iPon Hírek

Már a szalamandrák őse is újranöveszthette lábait

Dátum | 2014. 09. 29.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy német kutatócsoport végtag-regenerációra utaló nyomokat azonosított egy 300 millió éves kétéltű-fosszílián, ami azt sugallja, hogy a teljes végtagok újranövesztésének képessége nem korlátozódik a modern szalamandrákra, hanem már jóval ezek megjelenése előtt is létezett az élővilágban. A jelenleg élő négylábú állatok közül kizárólag a szalamandrák képesek arra, hogy valamelyik lábuk elvesztése esetén ahelyett egy teljesen új, működőképes végtagot növesszenek. Parázs viták folynak azzal kapcsolatban, hogy az ilyen mértékű regeneráció új jelenségnek számít-e, vagy réges-régen kialakult az élővilágban. A mostani felfedezés ez utóbbi feltevést támasztja alá, annál is inkább mivel a fosszília a szalamandrák korai elődjének tűnik.
Amikor napjaink szalamandrái elveszítik valamelyik végtagjukat, a kifejlődő új láb nem mindig sikerül tökéletesre: a furcsa kinövések, a sebhelyszerű hibák és a nem megfelelően szétvált lábujjak gyakorinak számítanak a felnőtt korban növesztett lábakon. Ez főleg akkor jellemző, ha az állat többször is kénytelen újranöveszteni ugyanazt a végtagját. A Németország északnyugati részén előkerült ősi kétéltű egyik lábán pedig pontosan ilyen jelek figyelhetők meg: a nyomok alapján az ősi szalamadra egykor elveszíthette néhány lábujját, az ezek pótlására növesztett ujjak pedig nem váltak szét, hanem összenőtt állapotban maradtak. Felmerülhet persze a kérdés, hogy amennyiben a regenerációs képesség ilyen régi, miért csak a szalamandrák rendelkeznek vele? A szakértők szerint lehetséges, hogy a képesség megmaradt, csak jelentősen átalakult, de az is elképzelhető, hogy annyira sok energiát emésztett fel a végtagok pótlása, hogy a szalamandrák leszármazási vonalán kívül más fajok számára egyszerűen nem érte meg megőrizni a fokozott regenerációt.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Avisto
2014.09.30. 23:03
Ezt mondjuk nem teljesen értem: Sok energiát emészt fel a végtag pótlása; oké, elhiszem, de mennyivel jobb anélkül élnie?
Ha nem volna rá szüksége az életben maradáshoz, akkor gondolom eleve nem lenne neki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!