iPon Hírek

Már 125 millió felhasználója van a Steamnek

Dátum | 2015. 02. 24.
Szerző | InGen
Csoport | JÁTÉK

A Valve büszkén jelenti, hogy immár 125 millió aktív felhasználója van a Steamnek. Hogy pontosan mit ért a cég azon, hogy "aktív", azt nem kötötték az orrunkra, de a korábbi gyakorlat szerint valószínűleg azokat a felhasználókat jelenti, akik az utóbbi egy hónapban bejelentkeztek. Az online piactéren most már 4500 játék vásárolható meg, és 400 millió felhasználók által generált tartalom érhető el a rendszerben. Továbbá az egyszerre online felhasználók tekintetében is új rekordot állított be a Steam februárban, 8,9 millió felhasználóval. Jön a Steam Controller és a VR-szemüveg A Valve idén nem rendezi meg a Steam Developers Days eseményt, helyette a Game Developers Conference-en lesznek kint teljes erővel. Itt végre bemutatja majd a cég a régóta várt végleges Steam Controllert. Ami azonban még ennél is érdekesebben hangzik, hogy szintén itt láthatjuk majd először a Valve VR-rendszerét. Korábban voltak olyan hírek, hogy a csapat kísérletezik VR-szemüvegekkel, akkor azonban úgy tudtuk, hogy ezt csak belső használatra tervezték. Most viszont úgy tűnik, hogy Oculus Rift és Project Morpheus mellett a Valve is komolyan beszállhat a VR-harcba. Ezen kívül a GDC-n egy rakás új Steam Machine-t mutat meg a Valve, továbbá egyéb "nappaliba szánt eszközökről" is szó lesz. Úgy tűnik, hogy a SteamOS viszont nem nagyon halad, arról egyáltalán nem beszélnek majd a konferencián.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. mikej95
2015.02.24. 18:14
Sokkal érdekesebb tény, hogy a legtöbb helyen már nem azt írják ki, hogy PC-re jelenik meg a játékuk, hanem azt, hogy Steam-re. Másfelől az Origin és a uPlay szutykoktól jobb is megkülönböztetni őket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Asagrim mikej...
2015.02.24. 18:29
"Sokkal érdekesebb tény, hogy a legtöbb helyen már nem azt írják ki, hogy PC-re jelenik meg a játékuk, hanem azt, hogy Steam-re."

Elég baj, mert ha egy játék PC-re jelenik meg akkor a Mac tulajok még dönthetnek úgy, hogy bootcamppel felzavarnak egy Windowst, míg a Steam ott van Linuxon is, és kötve hiszem, hogy a PC-s helyett Steames megjelenés egyben azt is jelentené, hogy a játékot megírják Linuxra is.

... persze a Linux tulajok is felzavarhatnak egy Windowst, de akkor miért nem inkább azt mondják hogy Windowson jelenik meg a játék, nem PC-n, nem Steamen, Windowson.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. kiskoller
2015.02.24. 18:46
SteamOS-ből meg SteamBox lett valami? Ideje csend van akörül is.

Pár hónapja nem követem már a *nix-es híreket (max a redhat-osokat, munka miatt)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Chavalier
2015.02.24. 19:03
"De hát csak 7milliójan élnek a földön, bíztos csítel"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Phantomstr... kisko...
2015.02.24. 20:07
Lett is meg nem is. A Steamboxot még hegesztik, valamikor idén (vagy jövőre?) jön belőle kézzel fogható termék, de szerintem zakózni fog, a SteamOS-t pedig régóta le lehet tölteni és kipróbálni, csak épp a fölöslegessel határos. Annyi játék van rá, amennyi Linuxra is (nem meglepő, csak egy átskinezett debian), azok nagy része is elég trehány átirat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Atesz1987
2015.02.24. 22:07
Kíváncsi vagyok mennyi aktív gémer van, akinek egyáltalán nincs steam fiókja. Én úgy képzelem el, hogy egy valamire való PC-s játékosnak kell legyen legalább egy steames játéka. Ebből pedig az következik, hogy a föld lakosságának mindössze 1.8% játszik aktívan. Elég primitív becslés, de a léptékeket jól érzékelteti. Arra gondolok, hogy az általunk etalonként ismert popkultúra (nem csak a pc játékok) valójában a Föld lakosságának csupán töredékének határozza meg a mindennapjait. Nem vág szorosan ide, csak eszembe jutott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Avisto Atesz...
2015.02.24. 22:20
De itt most csak az aktív felhasználók vannak említve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. kiskoller
2015.02.25. 08:54
Amíg nem jelenik meg egy, dx-nél jobb, linuxon is és windowson is natívan futó API, addig nem lesz a linuxos gémelésből semmi.

Sőt, még akkor se biztos, az xbox az, ami nagyon nyomja a dx-et mostanában.

Így viszont szerintem sem a SteamBox, sem a SteamOS nem életképes.

Kár érte, mert lenne benne potenciál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. FaL
2015.02.25. 09:49
őszintén sose értettem ezt a linuxos játékok iránti olthatatlan vágyat. mivel nem használom, csak korlátozott infoim vannak róla, de sztem a linux egy "professzionális" oprendszer, munkára tökéletes mert ugye a felhasználó tökéletesen testre szabhatja, míg a windows egy kommersz termék, amit mindenki tud használni midenre -viszont ugye ami mindenre jó az igazából semmire sem jó tökéletesen- és ez a vonzereje. Miért akarnánk egy alapvetően munkára kihegyezett oprendszert játékra használni? Nem hiszem, hogy aki ért a linux használatához, az ne értene a windowshoz és nem tudna egy külön meghajtón futtatni egy windowst csak játékra. Annyira nagy kényelmetlenség ez?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. potkeny FaL
2015.02.25. 10:27
Félig-offtopic:
Igaz, hogy a linuxok "eredetileg" professzionális (mondjuk inkább úgy, hogy hozzáértő/érdeklődő) felhasználóknak volt, manapság nem (sokkal) nehezebb feltenni/használni mondjuk egy Ubuntut mint egy wint. (Amíg nincs valami gond, mert akkor.. nos igen )
És természetesen még mindig ingyenes, ami nem elhanyagolható, ha nem akarsz Oprendszert warezolni/megvenni.
Értelemszerűen megvannak a hátrányai is, inkább nem is sorolom fel.

(Én speciel szeretem, hogy ha a dualboot-os laptopomon a linuxom fut épp, azért tudok 1-2 játékkal kikapcsolódni, hogy aztán folytassam a "munkát" (tanulás/munka, kinek mi). A többsége nem AAA-s, ez tény, de wine-al azért elég sok mindent el lehet indítani. Példa
És ugye ha már megy a kedvenc játékod linuxon, nem feltétlenül van szükséged win-re )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.02.25. 11:34
Ha csak tili toli dolgokra használod a géped munka téren akkor jó a Linuxis is. Sajnos az applikációk 80% ka nem érhető el Linuxra amit munkára használok. Még akkor is, ha legtöbb már már áttér webes felületre kliensek helyett.
Személyes használatra még elmegy... Tud az ember böngészni filmezni, néha játszani azt kész... Valahogy még is, ha egy laptopot kiadnak ubuntuval az olcsósság jegyében még is valahogy rögtön repül rá a Windows...
Megszokás nagy úr... Illetve a csilliónyi megszokott program.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. bruce_prin...
2015.02.25. 12:33
Ez a kontroller mire kijon belefer majd egy egyszerubb gep is es csuszni fog meg fel evet mert at kell nevezni majd stream controllerre.
Isten barmai lassan orolnek.
Egy komolyabb muhold nem keszul ennyi ideig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. potkeny djgeg
2015.02.25. 12:45
És akkor még nem is beszéltünk az olyan cégekről, akiknek a webes felülete is csak IE7(8 ) alól működik (frissebb IE sem jó )..
Igen, hátrány van bőven, egyetértek, és mivel a felhasználói-szintű elterjedtsége is kicsi, sosem fognak rá fejleszteni, örülünk ha véletlenül elindul rajta.. De ettől még lehet játszani rajta
(És szegény lassú laptopomon ahol a win perceken keresztül indul el/ kapcsol ki, a linux megteszi ezt "sokkal" gyorsabban.. általános használatra szeretem. Amíg a "csodálatos" Eclipse működik, elboldogulok rajta valahogy ^^ )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim bruce...
2015.02.25. 12:50
Az új kontroller már végleges, tegnap jött le hozzá a béta kliensen a támogatás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. bruce_prin... Asagr...
2015.02.25. 13:16
Oszt bó'tba van é már belőle?
Nincs.
Majd ha lehet kapni elhiszem, hogy lesz belőle valami.
Addig ez is egy újabb ufo, jeti ,chupacabra, bigfoot, etc....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Phantomstr... kisko...
2015.02.25. 19:13
Igazság szerint az Open GL-t is gatyába lehetne rázni, az platformfüggetlen is. 10 (inkább 15) éve az id motorjainak hála szinte egy súlycsoportban volt a DX-szel, de a DX9 megjelenése után teljesen elsorvadt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kiskoller
2015.02.25. 20:44
Az Open GL addig nem ér semmit a játékok esetében, amíg Windowson DX-ben írják a játékokat. Az OpenGL-nek fényévekkel kell jobbnak lennie a DX-hez képest, hogy legyen érteme váltani a deveknek.

De annak az API-nak rengeteg problémája van.

Akik nem értik, miért lenne jó linux gémekhez:
Sokkal jobban testreszabható => képes lenne jobban kiszolgálni a játékokat.

Egyszerűen jobb OS. Jobb a felépítése, átláthatóbb. Tehát játékon kívül kényelmesebb lenne használni. Nincs mondjuk windows update pop-up teljes ablakos játék esetén, amire ha entert nyomsz, rebootol a gép.
De munkát, web böngészést és hasonló tevékenységeket inkább végeznék linuxon, mint windowson. Linuxon vannak olyan window managerek, amellyekkel sokkal kényelmesebben, hatékonyabban tudnék gépezni.

Erre dual-boot nem megoldás. Nem akarok egyszerre kettő OS-t managelni, egyszerre kettő hülyeségével törődni, és egy félórás gaming session miatt még fél órát várni a rebootokra. Akkor inkább Win-only.

A Linux nem professzionális OS. A RedHat, meg Suse az. Az ubuntu ugyanolyan "mindenes", kommersz OS, mint a Windows 7.


Addendum:
Addig nem lesz váltás a gaming OS-k terén, amíg a mindennapokban windowst használnak az emberek.
Addig nem lesz váltás a mindennapokban, amíg munkahelyen windowst kell használni.
Addig nem lesz váltás a munkahelyen, amíg a Windows megőrzi az egyetlen pozitív aspektusát:

Az Active Domain rendszerét. Mert egyszerre 900, vagy 9000 kliens gépet managelni Linuxxal nehezebb. Bár ezt nem tudom, én szervereket managelek, ahol Linuxokat sokkal könnyebben lehet.

Értsd: Egy change alatt megpatchelek 150 linuxos szervert, amiből 3-4 rossz, az is a felh. miatt (pl. teli a meghajtó)
Ugyanannyi idő alatt 50 windowst patchelek meg, amiből 10-15 rossz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. blackconve... bruce...
2015.02.27. 01:51
Dettó. Meg ha ki is jön kb az az érzésem van, hogy "minek"? A VR szemüveg szvsz egy vicc kontroller meg hát... verekedős játékokhoz max, de arra meg ott van a bevált x360 kontroller... Előbb vennék egy steam-es gamer egeret vagy mechanikus bill-t
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!