iPon Hírek

Május 8-a és 14-e között érkezik a Z68-as chipset

Dátum | 2011. 04. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel Z68-as lapkakészletével kapcsolatban a korábbi pletykák arról számoltak be, hogy az újdonság valamikor az idei év második negyedévében teszi tiszteletét a piacon, de akkoriban az még nem volt világos, hogy a megjelenés pontosan mikor esedékes. A legfrissebb értesülések alapján most úgy néz ki, hogy az Intel valamikor május nyolcadika és tizennegyedike között indítja hódító útjára az új, hatos sorozatú lapkakészletet.  Sokan tényként kezelik a május 8-ai időpontot, de az említett dátum egyébként vasárnapra esik, így sok esély nincs rá, hogy aznap érkezzen a lapkakészlet, valószínűbb, hogy a május 9-ei hét alkalmával mutatkozik be az újdonság.

Időközben már a B3-as revíziójú P67-es és H67-es alaplapok forgalmazása is megindult, így a hatos sorozatú lapkakészletek háza táján végre kezd minden visszatérni a normális kerékvágásba. Az új alaplapokat egyébként egyes gyártók "B3"-as jelöléssel, vagy REV. 3.0-s jelöléssel látják el. A P67-es, H67-es és H61-es alaplapok mellett Z68-as modelleket is láthatunk, amelyek ötvözni fogják a P67-es és a H67-es lapkakészletek előnyeit. A Z68 a P67-től a multi-GPU támogatást és a jobb tuningpotenciált örökli, míg a H67-es lapkakészlettől az FDI linket és a hozzá tartozó videó kimeneteket veszi át, így a termék segítségével kiaknázhatjuk majd a Sandy Bridge processzorokban elhelyezett második generációs Intel HD Graphics videó vezérlő képességeit.


A Z68-as alaplapok LGA-1155-ös processzorfoglalattal érkeznek és az LGA-1155-ös processzorokhoz készített alaplapok között a felső kategóriát foglalják majd el. Az új alaplapok segítségével ideális játékos konfigurációt építhetünk majd, amely játék esetén a videokártyára, kevésbé megterhelő feladat alkalmával pedig a processzor IGP-jére támaszkodik, így lehetőség nyílik némi energia megtakarításra, hála a Lucid Virtu szoftverének. Az említett szoftvert az Intel saját készítésű Z68-as és H67-es alaplapjaihoz már biztosan megkapjuk majd, de hogy a többi gyártó alkalmazza-e, vagy sem, az egyelőre hivatalosan nem tudható.

A Z68-as lapkakészlet különleges újítása az RSD SSD Caching eljárás lesz. Ez a technológia egyfajta gyorsítótárként üzemel majd, amelynek az a lényege, hogy a rendszerben elhelyezett SSD meghajtó gyorsítótárként lesz használható azokhoz a fájlokhoz, amelyek a rendszerben elhelyezkedő merevlemezen találhatóak, és elég sűrűn használjuk őket. Ez az esetek többségében azt jelenti, hogy az egyes alkalmazások gyorsabban indulnak majd, ugyanis az SSD-k elérési ideje sokkal jobb, mint a merevlemezeké. Ennél a módszernél a fő adattároló szerepét még mindig a merevlemez tölti majd be, az SSD csak segítő kezet nyújt majd ahhoz, hogy a rendszer rugalmasabb lehessen, az alkalmazások pedig a korábbinál sokkal gyorsabban betöltődhessenek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. SyRew
2011.04.12. 20:11
Igazából a procik forgalmazásának kezdete is vasárnapra esett,tőlünk "nyugatabbra" sok bolt ki is nyitott emiatt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm
2011.04.12. 20:30
Az új alaplapok segítségével ideális játékos konfigurációt építhetünk majd, amely játék esetén a videokártyára, kevésbé megterhelő feladat alkalmával pedig a processzor IGP-jére támaszkodik,

Na ez végre egy igazi user barát, és hasznos dolog.Az RSD SSD Caching funkció úgyszintén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!