iPon Hírek

Már a Windows 10-re hangol a HP érkező táblája

Dátum | 2015. 06. 25.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Hewlett-Packard egyre jobban érzi magát a táblagépek piacán, legalábbis erről tanúskodik a vállalat legújabb készüléke is, ami a Pro Tablet termékcsaládot fogja gyarapítani. Az újdonság nagyon szemrevaló és a Windowst pártolja, tehát most még csak nem is egy költséghatékony, androidos megoldásról beszélhetünk.
A Pro Tablet 608 egy kompakt kivitelű eszköznek ígérkezik, ami a sokat utazó üzletemberek társa lehet. Az előlapját egy 7,9 hüvelykes megjelenítő uralja, mely 2048 x 1536 pixeles felbontással dolgozik, tehát 4:3-as képarányú. A panel IPS technológiát alkalmaz, így nemcsak éles lesz a képe, hanem széles betekintési szögekkel, jó fényerővel és kellemes színvilággal is érdemes számolni. A védelméről Gorilla Glass 4 üveg hivatott gondoskodni, ennek megfelelően remélhetőleg sokáig karcmentes marad. A táblagéppel lehet majd videóhívásokat folytatni, illetve már akár önarcképek megörökítésére is alkalmasnak ígérkezik – ha nem is a legjobb minőségben –, mivel egy 2 megapixeles kamera került az előlapjára. A hátlapon pedig egy 8 MPixeles megoldás kuksol, ami mellett ugyan már szívesen láttunk volna egy LED-es segédfényt is, de erről sajnos le kell mondani. Videózáskor Full HD támogatással szolgál. A Pro Tablet 608 esetében a gyártó már a Windows 10 Pro jelenlétét hangsúlyozta ki. A készülék ugyan még a Windows 8.1 operációs rendszerrel kerül majd kereskedelmi forgalomba, azonban a HP tartani fogja magát az előzetes ígéretéhez, és ha minden a terveik szerint alakul, augusztusban teljesen átállnak a tízes Windows verzióra.
Az eszközben már egy 14 nm-es csíkszélességen gyártott Intel Cherry Trail SoC tevékenykedik. Az Intel Atom x5-Z8500 az Airmont architektúrára épül, négy magot sorakoztat fel 1,44 GHz-es órajellel társulva, azonban az Intel Burst technológiának hála akár 2,24 GHz-en is ketyeghet a SoC átmenetileg. A grafikus feladatok felelőse egy nyolcadik generációs, alacsony fogyasztásra optimalizált (Gen 8-LP) Intel HD Graphics egység, ami 600 MHz-en tevékenykedhet. A rendszermemória és a háttértár tekintetében többfajta konfigurációval kell számolni. Alapjáraton 2 GB-nyi RAM-mal és 32 GB-os tárkapacitással áll majd szolgálatba a tábla, viszont akár 4 GB memóriával, valamint 128 GB-nyi háttértárral is megvásárolható lesz. Szerencsére a bővíthetőségről is gondoskodott a HP, így akkor sincs gond, ha az egyébként nem kevés tárhely fogytán lenne. A kapcsolati képességei tablethez mérten jók a608-nak. Ugyan alapesetben nincs mobilkommunikációs egység, azonban opcionálisan lesz 4G LTE és 3G HSDPA modemmel is, szóval ha valaki ilyenre tart igényt, annak sem kell csalódnia, továbbá van NFC chip is, ami egyre többször jöhet jól manapság. Természetesen akad még a kelléktárában 802.11 a/b/g/n/ac szabványoknak megfelelő WLAN Wi-Fi Directtel, Bluetooth 4.0 modul, sőt mi több, még A-GPS vevő is, így akár navigáláskor is lehet rá számítani. Érdekesség a kereten, hogy már C-típusú USB 3.0 csatlakozó került rá, ami egyszerre pozitívum, és most még negatívum is. Jelenleg a legtöbb megvásárolható kiegészítőhöz átalakítót kell alkalmazni, de a jövőben ez biztosan előnyére válik. A „Pro” jelzővel illetett Hewlett-Packard termékeknél általában nincs probléma az anyaghasználattal, és így van ez a mostani alanyunknál is. A 8,35 milliméter vastag szerkezet bővelkedik fémben, és mivel a HTC-hez hasonlóan előre figyelnek a hangszórói, remek lehet a hangzása is filmnézéskor. Azért az erős, tartós felépítésnek azért megvan a hátulütője is: a 7,9 colos masina nem kevesebb mint 360 grammot nyom. Az tábla üzemideje jónak ígérkezik, egy 5500 mAh-s kapacitású akkumulátor dolgozik a színfalak mögött. Sajnos gyári adatot nem kaptunk azzal kapcsolatban, hogy mit is fog bírni egy töltéssel, de nem lenne meglepő, ha akár 9-11 órát is átvészelne folyamatos nyomkodás mellett. A HP széleskörű kiegészítőkínálatot tervez az újdonság számára. Vásárolható lesz hozzá dokkolóállvány, érintőtoll, amivel pontosabb használatra nyílik majd lehetőség, valamint gombsor, ezzel pedig a szövegbevitel lesz kényelmesebbé tehető. És persze különböző tokokra is számítani lehet, melyekkel a készülék testi épségéről lehet gondoskodni.
Pro Tablet 608 teljes menetfelszereléssel ellátva..
A HP Pro Tablet 608 a következő hónapban kerül a boltokba, és ahogy arról már szó esett, augusztusra áll át a Windows 10 Pro használatára. Az újdonságért alaphangon 450 eurót kell majd kifizetnie az érdeklődőknek, ami egyáltalán nem vészes összeg, ha a készülék egészét vesszük figyelembe.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Murdock92
2015.06.26. 07:44
Nem 3.1?-es? Jó lenne, de se az ár se a képátló nem tetszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. FaL
2015.06.26. 09:12
" továbbá van NFC chip is, ami egyre többször jöhet jól manapság"

tudom, hogy ezeknél a cikkeknél copy+paste a legtöbb ilyen paraméterre vonatkozó mondat, de hagy kérdezzem már meg, hogy mire jön jól az NFC chip a mindennapokban? A telefonomban van NFC de a két év alatt, amióta megvan egyetlen egyszer sem használtam és sehol (kiemelem, a hétköznapi életben) nem is láttam lehetőségét, hogy használjam, illetve hogy mire jó. Elvileg ugye a mobil fizetéshez jó, viszont ez nálunk annyira nem megy még, ezen túl milyen hétköznapi felhasználási lehetőségei vannak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. LGx FaL
2015.06.26. 20:47
3 éve nyúzok egy Nexus 4-et, mindennapi életben én sem használtam soha NFC-t.
vannak ilyen matricák, amiket felragasztgathatsz bárhová, pl ajtóra, és pl profilt rendelsz hozzá, hogy némuljon a telefon, satöbbi. párszáz forint ebayen, de erre sem szántam rá magam soha ennyire érdekelt az NFC eddig...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim FaL
2015.06.26. 21:37
Az NFC használatánál csak a képzelet (meg a pénz) szabhat határt. Ha csak a telefonod az egyetlen NFC képes eszközöd, akkor sok mindenre nem nagyon tudod használni, lényegében csak arra, hogy helyhez kösd mikor hogyan viselkedjen a telefonod. Egyik NFC éjjeli szekrényen elnémítja a telefont, másik az asztalon aktiválja a bluetooth kapcsolatot a PC-vel, a harmadik ...

Megfelelő felszereltséggel azonban tudod használni Windows jelszó helyett a telefont, egy mozdulattal kirakhatod a telefonod képét a monitorodra, szintén egy mozdulattal társíthatod a telefont bluetooth/wifi eszközökhöz stb.

Mióta Xperia M2-m van annyira ellustultam, hogy még az öltönyöm egyik zsebében is van egy NFC tag, így ha abba a zsebbe rakom a telefont magától elkussol és röpcsi módra vált!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!