iPon Hírek

Már a játékok fejlesztésébe is beleszólna a GameStop

Dátum | 2014. 07. 09.
Szerző | InGen
Csoport | JÁTÉK

Az utóbbi évek játékipari trendjei közül az egyik leginkább káros a platformexkluzív tartalmak megjelenése volt. Ez ugyanis azt jelenti, hogy egy rajongó nagy eséllyel nem tud hozzáférni minden tartalomhoz a kedvenc játékában, illetve csak akkor, ha rendelkezik több platformmal, és ezekre hajlandó is külön megvenni az adott címet. A másik lehetőség persze a reménykedés, hogy a valamikor talán megjelenő GotY-változatba mindent beraknak a fejlesztők. Az exkluzív tartalmak egy másik része különböző üzletláncokhoz köthető. Az utóbbi évtizedben a legnagyobb Észak-amerikai videojátékos áruház, a GameStop járt az élen, számos nagy címhez kínáltak exkluzív tartalmakat az előrendelőik számára. A GameStop vezetősége a további fejlődés és az üzlet felszínen maradásának érdekében az R.W. Baird befektetési vállalat segítségét kérte. A cég elemzője, Colin Sebastian úgy véli, a nagy, fizikai kiadásokat kínáló áruházak csak úgy maradhatnak fenn, ha jóval több hozzáadott értéket adnak vásárlóiknak, mint például a különböző platformok digitális áruházai. A GameStop persze jelenleg is számos előnyt kínál az esetenkénti exkluzív tartalom mellett, hiszen például vissza lehet cserélni a megvett játékokat, és a régi, visszatérő ügyfelek is számos kedvezményben részesülnek. Úgy tűnik azonban, hogy ez nem elég. A GameStop új szintre szeretné emelni az ügyfeleinek nyújtott exkluzív tartalmakat és kiegészítőket, így mostantól a legnagyobb kiadókkal fog együttműködni annak érdekében, hogy már a fejlesztés korai szakaszában be tudjanak szállni ezen tartalmak kialakításába. Jackie Smith a GameStoptól megerősítette, hogy ezek a munkálatok már zajlanak, és hogy mind fizikai, mind pedig digitális formában több és jobb minőségű exkluzív tartalmat szeretnének nyújtani. Azt is hozzátette, hogy a nagy kiadók a vártnál is hajlandóbbak voltak az együttműködésre. Mindez persze valószínűleg jó a GameStopnak, és talán még a GameStop ügyfélkörének is, azonban nem valószínű, hogy a játékipar egészének hasznos lenne. A különböző nagy címekből az alap kiadáson kívül így is annyi jelenik meg, hogy gyakorlatilag - a fentebb már említett GotY kiadáson kívül - egy felhasználónak esélye sincs látni egy játékban az összes tartalmat - csak a Watch Dogs például 11 különböző kiadásban jelent meg.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. m76
2014.07.09. 16:07
Minden, ami valamilyen exkluzív az káros. Be kell látni, hogy az üzleti modelljüknek befellegzett, és nyitni más felé, nem pedig lyen mindenki számára hátrányos módszerekkel életben tartani.

Én amúgy híve voltam a fizikai kiadásoknak, de ők maguk oldották meg, hogy ne legyek. 10-15 éve egy játék alapkiadása nem abból állt, hogy egy dvd tokban megkaptad a játékot és egy papírfecnin a kódot. Hanem sokszor több tartalom járt mellé mint most a gyűjtői kiadásokhoz.

Egy gagyi dvd tok nem motiváció arra, hogy boltban vegyem meg a játékokat és ne online. De ha lenne nyomtatott manual, storybook, esetleg egy poszter, és egy szép doboz hozzá mindjárt más lenne a helyzet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. mikej95
2014.07.09. 16:09
Ez van, az AAA játékipar és az indie fejlesztők összefogva ölik meg a játékipart. A konzolokról nem is beszélve, még mindig elsőbbséget élveznek(mert üzletileg megéri), pedig már közelebb állnak egy PC méretű iPhone-hoz(alig szabhatod testre, telepítened kell a játékokat, fizetős extrák, online minden, a gyártó eldönti mit tehetsz meg a megvásárolt termékeddel, stb), mint elődeikhez, amibe csak betette az ember a játékot és játszott.

Az exkluzivitással pedig nem lenne gond, ha ezek a DLC-k nem a játék szerves részét képeznék(és mégis pluszba fizetsz érte), hanem mellőzhető extrák lennének.

A Nintendo az, ami még nem ezt a trendet követi - tavaly már temettem volna őket - a játékaik hónapokra lekötik az embert. Az egyetlen gond, hogy nagyon szűk tartományt fednek le.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Szefmester m76
2014.07.09. 16:35
Pontosan. Gyorsan előkaptam megnézni mit is kaptam anno a dobozos Elite 2 1,44-es floppy mellé.

Kezdésnek nagy doboz (~23*19*4cm), egy 4 oldalas quick start guide melyben még nem a next next next szintű telepítési, és problémamegoldó van, valamint az irányítás, és az ikonok megnevezése, aztán itt egy 105 oldalas kézikönyv (mert ugyebár itt még nem volt egy mindent a szádba rágunk tutorial), novellás kötet 82 oldallal.. történetek a frontierben... aztán itt egy 40 oldalas világleírás és történelmi áttekintés a valósból a fikcionálisig, és egy összehajtható 60*73cm-es térkép.

Na most tudom jól hogy anno ez volt az alap pakk. Ma ez már egy ultra gigaszuper előrendelői megpakknak is kevés lenne. Max abban lenne egy 10-20centis szobor extrának, meg pár kinyomtatott koncepciórajz...

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. i2k010 Szefm...
2014.07.09. 16:58
Vagy például ott van a dobozos "Baldur's Gate"...

Kemény karton doboz, benne kihajtható paprtokban a 6 CD lemez, billentyűzet segédlet, hatalmas térkép, és most-így-hirtelen-meg-nem-mondom hány oldalas [de nagyon vastag] kézikönyv.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. DogTheDog
2014.07.09. 17:25
En meg azt varom,hogy leuljek a TV-Monitor ele,se konzol,se PC,csak az online szolgaltatas mindenre.
Amit jatekokra koltok,azt elkoltom majd elofizetesre,es nem kell telepitgetni,patchelni,stb.Azert vannak meg a regi,dobozos jatekaim,mert eladni nem lehet senkinek,ki pedig nem dobom.Semmifele szentimentalis kotelekem sincs az iranyukban,Annyit sem ernek,amennyiert a GOG.com-on aruljak oket.

Amiota az Adobe kiadta a CC-t,kb olyan,mintha Jezus eljott volna kozenk,csak kapkodom a fejem,ugy repkednek az ujabbnal ujabb lehetosegek benne.Apropenzert.
Nem,hogy azota nem inditottam el a korabbi verziokat,hanem ha visszagondolok rajuk,kiraz a hideg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. bunfi DogTh...
2014.07.09. 18:56
Lelked rajta, de jobb ha megbarátkozol azzal a gondolattal, hogy a hálózat struktúra sebezhető, mind fizikailag, mind a működéséből adód hibák miatt. Ezen felül így sincs meg a személyes adatok és tulajdon védelme a neten, szóval hajrá, de ez a megoldás egyszer már bizonyította, hogy nem feltétlenül tökéletes és működőképes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Szefmester i2k01...
2014.07.09. 19:43
Igen, találkoztam azzal a kiadással anno, de nekem csak a DVD-s verzió lett meg végül. Igaz mind a két rész+kieg, és az IWD is hasonlóan járt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.07.09. 20:29
Például így néz ki az "eztveddmeg" kiadású Wing Commander IV-em az előző évezredből: [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. mikej95 m76
2014.07.09. 21:50
Nem semmi! Akkor már tudom miért sírt mindig FreddyD az RPCJS videókban az "eztveddmeg"minőségromlása miatt.

Egy ilyen kiadásért ma már 20 Mátyást elkérnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. DogTheDog bunfi
2014.07.09. 21:57
Senki sem beszelt itt szemelyes dokumentumokrol,jatekokrol van szo.
Jelenleg ami szemelyes es a szamitogepnek is koze van hozza, azok az emailjeim es fenykepeim.
Az egyik eleve a neten van, a masikat meg rendszeresen toltom cloudba. Nehany fontosabb iratom szkenje pedig ki van irva egy DVD-re,azok sincsennek a gepemen. Van meg nehany jatek es egyeb program. Ennyi. Miert is kellene paranoidnak lennem?
Akinek kellenek az adataim (mar ugye azok,amikhez a gepen hozzaferne) az eddig is vihette volna. Az emailek minden karaktere rogzitve van a szolgaltato altal egyebkent is.

Viszont van 200 megas netem,amit keptelen vagyok kihasznalni,es atomstabil.Szoval erted,akinek nincs takargatni valoja, az mitol is kellene tartson?
Azt kihagytam, hogy az eves jatekidom 80-90%-t eleve online jatekokban toltom, ahova szinte mindig be tudok csatlakozni, Ha egy-egy este kimarad, mert eppen offline a jatek, csinalok mast.
Van egy debit kartyam,csak es kizarolag a jatekokhoz rendelve.Amennyiben tudom, hogy koltenem kell rola, akkor pont annyit utalok ra. Azt regisztraltam eddig mindenhol.
Szoval, mitol is kellene tartsak?
Max attol,hogy egy fityinget se kellene koltsek PC-re meg konzolra. Na ez biztos nagyon megviselne.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.07.09. 22:22
"Senki sem beszelt itt szemelyes dokumentumokrol,jatekokrol van szo."
"...csak az online szolgaltatas mindenre."

Nem tudom te mit értesz minden alatt...

"Max attol,hogy egy fityinget se kellene koltsek PC-re meg konzolra. Na ez biztos nagyon megviselne."

PC-re nem, viszont arra, hogy a szolgáltatód megvegye a hardvert és a karbantartást arra elég sokat...

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. DogTheDog bunfi
2014.07.10. 07:05
Mivel ez igen hamar elindul majd,igy lesz lehetosegunk megtapasztalni,hogy mennyit is kell majd koltsunk.Eddig a felhobe attelepult progik,amiket en hasznalok,mind joval olcsobbak,mint a lemezes elodjeik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. slayer007 DogTh...
2014.07.10. 10:36
Igen, pl egy Office 365 is milyen olcsó már, amíg a csóri ügyfél ki nem számolja, hogy pl 3 évre mennyibe is kerül, és mennyi lett volna egy dobozos...
Te sem sokat számolgatsz úgy látom.
A havidíjas dolgok idővel mindig drágábbak lesznek a régi dobozosoknál, nem véletlen terelik ebbe az irányba a dolgot a készítők. Minél több bőrt lehúzni ugyanazért a vacakért, mert egyre butább a társadalom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Hajmasil
2014.07.10. 11:30
Szerintem mindkét oldalnak van igazsága. Az online cloud-os dolgok sokszor olcsóbbra jönnek ki a felhasználóknak mint ha mindenki maga megvásárolgatná. Látszólag mindenki jól jár, Te olcsóbban hozzájutsz mindenhez (online vásárlás), a szolgáltatód meg lassan azt is tudja az asszonynak milyen színű a kedvenc pólója. Úgy gondoljuk, hogy ha 'nincs takargatni valónk' akkor nincs mit vesztenünk. DE! Jön a marketing meg a piackutatás és persze az emberi természet. Ha te állandóan a hintalovakról szóló oldalakat/játékokat/boltokat nézed, azon kapod magad, hogy minden oldalon hintalovas hirdetéseket fogsz látni és bizony mivel emberből vagy, többet fogsz költeni hintalóra, pedig nincs is rá szükséged.
A másik hosszú távú dolog, hogy minden csak online lesz. Tehát ha Te megveszel valamit és nem csatlakozol nagytesóhoz akkor nem használhatod és máris elérkezünk oda amit a sci-fikben látni, hogy bármikor megtalálnak, minden lépésedről tudnak. Ez persze addig nem zavar amíg valaki vissza nem él ezzel a hatalommal és hipp-hopp máris a nagytesó irányítja az életed. Persze ez nem most van és bízunk benne hogy ilyen soha nem is történhet meg. De gyanítom a világháborúk előtt sem hitte senki, hogy megtörténhet, kétszer is és az egyiket egy szobafestő fogja vezetni. És senki ne mondja, hogy minden törvényt, előírást 100%ig betart és ha épp vétkezik (60-nal megy városban), máris tudni fognak róla.
Bocsi, kicsit elkanyarodtam a játékfejlesztéstől
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. DogTheDog slaye...
2014.07.10. 20:04
Ha mindenkeppen kell az aktualis legujabb verziot hasznald XY programbol,akkor nem dragabb.Ha ugy tekintesz ra,hogy a mai napig jol elvagyunk a tiz eves kiadassal,mert az ujabbak is meg kompatibilisek visszafele,akkor valszeg igazad van.

Lightroom es PS CC egyutt 13 euroert van havonta.
Az LR eddig evente kapott uj kiadast 200+ euroert,Igy nem csak olcsobb eves szinten,hanem a PS ingyen van melle,legalisan.
Nem lesznek uj kiadasok evente,mert minden ujitas azonnal bekerul.
De ez csak egy apro szeletecske,ugyanis olyan tamogatas jon most az Adobe-tol,hogy csak lesunk.
En ilyen rendszerrol beszelek,mert ilyennel van tapasztalatom.
A mindenkit sanyaru sorsra kenyszerito,agyhalotta woodoozo,megfigyelo es manipulalo rendszerre meg nem fizettem elo.
Amennyiben tudsz majd konkret tenyeket valamelyik szolgaltatorol,legyszi oszd meg velunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.07.10. 21:58
Gondolom személyes vagy felsőoktatási célra használjátok, mert ez a csomag csak nekik készült Egyébként a Lightroom 5 csak 129 euró.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!