iPon Hírek

Már HDR videók is nézhetőek a YouTube-on

Dátum | 2016. 11. 08.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A YouTube videómegosztó szolgáltatása újabb mérföldkőhöz ért, ugyanis mostantól már HDR videók megtekintésére is van lehetőség – ehhez persze HDR támogatással ellátott hardverre, illetve HDR-képes monitorra is szükség van. Jelenleg inkább utóbbi a gyengébb keresztmetszet.
SDR vs. HDR (persze csalással, HDR-es képernyő nélkül nem igazán lehet megmutatni a különbséget)
A hivatalos blogbejegyzés alapján a YouTube többféle HDR tartalmat is támogat a 720p-s felbontástól egészen a 4K-ig, ez a támogatás pedig 23,976 FPS-től egészen 60 FPS-ig terjed, így sokféle tartalom kezelésére képes a rendszer. A YouTube fejlesztői csatornáján természetesen már több mintavideó is megtekinthető, ám megfelelő hardver hiányában ezek HDR helyett normál SDR módban jelennek meg az adott monitoron vagy televízión. Nvidia fronton a HDR tartalmak továbbításához GeForce GTX 960-as vagy újabb videokártyára van szükség, AMD fronton pedig a Radeon R9 300-as sorozattól felfelé él a HDR támogatás. Ám ezek az eszközök mit sem érnek, ha hagyományos, HDR támogatás nélküli kijelző kapcsolódik rájuk.
Csak megfelelő rendszeren jelenik meg HDR-ben a fenti videó
Aki HDR tartalom feltöltésében gondolkodik, a dolgok jelenlegi állása szerint csak a YouTube partner Blackmagic DaVinci Resolve alkalmazását használhatja, ugyanis egyelőre ez az egyetlen olyan szoftver, amely képes a követelményeknek megfelelő metadata exportálására. Ebből az alkalmazásból szerencsére van ingyenesen használható kiadás, ám az limitált HDR támogatást nyújt.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. B_Real
2016.11.08. 18:15
Persze, hogy csalóka. Ki hiszi el, hogy a bal oldali képet egy minőségibb FHD megjelenítő (legyen monitor vagy TV) ilyen szürke módon jelenítené meg....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. zorrd023
2016.11.08. 19:48
Talán a legszarabb tn+film monitorokon lehet annyira szar a kép. De még az se biztos. Egy jobb panelos monitor pl ips vagy pvs variánshoz képest esélyes hogy kb. hangyafasznyi a különbség a hdr javára. De marketing, el kell adni a semmit is drágán. ( Plazmán is elég szép a kép. Nem a hdr adna hozzá ezekhez sokat, hanem a gyönyörű minőségi kamera felvétel. Hobbit részei például. A xarokon meg a hdr se segít. )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szefmester
2016.11.08. 20:32
Meg lehetne jeleníteni reálisabban is gondolom. Például úgy, hogy hdr-es monitoron megjelenített képet bemérnek valami eszközzel, majd ugyanazt a képet egy hagyományos kijelzőn, a különbözettel pedig módosítják a képet. De erősen kétlem hogy ekkora különbség mutatkozna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Flegeton
2016.11.08. 21:05
A youtube először arra álhatna rá, hogy legalább full hd tartalom normálisan jelenjen meg, gondolok itt arra, hogy legyen elég bitrátta és ne legyen ennyire szétblokkosítva a tömörítés miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. patrik2991 Flege...
2016.11.08. 23:00
Na ja, a gameplay videók nézhetetlen minőségűek, nem tudom a mai játékokat megkülönböztetni a 10 évesektől...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!