iPon Hírek

Már globálisan is használható a Bixby

Dátum | 2017. 08. 23.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Bixby a Samsung saját fejlesztésű digitális hangalapú asszisztens szolgáltatása. Ez a Galaxy S8 és a Galaxy S8+ társaságában mutatkozott be még tavasszal, és eredetileg kizárólag Dél-Koreában lehetett munkára fogni, de a múlt hónapban elérte az Egyesült Államokat, és miután az USA-ban gond nélkül vizsgázott, a globális rajt is elérkezett.
Mostantól a világon több mint 200 országban lehet igénybe venni a hangalapú szolgáltatást. A Galaxy S8 és a Galaxy S8+ még dedikált gombot is kapott a Bixby gyorsabb eléréséhez, és természetesen a Galaxy Note8-ról sem hiányzik ez az új kezelőszerv. (Amit valójában sokan előszeretettel „állítottak át” valamilyen más funkció elérésére – főleg a Bixby-támogatás hiányában.) A Bixby új fiú a piacon, és nem lesz egyszerű a feladata mikor olyan ellenfelekkel kell szembenéznie, mint a Google Assistant, a Siri vagy az Amazon Alexa, de a Samsung úgy véli, hogy a saját készítésű szolgáltatása megállja a helyét, sőt mi több, bizonyos területeken még jobb is az eddigi megoldásoknál.
A Bixby megismerésekor rögtön le kell szögezni, hogy ez egy olyan asszisztensnek tekinthető, ami ugyan képes kérdések megválaszolására is, de leginkább az okostelefon vezérlésére szolgál. Ha az ember kérdésekkel bombázza a Bixbyt, mert új információkra akar szert tenni valamivel kapcsolatban, akkor a beépített keresőre próbál majd hagyatkozni a rendszer. Az eddigi tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy nem ebben a felhasználási módban jeleskedik a különleges szolgáltatás, ezen a téren jobban szerepelhetnek a fentebb említett riválisai. A Bixby akkor villantja majd meg az oroszlánkörmeit, mikor a mobil funkcióit kell kihasználni a hangutasításoknál. A Bixby hangparancsra készít szelfit, kapcsolja be a LED segédfényt, állít be emlékeztetőt, keres a galériában, vált a hangprofilok között és így tovább – napestig lehetne sorolni, hogy milyen opciókat kínál. És még csak nem is ilyenkor jön ki az igazi „intelligencia” belőle, hanem olyankor, mikor egészen komplex parancsokat is gond nélkül, folyamatosan hajt végre. Ha a felhasználó arra kéri a Bixbyt, hogy keressen egy jól sikerült szelfit a nyaraláson készült képek között, tegyen rá egy fekete-fehér szűrőt, és küldje el Fiktív Gézának, akinek a névjegyéhez van rendelve e-mail cím is, minden gond nélkül megteszi. Vagy amikor a készülék tulajdonosa reggel észreveszi, hogy nincs otthon kenyér, akkor hangutasítással feljegyezhető, hogy figyelmeztessen a Bixby mikor a bolt közelébe ér az ember, hogy ne felejtsen el beugrani egy kenyérért.
Magyarul persze senki ne akarjon társalogni a Bixbyvel, arra ugyanis nem biztosít lehetőséget. A hangalapú digitális asszisztens szolgáltatás egyelőre kizárólag angolul, kínaiul és koreaiul beszél, szóval ezeknek a nyelveknek a használatával kell megszólítani. Minden bizonnyal a legtöbben az angollal próbálkoznak majd, ebben az esetben azt is hozzátesszük, hogy érdemes odafigyelni a kiejtésre, mert az akcentussal még meggyűlhet a baja. Hogyan lehet beszerezni, illetve aktiválni a Bixbyt? Nos, ehhez nem kell semmit sem telepíteni a felhasználónak, csak a támogatással rendelkező okostelefonon (Galaxy S8 és Galaxy S8+) meg kell nyomnia a Bixby dedikált billentyűjét, vagy szimplán meg kell szólítani az újdonsült hangasszisztenst a „Hi, Bixby” kulcsszavak használatával. És máris munkára fogható a digitális segítő, ami tényleg sok dologra alkalmas.
A Samsung a Bixbyvel komoly terveket szövöget. A dél-koreaiak a jövőben minél több harmadik féltől származó alkalmazást akarnak felvértezni Bixby támogatással és ki szeretnék terjeszteni a nyelvtámogatást is, ilyen tekintetben ugyanis még nagyon gyerekcipőben jár a rendszer.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!