iPon Hírek

Már a HP is az ARM processzorok felé kacsintgat?

Dátum | 2009. 05. 31.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

Lehetséges, hogy a világ legnagyobb számítógépgyártó nagyvállalata soron következő netbookjainak elkészítésénél már hátat fordíthat az Intelnek? Ez bizony jó eséllyel így lehet, legalábbis a gyártónál dolgozó egyik vezető beosztású szakember nyilatkozata alapján. Todd Barley a Bloomberg-nek adott nyilatkozatában nem rejtette véka alá, hogy a cég igenis érdekelt a piacon az Intel Atom processzorok alternatíváinak felkutatásában. A szakértő elmondása szerint a vállalat az ARM processzorok felé is kacsintgat, ugyanis a mini kategóriához közel állnak az ARM központi egységei.

Az ARM processzorok ugyan nem képesek x86-os utasításkészletre írt szoftverek futtatására, ám ez a tény egyáltalán nem játszott szerepet abban, hogy az egységek hatalmas népszerűségre tehettek szert a különböző mobiltelefonokban és egyéb hordozható készülékekben. Egy kicsinek mondható kínai vállalat is lát fantáziát az ARM processzoraiban, méghozzá olyannyira, hogy a cég már be is jelentette ARM11-es CPU-val ellátott megoldását, amely ugyanazzal a Google Android operációsrendszerrel üzemel, mint ami a T-Mobile G1-es készülékén is jelen van.

Bradley ennek ellenére összességében egyáltalán nincs elragadtatva a netbookok koncepciójától. Véleménye szerint a pici hordozható rendszerek az ésszerűség határain túlmenő figyelmet kaptak az elmúlt idők folyamán, ám az Európán kívüli piac nem igazán kapott rá az újdonságokra. A vásárlók egyre inkább kezdenek rájönni, hogy a netbookokkal nincs lehetőség sok-sok olyan feladat elvégzésére, amelyekkel egy hagyományos notebook könnyedén megbirkózik.

Ennek ellenére a netbook piac virágzik. A márciusi hírek alapján a Qualcomm-nál és a Freescale-nél is készülnek már az ARM processzor köré épülő netbookok, amelyeket a két nagyvállalat a Computex keretein belül kíván bemutatni a nagyközönség számára. Hogy mennyire lesznek ütőképesek a rendszerek, az hamarosan kiderül, viszont az, hogy a vásárlók mekkora érdeklődést mutatnak majd a friss koncepció iránt, az egyelőre rejtély.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. tibyke
2009.06.01. 12:04
VISSZA A HIRHEZ

kacsingat, nem pedig kacsintgat

t
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. d311c
2009.06.01. 14:51
Csak látnánk már belőle valamit. Mert jelenleg annyira túlárazottak a netbookok, hogy tényleg nem igazán van előnye a notebookokkal szemben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!