iPon Hírek

Már a Xiaomi is kínál hangszóróba csomagolt asszisztenst

Dátum | 2017. 07. 28.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Xiaomi a Mi 5X okostelefon és a MIUI 9 rendszer mellett lerántotta a leplet egy otthoni hangszóróról is, amiben digitális hangalapú asszisztens „lakik”. A Mi AI Speaker a Google Home, az Amazon Echók és a Apple HomePod ellen száll ringbe, a legnagyobb fegyvere pedig nem meglepő módon az ára lesz.
A Xiaomi Mi AI Speaker a Mi Lab által fejlesztett hangalapú asszisztenst öntötte fizikai testbe. Egyetlen hangszóró található az eszközben, ami központilag úgy lett beépítve, hogy minden irányba hangot adjon magának. Szóval a 360 fokos megoldások sorát gyarapítja a masina. A benne található hangkeltő 2,25 hüvelykes, és ehhez a lehető legjobb dinamika elérése érdekében kapcsolódik egy passzív mélynyomó is. Egy hangalapú asszisztensről van szó, ahol kulcsfontosságú, hogy mennyi mikrofon van benne, és hol helyezkednek el ezek. A Xiaomi Mi AI Speaker nem kevesebb mint hat mikrofont rejt a burkolat különböző pontjain elrendezve, ennek köszönhetően minden esetben jól hallja majd a vele egy légtérben elhangzó utasításokat.
A készülék alkalmas zenelejátszásra, képes élő rádióadásokat megszólaltatni az interneten keresztül, de hangoskönyveket is meg tud nyitni és még gyerekmeséket is fel lehet vele „olvastatni”, de ezek persze nem bonyolult dolgok manapság. A Mi AI Speaker segít a mindennapok során, képes szövegeket fordítani és tud segíteni a gyerekeknek a tanulásban, de még enciklopédiák tartalmát is fel tudja kutatni. Lehet vele hangjegyzeteket rögzíteni, emlékeztetőket felvenni, ébresztőt beállítani és útinformáció is kérhető tőle. A benne foglalt mikrofonokat arra is használhatja a szerkezet, hogy megszüntesse a visszhangot, így még jobb élményt tud produkálni. Kapcsolódhat a különböző eszközökhöz a lakásban, így például a vízmelegítőhöz vagy a légkondicionálóhoz, és persze a lámpákhoz is. Van benne AI Trainer alkalmazás is, amivel fejleszteni lehet a programot, új információk taníthatók meg neki, továbbá hozzáadhatóak harmadik féltől származó pluginok és addonok is. Hogy tud-e magyarul? Nos, természetesen nem, és valószínűleg nem is érdemes abban reménykedni, hogy belátható időn belül az anyanyelvünkön beszélgethetnénk a Xiaomi új hangszórójával.
Az nem derült ki pontosan, hogy milyen központi chip dolgozik a készülékben, de azért szolgált némi iránymutatással a Xiaomi. A hivatalos információk alapján egy olyan lapka található benne, ami négy Cortex-A53 magot vonultat fel 1,2 GHz-es órajelre tekerve. A 64 bites megoldás mellé mindössze 256 MB-nyi memória került, és a beépített háttértár is csak 256 megabájtos kapacitást nyújt. Ezek nem éppen lenyűgöző adatok, de az eszköz így is tökéletes sebességgel teszi majd a dolgát, nem kell attól tartani, hogy a kínai szakemberek alulméretezték volna a hardvert. A kapcsolati lehetőségeket tekintve Bluetooth-szal és Wi-Fi-vel kecsegtet a készülék. A WLAN kétsávos (2,4 és 5 GHz) és még DLNA támogatással is szolgál a Mi AI Speaker. A gépezet tetejére néhány fizikai kezelőszerv is került, tehát nem kizárólag hanggal lehet kezelni, kijelzője viszont nincs. Csak és kizárólag fehér színben lesz megvásárolható az újdonság.
A kék gyűrű képes változtatni a színét és ritmusra is tud világítani.
Ahogy azt már a bevezetőben is előre vetítettük, a Xiaomi Mi AI Speaker egyik legnagyobb fegyvere az ára lesz. Az intelligens hangszóró 300 jüanos, vagyis 45 dolláros áron kelleti majd a bájait. Szóval csaknem hármat lehet venni belőle egyetlen Google Home áráért cserébe, a dizájnt tekintve hozzá közelebb álló Amazon Echo modell pedig már négyszer többe kerül. Ez az eszköz még bétatesztelés jelleggel válik elérhetővé augusztusban (szóval az első vásárlók gyakorlatilag tesztelők lesznek), de őszre valószínűleg elkészül a végleges szoftvere is. A forgalmazás első körben kizárólag Kínára korlátozódik, és minden bizonnyal a kínai nyelv lesz az, amit preferálni fog, de valószínűleg a tesztek végén elkezd majd más piacokra is betörni vele a Xiaomi.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Smooth44
2017.07.29. 21:36
Rendeltem tőlük smart home cuccokat (smart bridge, nyitásérzékelő, 3db pára- és hőérzékelő).
Egyelőre nem sikerült életre kelteni. Ráadásul kizárólag kínaiul hajlandó pofázni -.-
Egy hangalapú fordító segítségével nagy nehezen sikerült eljutnom odáig, hogy már látja az eszközt, de kapcsolati problémákra panaszkodik.
Szóval, ha ez is hasonló szuper cucc, akkor részemről felejtős.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!