrára támaszkodnak és mindannyian rendelkeznek DirectX 11.2-es támogatással is. További közös tulajdonság az OpenGL 4.3-as API támogatása, de a Mantle API támogatása sem hiányzik a sorból. Utóbbi egy speciális alkalmazásprogramozási-interfész, amely alacsonyszintű hozzáférést biztosít a hardverhez és az AMD fejlesztette ki a saját architektúrájához.

A Mantle API-t a Radeon HD 7730-tól kezdve minden GCN architektúrára épülő Radeon videokártya és videovezérlő támogatja. Az újdonság a játékfejlesztők számára lesz majd kiemelten fontos: az új API jelentősen gyorsabban fut az őt támogató hardveren, így az OpenGL-hez és a DirectX-hez képest az AMD belsős mérései alapján akár kilencszer több rajzolási parancs végrehajtására is lehetőség van, azaz a gyorsulás mértéke jelentős. A Mantle API pontos tulajdonságairól november folyamán hullhat le a lepel, így akkor majd visszatérünk a témára. Most inkább nézzük az új videokártyákat. Az újdonságok között látunk egy-két régi ismerőst is, már ami az alkalmazott GPU-t illeti - ezekben az esetekben némi magórajel-emeléssel érte el a gyártó, hogy az új termék gyorsabb legyen elődjénél, és így új név alatt értékesíteni lehessen. Hasonló gyakorlatra az Nvidia háza táján már többször is volt példa - a jelek szerint ez a példa ragadós. Persze vitathatatlan tény, hogy azért új GPU-val is találkozhatunk az Oland képében, ami a két legkisebb kártyán kapott helyet, és a Bonaire-t is csak egyszer láthattuk eddig, a HD7790-esen, ami kényszerből rajtolt el idő előtt.

Ezúttal összesen öt új videokártya érkezett, amelyek a 300 dolláros árszintig bezárólag az egész videokártya-piacot lefedik. Fontos adalék, hogy a termékekből kifejezetten referencia példányok nem készülnek, a partnerek teljesen szabad kezet kapnak mind órajelek, mind pedig hűtés tekintetében - a referencia példányokat csak azért készítette el a gyártó, hogy legyenek kézzelfogható termékek és fotók a bemutatókhoz, illetve a különböző dokumentumokhoz. Mivel a termékek tulajdonságait elsőre nehéz átlátni, ha szövegbe foglaljuk őket, így inkább egy nagyobbacska táblázatot készítettünk. Íme:

A sort ezúttal a Radeon R9 280X vezeti, amely a már jól ismert Tahiti GPU köré épül.

Itt komoly tűzijátékra nem kell számítani, ahogy az a fenti táblázatban is látszik - egyszerű átnevezés történt, hiszen ez a modell a Radeon HD 7970 GHz Edition-nel mutat rokonságot.

A második újdonság a Radeon R9 270X típusjelzést viseli. Ennél a modellnél a korai információk Curacao GPU-ról szóltak, de tesztünk alapján ez a termék Pitcairn GPU-ra alapoz, ami a Radeon HD 7800-as család tagjairól lehet ismert. Ez a videokártya így egy Radeon HD 7870-es modellnek tekinthető, ami kapott némi GPU magórajel-emelést.

Az R7 260X már egy nem sokat használt GPU-t használ, a Bonaire-t, ami 28 nm-es csíkszélességgel készül és 2080 millió tranzisztorból épül fel. A 160 mm2-es kiterjedésű lapka 896 stream processzornak ad helyet, amelyek mellé 56 textúrázó és 16 renderelő egység is került. A 896 stream egység 16 CU-ba tömörül. A 128-bites memória-adatsín végén 2 GB-nyi GDDR5-ös rendszermemória található. Az új videokártya 115 wattos TDP-vel bír, így működéséhez a PCI Express 3.0 x16-os csatolófelület mellett egy hattűs PCI Express tápkábelt is igényel. A videó kimenetek között két DVI, egy HDMI és egy DisplayPort csatlakozó sorakozik. A Bonaire GPU-t alkalmazó R7 260X a True Audio Technológiát is támogatja, ami a Radeon R9 290 és a Radeon R9 290X esetében is elérhető. Ez tulajdonképpen egy programozható audió motor, amit a játékfejlesztők egyszerűen és gyorsan alkalmazhatnak legfrissebb játékaikhoz, így remélhetőleg hamarosan több címben is tapasztalhatjuk az újítás pozitív hatásait, azaz a minden eddiginél pontosabb és élethűbb térhangzást.

A 139 dolláros R7 260X után a 89 dolláros R7 250 is terítékre kerül, ami az alsó-középkategóriát célozza meg. Ez a modell már 28 nm-es csíkszélességgel készülő Oland GPU-t alkalmaz, annak is az XT kiadását. Az Oland lapka 90 mm2-es kiterjedéssel bír, tranzisztorainak száma pedig 1040 millió. Az Oland XT változat esetében mind a 6 CU rendelkezésre áll, így 384 stream processzorral számolhatunk. Textúrázóból 24, renderelő egységekből pedig 8-at kapunk. A fedélzeti memória szerepét 1 GB-nyi GDDR5-ös VRAM tölti be, ami 128 bites adatsínen kapcsolódik a GPU-hoz. Az R7 250 65 wattos TDP-vel rendelkezik, így tápellátásához nincs szükség PCI Express tápkábel alkalmazására. A videó kimenetek között egy DVI, egy D-Sub és egy HDMI port látható.

A sor végén a belépő szintet megcélzó Radeon R7 240 kullog, ami szintén 28 nm-es csíkszélességgel készülő Oland GPU-t alkalmaz. Az Oland Pro modell már csak 320 stream processzort kínál, amelyek 5 CU tömbben foglalnak helyet. Textúrázókból 20, renderelő egységekből pedig 8 bújik meg a lapkán. A fedélzeti memória szerepét itt már nem csak 1 GB-nyi GDDR5-ös, hanem 2 GB-nyi DDR3-as memóriachip is betöltheti - utóbbi főként az olcsóbb modellek szériatartozéka lesz. Mindkét esetben 128-bites memória-adatsínnel kell számolni. A TDP itt már csak 30 wattos lesz, így a PCI Express 3.0 x16-os slot egymaga is nevetve elbánik a tápellátás feladatával. Az R7 240-es modelleken egy D-Sub, egy DVI és egy HDMI port lapul, maguk a termékek pedig többnyire félmagas formátummal érkeznek. Az új videokártyák a mai bejelentést követően rövidesen elérhetővé válnak kereskedelmi forgalomban.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. jadam92
2013.10.08. 09:57
Ha ez igaz akkor a jelenlegi árfolyammal 63.501 forint lesz a R280X Ami igen csak bestbuy (de mivel itt iPonban- se Magyarban' nem lesz ennyi ezért nem lesz "besztbáj" De ne legyen igazam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. martinhw
2013.10.08. 09:58
12 év ATI/AMD VGA használat után alig 1 hónapja tértem át nVidia-ra (MSI GTX 770 Lightning). Kiváncsi leszek nem hamarkodtam-e el egy kicsit a vásárlást bár múlt héten próbaképp kicseréltem a 770-est egy kölcsön 7970GE-re de nem igazán érztem lényeges különbséget. Szimulátorokban (DCS, Cliffs Of Dover) viszont jelentősen gyorsabb a 770-es.
Ha a 280X ilyen áron indulna, azaz Magyarországon kb. 300 EURO (85-86eFt) lenne akkor azt hiszem ebben a szegmensben lényegesen jobb vétel lesz mint az nVidia azonos kategóriás kártyái.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jadam92 marti...
2013.10.08. 10:12
Ha! Nem lép erre az Nvidia és a 760Ti-t nem hozza be az OEM részlegről és ha nem csökkenti az árát a 770-nek Remélem csökkenteni fogja!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Bryci
2013.10.08. 10:19
Mind a 199 és a 299 dollár nettó, azaz azt jelenti, hogy UAS-ba és itthon is hozzá kell adni a helyi adókat, ami azt jelenti, hogy Magyarországon az ár számítás az alábbiak szerint néz ki:

R9 270x: 199 USD(nettó ár)*1,27 (27%-os áfa)*217,8(USD to HUF arány)=55044 HUF
R9 280x: 299 USD(nettó ár)*1,27 (27%-os áfa)*217,8(USD to HUF arány)=82705 HUF

ezek felett várható pár ezer forinttal, mivel ezek nem referencia kártyák, de ha az árak jobban el lesznek szállva, mint ezek, akkor a szokásos magyarországi rablás lesz látható.

Ami elég röhejes az tényleg az, hogy ezek rebrandok, semmi más. Pofátlanság érte megint elkérni egy rakat pénzt, mivel ezek a akártyák már éve le vannak gyártva, kerek nulla fejlesztési befektetéssel jönnek ki újra 1 év múlva. Megemelték a memória órajelent 2-300 MHZ-val, ok ok, de legalább lenne benne több Shader mag vagy ROP vagy valami.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Bryci
2013.10.08. 10:27
bocs, hülyeséget beszéltem, ezekből nincsenek referencia kártyák, szóval nem várható semmiféle eltérés, viszont tudjuk jól, hogy a boltok nem non profit cégek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. langward
2013.10.08. 10:32
Az egyedüli új kártya ami jön majd az az R9 290X ..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. I.Jozsef83
2013.10.08. 11:05
API
Az AMD Gaming Evolved partnerprogramja is robog tovább. A Thief és a Murdered: Soul Suspect című alkotásokat már korábban bejelentette a cég. Mindkettő támogatni fogja a DirectX 11-et, és kapnak modern DoF effektet. Új címként jelenik meg a Lichdom, ami egy mágiát előtérbe helyező akciójáték RPG elemekkel a CryEngine 3 motorra építve. Ez támogatni fogja a DirectX 11-et, és lesz benne TressFX. Régóta ismert, hogy a Battlefield 4 kihasználja majd a DirectX 11.1-es API-t, illetve rendkívül skálázható grafikus motorral rendelkezik, aminek a képességeit már sokan ismerhetik. Itt egy videó tényleg többet mond minden szónál: [Official Levolution Features Video] Az új generációs konzolok mellett azonban kezd forrósodni a talaj, mivel itt áll a GCN architektúra a benne rejlő temérdek tudással, amit az Xbox One és a PlayStation 4 esetében játszva kihasználnak majd a fejlesztők, de PC-n a kompatibilitás megőrzése érdekében hordozzuk a grafikus API-k hátrányait. Emellett régóta téma, hogy túl sok az absztrakciós réteg a szoftver és a hardver között, ami nagymértékben korlátozza a teljesítményt. A fejlesztések pedig ennek mérséklésére túl lassan következnek be.
- A DICE megelégelte a várakozást, és az AMD-vel összefogva kifejlesztették a Mantle API-t. Ez gyakorlatilag a konzolok API-jához hasonló, relatíve alacsony szintű hozzáférést biztosít a hardverhez. Egy teljes reformról van tehát szó, és az új rendszer alapvető eleme, hogy a játék motorja explicit kontrollt kapjon a memória nagy része és az absztraktált hardverkomponensek felett. A Mantle API alapvető támogatást élvez a Frostbite 3 motorban, és elsőként a Battlefield 4 fogja kihasználni az előnyeit, de Johan Andersson utalt rá, hogy még rengeteg játék érkezik az új grafikus motorra. Emellett a Mantle első verziója csak a kezdett; a DICE motorprogramozójának ugyanis rengeteg ötlete van még, így a jövőben a rendszer továbbfejlődik. Az AMD a Mantle API-t novemberben fogja hivatalosan bemutatni, és ekkor kerül be a rendszer a Catalyst driverekbe is (egyelőre csak Windows operációs rendszeren), vagyis épp időben, ugyanis a Battlefield 4 decembertől kezdve kezeli. A Mantle-t minden GCN architektúrára épülő Radeon támogatja, így nem szükséges hozzá a legújabb hardver. Emellett kompatibilis a DirectX HLSL-lel is, hogy a fejlesztők számára egyszerűbb legyen az implementáció. A vállalat mérései szerint a Mantle API másodpercenként kilencszer több rajzolási parancs kezelésére képes, mint a DirectX és az OpenGL, így drámaian gyorsulhatnak majd a játékok az alkalmazásával, de az extra sebesség akár jobb grafikára is elkölthető. A Mantle API további előnye, hogy az új generációs konzolokhoz is jó, de hátránya, hogy a konkurens hardvereken, valamint a régebbi, TeraScale architektúrára épülő Radeonokon nem működik, de ezekhez megtartható a szabványos leképző a DirectX vagy az OpenGL API-n keresztül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bosshunter...
2013.10.08. 11:45
A fogyasztási/hőtermelési adatok számomra csalódást keltőek......A szeptember végén tartott "bemutatójukon" azt ígérték, hogy az ezt biztosító vezérlőkön javítani fognak(akárcsak tették azt a 6000-es APU családdal), ennek fényében kedvezőbb TDP érékekre számítottam......Mind1, ha a 280X 70ezer HUF alatt marad, akkor végül is lesz egy enyhén húzott HD 7970 "ócsóért", ami nem tűnik rossz vételnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!