iPon Hírek

Malware-veszély a legújabb XP-frissítésben

Dátum | 2010. 02. 15.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZOFTVER

Figyelmezteti felhasználóit a Microsoft, hogy amennyiben az elmúlt három napban még nem futtattak le malware-ellenőrzést a gépükön, akkor most okvetlenül tegyék meg, különben gondok adódhatnak az új XP-frissítéssel.

Erre a bejelentésre azután kerítettek sort, hogy a múlt kedden kiadott új frissítésüket követően rengeteg panasz érkezett hozzájuk - XP-n ugyanis az új frissítés egyik patch-e egy bizonyos malware-rel katasztrofális reakcióba lép, és kék halált eredményez.

A problémás patch (nevezetesen az MS-10-015 jelzésű) eredetileg az XP-kernel egy sebezhetőségét hivatott orvosolni, ezzel azonban a jelek szerint valami olyasmit piszkált meg, amit az érintett malware (ennek a pontos kilétére nem derült fény) is használt.

Szerencsére azonban úgy tűnik, hogy ez a probléma valóban könnyen és gyorsan orvosolható egy kellően friss malware-irtóval, mivel ha a problémás programot sikerül eltávolítani, onnantól a patch önmagában már nem okoz gondokat (ha valaki pedig nem fertőzött, akkor pedig alapvetően nincs probléma).

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

23. axe
2010.02.15. 18:58
Váltani kéne, Jah hogy is hívják? Ja már megvan: Windows 7!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. MaxxTG
2010.02.15. 19:17
Talán pont ez a célja a MS-nak...
Igaz, én Win7-et használok, de az XP amolyan unikum, avagy egyedülálló számomra/számunkra.
Szerintem pusztán ez elriasztás az XP-től...
De tény, már megöregedett (=
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Csaber
2010.02.15. 19:23
axe : nem a win 7 ellen vagyok csak egyrészt nem mindenkinek éri meg + nem mindenki teheti meg attól hogy öreg valami nem biztos hogy használhatatlan rossz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. kajla_hun
2010.02.15. 19:39
Windows 7 powaa! ^^ sokkal jobb mint XP! Első látásra "beleszerettem"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. HeverAdam
2010.02.15. 19:48
Igaz nálam nem rég frissítette magát az XP de eddig még nem volt semmi gond! Lehet, hogy nekem is át kéne váltanom Windows 7-re? ááááá inkább maradok a jó öreg XP-nél
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. _DiEGO_
2010.02.15. 20:13
Váltani kéne, Jah...

Csakhogy Állami intézmények és még a rengeteg vállalkozó stb. mindenütt a Win XP-t használja ... és még jóideig ... nem a mezei userek/gamerek a mérvadóak ... azaz Ti azaz Mi

Csak egy apró dolog - tessék vir írtót használni a gépen , és semmi bibi

A bátor ember nem használ tüzfalat és vir irtót... illetve az Explorert használja
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. mihaly.her...
2010.02.15. 20:49
Én is XP-t használok és semmi gondom nem volt eddig...
Diego: A vírusírtó nem nyújt 100%-os védelmet... Ezt mindenki tudja. Én is most telepítettem újra a gépet, mert bekaptam valami rootkit-et, és az IE és a FF nem akartak elindulni... FF csak kb 20-30X kattintásra (3X-os gomb min. 3X-i megnyomásával).
Win7-re pedig nem tok váltani, mert a Vista sem támogatja az alaplapomat... ;(
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. 620hun
2010.02.15. 20:57
Windows 7, szerelem első használatra Tovább kell lépni, RIP XP(, RIP Vista)!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. sonkolysom...
2010.02.15. 21:11
mihaly.hermann:
Nem számít hogy nem támogatja az alaplapod.
Nekem egy Régi Athlon XP1800+ procival MSI kt4v alaplappal megy a win7. (1Gb ram meg 256mb-os vga-val)
Nyugodtan rakd fel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. pjszilard
2010.02.15. 21:12
Ez olyan, mint ha egy izzo kiegesenel bekapcsolna a legzsak es erre a valasz a rendszeres izzocsere lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. pycur
2010.02.15. 21:25
Na na na? Ki mondta hogy frissítés nempoowaa? ÉN!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. axe
2010.02.15. 21:51
Félreértések elkerülése végett, és nem az államilag finanszírozott dolgokra gondoltam, és nem is cégekre, hanem az átlag userekre, mer jól tudom, hogy soka olyan program amin emberek dolgoznak, nem fut semmi máson csak XP-n. Muter könyvelő, és amit használ programot nap mind nap 7-8 órát semmi máson nem hajlandó futni csak XP-n. Átlag userekre gondoltam akik nem tudják megérteni hogy váltani kéne, természetesen itt sem azokra gondolok akik örülnek hogy egyik napról a másikra megvan a kenyér és a gyerek kicsit tud codozni (1-2) az 5éves gépén amin az is éppenhogy elfut, hanem azokra akiknek aránylag jó gépük van. (aránylag jó gép már érthető egy 1magos 2.8GHz-s proci 2gb ram 9600GT videókártya meg egy alsóközépkategóriás lap alatt)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. SirAlo
2010.02.15. 22:44
nalam a vista ugyan olyan jol mukodott mint a win7, nem ertem mier imadjak annyira a win7-et amikor a vistat meg utalljak pedig szinte ugyan az a ketto
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Flober
2010.02.15. 23:40
Nem értem, hogy miért van az, amikor kijön egy újabb WinFos, akkor már rögtön váltani kéne ész nélkül. Szerintem érdemesebb megnézni fórumokban, esetleg ismerősök tapasztalatait begyűjteni, hogy ők mit gondolnak. Egy új rendszer (főleg a WinFos) soha sem lesz tökéletes.
Nekem például 3 gépem van abból 2-őn XP van, a harmadikon pedig a Win7 (már csak az miatt, mert az XP-t nem támogatja, csak a Vista-t és a Win7-es).
Megfelelő biztonsági intézkedésekkel, hatásosan lehet védeni a rendszert. Ez alatt értendő, hogy egy normálisabb routerben már van tűzfal, a gépre nem egyfajta tűzfalat kell telepíteni, hanem akár többet is. A víruskeresőre is ez vonatkozik, abból is érdemes akár többet felrakni, mert minél kisebbek a szitának a lyukai, annál nehezebben tud rajta bármi is átmenni. Meg az egyik legfontosabb, hogy nem kell ész nélkül minden e-mailben vagy ismeretlen honlapokon levő linkre kattintani, letölteni ismeretlen forrásból származó fájlokat. Ha egy kicsit józan fejjel gondolkodik az ember akkor elég jó védelmet lehet kiépíteni. Persze az átlag otthoni felhasználó nem fogja soha az üzleti rendszerek biztonsági szintjét elérni, de elég ütős védelmet lehet ésszerűen kiépíteni.


SirAlo Egy kérdés: Te összehasonlítottad már a Vista-t és a Win7-et ugyanazon a gépen? Szerintem, ha ezt megtetted volna, akkor te sem ezt mondanád. Meg szerintem neked a "pedig szinte ugyan az a ketto" abban merül ki, hogy ránéztél mindegyikre és jött a következtetés, hogy hű ez ugyan az csak más a neve. Amúgy működésbe, megbízhatóságba, gépigénybe és gép terhelésben vannak különbségek rendesen; és még a kezelőfelület is másabb láthatóan.
Mindkét rendszert próbáltam, mert kíváncsi voltam rájuk (a próba nem egyenlő azzal, hogy feltettem két napig elvoltam vele aztán kuka). A Vista-t olyan fél évig vagy talán egy picivel tovább használtam, a Win7-et jelenleg is használom és meg vagyok vele elégedve.
Ha választanom kéne akkor mindenképpen a Win7 mellett döntenék ismét, persze csak az XP után.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Azrael
2010.02.16. 06:15
Több tűzfal egyszerre, te jó ég Az rosszabb mintha egy sem lenne fent...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. mihaly.her... sonko...
2010.02.16. 09:23
Már felraktam kétszer, de minek, ha nem tudom használni a HDD-ket???? SATA-t nem ismeri fel, és 2 SATA HDD-m van... Fújhatom az egészet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. mihaly.her... Azrae...
2010.02.16. 09:25
Miért is? 1 hardveres és 1 szoftveres
Ha gépet cserélek, akkor lehet, hogy kéne valami Wifi router... oszt nagyobb biztonságban lennék még a KIS is jó 11 hónapig
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Fzoltan
2010.02.16. 12:45
félreértitek: itt nem a frissítéssel van a baj, hanem a vírussal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. axe
2010.02.16. 16:04
Flober kiváncsi lennék hogy felraknál egy nodot és egy kaspersky-t mennyi idő alatt omolna össze a rendszer vagy legalábbis mennyire lenne drasztikus a lassulása vagy kaspersky panda kombó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. DJJK
2010.02.16. 18:02
Komolyan mondom, majdnem elsírtam magam miközben a hsz-eiteket olvastam. Nem elég hogy absz nem értettétek meg, hogy a cikk miről szól, de ráadásul a legtöbbetek olyan szintű baramságokat ír, amit már büntetni kéne. Az a baj hogy ezt mind el is hiszitek amiket írtok, aztán büszkék vagytok utána hogy de okosat tudtatok mondani... Sajnálom hogy a szakértelem ennyire eltűnt az országból... Én csakis jogosítvánnyal engednék bárkit is szgép közelébe, mert túl sok a veszélyesen buta ember. Mért erőltetitek ami nem megy?

Fzoltan-nál van a pont, ő az egyetlen akinek feltűnt, hogy valami nem stimmel.

Erre az írásomra majd biztos jönnek a visszaszövegelések, de most szólok, mielőtt ez lenne: Gondolkodjatok el. Na csak ennyit akartam, további szép napot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. 620hun
2010.02.16. 20:08
Flober: A vírusirtók azzal kezdik a települést, hogy megnézik van-e már fent valamilyen AV, ha van, felajánlják törlését, mondván, anélkül ők nem települnek fel. Itt bukik a 10 AV egy gépen ötlet. Tűzfal meg minek, ha van a routerben? Megnézném a memória használatát a gépednek, felteszem nem 64-bites.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. _DiEGO_
2010.02.16. 22:03
DJJK a NAGY szaki - írt ám nagy semmit - tehát ezen lehet is gondolkodni .

Az a tuti ember aki egy szaros papirt tud lobogtatni ? mellette meg csonthülye !?. nemá ...

Épp itt a baj , hogy a papirfecni számít és nem a tapasztalt szaktudás - ez látszik is mindenütt és mindentéren persze.

Figyelmezteti felhasználóit a Microsoft, hogy amennyiben az elmúlt három napban még nem futtattak le malware-ellenőrzést a gépükön, akkor most okvetlenül tegyék meg, különben gondok adódhatnak az új XP-frissítéssel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. h143570
2010.02.28. 20:20
620hun: A routeren levo tuzfal egy technologia korlat melekhatasa (NAT). Csak a bejovo forgalmat kepes "szurni" azt is csak altalanos szinten. Tenylegesen az XP SP2 tzufal megoldasaval egyenerteku. A router a kimeno fogralommal illetve, hogy tenylegesen melyik alkalmazas felelos erte mar nem tud mit kezdeni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!