iPon Hírek

Májusban mutatkozik be a Sailfish

Dátum | 2013. 04. 18.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Idén több új rendszer fut majd be, ezek egyike a Sailfish. A nemrégiben alakult fejlesztői csapat elnöke, Antti Saarnio végre életjeleket adott az első termékükkel kapcsolatban, amit a MeeGo alapjain hoztak létre, és a jelek szerint talán már nem kell sokat várnunk arra, hogy teljes valójában is megcsodáljuk az új alternatívát.
Sailfish egy Nokia N950 fedélzetén
A Sailfish nagy csúszásban van. Eredetileg a tavalyi év végén leplezték volna le, de egy videón túl akkor semmit nem kaptunk. A lelkes érdeklődőknek pedig nem is jutott más az akkori felvételeken túl, ugyanis a novemberi demonstráció után mostanáig csend honolt a Jolla táján. A vállalat valamikor májusban fogja bemutatni a közönség számára az alkotását (pontosabb dátum később várható). Ezen túlmenően pedig a létrehoztak egy elővásárlási kampányt, amely lehetővé teszi majd a rajongók számára, hogy regisztráljanak és megvásárolhassák a friss telefont, még mielőtt az hivatalosan elérhetővé válna. A Jolla azt ígéri, hogy azok, akik csatlakoznak a Kickstarter-szerű kezdeményezéshez, egyedibb eszközt kapnak kézhez – azt egyelőre nem tudni, hogy ez mit takar. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy nem a fejlesztések finanszírozásáról van szó, ilyen téren nincsenek problémáik. Az "akció" május közepén indul.
Az egyelőre nem ismert, hogy a Sailfish milyen hardveres konfigurációval debütálhat. A partnerük eredetileg az ST-Ericsson volt, ám a chipgyártó időközben kettészakadt, és az STMicroelectronics nagy valószínűséggel kukázni fogja a NovaThor lapkák részlegét, mert a fenntartása folyamatos veszteséggel jár. Az első kész mobilokat az év második felében vehetik majd kézhez a tulajdonosok – jegyezte meg a tájékoztató végén Saarnio.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. chris-v
2013.04.18. 20:23
MeeGo ígéretes rendszer volt, csak Nokiáék nem bírta elszakadni a Symbiantól Ennek az eredményét már ismerjük. Ebben a Sailfish-ben nem látok túl nagy lehetősége, úgy ahogy a Firefox telefonjában sem. Viszont az Ubuntu telefonra szánt os-e ígéretesnek tűnik nagyon is és szinte biztos hogy nem fog eltűnni a süllyesztőbe!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. pasa44
2013.04.18. 20:29
Erre várok már december óta! Nagyon tetszik, így első információk alapján.
Remélem sikeres rendszer lesz és a süllyesztőbe küldi az undorító wp-t
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. HUFEUR
2013.04.18. 20:35
Jól néz ki, de nem hiszem, hogy nagyon sikeres lenne. Hiába jó, ha nem lesznek elegendőek az eladások, akkor elég hamar mehet a kukába. Biztos nekik sem az a céljuk, hogy leváltsák az Androidot, de még a WP-t is nehéz lenne megelőzni a maga 3%-os piaci részesedésével.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. asdsa
2013.04.19. 14:50
De meglesz az az előnye, hogy újszerű felülete lesz, mindent mindenhova lehet rajta majd csúsztatgatni, ezáltal újszerűbb és akár funkcionálisabb felülete is lesz, mint a legtöbb OS-nek remélhetőleg.
Meg persze hogy a Qt-s, MeeGos, Linuxos meg az Androidos alkalmazásokat is lehet rajta futtatni.
Ezt találtam a Wikipédiás szócíkkben:
"Software for Sailfish OS devices...
...Android (using Android compatibility Layer, which will allow to use it like a native, but with limitations which can happen about UI, if not ported and adjusted)"
Szóval szemben a többi új rendszerrel szemben, itt azért alapból indulhat olyan 4-500 ezer rendesen futtatható alkalmazással és azért lesz is alá biztos valami közép-felső kategóriás vas is, ami szintén nem hátrány
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Oregg
2013.04.21. 12:55
A cikk nem kicsit pontatlan. Májusban nem magát a Sailfish OS-t akarják bemutatni, hanem az első Jolla mobilt. A Sailfish-t tavaly év végén a tervek szerint "leleplezték", és a fenti videón kívül azért jócskán mutattak még mást is. Az MWC-n pedig bemutatták az SDK-t, ami már elérhető, letölthető bárki számára. A mobilt szintén tavaly szerették volna bemutatni, így ezzel a részével valóban késésben vannak, de ennek nem sok köze van a Sailfish-hez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!