iPon Hírek

Már hivatalos: a HP ARM alapú szervereket készít

Dátum | 2011. 11. 02.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A napokban furcsa pletyka kezdett keringeni a neten, amely arról szólt, hogy a HP egy ideje ARM alapú szerverek fejlesztésén munkálkodik, méghozzá nem egyedül, hanem egy texasi vállalkozás, a Calxeda segítségével.

A HP az értesüléseket megerősítette és nem csak azt ismerte el, hogy ARM alapú szerverkonfigurációkon dolgozik, hanem azt is, hogy egy több éves, több fázisú programot is útjára indított, amely meghatározza az alacsonyfogyasztású szerverek fejlesztésének irányát. A vállalat a vásárlói igények feltérképezésével és fejlesztői platform biztosításával próbál majd sikereket elérni a szegmensben.

Az új kezdeményezés a Project Moonshot nevet kapta és már el is készült a hozzá kapcsolódó fejlesztői platform is, amely Redstone névre hallgat. Ez a fejlesztői platform a HP első olyan megoldása, amely extrém alacsony energiafelhasználás mellett üzemelő szerverprocesszorokra támaszkodik. A Redstone platform eleinte Calxeda EnergyCore ARM Cortex processzorokra alapoz, de a későbbi Redstone változatok már az Intel Atom processzoraira is támaszkodhatnak. A tervek között egyéb alacsonyfogyasztású központi egységek felhasználása is szerepel, ám ezeket nem részletezi a cég hivatalos közleménye. Maga a Redstone platform tesztelési céllal készült és egyben azt is demonstrálja, hogy a Project Moonshot program koncepciója életképes, kézzel fogható.


A platform egyetlen rackje több, mint 2800 szervert tartalmaz, ezáltal csökkenthető a kábelek, illetve a hálózati kapcsolók (Switchek) és a különböző perifériák mennyisége, sőt, ezzel együtt a rendszer komplexitása is csökken, méghozzá 97%-kal. Az első HP Redstone fejlesztői platform várhatóan a következő év első felétől kezdve, limitált mennyiségben lesz elérhető a kiválasztott partnerek számára.

A Project Moonshot program segítségével az adatközpontok a jelenleginél sokkal hatékonyabb energiafelhasználás mellett, sokkal költséghatékonyabban üzemelhetnek majd, de ezzel együtt sokkal helytakarékosabbak is lesznek, mint napjainkban is forgalomban lévő társaik. A várakozások szerint egyes terhelés-formák és alkalmazások esetében az energiafelhasználás 89%-kal csökkenhet, az adatközpont helyigénye pedig 94%-kal kisebb lehet. További pozitívum, hogy ezzel egy időben az összköltség akár 63%-kal is alacsonyabb lehet, mint a tradicionális szerver konfigurációk esetében.

A Project Moonshot program keretén belül több vállalat is együttműködik a HP-vel, akik hardveres és szoftveres, valamint technikai tapasztalataikkal próbálnak hozzájárulni a kezdeményezés sikeréhez. Az együttműködő cégek között megtalálható az ARM, a Calxeda, és a Canonical – aki az Ubuntu Linuxot készíti –,  de rajtuk kívül a Red Hat és az AMD is szerepel a listán.

Hogy hogy jön képbe az AMD? Nos, a vállalat az AMD SimNow szimulációs szoftver módosított változatát készíti el a platformhoz.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. lajthabala...
2011.11.02. 21:00
Az ARM nem egy varázsszer, ráírod a processzorra, és 90%-al hatékonyabb lesz. Ha jobban elolvasod a cikket, kiderül, hogy igazából nem is azért használnak ARM processzorokat, mert az a legjobb, hanem mert abból lehet olcsón eleget egymás mellé tenni alacsony fogyasztás mellett. De ha olcsó és takarékos lesz az új Atom, vagy valami Fusion megoldás, akkor szemrebbenés nélkül cserélik majd a jól bevált x86-osokra.

Kérdésedre válaszolva, amint az asztali gépeket is arra optimalizálják majd, hogy több ezer magas komplexitású asszinkron kérést dolgozzanak fel párhuzamosan, rögtön meg fognak jelenni az "ütős ARM gépek". De addig az ARM marad ott, ahova tervezték, beágyazva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. lajthabala...
2011.11.02. 21:02
Egyébként valószínüleg nagyon sokat dolgoztak azon, hogy találjanak a komplexitásra egy mértéket, amire el lehet mondani, hogy 100-ról 3-ra csökkent. Ez még egy olyan relatív fiatal területen is meglepő lenne, mint az informatika.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!