iPon Hírek

Májusi égbolt

Dátum | 2012. 05. 03.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A hónap legmeghatározóbb látnivalója a Vénusz lesz, amely május első felében még majdnem négy órával nyugszik a Nap után, és magasan látszik a nyugati égen. Május 15. után látszólagos mozgása hátrálóra változik, láthatósága romlik, és napnyugta után hamar eltűnik. Fényessége fokozatosan csökken, átmérője pedig növekszik. A Mars és a Szaturnusz szintén az éjszaka első felében lesz látható előbbi az Oroszlán, utóbbi a Szűz csillagképben

Rohamosan közeledik az idei év legnagyobb csillagászati eseménye, a június 6-án bekövetkező Vénusz-átvonulás, amelyhez hasonlót életünkben többet már nem láthatunk, mivel a Vénusz Földünkről megfigyelhető, Nap korongja előtti következő átvonulására egészen 2117-ig kell „várnunk”. Erről majd jövő hónapban számolunk be részletesen, de addig is van mit nézni a Földhöz egyre közeledő bolygón. A hónap folyamán ‒ mint már említettük ‒ a Vénusz látszólagos átmérője egyre nő, sarlója viszont vékonyodik. A vénuszi légkörben szóródó fény ilyenkor jól látható „szarvakat” képez: ezek látványosan túlnyúlnak a Vénusz korongját kettészelő képzeletbeli egyenesen, vagyis a megvilágított ív látványosan túlnyúlhat a sarló 180 fokján.

A Vénusz fázisai a Földről 2010 júliusától 2012 januárjáig
A hónap csillagászati-űrkutatási híre kétségkívül az lenne, ha végre útjára indulna a világ első magánpénzből épült űrhajója, a Dragon. Az űrhajó teherváltozatának Nemzetközi Űrállomásra tervezett első tesztrepülését május 7-ről ismét elhalasztották, ezúttal szoftverproblémák miatt. A NASA 2008. december 23-án kötött szerződést a SpaceX és a Cygnus teherűrhajót gyártó Orbital Sciences cégekkel a Nemzetközi Űrállomás ellátására. Az eredeti tervekben még az szerepelt, hogy a SpaceX a Dragonnal a 2009. január 1. – 2016. december 31. közti időszakban 12 repüléssel összesen 20 tonna ellátmányt juttat az űrállomásra, 1,6 milliárd dollárért. A fejlesztés végül jóval lassabban zajlott a vártnál, így egyelőre még csak az ISS-re tervezett első próbaútnál tart a projekt. Ez lesz a Dragon űrhajó második, a Falcon-9 hordozórakéta harmadik tesztrepülése, ha a rendszer sikeres randevút hajt végre az űrállomással, akkor megkezdődhetnek a rendszeres ellátó utak.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!