iPon Hírek

Májustól ismét drágulnak az alaplapok

Dátum | 2011. 03. 31.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az alaplap piacon a legfrissebb hírek szerint hamarosan ismét drágulásra lehet majd számítani, ami idén már a második áremelés lesz. Ezúttal az alaplap szegmens szereplői május folyamán emelnek majd árakat, méghozzá 5-10% körüli mértékben, ami szinte biztos, hogy legalább ekkora mértékben jelentkezik majd a kiskereskedelmi árakban is.

Az év elején esedékes áremelések alkalmával az alaplapgyártók az emelkedő működési költségekre és a dráguló alapanyagokra hivatkozva hajtottak végre kisebb áremelést, ami szintén 5-10% körüli mértékű volt. Ezúttal - mint azt már többen is sejthetik - a Japánban történt természeti katasztrófa érezteti majd a hatását. A földrengés és a szökőár miatt az alaplapok gyártásához szükséges minőségi alkatrészekből nem készül annyi, amennyire szükség lenne, így a hiány miatt emelkednek az árak, amit a gyártóknak egy idő után át kell hárítaniuk a fogyasztókra, ha nem akarnak hosszabb távon pórul járni.

A hiányt ott, ahol az adott alkatrészgyártó üzem nem sérült meg a földrengés és az azt követő szökőár következtében, az okozza, hogy sűrűn fordul elő áramkimaradás, ami hátráltatja a termelést. Az áramhiány a japán atomerőművek sérülései miatt következett be és több területre is komoly kihatással van. Japánban az atomerőművek rendkívül fontos szerepet töltenek be az áramellátásban, így kiesésük komoly érvágás.

Az alkatrészhiány mellett az áremelésben az is szerepet játszik, hogy az egyes nyersanyagok és a különböző összetevők árai is emelkedésnek indultak. Az elemzők szerint április folyamán további áremelkedések várhatóak mind az alkatrész-, mind pedig a nyersanyagpiacon, így ezzel magyarázható, hogy május folyamán az alaplapgyártók is áremelésre szánják majd el magukat.

Az elemzők szerint a kiskereskedelmi árak esetében május folyamán 3-8% közötti emelkedés várható, de ezután a gyártók havi szinten végeznek majd árkorrekciót, hogy az esetleges további áringadozásokat is kompenzálni tudják, így nem zárható ki, hogy az említettnél nagyobb mértékben is drágulhatnak az alaplapok. A változás a dolgok jelenlegi állása szerint minden alaplapgyártó termékeit érinti majd.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. twollah
2011.04.01. 04:23
Ugy latszik idoben vettem meg az Asus P8H67-M PRO alaplapom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. uristen
2011.04.01. 06:49
"...amit a gyártóknak egy idő után át kell hárítaniuk a fogyasztókra, ha nem akarnak hosszabb távon pórul járni."

En sem szeretnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Ipadnak
2011.04.01. 07:14
A fene... most beindulhatnak az amcsik. Én nem akarok áremelt, sugárfertőzött alaplapot a gépembe. Akkor marad az ASUS M2-NE és kész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. jozsefm
2011.04.01. 07:20
A fenébe ,pont az AM3+ starjakor!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. RuthlessWo...
2011.04.01. 08:13
Ipadnak -> Ezt hogyérted hogy most beindulhatnak az amcsik?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Ipadnak
2011.04.01. 08:34
Erősítsenek rá a gyártásra. Csak ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. somakb
2011.04.01. 09:13
Mondjuk ez Japán katasztrófa remek indok minden gyártónak egy kis extra profitra, ha érintett, ha nem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. absolom
2011.04.01. 11:13
Jóhogy. Meg persze oltári nagy baromság. A hardverpiac 80%-át Kína ,és Taiwan tartja birtokában. Ha tényleg Japán gyártmányú alaplapokat vennétek ember, akkor dupla, tripla ennyibe kerülne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. absolom
2011.04.01. 11:14
Asus, Gigabyte, ezek mind taiwani cégek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. mtrx220
2011.04.01. 11:17
ja, mert ugye nem is olyan régen az volt a mondás, hogy az alkatrészek árai már mélyponton vannak.
erre itt a remek indok egy kis áremelésre. gondolom most épp azt próbálgatják, hogy meddig lehet húzni az emberek agyát az áremeléssel. nem meglepő.
ha a gyártókon múlna, és nem lenne árverseny, mindent aranyárba adnának. tetvek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Ipadnak
2011.04.01. 11:25
Ez az árverseny is csak kapitalista propaganda. Marhaság. Az összes gyártó megegyezik egy haszonkulcsban, bekartellezik oszt jónapot. A kapitalizmusban nincsen árverseny, legalábbis ott ahol tényleg lennie kellene.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. absolom
2011.04.01. 11:41
Most is úgy van, hogy a plebsz számára elérhető legjobb videokártya, processzor az csillagáron van. Természetesen ez sem a legújabb technika, mert már egy-két generációval ezelőtt járnak, csak azt neked nem fogják eladni. Szépen bent pihen a tervezete, meg a prototípusok, a raktárban. Majd, 2013-ban előveszik, mint "legújabbat".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jozsefm absol...
2011.04.01. 12:24
Ez csak részint igaz,mert pont a VGA-k esetében tapasztaljuk ,hogy már az előző 6800-as széria se arra lett tervezve és optimalizálva amin gyártották.Azt pedig tudomásul kell venni ,hogy a tervek és a kísérleti mérnöki mintapéldányok legyártása után fel kell készülni a tömeggyártásra.Ez pedig még azonos gyártástechnológia esetén is időt vesz igénybe.Ha pedig technológiát is váltanak akkor még többet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. prohlep
2011.04.01. 16:52
"Ez az árverseny is csak kapitalista propaganda. Marhaság. Az összes gyártó megegyezik egy haszonkulcsban, ... A kapitalizmusban nincsen árverseny, ..."

Ez jol latszik a bankszertoron: nem lattam bankot, amely a szakertoinek luxus felszerelesen es luxus javadalmazasan megtakaritott kiadasoknak az ugyfelekre valo jotekony atharitasaval reklamozta volna onmagat.

3 eve majusban a miskolci vasutvonalon lattam egy kozepesen osszetett fiatal szemelyt egy akkor igen komolynak szamito 17" business kivitelu laptoppal, Budapesttol jo nagy messzesegig laptopozni, azaz nagy volt az akksi is. Kivancsi lettem. Hamarosan kiderult, hogy egy noname bankfiokban gyakornok ..., a tovabbkepzese kapcsan kapta ...

Mi itt csorgo nyallal megnezzuk, hogy milyen jok az egybe aluminium vagy magnezium vazas gepek, a BUSINESS kategoria.

Jo ha tudatosul bennunk, hogy mindezt MI finanszirozzuk a kapitalizmus nyerteseinek.

Kadar idejen az elvtarsi luxusnak VOLT egy hatara. Mellesleg torveny besegitett: mindenki maximum egy lakoingatlan es egy nyaralo ingatlan, es utan nincs tovabb.

Most a gazdagok hihetetlen vagyonat latva, a hatar a csillagos eg. Deklaraltan nincs semmi hatar. Igy a BUSINESS luxusra sem.

Jut eszembe repulon az elkulonitett BUSINESS class is. A "worker" class-t tapintatosan nem "dolgozo" osztlynak, hanem "turista" osztalynak hivajak.

Ha Marx, Engels es Lenin ezt tudtak volna, akkor munkasmozgalom helyett turista-mozgalmat vezettek volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. _DiEGO_
2011.04.01. 17:11
Ha nem is Japánban készülnek , de legalább Japánban készült alkatrészekkel - azt , hogy ott rakják össze ahol kevesebből megvan , de a technológia ua. tökmindegy ... azok is emberek . csak kihasználják ŐKET is ...

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. _DiEGO_
2011.04.01. 17:22
prohlep

Asszem egyetértek veled teljesen ... sajnos ez valóban igy van : Most a gazdagok hihetetlen vagyonat latva, a hatar a csillagos eg. Deklaraltan nincs semmi hatar. Igy a BUSINESS luxusra sem. De nem csak látva - hanem könyvelők számolják a pénzeiket , mert nincsenek tisztába gazdagságukkal,vagyonukkal Nálunk az a gond, hogy az elszegényített emberek kárára lett meg ez a réteg , mert ugye anno megmondották : kikell alakítani a magyar vastagréteget - // mert aki a munkája lévén lett idővel multi az megérdemli. Csak az a kisebbik rész sajna ... többi élősködő


Kadar idejen az elvtarsi luxusnak VOLT egy hatara. <<<--- No ezt kellene szabályozni ujra valahogy - de mihamarább !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jozsefm _DiEG...
2011.04.01. 17:42
kikell alakítani a magyar vastagréteget
Igen erre mondta ...hogy nem nézi azt ma már senki ,hogy Szerezte H-Ford az elsö millióját!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. misx83
2011.04.02. 17:01
Én biztos nem veszek lapot /+procit, ramot/ egy jó ideig, a DDR2-LGA775 rendszer is tökéletesen megfelel mindenhez. A csúcsalkatrészek drágák ugyan, de feleslegesek is. Nem kell itt sírni, ha megy minden játék egy 100 ezres gépen, mi a francért álmodozik mindenki 3x ilyen drágáért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!