iPon Hírek

Májusban új erőre kapott az Android 4.3

Dátum | 2014. 06. 10.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Ebben a hónapban is menetrend szerint érkezett az a statisztika, ami az aktív androidos felhasználók körében méri fel, hogy milyen az operációs rendszer szegmentációja. Itt azok a készülékek vannak számításba véve, amikről a közelmúltban meglátogatták a Play Store piacteret, tehát alkalmazást töltöttek le, avagy frissítettek.
Egyre kisebb a létszám.
Az elmúlt hónapokban általában ugyanolyan változások jellemezték a különböző kiadásokat, ám most egy kicsit máshogy alakult a történet. Az utolsó Jelly Bean variáns több hónapos zsugorodást követően újra nőni tudott, ráadásul magához mérten nem is keveset. Az előző hónapban 8,5 százalékot tudhatott magáénak, akárcsak a frissen és gyorsan növekedő Android 4.4, most pedig már 10,3%-on jegyzik. Minek tudható be ez a fordulat? Nos, az Android 4.3 feltámadásának számlájára két komolyabb frissítési hullám írható. A Sony valamivel korábban jelentette ugyan be, de a legtöbb telefonját ebben az időszakban emelte át a korábbi rendszerek valamelyikéről a szóban forgó Jelly Bean verzióra, ami pedig még ennél is jelentősebb volt, az a Samsung ténykedése. A dél-koreaiak olyan népszerű okostelefonok frissítését kezdték meg a múlt hónapban, mint a Galaxy Note II és a Galaxy S III, ráadásul néhány régióban még a Galaxy S4-nél is csak most került elő az Android 4.3 – ez utóbbi a meglehetősen lassú szolgáltatóknak tudható be. A Sony még a napokban is jelentett be egyébként ilyen frissítést, így elképzelhető, hogy még tovább fog erősödni az Android 4.3 Jelly Bean. A legjobb szereplést persze most is az Android 4.4 KitKat mutatta be, ami úgy fest, hogy tényleg megállíthatatlanul tör előre. A Computex során példának okáért, szinte már csak olyan androidos készülékekkel találkozhattak a látogatók, amin ez az Android kiadás teljesített szolgálatot valamilyen formán – egy-két kivétel persze még azért akad. Ahogy az már fentebb elhangzott, az előző kimutatásban még 8,5%-on állt a részesedése, most viszont már 13,6 százalék szerepel a neve mellett. A növekedésének üteme kapcsán egy érdekesség is megfigyelhető, áprilisról májusra éppen olyan aránnyal tudott előrelépni, mint most májusról júniusra, mindkét esetben 60 százalékos volt a gyarapodás a korábbi részesedéséhez viszonyítva. Rengeteg androidos újdonság fog érkezni az elkövetkezendőkben, melyeken már a KitKat lesz jelen, és egyre több régi modell kap frissítést is, de ez a produkció vélhetően többször már nem fog megismétlődni a rendszer történetében. A Jelly Bean égisze alatt növekedést tudott még produkálni az Android 4.2 is, bár már csak nagyon kismértékűt. A korábbi 18,8-ra most 0,3 százalékkal rálicitálva lépett előrébb. Ebből az látszik, hogy Kínában is kezdenek áttérni a frissebb alternatívákra, a 4.2-t ugyanis jellemzően az olcsó, távol-keleti termékek erősítették. Az egykoron nagy népszerűségnek örvendő Android 2.3, 4.0 és 4.1 trió minden tagja gyengült már, és ez biztosan nem fog változni a jövőben sem. A legnagyobb vesztes egyértelműen az első Jelly Bean kiadás, aminek 4,5 százalékot „sikerült” leadnia. Az évekig a trónon pózoló Gingerbread 14,9 %-on zárta az előző hónapot, míg az Ice Cream Sandwich-nek már csak 12,3 százalék jutott, ezzel pedig a ranglétrán az Android 4.4 KitKat alá csúszott vissza.
Mindezek mellett egy eltűnést is be kell jelentenünk, mégpedig a Honeycomb személyében. Az Android 3.0, 3.1 és 3.2 variánsokat összefogó rendszer csak és kizárólag táblagépekre lett összerakva, de ez egy vakvágány volt a Google részéről, és eleve nagyon kevés gyártó lépett erre a tévútra. A legsikeresebb modell ilyen tekintetben a Motorola Xoom volt, de igazi áttörést semmilyen tekintetben nem jelentett. A piaci részesedése nagyon régóta stagnált 0,1 százalékon, és most már nem találhatjuk a nevét sem a táblázatban, sem pedig a tortadiagramon. A következő ilyen sorsú rendszer a FroYo (Android 2.2) lesz, mely pillanatnyilag 0,8%-kot tud felmutatni, ezelőtt pedig még 1 százalékkal büszkélkedhetett.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. skarpeas25...
2014.06.11. 09:57
Gondolom sok telefon most kaptam meg a 4.3 fríssitést. a Froyo-t már ki is lehetne venni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DemonDani skarp...
2014.06.11. 17:56
amint ki lehet venni, ki lesz véve a FroYo
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. asdsa
2014.06.11. 23:55
Ezek a statisztikák minden eddig eladott telefonra vonatkoznak, vagy csak azokra, amiket még statisztikailag igazolhatóan használnak?
Mert pl. rengeteg Galaxy Mini, Ace stb. van, ami még mindig Froyova, Gb-vel fut (csak mondjuk szekrény mélyén hever/második telefon/nem neteznek rajta)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. meridaboy asdsa
2014.06.12. 09:16
"azok a készülékek vannak számításba véve, amikről a közelmúltban meglátogatták a Play Store piacteret, tehát alkalmazást töltöttek le, avagy frissítettek"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!